Αδριανούπολη

Με πλούσια μνημεία και ανατολίτικο χρώμα, η Αδριανούπολη είναι η πιο κοντινή γεύση Ανατολής που μπορείς να πάρεις αν βρεθείς για weekend στη Θράκη.

Αδριανούπολη

Με πλούσια μνημεία και ανατολίτικο χρώμα, η Αδριανούπολη είναι η πιο κοντινή γεύση Ανατολής που μπορείς να πάρεις αν βρεθείς για weekend στη Θράκη.

Αδριανούπολη - εικόνα 1

Σήμερα, η Αδριανούπολη είναι μια μάλλον φτωχή πόλη. Για αιώνες, όμως, ήταν η «συμπρωτεύουσα» της αυτοκρατορίας και τόπος κατοικίας των σουλτάνων. Από το κέντρο και δεξιά (όπως ερχόμαστε από Ελλάδα), απλώνονται οι παλιές πλούσιες συνοικίες της πόλης, με το χαρακτηριστικό πολυφυλετικό μωσαϊκό τους. Αξίζει να περπατήσετε αναζητώντας τις εκκλησίες της βουλγαρικής εξαρχίας, την εντυπωσιακή εβραϊκή συναγωγή και τα σπίτια των Ρωμιών. Στο κέντρο υπάρχει και η παλιά σκεπαστή αγορά, αξιόλογη ως οικοδόμημα, όχι όμως κάτι εντυπωσιακό για ψώνια. Φυσικά, καθ' οδόν θα κάνετε ντονέρ crash test στα διάφορα μαγαζάκια, αλλά θα δυσκολευτείτε ν' ανακηρύξετε νικητή – είναι πάντα πεντανόστιμο. Tσάι στις όχθες του Μερίτς

Δηλαδή στις όχθες του Έβρου… Το τοπίο είναι ειδυλλιακό κι από την άνοιξη και μετά υπάρχουν πολλά μαγαζιά που προσφέρουν φαγητό ή τσάι. Το πιο εντυπωσιακό σημείο του ποταμού είναι αυτό με την παλιά πέτρινη γέφυρα.

Πεχλιβάνηδες...

Οι αγώνες πάλης έχουν μακρά παράδοση στην περιοχή. Κάθε καλοκαίρι γίνονται αγώνες που συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου στο στάδιο της πόλης.

Αδριανούπολη - εικόνα 2

Τζαμιά, τζαμιά, τζαμιά

Κορωνίδα της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής στην πόλη είναι το Σελιμιέ (φωτό), ώριμο έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Σινάν, με τον θεόρατο θόλο του. Στην άκρη της πόλης βρίσκεται και το «κιυλιέ» (θρησκευτικό συγκρότημα που, εκτός από το τζαμί, στεγάζει ιερατικές σχολές, φτωχοκομεία, νοσοκομεία κ.ά.) του Βαγιαζίτ, όπου λειτούργησε το παλιότερο ψυχιατρείο (!) της Ευρώπης.

Το Καραβάν Σεράι του Ρουστέμ Πασά, ένα υπέροχο κτίριο του 16ου αιώνα, έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο (02842126119, www.kervansarayhotel.net). Εντάξει, μην περιμένετε θαύματα στη διακόσμηση – εξάλλου, αυτό που μετράει είναι το ίδιο το κτίριο. Διαδικαστικά

Δεν χρειάζεται βίζα, ούτε διαβατήριο. Στην Τουρκία οι Έλληνες μπαίνουν μόνο με την ταυτότητά τους.

Προσοχή όμως! Πρέπει να έχετε ταυτότητα νέου τύπου, με λατινικά στοιχεία, και το κεφαλαίο γράμμα μπροστά από τον αριθμό να μην ανήκει στο ελληνικό αλφάβητο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μη γίνει αποδεκτή από τις συνοριακές αρχές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.