Riviera Mediterraneo

Η Κατερίνα Κατώπη κάνει Riviera-hopping στις πιο κοσμοπολίτικες ακτές της Μεσογείου και βρίσκει σοβαρούς λόγους να… απιστήσετε στο Αιγαίο.

Riviera Mediterraneo

Η Κατερίνα Κατώπη κάνει Riviera-hopping στις πιο κοσμοπολίτικες ακτές της Μεσογείου και βρίσκει σοβαρούς λόγους να… απιστήσετε στο Αιγαίο.

Riviera Mediterraneo - εικόνα 1

Δρόμοι φιδίσιοι με πεύκα ως τη θάλασσα, boutique hotels με βεράντες στην άκρη του βράχου και αυλές πνιγμένες στις μπουκαμβίλιες, απροσποίητες ψαροταβέρνες με ουρές Λαμποργκίνι απέξω, η καλύτερη μπουγιαμπέσα του κόσμου, μυρωδιές από ρετσίνι και πορτοκαλεώνες στην άκρη του γκρεμού, βόλτες με αμίμητο στιλ στον τόπο όπου γεννήθηκε… το παντελόνι κάπρι και το λιμοντσέλο, κακομαθημένα παιδάκια που ανοίγουν τις Crystal λες κι είναι coca-cola…

Από τις ριγέ σεζλόνγκ των Κανών ως το μυθικό βράχο του Κάπρι κι από τα γεμάτα χρώμα σοκάκια του Saint Tropez ως τις πνιγμένες στις μπουκαμβίλιες αυλές του Positano, η μυθολογία του κοσμοπολίτικου καλοκαιριού έχει γραφτεί στη Μεσογειακή Ριβιέρα. Cote d’Azur, Riviera Amalfitana, Capri, τρεις προορισμοί, μία ιστορία καλοκαιριού, δεκάδες λαμπερά ονόματα, εκατοντάδες αξέχαστα πάρτι, χιλιάδες πιστοί. Μπορεί η Μύκονος να κρατάει και η Κροατία να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Μεσόγειος όμως θα είναι πάντα οι αυτοκινητάδες με άρωμα φασκόμηλου στην Cote d’Azur και το Αμάλφι, τα pimm’s με θέα τα κότερα, τα ριγκατόνι με κολοκυθανθούς σε αυλές με μανόλιες, οι βίλες με τις βεράντες στην άκρη του γκρεμού, τα πεύκα ως τη θάλασσα…

Καθώς η Μεσόγειος αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια από τις πιο δυνατές ταξιδιωτικές τάσεις του καλοκαιριού και ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί υιοθετούν τα στέκια του Χέμινγουεϊ και της Τζάκι, τα κοσμοπολίτικα θέρετρα της «Παλιάς Μεσογείου» φρεσκάρονται διαρκώς, ανανεώνοντας τις παροχές τους και προσθέτοντας νέα λαμπερά στέκια στα διαχρονικά must. Ζήσαμε τα πιο κοσμοπολίτικα στέκια της γαλλικής, ιταλικής και ισπανικής Ριβιέρας, καταγράψαμε τις καλύτερες νέες αφίξεις και τα πιο hot τραπέζια και σας δίνουμε τα tips για να απολαύσετε στο έπακρο τη γοητεία τους.

Cote d’Azur

Riviera Mediterraneo - εικόνα 2
«Hotel Ermitage», από τις ωραιότερες βεράντες με θέα στα σκάφη του Monte Carlo.

jet set καλοκαΙρι

O καθένας έχει το δικό του λόγο που ονειρεύεται μια επίσκεψη στη γαλλική Ριβιέρα. Για μένα, ήταν οι φιδίσιοι δρόμοι με τα πεύκα που φτάνουν ως τη θάλασσα, τα μοβ λιβάδια από λεβάντα, οι ζουμερές κατακόκκινες ντομάτες, οι μεθυστικές μυρωδιές και οι γεμάτες γεύσεις, οι ριγέ σεζλόνγκ στην παραλία, τα πολύχρωμα ξύλινα παντζούρια που κλείνουν τον εκτυφλωτικό ήλιο έξω τα απομεσήμερα, ο Matisse, ο Cocteau, οι ιμπρεσιονιστές… Για άλλους είναι το γκλάμουρ, ο τζόγος, η Formula 1, τα κότερα, το φεστιβάλ κινηματογράφου, τα πανάκριβα αυτοκίνητα, τα όμορφα κορίτσια και όλη αυτή η λάμψη που έρχεται συνειρμικά στο μυαλό. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι λες και κάποιος από μηχανής θεός ευλόγησε με το μαγικό του ραβδάκι αυτό το μικρό κομμάτι γης και του τα έδωσε όλα: λάμψη, φυσική ομορφιά, γεύση, ευωδιές, ρομαντισμό, κουλτούρα και κυρίως έναν αέρα χαλαρής καλοπέρασης και διαχρονικής κομψότητας.

Η πραγματική Ριβιέρα εκτείνεται σε 40 μόλις μίλια, από τη Menton (στα σύνορα της Γαλλίας) μέχρι τις Κάνες. Πιάνει όμως κι ένα κομματάκι της ενδοχώρας, περίπου μέχρι την Grasse –διάσημη για τους αλχημιστές των αρωμάτων και τα ατελείωτα μοσχοβολιστά λουλούδια– και το γραφικό St Paul de Vence, περίφημο για τους καλλιτέχνες του, αλλά και το θρυλικό εστιατόριο «Colombe d’Or», όπου οι ιμπρεσιονιστές, μην έχοντας να πληρώσουν, δώριζαν τα έργα τους με αντάλλαγμα φαγητό! Για όσους αναρωτιούνται, τυπικά τουλάχιστον, το Σεν Τροπέ δεν ανήκει στη Cote d’Azur…

Που να μεινετε

Hotel De Paris, Monte Carlo

Το γνωστότερο ξενοδοχείο του Μονακό δεν χρειάζεται συστάσεις. Το κέντρο του γκλάμουρ δεκαετίες τώρα, απέναντι από το καζίνο, με τρομερό spa κι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου (+33 9806 3100).

Chateau de la Chevre d’Or

Για τη συγκλονιστική του θέα, κρεμασμένο στα βράχια του μεσαιωνικού Eze Village, το καταπληκτικό εστιατόριο και τις αντίκες (Μονακό, +33 9210 6666).

Le Grand Hotel Du Cap Ferrat

Για κλασική κομψότητα χαμηλών τόνων στο Cap Ferrat, τη μύτη της χερσονήσου με τα καλύτερα σπίτια της Ριβιέρας. Τα περισσότερα δωμάτια ατενίζουν τη θάλασσα και η πισίνα του είναι από τις καλύτερες της περιοχής (+33 9376 5050).

Hotel Du Cap Eden Rock

Αν υπήρχε ένα μέρος που να σηματοδοτεί την πολυτέλεια της γαλλικής Ριβιέρας θα ήταν αυτό. Μεσογειακή επιβλητική αρχιτεκτονική, τέλειοι κήποι που φτάνουν μέχρι τα βράχια και… everybody who is anybody. (Antibes, +33 9361 3901).

Cap Estel Hotel

Έντεκα πολυτελείς σουίτες σε ένα παλάτι του 19ου αιώνα σε μια χέρσονησο ανάμεσα στο Μονακό και τη Νίκαια (EzeBord-de-mer, +33 9376 2929).

Hi Hotel

Για κάτι οικονομικό, μοντέρνο, ντιζαϊνάτο, με έντονα χρώματα. Για βιολογικά/οικολογικά φαγητά δοκιμάστε το «Cantine Bio» (Nice, +33 4970 72626).

Les Mas Candille

Αγροτόσπιτο του 18ου αιώνα, αστεράτο εστιατόριο & το μοναδικό spa Shisheido στην Ευρώπη (Mougins, +33 49228 4343).

Που να φατε

Le Louis XV

Τα λόγια είναι περιττά για το επίκεντρο της αυτοκρατορίας του Alain Ducasse (Monte Carlo, +33 9806 3100).

Le Moulin de Mougins

O Alain Llorca (μαθητής του Ducasse) κατάφερε και κράτησε στο ύψος του το εστιατόριο έπειτα από τη συνταξιοδότηση του Roger Verge (Mougins, +33 4937 57824).

La Bastide De St. Antoine

Θρυλικές γεύσεις από τον Jacques Chibois (Grasse, +33 9309 1648).

Colombe d’Or

Θεϊκά πιάτα με λευκή τρούφα, και αυθεντικοί πίνακες ιμπρεσιονιστών. Kήποι με γλυπτά των Miro, Picasso κ.ά.

(St. Paul De Vence, +33 9332 8002).

Tetou

Για την καλύτερη μπουγιαμπέσα του κόσμου (Juan Le Pins, +33 9363 7116).

Jouni

Το πιο «δύσκολο» τραπέζι σερβίρει μόνο πολύ καλά μαγειρεμένα θαλασσινά (Nice, +33 4970 81480, www.jouni.fr).

Που να διασκεδασετε

Chateau de la Chevre d’Or και Chateau Eza. Στο Eze Village, για ποτό στο ηλιοβασίλεμα με θέα όλο τον κόλπο της Νίκαιας Martinez Hotel Θρυλικό και ανακαινισμένο (στις Κάνες), για το καλύτερο Pimms και Bloody Mary της Ριβιέρας.

Zebra Square

Ποτό και πανοραμική θέα προς τη μαρίνα του Monte Carlo.

Jimmy’z

Στο Monte Carlo, για πολύ πολύ χορό!

Riviera Mediterraneo - εικόνα 3
Oι κήποι του «Hotel Caruso» στο Ravello, όπου στεγάζεται το εστιατόριο «Belvedere», είναι από τους ομορφότερους της Costiera Amalfitana.

Κι ενώ μπορεί μερικά από τα πλέον ακριβά ακίνητα του πλανήτη να είναι συγκεντρωμένα εδώ, ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από τον πάλαι ποτέ κρυμμένο παράδεισο, που «ανακαλύφτηκε» και αποθανατίστηκε τόσο γλαφυρά στους γεμάτους εκρηκτικά χρώματα καμβάδες του Matisse, του Dufy, του Picasso του Chagall και του Yves Klein. Οι δισεκατομμυριούχοι ήρθαν, άφησαν ανέπαφο το μαγευτικό καταπράσινο τοπίο, έχτισαν μερικές από τις πλέον μεγαλοπρεπείς αλλά κομψές βίλες του πλανήτη και φρόντισαν να διατηρήσουν –και να αναδείξουν– όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν τη Ριβιέρα τόσο μοναδική. Τον Αύγουστο, σίγουρα η κατάσταση γίνεται αφόρητη από την πολυκοσμία και κανείς δεν βγαίνει από το σπίτι του. Όλες τις άλλες εποχές, όμως, ακόμη και στις μέρες μας, η περιοχή βρίθει από καλλιτέχνες, άγρια σπαράγγια και λιόδεντρα φυτρώνουν στις αυλές, οι ψαράδες φτιάχνουν τα δίχτυα τους, το φως είναι διάχυτο, έντονο και συνάμα απατηλό, οι αμφιθεατρικοί βράχοι καταπράσινοι, και οι βόλτες με το αυτοκίνητο εμπειρία αξέχαστη!

Εδώ, υπάρχει κάτι για τον καθένα… Για τους ρομαντικούς και τους ονειροπόλους, οι εξωτικοί μοσχοβολιστοί κήποι της Menton, το μεσαιωνικό χωριό της Eze, η πριβέ πολυτέλεια του St Jean Cap Ferrat, η συγκλονιστική θέα από το Roquebrune cap-martin, το ψαροχώρι της Villefrance sur Mer, τα μουσεία, οι υπαίθριες αγορές και οι ψαγμένες γκαλερί. Για τους πιο κοσμικούς και ανήσυχους, η πολυκοσμία και οι ασφυκτικά γεμάτες παραλίες της Νίκαιας, το γκλαμουράτο Μόντε Κάρλο, τα αστεράτα εστιατόρια, τα κλαμπ στην παραλία για chill out από το πρωί μέχρι το βράδυ, η επικίνδυνη οδήγηση στην απόκρημνη Grande Corniche. Για όλους όμως ανεξαιρέτως, υπάρχει η βουτιά στο βελούδινο azzure νερό στην τέλεια θερμοκρασία! Με άλλα λόγια, είναι από τα λίγα μέρη που μπορεί κανείς να χορτάσει όλες του τις αισθήσεις αλλά και το μυαλό του. Κάπως σαν πίνακας του Matisse: ονειρικό, πολύχρωμο, ζωντανό, χαρούμενο, εκρηκτικό, γεμάτο φως και αισιοδοξία…

Costiera Amalfitana

Riviera Mediterraneo - εικόνα 4
Το extra pop «Hi Hotel» στη Νίκαια είναι μια εναλλακτική πρόταση στο κυρίαρχο glamour εποχής που χαρακτηρίζει τη γαλλική Ριβιέρα.

η ιταλικη ΡιβιΕρα

Φοράω το αγαπημένο μου κάπρι, ένα λευκό πουκάμισο, μεγάλα μαύρα γυαλιά και φυσικά ένα μαλακό ψάθινο καπέλο με μεγάλο μπορ. Λίγο τραβηγμένη εμφάνιση, όμως έστω και για ένα λεπτό θέλω να πάω πίσω το χρόνο, στις ταινίες του Φελίνι και στην εποχή της Jacky O. Μπαίνω στο αυτοκίνητο και ξεκινώ το ταξίδι μου στην Costiera Amalfitana –μια διαδρομή η οποία έχει αποτυπωθεί σε δεκάδες ταινίες και βιβλία– που σαν τελικό προορισμό θα με φέρει απέναντι, στο νησάκι του Capri (εξ ου και το παντελόνι). Προσπαθώ να συγκεντρωθώ στη διαδρομή, διότι ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι σε έναν παμπάλαιο φιδίσιο δρόμο, σμιλεμένο στον κατακόρυφο βράχο –από τη μία το βουνό, από την άλλη ο γκρεμός– όπου μετά βίας χωράνε δύο (μικρά) αυτοκίνητα. Ο δρόμος κάνει απότομες στροφές κι ακροβατείς θαρρείς στις μύτες από τα βουνά Lattari που κατεβαίνουν κατακόρυφα μέσα στη λαμπερή θάλασσα της Τυρηνίας. Ανάμεσα στις απανωτές «φουρκέτες», ξαφνικά αντιλαμβάνομαι ότι κρύβονται μικρά πανέμορφα χωριουδάκια που αποκαλύπτονται σιγά σιγά. Οι πλαγιές καταπράσινες, σαν ακατέργαστα λαμπερά σμαράγδια που χώνονται μέσα στο βαθύ ζαφειρένιο μπλε της θάλασσας… Τα χωριά κατάλευκα, με πορτοκαλί, ροζ και κιτρινωπές πινελιές, σκαρφαλώνουν στους βράχους. Η θέα απίστευτη. νομίζεις πως θ’ αγγίξεις τον ουρανό από τη μία και το θεό Ποσειδώνα από την άλλη. Κάτω χαμηλά, μικροί κολπίσκοι με σμαραγδένια νερά περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Τώρα καταλαβαίνω γιατί η Ατζελίνα Τζολί και ο μηχανόβιος Μπραντ Πιτ λάτρεψαν το μέρος όταν γύριζαν το «Mr & Mrs Smith» στην περιοχή.

Κάπου στη μέση της διαδρομής (40 χλμ. συνολικά) βρίσκεται και το Positano, ίσως το γνωστότερο μέρος όλης της Ριβιέρας. Κι όχι άδικα, αφού εδώ βρίσκονται τα καλύτερα ξενοδοχεία και τα πιο ραφιναρισμένα εστιατόρια. Εμφάνιση που μόνο η πόλη του Capri ή ακόμη περισσότερο το σικ και «κρυμμένο» Anacapri μπορεί να χτυπήσει…

Θέλοντας ν’ απογειωθώ στην ανεπανάληπτη frivolite΄ του μεσογειακού τοπίου, μπαίνω στον πειρασμό και παίρνω νωρίτερα το καραβάκι από το Sorrento για το μυθικό και μαγευτικό νησί. Το ρετσίνι από τα πεύκα που φτάνουν στο νερό, μαζί με το δενδρολίβανο και το θυμάρι αρωματίζουν την ατμόσφαιρα και οι κήποι είναι μοσχοβολιστοί, πνιγμένοι στις μανόλιες, τις νεραντζιές και τις λεμονιές και στολισμένοι με ατίθασες φλογερές φούξια και πορτοκαλί μπουκαμβίλιες. Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη αυτοκινήτων και ταξί στο νησί, το συναίσθημα είναι πρωτόγνωρο. Ετοιμάζομαι για τη δική μου «Οδύσσεια» όπως και οι μυθικοί ομηρικοί θαλασσοπόροι, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες και φυσικά οι εμπνευσμένοι Βρετανοί συγγραφείς που είχαν καταλύσει στο νησί. Η διάθεση είναι ερωτική, η φινέτσα ιταλική, οι νύχτες μαγικές και αρωματισμένες αρμύρα και γιασεμί. Χαμογελώ! H Dolce Vita είναι εδώ…

Riviera Mediterraneo - εικόνα 5
Oι βεράντες που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από τη θάλασσα χαρακτηρίζουν το τοπίο του Positano.

Ποy να μεiνετε

Στην Costiera Amalfitana

La Sirenuse

Η πιο κλασική επιλογή για σοφιστικέ πολυτέλεια. Πάνω στα βράχια, με αντίκες της οικογένειας και σέρβις τελείως προσωπικό (Positano, + 39 8987 5066).

Hotel Caruso

Αρχοντική πολυτέλεια με τη σφραγίδα των Orient Express Hotels (+39 089 858 801).

Santa Caterina

Το πιο παλιό μεγάλο ξενοδοχείο στο Amalfi, με δική του παραλία όπου κατεβαίνεις με ασανσέρ. (+ 39 8987 1012).

Villa Rosa Οικογενειακή και πιο οικονομική λύση (Positano +39 8981 1955).

Στο Capri

Grand Hotel Quisisana

Έχει φιλοξενήσει όλες τις διασημότητες. Ελαφρώς παρωχημένο, αλλά σίγουρα είναι ΤΟ μέρος στο νησί. Για κάτι πιο «προσωπικό» και μικρό, δοκιμάστε τα άλλα δύο ξενοδοχεία του ιδίου γκρουπ, το «Casa Morgano» και το «La Scalinatella» (+39 8183 70788).

JK Palace Capri

Άρτι ανακαινισμένο, κρεμασμένο πάνω στα βράχια, μικρό και υπέρκομψο, αποπνέει class του 1920 (+39 081

838 4001).

Hotel Punta Tragara

Εμβληματικό ξενοδοχείο σε μια βίλα designed by Le Corbusier. Ίσως η καλύτερη πισίνα στο Capri (+39 081 8370844).

Στο Anacapri

Villa le Scale

Απίστευτη πολυτέλεια, αμύθητου πλούτου αντίκες, μουράνο πολυέλαιοι, τέλειοι κήποι, επτά δωμάτια και τεράστια μπάνια. (+39 081 838 2190).

Capri Palace Hotel & Spa

Αριστοκρατικό, κομψό και ιδανικό για ντίβες που θέλουν να κρυφτούν. Στα δωμάτια και το αστεράτο εστιατόριό του έχουν βρεθεί δεκάδες επώνυμοι. Ρωμαϊκό shabby chic, λευκό ντεκόρ, υποβλητικά θολωτά

ταβάνια (+39 08197 80111).

Που να φaτε

Don Alfonso 1890

Το καλύτερο κατά τα λεγόμενα εστιατόριο στη νότια Ιταλία έχει πια περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς. Σπιτικές πρώτες ύλες, λαχανικά και φρούτα από τον κήπο τους και παραδοσιακές γεύσεις σε μοντέρνα απόδοση – must το κανόλι από φουαγκρά (Amalfi, +39 0818 780026).

La Cambusa

Τo εστιατόριο όπου πρέπει να δειπνήσετε αν έχετε μόνο ένα βράδυ. Γκλαμουράτο πελατολόγιο. Ολόφρεσκα ψάρια και η πιο νόστιμη μοτσαρέλα που έχετε δοκιμάσει (Positano, +39 089 875 432).

Rossellinis Επίσημο και με 2 αστέρια Michellin, στο μεγαλοπρεπές «Palazzo Saso» (Ravello,

+39 0898 18181).

Da Gelsomina alla Migliera

Οικογενειακή τρατορία, κρεμασμένη στους βράχους. Σπεσιαλιτέ το coniglio alla Cacciatora (λαγός στιφάδο) (Anacapri, +39 0818 371499).

Da Gemma

Το αγαπημένο μαγαζί του Graham Greene. Σπιτικές πάστες και πίττες που θα ζήλευε η κάθε Ελληνίδα γιαγιά (Capri, +39 0818 370461).

Da Paolino

Με σύμβολό του το λεμόνι και φυσικά ένα από τα καλύτερα limoncello του πλανήτη. Τοίχοι γεμάτοι αυτόγραφα, αξέχαστα ριγκατόνι με κολοκυθανθούς (Capri, + 39 0818 376102).

Κατερίνα Κατώπη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.