Ανώγεια

Κι ενώ ετοιμαζόμασταν να σας προτείνουμε ένα χειμωνιάτικο τριήμερο στα Ανώγεια, τα ορεινά του Ρεθύμνου βρέθηκαν απροσδόκητα στην επικαιρότητα κατακλύζοντας τις οθόνες μας. Δεν πτοούμαστε όμως. Τα καζάνια της ρακής έχουν ήδη μπει στη φωτιά, ο Ψηλορείτης ετοιμάζεται να τα βάψει… άσπρα και το ταξίδι σ' αυτό το τόσο ιδιαίτερο κρητικό χωριό είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία.

Ανώγεια

Κι ενώ ετοιμαζόμασταν να σας προτείνουμε ένα χειμωνιάτικο τριήμερο στα Ανώγεια, τα ορεινά του Ρεθύμνου βρέθηκαν απροσδόκητα στην επικαιρότητα κατακλύζοντας τις οθόνες μας. Δεν πτοούμαστε όμως. Τα καζάνια της ρακής έχουν ήδη μπει στη φωτιά, ο Ψηλορείτης ετοιμάζεται να τα βάψει… άσπρα και το ταξίδι σ' αυτό το τόσο ιδιαίτερο κρητικό χωριό είναι πάντα μια μοναδική εμπειρία.

Ανώγεια - εικόνα 1
On the road στον Ψηλορείτη, για ένα weekend-εμπειρία στ’ Ανώγεια

Aκόμα κι αν οι γείτονες Ζωνιανοί σουρεύτηκαν το τελευταίο δεκαήμερο («σουρεύτηκα» στα ανωγειανά σημαίνει «απέκτησα κακή φήμη»), ένα τριήμερο στα θρυλικά Ανώγεια, που με μάγεψαν το καλοκαίρι, θα το τολμούσα ευχαρίστως. Αν είχαν τόση ζωντάνια, αυγουστιάτικα, με το νεαρόκοσμο να τα προτιμά φανατικά, αναρωτιέμαι πώς θα να είναι το χωριό τώρα, που τα πρώτα χιόνια θ' αρχίσουν να πέφτουν στις πλαγιές του Ψηλορείτη και τα καζάνια της ρακής θα πάρουν φωτιά – τέτοια εποχή, η περιοχή του Μυλοποτάμου μυρίζει… οφτό, το άπαιχτο ψητό κρέας που συνοδεύει το γλέντι παρασκευής της ρακής. Δύο νέες διευθύνσεις έρχονται να δώσουν σοβαρές προτάσεις διαμονής στο χωριό, που μέχρι τώρα είχε να προτείνει μόνο φροντισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η ευγένεια, η ζεστασιά και η απερίγραπτα γοητευτική ανωγειανή προφορά της Μαρίνας και του Άρη Νταγιαντά του Hotel Marina (28340/31817, www.marinahotelanogia.gr) δεν ξεχνιούνται εύκολα. Μπαίνεις στο χώρο υποδοχής με τα κατακόκκινα υφαντά (φτιαγμένα από τις γιαγιάδες της Μαρίνας), ανεβαίνεις στα ευρύχωρα και πεντακάθαρα δωμάτια (12 συνολικά, όλα με τζάκι, κουζίνα και τηλεόραση) και στο μεταξύ, δυο-τρεις κουβέντες αν ανταλλάξεις μαζί τους, μπαίνεις αμέσως στην ψυχολογία του φιλότιμου Ανωγειανού. Δικαίως η Μαρίνα μας έλεγε το καλοκαίρι με περηφάνια: «Όλοι σε μας κοιμήθηκαν, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Σωκράτης Μάλαμας», όλοι τους καλεσμένοι για τα Υακίνθεια, το δημοφιλές φεστιβάλ των Ανωγείων. Μόλις ξυπνήσεις, ανοίγεις την μπαλκονόπορτα και νομίζεις ότι θα πετάξεις πάνω από τον Ψηλορείτη.

Ανώγεια - εικόνα 2
Το καζάνιασμα της ρακής στο αγρόκτημα Έναγρον στην Αξό

Στην καρδιά του πιο περήφανου βουνού της Κρήτης, ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό, στο δρόμο για τη Νίδα, άνοιξε μόλις το Delina Mountain Resort (28340/31701, www.delina.gr), σε υψόμετρο 900 μ. και σε έκταση 30 στρεμμάτων. Εδώ, το προφίλ είναι εκείνο ενός ορεινού resort, με περισσότερα facilities, διεκδικώντας την πρωτιά στο είδος του στην Κρήτη. Εκτός από τα 13 καλαίσθητα δωμάτια (εξοπλισμένα με τζάκι και υδρομασάζ), διαθέτει ακόμη σάουνα, χαμάμ, εσωτερική πισίνα με υδρομασάζ, ενώ προσφέρονται και θεραπείες προσώπου και σώματος. Highlight του συγκροτήματος η μικρή λίμνη μπροστά του, μ' ένα παραδοσιακό καφενείο δίπλα της για να τη χαζεύεις πίνοντας ρακή και τοπικά αφεψήματα.

Θυμίζουμε όμως και το πανέμορφο αγρόκτημα Έναγρον (28340/61611, 28340/61818, 210285752, www.enagron.gr), που βρίσκεται στην Αξό, 7 χλμ. από τα Ανώγεια, και ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με υπέροχους συμπληρωματικούς χώρους, όπως το καφενείο «Κυκεών», όπου θα δείτε από κοντά και το καζάνιασμα της ρακής.

Snap Shots του ιδανικού weekend στα Ανώγεια

Ανώγεια - εικόνα 3
T’ Ανώγεια, φωλιασμένα στις πλαγιές του Ψηλορείτη
  • Να πίνεις ρακή με τους αγέρωχους και ατάραχους από το χρόνο μαυροπουκαμισάδες παππούδες στο καφενείο του μπαρμπα-Μίχαλου στην πλατεία Λιβάδι.

  • Να χαζεύεις τα χρωματιστά σάλια που πλέκει η γιαγιά στο μαγαζί με τα κεντήματα και τα υφαντά (το πρώτο όπως κατηφορίζεις από τον μπαρμπα-Μίχαλο).
  • Να τρως κάθε μέρα άπαιχτη ανωγειανή μακαρονάδα και οφτό (κομμάτια από αρνί, τοποθετημένα όρθια σε σούβλες, αντικριστά στη φωτιά που καίει) στον Αετό (28340/31262) και να κάνεις crash test με τις επιδόσεις της καινούργιας ταβέρνας Αροδαμός (28340/31100) για την οποία έχουμε ακούσει τα καλύτερα.
  • Να διαλέγεις ποτήρια για ρακή από φυσητό γυαλί από τη νέα συλλογή του δημοφιλούς υαλοτεχνείου Tarrha (28340/31357, www.tarrhaglass.com) του Μάριου Χαλκιαδάκη και της Νατάσσας Παπαδογαμβράκη.
  • Να απολαμβάνεις γαλακτομπούρεκο στο ζαχαροπλαστείο του Σκανδάλη της πλατείας Μεϊντάνι.
  • Να μπαίνεις σε υπέροχα mind trips, αντιπαραβάλλοντας την αφοπλιστική εικόνα των Ανωγειανών (γκιλότες, στιβάνια, κρουσομάντιλο) με το πόσο ισχυρή είναι εδώ η θέση της γυναίκας.

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

    Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    25/04/2024

    "Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

    Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.