Viva Πρέβεζα, Forza παραλία!

Παραλίες που θυμίζουν νησί και στεριανές ευκολίες. Αν τα εισιτήρια των πλοίων και τα δωμάτια στο Αιγαίο σού πέφτουν ακριβούτσικα ή απλώς δυσεύρετα μέρες που είναι, ετοιμάσου για οικογενειακό ριλάξ στις αμμουδιές τις Πρέβεζας.

Viva Πρέβεζα, Forza παραλία!

Παραλίες που θυμίζουν νησί και στεριανές ευκολίες. Αν τα εισιτήρια των πλοίων και τα δωμάτια στο Αιγαίο σού πέφτουν ακριβούτσικα ή απλώς δυσεύρετα μέρες που είναι, ετοιμάσου για οικογενειακό ριλάξ στις αμμουδιές τις Πρέβεζας.

Πού πάμε για μπάνιο;

Η διαδρομή costa costa στο Ιόνιο, από την Πρέβεζα έως την Πάργα και το Σαρακήνικο, θα σε βάλει πολλές φορές στον πειρασμό για βουτιές. Αρκετές παραλίες βέβαια χορεύουν στο ρυθμό των beach bars, αλλά είναι αρκετά μεγάλες για να βρεις το δικό σου χώρο. Αν ταξιδεύεις οικογενειακώς, μάρκαρε την αμμουδιά της Καστροσυκιάς, το Κανάλι, τα ρηχά νερά στο Καλαμίτσι και το διπλανό Αλωνάκι και τον κόλπο της Λούτσας και του Βράχου. Τεράστιος, αμμουδερός, στρωμένος με δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες, beach bars, θαλάσσια σπορ και συμπαθητικά ενοικιαζόμενα ο τελευταίος, μπορεί να γίνει καλή βάση για μικρούς και μεγάλους. Η νεολαία ψηφίζει ακόμα οργανωμένο κάμπινγκ και μακροβούτια σε βαθιά νερά στο Μονολίθι, beach fun και θαλάσσια σπορ στον Λύχνο και τον Βάλτο (κοντά στην Πάργα) και χαλαρή ηλιοθεραπεία στην ψιλή βοτσαλάδα κάτω από το αισθητικό δάσος και το «Nicopolis Club Restaurant». Καρτποσταλικής ομορφιάς, με τα δέντρα να φτάνουν ως το κύμα το Σαρακήνικο. Για πιο χαλαρές καταστάσεις θ' αναζητήσεις μετά τη Λούτσα τα απίθανα γαλαζοπράσινα νερά στα Αλωνάκι, Αμόνι και Κερέντζα και τους κολπίσκους του Αγιαννάκη.

Βασικές διαδρομές

Το πρωί στης... Πάργας τον ανήφορο ως το δασωμένο λόφο με το κάστρο. Πέρνα όμως πρώτα από το «Il Dolcetto» για παγωτό και σπιτικό γλυκό μυρμηγκάτο (κάτι σαν κέικ με τρούφα και επικάλυψη σοκολάτας) και κλείσε τα μάτια στο τουριστικό overdose στα στενάκια της πόλης. Από ψηλά η Πάργα είναι πανέμορφη, λες και φτιάχτηκε για να τη φωτογραφίζεις ζουμάροντας στο πευκόφυτο νησάκι της Παναγιάς μέσα στον κόλπο. Στα οπωσδήποτε οι εξορμήσεις στο αρχαίο Νεκρομαντείο, η ανάβαση για πανοραμική θέα στον Ζάλογγο των Σουλιωτισσών και –γιατί όχι;– στα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης και της πόλης των Μολοσσών Ορράον. Και το βράδυ; Ραντεβού στην Πρέβεζα, για καφεδάκι κάτω από την μπουκαμβίλια στο «Σεϊτάν Παζάρ» (Χρ. Κοντού 18), ραβανί και καρυδόπιτα με παγωτό στο «HB» (Αδριανουπόλεως και Νικλάμπα) και ουζομεζέδες στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου. Για nightlife, σε ρυθμούς τζαζ και έθνικ μάς άρεσε η όμορφη αυλή του bar-restaurant «P.R.». Αν όμως προτιμάς mainstream καταστάσεις, κατεβαίνεις στην παραλία («Prevere», «De phazz», «B-52»).

Στα ίχνη των Ρωμαίων

Μην ξεχνιόμαστε: στα ανοιχτά του Ακτίου, ο Οκταβιανός Αύγουστος ξεκαθάρισε το 31 π.Χ. τους λογαριασμούς του με το στρατό του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Σ' ανάμνηση αυτής της νίκης, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ίδρυσε την εντυπωσιακή Νικόπολη, έξι χιλιόμετρα βόρεια της Πρέβεζας. Έλα πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο, το θέατρο, το μνημείο της Νίκης του Αυγούστου, το στάδιο, το νυμφαίο, τα τείχη και οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές βρίσκονται διάσπαρτα σε μια μεγάλη έκταση και

η υπόθεση σηκώνει περπάτημα, αυτοκίνητο και χρόνο.

Τα σεργιάνια του εναλλακτικού

Viva Πρέβεζα, Forza παραλία! - εικόνα 1
Αχέροντας: ήσυχο-ήσυχο το ποταμάκι

Τα σεργιάνια του εναλλακτικού ξεκινούν από τον Αχέροντα, το θρυλικό ποτάμι του Κάτω Κόσμου. Στις εκβολές του, στο χωριό Αμμουδιά, τα τουριστικά καραβάκια κάνουν καθημερινά δρομολόγια στα βήματα του… Άδη, ξεκινώντας το τουρ από την παραθαλάσσια σπηλιά της Περσεφόνης –εδώ το άρπαξε το κορίτσι ο «κύριος»– και συνεχίζουν στο ποτάμι μέσα από τις φυλλωσιές των δέντρων με τις αηδονοφωλιές. Αν όμως θέλεις να κάνεις μπάνιο στα νερά του Αχέροντα, θα συνεχίσεις για Βουβοπόταμο και Γλυκή, το σημείο όπου αναβλύζουν οι δροσερές πηγές του ποταμιού και ξεκινά το μονοπάτι για τη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Οι φανατικοί της δράσης αξίζει ν' αναζητήσουν τον καλογραμμένο Οδηγό Μονοπατιών και Διαδρομών της περιοχής που έχει εκδώσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή να δοκιμάσουν ράφτινγκ. Ωραία εμπειρία για birdwatching είναι η βαρκάδα στον υγρότοπο Ροδιάς στον Αμβρακικό, που ξεκινά από το μοναστήρι της Παναγίας. Αν είστε παρέα, κλείστε ξενάγηση με γεύμα στην πλωτή ψαροκαλύβα του Κέντρου Ενημέρωσης μέσα στο παραδοσιακό ιχθυοτροφείο (26830/41219)!

Κι ένα κρυφό χαρτί

Η άγνωστη στους περισσότερους Λίμνη Ζηρού. Τη βρίσκεις κάνοντας μια μικρή αριστερή παράκαμψη, ανεβαίνοντας την εθνική οδό από την Άρτα προς τα Γιάννενα, μετά τη Φιλιππιάδα. Πλάι της, σαν φάντασμα από άλλη εποχή, βρίσκονται εγκαταλελειμμένες οι εγκαταστάσεις της περίφημης Παιδόπολης που πρωτολειτούργησε το 1947, ενώ λίγο πιο πάνω, ακολουθώντας το χωματόδρομο, θα βρεις και καφετέρια.

Διαμονή Για ξεκούραση και βουτιές κατευθείαν στη θάλασσα, προτίμησε κάποιο από τα ήσυχα και οικογενειακά παραλιακά θέρετρα. Μην περιμένεις ξενοδοχεία μεγάλων προδιαγραφών. Η περιοχή προσφέρει απλά και οικονομικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, εξοπλισμένα με πολυκουζινάκι και ψυγείο. Παραλία Λούτσας-Βράχου: «Hotel Vrachos Beach» (2682056284), «Haris Apartments» (26820/56285), «Ειρήνης Studios» (26820/ 56570), «Korali House» (26820/56590). Κανάλι: «Katerina» (26820/51051), «Xasakis» (26820/52220), «Esperanza» (26820/51451). Λύχνος: «Bella Vista» (26840/31833). Για τους λάτρεις της Πάργας: «Ακροπόλ» (26840/31239), «Ενετικό Resort» (26840/32900), «1800 Apartments» (26840/31172), «Hotel Parga Beach» (26840/31410). Φαγητό Πρέβεζα: «Ψάθα» για κολοκυθοτυρόπιτα, γαρίδες Αμβρακικού, σουπιές κοκκινιστές, χάβαρα, ιμάμ, κέφαλο, πετάλι και σαρδέλες και «Ρεμπέτικο Στέκι» για ψάρι Αμβρακικού, χοιρινό μεζεδάκι με λεμονάτη σάλτσα και πατατοκεφτέδες. Ψάρι στην παραλία Καναλίου στον «Αίολο» και στον «Μυριούνη» στο 17ο χλμ. Πρέβεζας-Πάργας, ανάμεσα σε Κανάλι και Καστροσυκιά. Στο Μονολίθι, ελληνικά πιάτα και ψάρια στη σχάρα με θέα στο Ιόνιο, στο συγκρότημα αναψυχής «Nicopolis Club Restaurant». Πάργα: ελληνική και μεσογειακή κουζίνα και νόστιμο τιραμισού στο «Castello», στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Αστακομακαρονάδα, ταλιατέλες με γαρίδες και αρνάκι κλέφτικο στο «Rudis Bar & Restaurant».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.