Πορταριά, πήλιο

Οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα ανοιξιάτικο γουικέντ που συνδυάζει βουνό (Πήλιο) και… πόλη (Βόλος).

Πορταριά, πήλιο

weekend με θέα

Οι καλύτερες διευθύνσεις για ένα ανοιξιάτικο γουικέντ που συνδυάζει βουνό (Πήλιο) και… πόλη (Βόλος).

Πορταριά, πήλιο - εικόνα 1
Πορταριά

η μεγάλη ξενοδοχειακή άφιξη

Το παλιό Ξενία της Πορταριάς –από εδώ και πέρα Xenia Palace– ανοίγει τις πόρτες του ολικά ανακαινισμένο τη Μεγάλη Πέμπτη (5 Απριλίου). Όσοι έχουν επισκεφθεί το παλιό ξενοδοχείο, σίγουρα δεν θα έχουν ξεχάσει την υπέροχη του θέα προς τον Παγασητικό και το Βόλο. Στη νέα εποχή όμως το πλεονέκτημα της θέσης ενισχύεται από το διακοσμητικό στιλ.

Το ξενοδοχείο έχει πλέον ένα χαρακτήρα country chic chalet. Διακοσμητής ο Σωτήρης Μπακόπουλος, γνωστός για τη δουλειά του σε πολλά ορεινά καταλύματα, που είχε επιμεληθεί και το άλλο ξενοδοχείο της εταιρείας, το νεοκλασικού ύφους Volos Palace.

Τα στάνταρ δωμάτια θα είναι διακοσμημένα σε γήινα χρώματα και επιπλωμένα με ξύλινα έπιπλα, ενώ στις σουίτες οι τόνοι του καφέ και του μαύρου θα διαμορφώνουν μια ατμόσφαιρα αριστοκρατικής άνεσης. Δύο από αυτές θα διαθέτουν και τζάκι.

Πληροφορίες-κρατήσεις 24280 99980-83, www.xeniaportarias.gr

νοστιμιές και άλλα θελκτικά τοιαύτα

Στην Πορταριά δύο είναι οι διευθύνσεις για φαγητό που μας έχουν χαρίσει σταθερά απόλαυση: ο Γευσοκράτορας και η Κρίτσα.

Ο Γευσοκράτορας (24280 99919) βρίσκεται μακριά από τη βαβούρα της πλατείας και στεγάζεται σε δύο παλιά μαγαζιά του χωριού, ένα μπακάλικο και ένα φούρνο, έξυπνα διαμορφωμένα με ένα touch σύγχρονου ρομαντισμού.

Η κουζίνα του, μεσογειακή και κοσμοπολίτικη και η art de la table προσεγμένη.Η Κρίτσα πάλι είναι η κλασική ταβέρνα πάνω στην πλατεία, αλλά οι χειροποίητες πίτες της και το μπομπάρι της (ένα είδος τοπικού μαγειρευτού λουκάνικου), με φινάλε γλυκό του ταψιού, μας έχουν κάνει σταθερούς πελάτες. Αν ο καιρός είναι καλός, καθίστε έξω, κάτω από το γεροπλάτανο της πλατείας. Τέλος, καλές συστάσεις έχει και το σικ εστιατόριο του Maritsa’s Hotel Suites (με την υπογραφή και την εμπειρία του ομώνυμου αθηναϊκού εστιατορίου).

καφέδες με θέα...έτσι κι αλλιώς

Η μεγαλύτερη απόλαυση ενός γουικέντ στην περιοχή είναι να απολαμβάνεις τον καφέ σου

αγναντεύοντας την πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο και τον Βόλο, που απλώνεται ακριβώς από κάτω. Ειδικά η ώρα του σούρουπου, όταν τα φώτα της πόλης ανάβουν, είναι πραγματική μαγεία. Το τοπ της θέας θα το βρείτε στο σαλέ του χιονοδρομικού. Ναι, τα χιόνια μπορεί να έλιωσαν (ή τουλάχιστον έτσι υπολογίζουμε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα), αλλά το σαλέ παραμένει ανοιχτό, βρίσκεται μέσα στις αγριόλευκες και αγναντεύει όχι μόνο προς τον Παγασητικό, αλλά και προς το Αιγαίο. Η κατάσταση είναι μάλλον μαζική, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αυτό το θέμα… Καλή πρόταση είναι και το Αερικό στο δρόμο Πορταριάς- Μακρινίτσας. Προσεγμένη σάλα με ξύλινη επένδυση, μεγάλη μπάρα και ένα τζάκι νησίδα και μεγάλα παράθυρα για ραχατιλίδικους ρεμβασμούς.

Πορταριά, πήλιο - εικόνα 2
Ξενώνας Δεσποτικό

τσίπουρο μέχρι τελικής πόσεως

Στον Βόλο και στο Πήλιο το τσίπουρο είναι ιεροτελεστία.

Παραγγέλνετε το εικοσιπενταράκι σας και περιμένετε να δείτε τι μεζές θα σας έρθει για συνοδεία. Όσο περνάει η ώρα και οι παραγγελίες συνεχίζονται, τόσο δυναμώνουν και οι μεζέδες. Θαλασσινά, τοπικά τουρσιά, όπως τσιτσίραυλα (τα τρυφερά φύλλα της αγριοφιστικιάς!), λίγο σπετζοφάι ή ακόμη και στριφτή σκοπελίτικη πίτα, όλα παίζουν, ανάλογα με το μαγαζί και τη στιγμή.

Και το σπορ συνεχίζεται μέχρι τελικής πτώσεως… Από κάθε χωριό που θα περάσετε, σε κάθε πλατεία που θα σταματήσετε, θα βρείτε και ένα τσιπουράδικο για να «εντρυφήσετε». κλασικό πάντως στέκι θεωρείται το μικροσκοπικό τσιπουράδικο του Θεόφιλου στη Μακρυνίτσα (η ονομασία οφείλεται στο ότι είναι διακοσμημένο με αυθεντικές ζωγραφιές του ίδιου του λαϊκού ζωγράφου).

μονοήμερη στον Βόλο

Συνήθως πάμε σε μια πόλη και κάνουμε εκδρομές στις εξοχές. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Μένουμε στην Πορταριά, αλλά δεν παραλείπουμε να περάσουμε και από τον Βόλο που απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα. Να περπατήσουμε στην προκυμαία, να πιούμε ένα τσιπουράκι στον Παπαδή στην αρχή της παραλίας (είπαμε, το τσίπουρο είναι θεσμός). Αξίζει πάντως να κάνουμε όλη τη βόλτα της παραλίας μέχρι και τον Άναυρο, οπότε κάποια στιγμή θα συναντήσουμε και το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο με τα ευρήματα από τους νεολιθικούς οικισμούς Σέσκλο και Δημίνι. Η ανερχόμενη περιοχή της πόλης είναι τα Παλιά. Ανάμεσα στα ερειπωμένα σπιτάκια και τις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανοίγουν συνεχώς καινούρια μαγαζιά. Τέλος, γιατί όχι και λίγο shopping therapy στην Αγορά;

Κλείνουμε τη βόλτα με μια ρετρό πάστα φούρνου στη Μινέρβα στην παραλία.

κάποιες επιπλέον προτάσεις διαμονής

Αρχοντικό Ναουμίδη (24280 90014): ξενώνας επιπέδου που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικίζον κτίριο του 1893. Δεσποτικό (24280 99046): υπέροχο τρίπατο αρχοντικό του 1850 – ίσως θα χρειαζόταν λίγο φρεσκάρισμα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά ως κτίριο είναι πραγματικά μοναδικό. Maritsa’s Hotel Suites (24280 99500): πολυτελής μονάδα με ωραία διακόσμηση και θερμαινόμενη πισίνα. Παλλάδιο (24280 90118): πέντε αναπαλαιωμένα κτίρια στεγάζουν δωμάτια διαφορετικού στιλ – ξεχωρίζουν οι δύο μεζονέτες. Άλκηστις (24280 99828): απλή οικονομική λύση, η πρόσφατη γενική ανακαίνιση της χάρισε φρεσκάδα. Αρχοντικό Χατζηαργύρη (24280 69022): τριώροφο αρχοντικό του 1845, αποκατεστημένο με έμφαση στη λεπτομέρεια – η διακόσμηση έχει αρκετά ρετρό στοιχεία. Portaria (24280 90000): σχετικά μεγάλη μονάδα, χτισμένη σε στιλ πηλιορείτικο – τυπική ξενοδοχειακή διακόσμηση, αλλά πολλές παροχές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.