Νίσυρος

Το νέο γρηγορότερο δρομολόγιο των Blue Star Ferries για τη Νίσυρο προκάλεσε το… αδιαχώρητο φέτος το Πάσχα στο νησί της άγονης γραμμής των Δωδεκανήσων. Η Ιλειάνα Δημάδη, φανατική λάτρης της ξεχωριστής ηφαιστειακής γοητείας του, βρέθηκε (ξανά) εκεί και μας μεταφέρει το πιο updated know-how για να το απολαύσετε.

Νίσυρος

Η ανερχόμενη των Δωδεκανήσων

Το νέο γρηγορότερο δρομολόγιο των Blue Star Ferries για τη Νίσυρο προκάλεσε το… αδιαχώρητο φέτος το Πάσχα στο νησί της άγονης γραμμής των Δωδεκανήσων. Η Ιλειάνα Δημάδη, φανατική λάτρης της ξεχωριστής ηφαιστειακής γοητείας του, βρέθηκε (ξανά) εκεί και μας μεταφέρει το πιο updated know-how για να το απολαύσετε.

Νίσυρος - εικόνα 1

Ιδανικός εναλλακτικός προορισμός, αποκλειστικά για τους λάτρεις της φύσης, των ενεργειακών τοπίων και των διαφορετικών εμπειριών. Η ηφαιστειογενής Νίσυρος, «κόντρα» στον κοσμοπολίτικο και τουριστικό χαρακτήρα των υπόλοιπων Δωδεκανήσων, παραμένει αυθεντικά φιλόξενη, «νοικοκυρεμένη» και φροντισμένη με το μεράκι και το μόχθο των κατοίκων. Η μυθολογία θέλει το γίγαντα Πολυβώτη να κρύβεται στα έγκατα του νησιού και η πραγματικότητα ένα ενεργό ηφαίστειο ακριβώς «στην καρδιά» του. Ο περίπατος στο καυτό σεληνιακό τοπίο του κρατήρα είναι εμπειρία μοναδική: έχουμε να κάνουμε με ένα open-air «ζωντανό» γεωλογικό μουσείο, απ' όπου υδρατμοί, θερμές πηγές και θειούχα αέρια αναδύονται στην επιφάνεια· μην ανησυχείτε, η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1888 και οι γεωλόγοι μας καθησυχάζουν ότι δεν αναμένεται άλλη.

Γεμάτο λαγκάδια και λόφους, κοπάδια αγριοκάτσικων και σμήνη άγριων πουλιών είναι το φυσικό τοπίο. Πλακόστρωτα δρομάκια, βοτσαλωτές πλατείες, ολάνθιστα περβόλια και ασβεστωμένα σπιτάκια με χρωματιστά πορτοπαράθυρα θα συναντήσετε στα τέσσερα γραφικά χωριουδάκια του: το Μανδράκι, το Εμπορειό, τα Νικειά και τους Πάλους.

Προνομιακή θέα στον κρατήρα του ηφαιστείου έχετε από τον ορεινό οικισμό του Εμπορειού, ενώ ένα τέλειο πανοραμίκ στο γαλάζιο του Αιγαίου σας προσφέρει ο –επίσης ορεινός– οικισμός των Νικειών. Λίγο πιο έξω από το Μανδράκι, στέκει από τον 7ο αι. π.Χ. το Παλαιόκαστρο· τα επιβλητικά τείχη του, φτιαγμένα από

το βασάλτη του ηφαιστείου, είναι ιδανικό σημείο για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα. Στην κορυφή του οικισμού, τέλος, βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής, χτισμένη το 1600 πάνω στα ερείπια του Ενετικού Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Παραλίες & φυσικά spa

Νίσυρος - εικόνα 2

Λίγες, σχετικά δύσβατες, αλλά πολύ ιδιαίτερες είναι οι παραλίες του νησιού. Μέσα στην πανέμορφη πρωτεύουσα-λιμάνι, το Μανδράκι, θα βρείτε την παραλία Χοχλάκια, με τις μαύρες κροκάλες να παράγουν τη δική τους μουσική κάθε φορά που το κύμα σκάει πάνω τους.

Η αμμουδερή παραλία στο γραφικό ψαροχώρι των Πάλων είναι και η περισσότερο «οργανωμένη». Συνεχίζοντας ακόμα βορειότερα, βρίσκουμε τον ορμίσκο της Λιας κι από εκεί, για τους πραγματικά περιπετειώδεις, την αχανή παραλία της Παχιάς Άμμου – έδρα των free campers του νησιού.

Πέρα από οργανωμένα ιαματικά λουτρά με τα νατριοχλωριοθειούχα νερά –το δώρο των υπόγειων φλεβών του ηφαιστείου– λίγο έξω από το Μανδράκι, η Νίσυρος διαθέτει «κρυφές» φυσικές σάουνες, με πιο χαρακτηριστική τη θερμή σπηλιά στην είσοδο του Εμπορειού. Η «πόρτα» της είναι πάντα ανοιχτή για ένα «καυτό» χαλαρωτικό εικοσάλεπτο…

Data

Νίσυρος - εικόνα 3

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Εκτός από σουμάδα (ηδύποτο από αμύγδαλα) που –απαραιτήτως– πρέπει να πάρετε ως σουβενίρ, στο νησί θα έχετε την ευκαιρία να γευθείτε καλομαγειρεμένες δωδεκανησιακές συνταγές: πιτιές (ρεβιθοκεφτέδες), σκορδαλιά με αμύγδαλα, συνοδεία σπιτικής παγωμένης «κουκουζίνας» (ρακή), καθώς και τη σπεσιαλιτέ κατσικάκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι. Τα φροντισμένα οικογενειακά ταβερνάκια αφθονούν στο νησί, με καλύτερα (και οικονομικότερα) το «Captain's House» και την «Ψαροταβέρνα» στους Πάλους, το «Μπαλκόνι» στο Εμπορειό και τον «Αντριώτη» στα Νικειά.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Αν είστε δεινός free camper, μπορείτε να τολμήσετε να μείνετε στο λεγόμενο «λιβάδι» πάνω από την παραλία της Παχιάς Άμμου για… no budget at all διακοπές. Αν πάλι φοβάστε τους σκορπιούς (που αφθονούν στην περιοχή) και δεν αντέχετε την καθημερινή πεζοπορία σε απόκρημνα μονοπάτια προς εύρεση νερού και τροφής, ένα καλό «καταφύγιο» είναι το προσεγμένο συγκρότημα ανεξάρτητων διαμερισμάτων «Mammis Appartments» στους Πάλους (22420/31453, € 30 το δίκλινο, € 60 το τετράκλινο). Μεγάλο του ατού οι βεράντες με τις ολάνθιστες πέργκολες και τη θέα στη θάλασσα. Στο Μανδράκι υπάρχουν ακόμα δύο κλασικά ξενοδοχεία, το «Πορφυρίς» (22420/31376, από € 35) με απλούς και καθαρούς χώρους και το «White Beach» (22420/31497-8, από € 48) κρεμασμένο στο βράχο, με προσεγμένα δωμάτια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.