Οn the road στη Θράκη

Η ανοιξιάτικη Θράκη είναι μια μαγεία. Με βάση την Αλεξανδρούπολη, πάμπολλες διαδρομές σε μια περιοχή που άργησε να «δοθεί» στον τουρισμό, γι’ αυτό ακόμα διατηρεί ανέγγιχτη τη φύση, ανοίγονται μπροστά μας. Έχετε όρεξη να μετρήσετε χιλιόμετρα; Ακολουθήστε μας σε έξι σημαντικές κατευθύνσεις!

Οn the road στη Θράκη

Η ανοιξιάτικη Θράκη είναι μια μαγεία. Με βάση την Αλεξανδρούπολη, πάμπολλες διαδρομές σε μια περιοχή που άργησε να «δοθεί» στον τουρισμό, γι’ αυτό ακόμα διατηρεί ανέγγιχτη τη φύση, ανοίγονται μπροστά μας. Έχετε όρεξη να μετρήσετε χιλιόμετρα; Ακολουθήστε μας σε έξι σημαντικές κατευθύνσεις!

Οn the road στη Θράκη - εικόνα 1

παραλιακή Αλεξανδρούπολης

Τίποτα δεν κόβει τη θέα στο πέλαγος από την παραλιακή της Αλεξανδρούπολης, το ωραιότερο σημείο της πόλης. Κάντε μια στάση στο παγωτατζίδικο Gelateria Chocolata για να δοκιμάσετε τις χειροποίητες γεύσεις που φτιάχνει καθημερινά η Σίσσυ και ο Αντόνιο. Τελευταίο τους hit, ο «Έρωτας», από σοκολάτα και καυτερή πιπεριά: αφήνει στην αρχή όση γλύκα χρειάζεται για να σε συνεπάρει και στη συνέχεια γεμίζει τον ουρανίσκο με μια πικάντικη γεύση, όση χρειάζεται για να ανάψει τις αισθήσεις. Κατηφορίζοντας από τα στενά, εύκολα βγαίνετε στην παραλιακή στο ύψος του Φάρου. Από εκεί συνεχίζοντας προς τα δεξιά, αφού περάσετε μέσα από ένα πάρκο, στέκι παππούδων που παίζουν ντόμινο αλλά και πιτσιρικιών που σπινιάρουν με τα ποδήλατα, θα βγείτε στο καφέ Αργώ. Από τη βεράντα του θα απολαύσετε ήλιο και θάλασσα, και ενίοτε, στον ορίζοντα τη «σκιά» της Σαμοθράκης.

κοντινές παραλίες

Οι καλύτερες κοντινές παραλίες βρίσκονται στην καταπράσινη γεμάτη ελαιόδενδρα περιοχή της Μάκρης, προάστιο της Αλεξανδρούπολης και καλοκαιρινό θέρετρο των κατοίκων της. Στο λιμανάκι της Μάκρης, θα νιώσετε σαν βρίσκεστε σε νησί. Αριστερά και δεξιά του λιμανιού θα βρείτε παραλίες ιδανικές για κολύμπι. Αν θέλετε κάτι πιο οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, κατευθυνθείτε προς την Αγία Παρασκευή δεξιά από τη Μάκρη (οργανωμένη παραλία γεμάτη καφέ και ταβέρνες), αλλά και αριστερά της, στην περιοχή Αϊ-Γιώργης (Ντεμίρ Αλί) κάτω ακριβώς από το ομώνυμο εστιατόριο: η παραλία είναι ιδανική για οικογενειακές καταστάσεις. Μετά το μπάνιο μπορείτε να καθίστε για φαγητό στο εστιατόριο: είναι ένα από τα πιο περιποιημένα της εποχής, σε μια ήσυχη παραθαλάσσια τοποθεσία. Η μεγάλη τζαμαρία τού χαρίζει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Θα δοκιμάσετε κατσικάκι στη γάστρα (αν είστε τυχεροί), θαλασσινά, της ώρας αλλά και μαγειρευτά.

γεύμα al fresco στην Αισύμη

Πάμε βορειοανατολικά προς το χωριό Αισύμη, ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο, για να γεμίσουμε τα θερμός με το τρεχούμενο νερό της βρύσης στο κέντρο του χωριού. Οι παλιοί πίστευαν ότι νερό της έχει ευεργετικές ικανότητες. Εμείς πάντως, αμέσως μετά την «κρεπάλη» στην ταβέρνα που διατηρούν οι γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού Αισύμης, ήπιαμε νερό με την ελπίδα ότι θα μας βοηθήσει να χωνέψουμε τους εξαίσιους τζιγεροσαρμάδες, τα ντολμαδάκια, τη λαχταριστή φασολάδα και τους μεζέδες που φτιάχνουν με τα χεράκια τους

οι δραστήριες κυρίες. Την εποχή που η φύση οργιάζει σε ομορφιά, οι εξαιρετικές πρώτες ύλες της κουζίνας «βγαίνουν» έξω στην αυλή και συναντούν τις μυρωδιές των λουλουδιών. Κανείς

δεν φεύγει αν δεν δοκιμάσει χειροποίητο γλυκό ή έστω αν δεν εφοδιαστεί με γλυκά του κουταλιού. Η σκέψη ότι η επόμενη στάση θα είναι το κέντρο αναψυχής στο κοντινό Τυχερό, σε ανακουφίζει....

δράση στη λίμνη Τυχερού

Στην είσοδο του χωριού γύρω από τη λίμνη Τυχερού λειτουργεί ένα πλήρες κέντρο αναψυχής. Η φύση είναι πανέμορφη και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εδώ θα σας δώσουν την ευκαιρία να την απολαύσετε. Το καφέ του ξενώνα «Θράσσα» με θέα τη λίμνη Τυχερού είναι το ιδανικότερο σημείο για χαλάρωση. Δραστηριότητες όπως ποδήλατο, ιππασία, πεζοπορία μπορείτε να χαρείτε στο χωριό Λευκίμη. Στο Οικοτουριστικό Κέντρο θα σας ενημερώσουν για τις δραστηριότητες και για την προστευόμενη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς μέχρι τον Έβρο. H προστατευόμενη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς είναι φυσιολατρικό must. Ο δασικός μανδύας καλύπτει το λοφώδες ανάγλυφο της Προστατευόμενης Περιοχής σε ποσοστό πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης. Μπορείτε να περπατήσετε σ’ ένα κομμάτι του, καταλήγοντας στο Παρατηρητήριο πουλιών για να δείτε με κιάλια τους χώρους φωλιάσματος των Μαυρόγυπων.

Οn the road στη Θράκη - εικόνα 2

εναλλακτικά στη Μαρώνεια

Μια άλλη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε δυτικά της Αλεξανδρούπολής αυτή τη φορά, προς Ξάνθη, είναι η περιοχή της Μαρώνειας. Θα απολαύσετε από κολύμπι μέχρι δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού: παρατήρηση πουλιών και κανό-καγιάκ στη λίμνη Ισμαρίδα και το Πόρτο Λάγος, σπηλαιολογικές αναζητήσεις στα εύκολα σπήλαια της Μαρώνειας. Για όλα αυτά μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο Eco Explorer του Γιώργου Βολουδάκη (25330 21501). Επιβάλλεται μια επίσκεψη στον αμπελώνα του Μάρωνα της οινοποιίας Τσάνταλη. Χτισμένο ανάμεσα στα αμπέλια, το οινοποιείο έχει δοκιμαστήριο και πωλητήριο. Εκεί οι ειδικοί θα σας ενημερώσουν για την παραγωγή και τα κρασιά. Ζητήστε να δοκιμάστε το λαμπερό, αρωματικό chardonnay.

φαγοπότι στης Ρωξάννης

Αν αποφασίσετε να μείνετε στη Μαρώνεια το ξενοδοχείο Ρωξάνη (25330 41391) είναι μια περιποιημένη μονάδα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, προσεγμένη αισθητική και ζεστή ατμόσφαιρα. Θα το συναντήσετε στην είσοδο της κωμόπολης, θα τύχετε των περιποιήσεων της κυρίας Ρωξάνης Βολουδάκη και θα δοκιμάσετε τα σπιτικά της εδέσματα – μαγειρευτά κατά πρώτο λόγο, αλλά και γεμιστά, σούπες, κοκκινιστά. Το εστιατόριο βλέπει προς το Θρακικό Πέλαγος, έχοντας θέα τη Σαμοθράκη και το Άγιον Όρος. Σε καθεστώς απόλυτη διαύγεια της ατμόσφαιρας, ίσως διακρίνετε τη Λήμνο. Στο τέλος του γεύματος θα απολαύσετε ανθόμελο με την κερήθρα του, ενώ όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης, πάρτε μαζί σας το εξαιρετικό μέλι από τις κυψέλες Βολουδάκη.

Ξάνθη σε οριεντάλ ρυθμούς

Από τη Μαρώνεια σε απόσταση 74 χλμ. βρίσκεται η Ξάνθη με την ομορφότερη παλιά πόλη της βόρειας Ελλάδας. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης επιβάλλεται, όπως και μια στάση στα γλυκατζίδικα. Οι φανατικοί του είδους ορκίζονται στο όνομα «Νεντίμ»: ντοντουρμάς Νεντίμ, παγωτό με φρέσκο πρόβειο γάλα ημέρας σε πολλές γεύσεις, ντιλμπέρ ντουντάι –«Τα χείλη της καλλονής»– και χανούμ μπουρέκ είναι κάποια γκραν σουξέ του ζαχαροπλαστείου (Βασ. Κωνσταντίνου 35). Για καφέ και γλυκό με θέα στον κάμπο, επιλέγουμε την «Ξανθίππη», στο δρόμο που οδηγεί από την Ξάνθη στη Σταυρούπολη, πάνω από τα τελευταία σπίτια της παλιάς πόλης. Όσοι πάλι θέλουν να μυρίσουν Ανατολή στην πόλη με τον κατεξοχήν ανατολίτικο αέρα, στο «Ψωμί & Σοκολάτα» (οδός Χασιρτζόγλου), αράζουν στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό, νυν καφέ, και επιλέγουν ένα από τα δεκαοχτώ διαφορετικών γεύσεων τσάγια.

Σταυρούπολημε το τρένο

Από την Ξάνθη, αφήνοντας την Εγνατία, ακολουθήστε τον παλιό επαρχιακό δρόμο προς Δράμα και σε μισή ώρα θα είστε στη Σταυρούπολη. Το πέρασμα των στενών του Νέστου, ειδικά το παραμυθένιο κομμάτι του δάσους από τη Σταυρούπολη ως τους Τοξότες, είναι must. Για να αφεθείτε στη μαγεία των μαιάνδρων του ποταμιού, ενδείκνυται η διαδρομή με το τρένο. Μπορείτε να πάρετε την «τουριστική» αμαξοστοιχία που δρομολογεί ο ΟΣΕ τις Κυριακές από την Ξάνθη για τη Σταυρούπολη. Ένας άλλος τρόπος με βάση πάντα τη Σταυρούπολη είναι κάνοντας κανό-καγιάκ. Ο Τάσος Αναστασίου του Βιστωνίδα Travel (694 8206206) μπορεί να σας οργανώσει δραστηριότητες στην περιοχή: πεζοπορία, αναρρίχηση, τζιπ σαφάρι, καγιάκ. Ενώ υπάρχει και η χαλαρωτική βόλτα για μισή ή και μία ώρα με τα άλογα του Ηλία (697 9763767) στη Σταυρούπολη, σε ένα παλιό βαγόνι τρένου δίπλα στο ποτάμι που έχει μετατρέψει σε καφετέρια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.