Σίφνος

Τα δύο καινούρια –και καλύτερα– ξενοδοχεία της Σίφνου είναι αρκετά για να σε βάλουν στο trip. Εμείς… ξεπορτίσαμε, κάναμε τις βόλτες και τις βουτιές μας στο νησί, επαναθεωρήσαμε τα κλασικά, και καταλήξαμε: όντως πρόκειται για το πιο συνειδητά low profile κυκλαδονήσι.

Σίφνος

στιλάτη… σιγανά και ταπεινά

Τα δύο καινούρια –και καλύτερα– ξενοδοχεία της Σίφνου είναι αρκετά για να σε βάλουν στο trip. Εμείς… ξεπορτίσαμε, κάναμε τις βόλτες και τις βουτιές μας στο νησί, επαναθεωρήσαμε τα κλασικά, και καταλήξαμε: όντως πρόκειται για το πιο συνειδητά low profile κυκλαδονήσι.

Σίφνος - εικόνα 1
Το μοναστήρι της Χρυσοπηγής

Tο πρώτο μου απόγευμα στη Σίφνο, μετά από πολλά πολλά χρόνια. Την τελευταία χρονιά που είχα έρθει πριν από δεκαπέντε χρόνια, είχα ρίξει απλώς το sleeping bag μου στα αρμυρίκια στις Καμάρες, αλλά τώρα (που μεγάλωσα και οι επιθυμίες μου έγιναν ανάγκες) κάθομαι στην «εσωτερική αυλή» του Patriarcha, δίπλα στη μικροσκοπική πισίνα με το τζακούζι. Είπα εσωτερική αυλή για να είμαι ακριβής, αλλά θα της ταίριαζε καλύτερα ο όρος εξώστης.

Η χώρα της Απολλωνίας ανοίγεται μπροστά μας, ενώ στο βάθος σκουραίνουν οι όγκοι των βουνών. Σε μια από τις κορυφές διακρίνεται καθαρά η φωτισμένη εκκλησία του Αγί-ου Συμεών. Μαγική στιγμή, πίνουμε ένα ποτήρι κρασί, τσιμπολογάμε κάτι πεντανόστιμα τραγανά σιφναίικα κουλουράκια και απολαμβάνουμε την τέλεια αντίστιξη: περικυκλωμένοι από το κυκλαδίτικο τοπίο και εμείς στο στιλάτο ντεκ μας. Ο μόνος φωτισμός είναι από τα κεριά των γυάλινων φαναριών. Ξύλινες ξαπλώστρες «σουηδικού» ντιζάιν, ψηφίδες επένδυση στην πισίνα που στραφταλιάζουν μέσα στη νύχτα, απαρτίζουν το ιδανικό σκηνικό μας.

Το Patriarcha (ένα boutique hotel, όπως γράφει και η πινακίδα στην είσοδο του) άνοιξε πέρυσι. Στεγάζεται σε ένα παλιό σπίτι 350 χρόνων, απέναντι από την μητρόπολη, άλλοτε κατοικία του Πατριάρχη Γρηγορίου του 7ου, εξ ου και το όνομα. Οι ιδιοκτήτες του αρχικά αγόρασαν το κτίριο, που εδώ και ενενήντα χρόνια δεν κατοικούνταν, για να φτιάξουν το εξοχικό τους, όμως ο διακοσμητής Άγγελος Αγγελόπουλος τους έπεισε ότι ήταν ιδανικό για έναν ξενώνα κοσμοπολίτικο, που θα συνδυάζει την άμεση ομορφιά του παλιού κτιρίου με τη σοφιστικέ διακόσμηση. Εμείς μένουμε στο δωμάτιο «3» (συνολικά έχει έξι δωμάτια). Είναι ένα μακρόστενο δωμάτιο, όχι πολύ ευρύχωρο είναι η αλήθεια, αλλά με δικό του μπαλκονάκι. το παραδοσιακό ξύλινο ταβάνι με τα αδρά δοκάρια και οι λευκοί τοίχοι δίνουν το στίγμα της κυκλαδίτικης εντοπιότητας, τα πορτοκαλί κρετόν και τα κλασικά έπιπλα φτιάχνουν ένα κλασικό-ποπ σκηνικό, ομολογουμένως σοφιστικέ. Λευκά φωτιστικά αλλά και απλίκες σε στιλ πολυέλαιου με κρεμαστά κρύσταλλα συμπληρώνουν την εικόνα. DVD και CD αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του, πέρα από τα αναμενόμενα (τηλεόραση, σεσουάρ, μίνι μπαρ, κλπ). Το μπάνιο είναι μικρό, αλλά έξυπνα σχεδιασμένο. Πολύχρωμα πλακάκια σε αποχρώσεις παστέλ, ωραία ντουσιέρα με ξύλινο ντιζαϊνάτο ντεκ, τετράγωνος νιπτήρας… Ελέγχω τη σειρά των καλλυντικών, όλα του Κορρέ και υπερπλήρη, μέχρι και σετ οδοντόβουρτσας υπάρχει!

εξελίξεις…

Σίφνος - εικόνα 2
Μια πρώτη βουτιά με το που φτάνουμε στο λιμάνι, στις Καμάρες.

Το Patriarcha (μαζί με το Elies, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω) συμβολίζει τη νέα εποχή της Σίφνου. Ναι, το νησί είναι τόσο όμορφο, όσο το θυμάστε (ή όσο σας έχουν πει) με αυτή τη χαρακτηριστική low profile ατμόσφαιρά του (δεν είναι τυχαίο ότι στη συνείδηση των περισσότερων έχει κατοχυρωθεί ως ο τόπος διακοπών του Κώστα Σημίτη…), αλλά τα τελευταία χρόνια μια σειρά από διακριτικές κινήσεις, είτε αυτές αφορούν μπαράκια είτε καταστήματα, είτε καθαρά τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες διευρύνοντας την γκάμα των επιλογών, τόσο για τους μόνιμους επισκέπτες όσο και για τους περαστικούς του ενός καλοκαιριού. Διακοπές στη Σίφνο, λοιπόν, σημαίνει να περνάς χαλαρά τα απογεύματά σου στο κεντρικό καλντερίμι της Απολλωνίας ψωνίζοντας κοσμήματα νέων Ελλήνων σχεδιαστών από το Όασις και ψαγμένα ινδικά καφτάνια από το Colores, trendy αξεσουάρ από το Loft (Σίφνος-Μιλάνο, γράφει η πινακίδα!). Να πιάνεις τραπεζάκι ακριανό στο Veranda,

το καφέ πάνω στον κεντρικό δρόμο στην έξοδο της Απολλωνίας για Πλατύ Γιαλό, που έχει πολύ ωραία θέα σε Αντίπαρο, Πάρο, Νάξο, chill out μουσική και απλή αλλά σύγχρονη διακόσμηση, ένα καλό σημείο δηλαδή για να απολαύσεις το freddo σου τα απογεύματα. Και μετά το βραδάκι να απολαμβάνεις μεσογειακή κουζίνα με σιφναίικο touch στον Ωκύαλο. Τα πρωινά μας τα μοιράζουμε ανάμεσα στον Πλατύ Γιαλό, την πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νησιού, το Βαθύ, την πιο γραφική, αλλά και μερικούς ακόμη γραφικούς κολπίσκους. Δεν λέμε όχι όμως και για ένα πέρασμα από τις Καμάρες, κι ας είναι το λιμάνι του νησιού.

Η φάση στο beach bar Folie, αλλά και τα πεντανόστιμα πιάτα στο παρακείμενο ταβερνάκι του Αργύρη αποτελούν σταθερές αξίες. Θέλετε περισσότερες ιδέες για βόλτες; Μείνετε συντονισμένοι, ακολουθούν οι τρεις καλύτερες εκδρομές στο νησί…

εκδρομές, βόλτες, βουτιές…

Σίφνος - εικόνα 3
Patriarcha: σοφιστικέ διακόμηση σε κυκλαδίτικο «κουκούλι»

Ο δρόμος για τη Χερρόνησο Είναι το βορειότερο άκρο του νησιού. Ο δρόμος από την Απολλωνία απέχει 14 χιλιόμετρα, μια ξερή διαδρομή στην αρχή κατά μήκος της κοίτης ενός ξεροπόταμου και μετά δίπλα σε κάτι εντυπωσιακά γκρεμνά που ξεκόβουν κάθετα στη θάλασσα. Στο τέλος αντικρίζεις το ακρωτήριο, ένα στενός λαιμός που ανοίγει σε ένα βραχώδες πλάτωμα. Δίπλα ακριβώς σχηματίζεται ένας στενός μυχός, ένα κυκλαδίτικο φιόρδ, όπου απλώνεται ο μικροσκοπικός ψαράδικος οικισμός. Τα καΐκια και τα απλωμένα δίχτυα σε προδιαθέτουν να καθίσεις σε ένα από τα δύο ταβερνάκια για ψάρι «από την παραγωγή στην κατανάλωση». Εμείς καθίσαμε στο «Χερρόνησος», που βγάζει τραπεζάκια σε μια μικρή προκυμαία, αφού πρώτα κάναμε μια βουτιά στη μικροσκοπική αμμουδιά του κολπίσκου. Η μέρα ήταν ήσυχη και η ψαριά μικρή, φάγαμε τηγανητά ψαράκια διάφορα (μέλαινες κλπ.) ξεροτηγανισμένα αλλά ζουμερά στο εσωτερικό τους, συνοδεύοντάς τα με κολοκυθάκια ντόπια, τυρί φρέσκο, πατάτες φρεσκοτηγανισμένες και ρεβιθοκεφτέδες. Με δυο λόγια, απολαύσαμε αυτό που μας υποσχόταν η αρχική εικόνα, φαγητό τίμιο σε ένα μικρό ψαροχώρι. Για δύο άτομα πληρώσαμε 32 ευρώ.

Χρυσοπηγή

Πολύ όμορφο το μοναστήρι, εδώ τελούνται διάφορα τρέντι μυστήρια, καλοκαιρινοί γάμοι με νύφες που φορούν αέρινες μουσελίνες, και απέριττες βαπτίσεις, από αυτές που για να οργανώσεις χρειάζεται να αφιερώσεις τουλάχιστον έξι μήνες. Για μπάνιο υπάρχει μια αμμουδερή αγκαλιά λίγο πιο κάτω, οι περισσότεροι όμως προτιμούν τις πέτρινες πλάκες κάτω από το μοναστήρι, φυσικές προβλήτες για βουτιές σε σκούρα μπλε νερά. Και αν ψάχνετε για άλλες βραχώδεις παραλίες, λίγο πιο κάτω βρίσκονται οι Σάουρες με τα γλυπτά βράχια και ένα-δυο βοτσαλωτοί κολπίσκοι μούρλια. Το μπάνιο τελειώνει στην ταβερνίτσα Χρυσοπηγή για ρεβιθάδα στον ίσκιο των αρμυρικιών, δίπλα στο κύμα

Κάστρο for ever

Από μακριά λοιπόν το πιο διάσημο χωριό της Σίφνου δεν φαντάζει σαν κάτι εξαιρετικό, αλλά… Μόλις αφήσεις το αμάξι σου στο πάρκιγκ και αρχίσεις να περπατάς, ο μεσαιωνικός οικισμός, παλιά χώρα του νησιού, φανερώνει όλη του τη γοητεία. Λαβυρινθώδη δρομάκια, σπηλαιώδη διαβατικά, καμάρες, διατηρούν ατόφια τη γοητεία αυτού του μεσαιωνικού οικισμού. Το αποκορύφωμα της ομορφιάς είναι το περιφερειακό μονοπάτι σύρριζα στα σπίτια της εξωτερικής πλευράς και γύρω η θάλασσα, ενώ στα ριζά του βράχου βρίσκεται το μικροσκοπικό εκκλησάκι, όπου όλοι οι ντόπιοι λένε ότι μπορείς να απολαύσεις την ωραιότερη ανατολή. Δεν υπάρχουν πολλά μαγαζιά μέσα στον οικισμό. Το καφέ που προσφέρει την καλύτερη θέα είναι το Cavo Sunrise. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το Κονάκι, που σερβίρει όλα τα κλασικά σιφνιώτικα γλυκά, μελόπιτες, κουλουράκια, αμυγδαλωτά, και φυσικά καταΐφι και μπακλαβά. Ένας μικρός όρμος ακριβώς δίπλα αποτελεί τη λύση για μπάνιο στον ίσκιο του Κάστρου. Εντάξει, το καλοκαίρι είναι σούπερ τουριστικό, αλλά τώρα, αρχές καλοκαιριού, επικρατεί γαλήνη.

θέλω κοντά σου να μείνω… (ωδή για μια πισίνα)

Σίφνος - εικόνα 4
Elies resort: design ραχάτι στη βεράντα.

Είμαι ξαπλωμένη στη ξύλινη ξαπλώστρα μου στο Elies resort. Έχω ανασηκώσει ελαφρά την πλάτη για να μπορώ να απολαμβάνω τη γαλήνια θέα: μπροστά η πισίνα, στο βάθος μεσογειακά παρτέρια με αρωματικούς θάμνους και κάτι υπέροχα μαβιά λουλούδια, και πιο πέρα η ίδια η αμμουδερή παραλία και ο κόλπος του Βαθύ. Το ξενοδοχείο άνοιξε και αυτό πέρυσι το καλοκαίρι, ένα mini resort για 72 τυχερούς φιλοξενούμενους. Απλωμένο αμφιθεατρικά στον όρμο του Βαθύ (κατά τη γνώμη μας η καλύτερη επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές στη Σίφνο), αυτό το λευκό, τόσο κυκλαδίτικο, αλλά και τόσο design συγκρότημα, αποτέλεσε πέρυσι μία από τις όμορφες αφίξεις στο ξενοδοχειακό τοπίο των Κυκλάδων. Μετράω τα πλεονεκτήματα, την total Δελούδης διακόσμηση, τις εκλεπτυσμένες παροχές, όπως τις θεραπείες του Spa («παράρτημα» του γνωστού αθηναϊκού Cocoon Urban Spa), το full service και το εκλεπτυσμένο πρωινό, αλλά και πάλι η εικόνα δεν μου εμφανίζεται πλήρης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του ξενοδοχείου είναι η ιδιωτικότητα που αποπνέει. Οι παροχές ενός μεγάλου resort σε συσκευασία σχεδόν pocket. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας μεταφέρω τους ρεμβασμούς μου στη βεράντα μου. Τυλιγμένη με το μπουρνούζι ακούω τον παφλασμό των κυμάτων. Το απόγευμα με ξενάγησαν στους χώρους του ξενοδοχείου. Είδα όλους τους τύπους των δωματίων, υπέροχες βίλες με δική τους πισίνα και σουίτες διαφορετικών τετραγωνικών η καθεμία. Εγώ μένω σε στάνταρ δωμάτιο, αλλά και πάλι δεν ζηλεύω. Έχοντας πλέον ολοκληρωμένη εικόνα του συγκροτήματος, κάνω τις απαραίτητες συγκρίσεις. Ναι, φυσικά υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες, αλλά η ουσία της πολυτέλειας βρίσκεται στο στάνταρ. Τα απλόχωρα τετραγωνικά του δωματίου, το αβίαστο design, η XL βεράντα μου, είναι όλα φτιαγμένα για να προσφέρουν την αίσθηση του luxury… Ξεφυλλίζω τον κατάλογο του room service (λέω να τσιμπήσω ένα σάντουιτς σε τζιαπάτα – τόσο κολύμπι στην πισίνα…), και κάνω σχέδια για αύριο. Ένα μασάζ στο δωμάτιό μου, μια βόλτα στην παραλία, κι άλλο άραγμα στην πισίνα. Μου φαίνεται ότι φέτος οι διακοπές μου θα είναι σούπερ!

ΠΥΞΙΔΑ Σίφνος

Σίφνος - εικόνα 5
Κυκλαδίτικο καρτ ποστάλ από την Απολλωνία...

κωδικός κλήσης 22830

πού θα μείνετε

Elies Resort Νεότευκτο resort 32 δωματίων σε μία από τις ωραιότερες παραλίες της Σίφνου. Design αισθητική και full facilities δημιουργούν ένα περιβάλλον απόλυτου ριλάξ. (Βαθύ, 22840 34000, τιμές από € 230)

Patriarca Boutique hotel σε γραφικό σημείο της Απολλωνίας. Ένα παλιό σπίτι που μετατράπηκε σε στιλάτο κατάλυμα έξι μόλις δωματίων, από τη διακοσμητική μπαγκέτα του Άγγελου Αγγελόπουλου. (Απολλωνία, 22840 32400, τιμές από €100)

Lighthouse hotel apartments Δώδεκα ανεξάρτητα διαμερίσματα και studios, στην κορυφή ενός μικρού λόφου με πανοραμική θέα του Αιγαίου, 700 μέτρα από το ψαροχώρι του Φάρου. Η προσεγμένη διακόσμηση σε «νεοκυκλαδίτικο» στιλ, αλλά και η πισίνα, αποτελούν δύο ακόμη πλεονεκτήματα της μονάδας. (Φάρος, 22840 32125, τιμές από € 50)

Πετάλι Συγκρότημα έντεκα δωματίων σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Πολύ όμορφη αυλή με ξερολιθιές και λουλούδια, για να απολαύσετε τη θέα στη θάλασσα και το χωριό. Φροντισμένα δωμάτια, άνετα σε τετραγωνικά.

(Άνω Πετάλι, 22840 33024, τιμές από € 80)

Αλέξανδρος Συγκρότημα 52 δωματίων κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής κοντά στην πολυσύχναστη παραλία του Πλατύ Γυαλού. Καλή κλασική λύση για όσους δεν μπορούν χωρίς ξαπλώστρα. (Πλατύς Γυαλός, 22840 71333, τιμές από € 80)

Σίφνος - εικόνα 6
Το ταβερνάκι στη Χερρόνησο

πού θα φάτε

Ωκύαλος Χαλαρή ατμόσφαιρα και προσεγμένες μεσογειακές γεύσεις με σιφναίικο touch. Μία από τις καλύτερες επιλογές, και μάλιστα στο σωστό σημείο, όπου όλοι περνούν, το κεντρικό καλντερίμι της Απολλωνίας. (Απολλωνία, 22840 33186)

Οδός Ονείρων Δίπλα στην εκκλησία, στον κεντρικό δρόμο της Απολλωνίας. Ρομαντικό περιβάλλον και λεπτές γεύσεις, όπως π.χ., φιλέτο γαλοπούλας σε brandy με μέλι και μουστάρδα. (Απολλωνία, 22840 33389)

Καλημέρα Από τα πιο αγαπημένα all day στέκια στον Πλατύ Γυαλό, ξεκινάει το πρωί με πλούσιο πρωινό και συνεχίζει όλη την ημέρα με πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Φέτος όμως αλλάζει η διεύθυνση, οπότε ίσως υπάρξουν και αλλαγές στη φυσιογνωμία του μαγαζιού. (Πλατύς Γυαλός, 22840 71365)

Το Κάστρο Η μόνη ταβέρνα εντός του πανέμορφου οικισμού. Παραδοσιακή σιφναίικη κουζίνα (αρνάκι με κόκκινο κρασί και άνηθο, χταπόδι με ελιές) και χαριτωμένη ’60s ατμόσφαιρα. (Κάστρο 22840 31476)

Απέραντο γαλάζιο Τραπεζάκια δίπλα στο κύμα και άφθονο φρέσκο ψάρι. Θα βρείτε αστακούς, μεγάλα ψάρια για σχάρα, ωραία ψαρόσουπα, αλλά και χαρακτηριστικούς μεζέδες της σιφναίικης κουζίνας. (Βαθύ, 22840 71165)

Ο Αργύρης Κλασική ταβέρνα στο λιμάνι του νησιού, δίπλα στη θάλασσα. Παραδοσιακή σιφναίικη κουζίνα και καλό ψήσιμο στα κάρβουνα. (Καμάρες - Αγία Μαρίνα, 22840 32352)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.