Kαλάβρυτα

15 διευθύνσεις για σλάλομ ευζωίας σε ένα από τα πιο hot ski resorts, δύο… τούνελ μακριά από την Αθήνα. Το κυρίως θέμα της εκδρομής στα Καλάβρυτα τέτοια εποχή είναι βέβαια το χιονοδρομικό, από τα πιο ζωντανά και νεανικά στην Ελλάδα.

Kαλάβρυτα

ski weekend

15 διευθύνσεις για σλάλομ ευζωίας σε ένα από τα πιο hot ski resorts, δύο… τούνελ μακριά από την Αθήνα.

η καλή μέρα από το ψωμί φαίνεται

Kαλάβρυτα - εικόνα 1

Αργήσαμε να φύγουμε από το γραφείο, βάλε και το ψιλόβροχο στη διαδρομή, το μόνο που καταφέραμε τελικά να εκτιμήσουμε χθες το βράδυ από τον ξενώνα Φίνταϋ ήταν το αναπαυτικό ομολογουμένως κρεβάτι με ουρανό της σουίτας μας. Η πανοραμική θέα στα Καλάβρυτα και τις γύρω πλαγιές, που απολαμβάνουμε τραβώντας το κουρτινάκι του παραθύρου, είναι η πρώτη ευχάριστη έκπληξη που μας επιφυλάσσει το ξημέρωμα. Η δεύτερη είναι το ζεστό ζυμωτό ψωμί, που μας περιμένει μαζί με ντόπιες μαρμελάδες και μέλι Χελμού στο μπουφέ του πρωινού, το οποίο σερβίρεται στην κουκλίστικη σάλα με το τζάκι που εκτελεί και χρέη bar το βράδυ. Τζάκι έχουμε και στη σουίτα μας – κάθε πρωί μάλιστα το απόθεμά μας σε ξύλα έξω από την πόρτα ανανεώνεται από το ευγενικό και φιλόξενο προσωπικό του ξενώνα. (Φίνταϋ, 26920 24552, 6944 475410, 210 9354907, από € 100).

chalet, sweet chalet!

Kαλάβρυτα - εικόνα 2

Μετά από ένα τελευταίο φλιτζάνι καφέ, το πρώτο μας μέλημα τέτοια εποχή είναι να πάρουμε το δρόμο για χιονοδρομικό. Τα δεκάδες πέτρινα σαλέ που έχουν φυτρώσει σαν μανιτάρια από την τελευταία μας επίσκεψη στην περιοχή, πυροδοτούν σε κάθε στροφή τη δημοσιογραφική μας περιέργεια. Λες να ανακαλύψαμε κανένα καινούριο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα; Οι ταμπέλες μάς διαψεύδουν συνεχώς αποδεικνύοντας ότι η πιο ακμάζουσα ίσως τάση στα Καλάβρυτα είναι το real estate – η ανέγερση συγκροτημάτων σαλέ προς πώλησιν κάνει πιο εύκολη την πραγματοποίση του ονείρου για ένα εξοχικό στο βουνό σε όλο και περισσότερους Πατρινούς και Αθηναίους λάτρες της περιοχής. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στις προτεραιότητές σας, το πιο κοντινό υποκατάστατο είναι το καινούριο συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων Georgio’s V Chalet, το οποίο διαθέτει κάποιες ξενοδοχειακές παροχές, όπως εξυπηρέτηση στα δωμάτια και αίθουσα πρωινού. Χτισμένα σε μια εξαιρετική τοποθεσία μέσα στα έλατα, 4 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων στο δρόμο προς το χιονοδρομικό, τα πέτρινα σαλέ του Georgio’s V σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά. Από τα 15 διαμερίσματα, πιο cosy είναι τα 6, που έχουν εμφανή πέτρα σε όλους τους τοίχους και τζάκι. Ορισμένα από αυτά, εκείνα που έχουν το κρεβάτι στο παταράκι, αρέσουν γιατί είναι ζεστά και χουχουλιάρικα, ίσως όμως φανούν κάπως χαμηλοτάβανα και στριμωγμένα σε όσους θέλουν την άπλα τους. Εγώ ανήκω στους πρώτους, και φαντάζομαι ήδη όλη την παρέα μαζεμένη γύρω από το τζάκι να βλέπουμε τον τελευταίο κύκλο του «Sex and the City» σε DVD. Ακόμη και να μην μείνεις εδώ πάντως, ένα τσάι στο caf, με την πολύ ωραία θέα στο δάσος του Χελμού και στην πόλη των Καλαβρύτων επιβάλλεται. Το Georgio’s V διαθέτει ποδήλατα βουνού, άλογα και πόνι, για όσους δεν έχουν όρεξη για σκι.

(Georgio’s V Chalet, 26920 24600, κιν. 6944 758595, www.georgiosv.gr, από € 70)

stop, the party is here!

Kαλάβρυτα - εικόνα 3
Η ζωντάνια είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο τής κάπως άχαρης πόλης των Καλαβρύτων

Το κυρίως θέμα της εκδρομής στα Καλάβρυτα τέτοια εποχή είναι βέβαια το χιονοδρομικό. Από τα πιο ζωντανά και νεανικά στην Ελλάδα, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες σεζόν χιονιού, τουλάχιστον όσον αφορά τα κοντινά στην Αθήνα χιονοδρομικά και η γειτνίαση με την Πάτρα, σε συνδυασμό και με τα τακτικά δρομολόγια των ski buses της εταιρείας Κλαουδάτος από Αθήνα, φέρνουν εδώ σε σταθερή βάση πολύ νεαρόκοσμο. Οι δρόμοι των σκιέρ χωρίζουν λίγο μετά το πάρκινγκ –οι 7 αναβατήρες τους μοιράζουν στις 12 πίστες όλων των τύπων– από τον Ερμή και τον Ηρακλή της πρώτης φοράς στη Στύγα και την Άρτεμη των έξτρα έμπειρων. Τα πάρκα για σνοουμπορντάδες και snowmobile maniacs είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του χιονοδρομικού, ενώ παρέχονται ακόμη οι δυνατότητες για moguls ski, freestyle, cross country, νυχτερινό σκι και βόλτες με χιονορακέτες, ATVs ή έλκηθρα. Από φέτος μάλιστα καθιερώνει μια ακόμη πρωτοτυπία – γάμο με φόντο το απόλυτο λευκό στο εκκλησάκι του Αγίου Υάκινθου, δίπλα στο ξύλινο σαλέ, κοντά στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού του Χελμού.

(Χιονοδρομικό, 26920 24451-2, www.kalavrita-ski.com / Κλαουδάτος, 210 5781875, 210 5781880)

πρώτη ξαπλώστρα πίστα

Kαλάβρυτα - εικόνα 4
Νεανικά και cozy τα σαλέ του συγκροτήματος Georgio’s V

Ωραίο το σκι, αλλά προσωπικά δεν το συγκρίνω με τη στιγμή που θα φτάσεις εξαντλημένη στην ξαπλώστρα του σαλέ του χιονοδρομικού και θα αφεθείς στον καυτό χειμωνιάτικο ήλιο. Ακόμη και οι πιο πορωμένοι σκιέρ πάντως, αναγνωρίζουν ότι τα δύο σαλέ του χιονοδρομικού στα Καλάβρυτα, ένα στα 1850 μ. και το άλλο στα 1650 μ. (δίπλα στο πάρκινγκ), παίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην κουλτούρα του σκι – χωρίς να είναι ιδιαίτερα στιλάτα, είναι ζωντανά meeting point από το πρωί ως το βράδυ, όπου όλο και κάποιο χάπενινγκ ή νυχτερινό πάρτι θα πετύχετε. Καυτές σούπες σερβιρισμένες casually σε χάρτινο μπολάκι, τσάι του βουνού, καφέδες και ό,τι άλλο... καίει, μας περιμένουν να τυλίξουμε γύρω τους τα χέρια μας για να ζεσταθούμε, αραχτοί δίπλα στο τζάμι της ξύλινης σοφίτας ή στις ξαπλώστρες πάνω στο χιόνι.

apres-ski χορτόπιτες

Kαλάβρυτα - εικόνα 5
Ο σταθμός του Οδοντωτού παραμένει πρώτος στη λίστα του sightseeing, για ανεβοκατέβασμα στα σταματημένα βαγόνια και λουκουμάδες στο cult αναψυκτήριο

Ήδη από τη στιγμή που αρχίζω να επανέρχομαι στην εκτός σκι πραγματικότητα ξεκουράζοντας τα πόδια μου στην ξαπλώστρα του σαλέ, η γεύση της εξαιρετικής χορτόπιτας στην ταβέρνα Καταφύγιο (που μου είχε μείνει αξέχαστη από ένα παλαιότερο ρεπορτάζ στην περιοχή) αρχίζει να βασανίζει τη σκέψη μου. Μισή ώρα αργότερα είμαι καθισμένη στη ρουστίκ σάλα δίπλα στο τζάκι και απολαμβάνω για μια ακόμη φορά το σπιτικό φύλλο που λιώνει στο στόμα, ελευθερώνοντας τα αρώματα του βουτύρου και του βουνού. Η συνέχεια είναι εξίσου αξιομνημόνευτη, με καλομαγειρεμένες εκδοχές του best of των τοπικών τραπεζιών (χωριάτικος κόκορας κοκκινιστός με μακαρόνια, κατσικάκι φρικασέ και κουνέλι στιφάδο), ενώ αν πετύχεις καλή μέρα το κοντράστ του χιονισμένου βουνού με τη θάλασσα του Κορινθιακού στο βάθος συμπληρώνει το κάδρο.

(Καταφύγιο, 26910 97292, 15ο χιλιόμετρο Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων)

λουκουμάδες δίπλα στις ράγες

Kαλάβρυτα - εικόνα 6
Pre-dinner shopping στο κατάστημα ειδών σκι του Κλαουδάτου

Αν η κρεατοκατάνυξη μας αφήσει χώρο στο στομάχι, καθυστερούμε λίγο τη σιέστα προς αναζήτηση καφέ. Ξεκινάμε καταβροχθίζοντας τους all time classic λουκουμάδες στο Σταθμό, το –νοσταλγικό; παρακμιακό; Διαλέγετε και παίρνετε– καφενεδάκι δίπλα στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού. Ύστερα, αναζητάμε την θαλπωρή σε κάποια πιο ανανεωμένης εκδοχής του παραδοσιακού καφενείου, όπως το caf,-bar Bresler’s, όπου ο ελληνικός ψήνεται σε μαντεμένιο μπρίκι στη χόβολη και σερβίρεται σε ένα νεανικό American bar-style περιβάλλον, ή το βαγόνι-bar του ξενώνα Πανδοχείον Σταθμός, όπου τα σκι αντίκες του παππού Κλαουδάτου προσθέτουν νοσταλγικό άγγιγμα στο πέτρα-ξύλο ντεκόρ. Οι τολμηροί «χτυπάνε» κι ένα παγωτό Kayak, ενώ κάποιος ρίχνει την ιδέα να αναβάλουμε τον ύπνο και να παραγγείλουμε ένα τσιπουρόμελο...

(Bresler’s, 26920 24459, Πανδοχείον Σταθμός. 26920 22360)

shopping by night

Kαλάβρυτα - εικόνα 7
Ηλιοθεραπεία με θέα τις πίστες στις σεζλόνγκ του σαλέ

Δεν είναι μόνο το νυχτερινό σκι, αλλά και το after-hours shopping που απολαμβάνω στα ski resorts. Εντάξει, μη φανταστείτε ότι στα Καλάβρυτα θα βρείτε μπουτίκ της Prada-όπως-St-Moritz… Tα καταστήματα όμως με είδη σκι και εκδρομικά ρούχα γνωρίζουν δόξες. Τα έλκηθρα στο πλατύσκαλο και τα πανό σε φωσφορίζοντα χρώματα σε βάζουν στο mood του ski shopping. Ενώ οι σκιέρ της παρέας χαζεύουν τα τελευταία μοντέλα της Salomon ή της Rossignol στο κατάστημα του Κλαουδάτου, εγώ «χτυπάω» ένα fleece σκουφάκι, κατανικώντας την παράλογη επιθυμία για ένα ζευγάρι γούνινα πον πον για τα αυτιά!

(Κλαουδάτος, 13ης Δεκεμβρίου 4, Καλάβρυτα, 26920 24490)

μπριζόλες με θέα στον ωκεανό...

Στη Χαβάη δεν σουβλίζουν αρνιά... κι όμως, η απόλυτη επαρχιακή χασαποταβέρνα επιμένει στις απαραίτητες πολυκαιρισμένες αφίσες εξωτικών παραλιών στους τοίχους. Μετά το πρώτο σκανάρισμα του χώρου, βέβαια, όλη μας την προσοχή διεκδικούν τα ντόπια κρέατα που παρελαύνουν από το τραπέζι μας: μαστόρικα ψημένα παϊδάκια, πολύ καλό σουβλάκι και χωριάτικο λουκάνικο, συνοδεύονται από σπιτικές τηγανητές πατάτες χειροποίητες και καλό χύμα κρασί.

(Χαραλαμπόπουλος, 26920 23014)

hit... πέτρα-ξύλο

Αν η λαδόκολλα σας πέφτει κάπως βαριά, κλείστε τραπέζι στο Σπιτικό, στο κέντρο των Καλαβρύτων, και απολαύστε τρυφερό, καλομαγειρεμένο αρνάκι με αγκινάρες αβγολέμονο και ζουμερά αρωματικά σουτζουκάκια στη ζεστή νεο-παραδοσιακή πέτρινη σάλα του παρεΐστικου οινομαγειρείου.

(Σπιτικό, 26920 24260)

για τσιπουρόμελα

Kαλάβρυτα - εικόνα 8
All day fun στο casual περιβάλλον του σαλέ του χιονοδρομικού

Γλυκόπιοτο, δυνατό, θερμαντικό, παρεΐστικο, το πιο ρουστίκ χειμερινό «κοκτέιλ» σερβίρεται σχεδόν παντού στα Καλάβρυτα και εγγυάται ότι στο πρώτο σφηνάκι θα ξεχάσετε τον πόνο στις γάμπες από τις πρωινές καταβάσεις και θα θέλετε συνέχεια. Μετά το πρώτο τσιπουρόμελο στο Bresler’s, συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο Διάπλασις, στον κεντρικό πεζόδρομο, συνοδεία των τελευταίων ελληνικών χιτ.

Α, και κάτι ακόμη. Πότε ήταν η τελευταία φορά που παραγγείλατε ποτό που να κοστίζει κάτω από 2 ευρώ;

μιλάει η κονσόλα, σωπαίνει το design… Δεν είναι παρά μια «τρύπα». Όμως η ολοκληρωτική σχεδόν απουσία ντεκόρ βγάζει γλώσσα στους διακοσμητές και η ψαγμένη κονσόλα αποτελεί εγγύηση ότι και ο πιο μουρτζούφλης της παρέας θα χορεύει μέχρι πρωίας από παλιο-ροκιές μέχρι ρεμπέτικα (!). Κάθε σαββατοκύριακο, το Σκηνικό γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο όλων των ηλικιών (με έμφαση στους 30something) και των στιλ.

(Σκηνικό, 26920 22193)

από πίστα σε πίστα!

Στο πρώτο πέρασμα, κατά τη μία το βράδυ, από το Αρχοντικό live, αριστερά της κεντρικής πλατείας, αφήσαμε το βλέμμα να περιπλανηθεί στα παλιά βινύλια στους τοίχους, σιγοντάροντας την ορεξάτη νεανική κομπανία στα έντεχνα ελληνικά και ρεμπέτικα. Δυο ώρες αργότερα, η ατμόσφαιρα στο λαϊβάδικο των Καλαβρύτων είναι λιγότερο νηφάλια, τα γαρίφαλα και το ουίσκι ρέουν και τα τσιφτετέλια δίνουν και παίρνουν.

ζαχλωρού μια σταλιά

Kαλάβρυτα - εικόνα 9
Νοσταλγική διάθεση στο ατμοσφαιρικό bar του ξενώνα «Πανδοχείον ο Σταθμός

Μπορεί το χιονοδρομικό να «φυσάει» και κάθε χρόνο να προστίθενται καινούριοι ξενώνες-σαλέ, αλλά, να πέσει ο Χελμός να με πλακώσει, τα Καλάβρυτα δεν είναι όμορφο χωριό – ούτε καν χωριό, για να είμαστε ακριβείς. Γι’ αυτό δεν αντέχω να μην πάω μια Ζαχλωρού, χαλάλι οι στροφές. Το χωριουδάκι, χωμένο στο φαράγγι του Βουραϊκού, δίπλα στο σταθμό του Οδοντωτού , μοιάζει ξεχασμένο στο χρόνο – όσο και αν τα διπλοπαρκαρισμένα Cherokee, τουλάχιστον τα σαββατοκύριακα, σε επαναφέρουν στο σήμερα. Στη νεο-ρουστίκ σάλα της ταβέρνας Το όνειρο της Ζαχλωρούς τιμήσαμε το ζαρκάδι στιφάδο, που συνοδευόταν από φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες σε γενναίες μερίδες, ενώ στο παραδοσιακό Ρομάντζο προσκυνήσαμε τα εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, την πρασοκασερόπιτα και τα αγριόχορτα.

(Το όνειρο της Ζαχλωρούς, 26920 23772, Ρομάντζο 26920 22720)

δράση στον λάδωνα

Kαλάβρυτα - εικόνα 10
Bresler’s Cafe: meeting point για ελληνικό στη χόβολη και τσιπουρόμελα

Τώρα, θα μου πείτε, «Καλά δεν είμαστε εδώ πάνω, με το χιονοδρομικό στα πόδια μας και τα mountain bikes του ξενώνα έξω από την πόρτα, σε περίπτωση που βαρεθούμε τα πέδιλα; Τι τα θέλουμε τα ποτάμια;» Άβυσσος η ψυχή του «ακτιβά»... Σαράντα περίπου χιλιόμετρα αργότερα, δεν μετανιώνουμε καθόλου με την απόφασή μας να κατέβουμε μέχρι τη Δάφνη, όπου η Eco Action έχει τη βάση της για ράφτινγκ και καγιάκ στον Λάδωνα, έναν ποταμό που μοιράζονται η Αχαΐα με την Αρκαδία. Ο καγιανάς με παστό και ο κόκκορας με μανέστρα στην ταβέρνα του Τζόλα είναι δύο επιπλέον λόγοι να έρθουμε μέχρι εδώ.

(Eco Action, 210 3317866, www.ecoaction.gr, Τζόλας, Δάφνη, 26920 71401)

ανοίγεις λίγο το πορτ μπαγκάζ;

Τα σταματημένα αυτοκίνητα έξω από το μπακάλικο του Στέλιου Αλεξόπουλου δεν είναι τυχαίο γεγονός. Ντόπιο γιαούρτι, γραβιέρα Χελμού, αλλά και τραχανάς και χειροποίητες χυλοπίτες, είναι μερικά από τα καλούδια που μεταφέρουν στην Αθήνα κάτι από τη ρουστίκ γεύση των Καλαβρύτων.

(Στ. Αλεξόπουλος, 26920 22424)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.