Ρώμη update

Top 15 εμπειρίες για 48 ώρες αλά Ρομάνα από τον Δημήτρη Μαχαιρίδη. Η Ρώμη λατρεύει την παράδοση και δεν δέχεται εύκολα μοντέρνες παρεμβάσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως, αποφάσισε να τολμήσει το δέσιμο κάποιων μνημείων της με το μοντέρνο.

Ρώμη update

Top 15 εμπειρίες για 48 ώρες αλά Ρομάνα από τον Δημήτρη Μαχαιρίδη. Η Ρώμη λατρεύει την παράδοση και δεν δέχεται εύκολα μοντέρνες παρεμβάσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως, αποφάσισε να τολμήσει το δέσιμο κάποιων μνημείων της με το μοντέρνο.

Ρώμη update - εικόνα 1
Martini στο Hotel de Russie

01 Monti, η ανερχόμενη γειτονιά Αν θέλετε να αποδράσετε από τους τουριστικούς δρόμους και να ζήσετε τον παλμό της πόλης, κάντε μια βόλτα στην περιοχή του Monti. Απλώνεται ανάμεσα στο Statione Termini και το λόφο Esquilino (πίσω του βρίσκεται το Κολοσσαίο). Δύο από τις νέες αφίξεις που έφεραν τη γειτονιά στο προσκήνιο είναι το ξενοδοχείο Radisson SAS es, που ανέβασε στη rooftop πισίνα του όλη την εκλεκτική Ρώμη, και το «Micca Club» που τράβηξε στα dance floor του όλη την επώνυμη Ρώμη. Οι στιλάτοι θαμώνες της γειτονιάς τιμούν τα εξαιρετικά κρεατικά της «Trattoria Monti». Στο «Super», κάτι μεταξύ στοκατζίδικου και vintage, αν έχετε υπομονή για ψάξιμο, θα βρείτε επώνυμα ρούχα και είδη σπιτιού σε πολύ συμφέρουσες τιμές και στο αντικάδικο I»sola Novecento» αρ-ντεκό αντικείμενα, παλιές κάρτες και δερμάτινα έπιπλα της δεκαετίας ’50. Η καλύτερη στάση για καφέ είναι το «La Botegga del Caffe», ενώ η «Taverna Romana» προσφέρεται για γευστικότατο σπαγκέτι από τα χέρια του Antonino.

02 Μια κοντέσα personal shopper Δεν είναι τυχαίο που στη Ρώμη η μόδα του personal shopper έχει τόση πέραση. Μες στον πανικό των μπουτίκ θα εκτιμήσετε ιδιαίτερα τον από μηχανής θεό που θα αναλάβει να σας οδηγήσει στις κατάλληλες διευθύνσεις. Η κοντέσα Barbara Lessona είναι η δική μας πρόταση. Μας επισήμανε ότι είναι προτιμότερο να την ενημερώσετε έγκαιρα για την άφιξή σας. Θα φροντίσει να σας συναντήσει, θα πιείτε έναν καφέ για να σπάσει ο πάγος και να συζητήσετε από κοντά τις προτιμήσεις και βέβαια τον προϋπολογισμό σας και μετά θα πάτε στις μπουτίκ! Συνήθως, η κοντέσα σας αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα (+39 33 3798 2702,

lessona@fastwebnet.it). Τα καλά ξενοδοχεία της Ρώμης όπως το St. Regis Grand έχουν προσθέσει personal shopper στο service τους. Στέλνετε νωρίτερα ένα mail (www.starwoodhotels.com/stregis) και σας κλείνουν personal shopper για τρεις ώρες με € 160.

03 Η επιστροφή του Νέρωνα Ξανάνοιξε πριν από λίγους μήνες μέρος του Χρυσού Παλατιού του Νέρωνα που παρέμενε κλειστό για δύο χρόνια μετά τις μεγάλες πλημμύρες που παραλίγο να το καταστρέψουν. Οι εξαιρετικές τοιχογραφίες του Fabullus, οι οποίες ανακαλύφθηκαν το 16 μ.Χ. αιώνα και είχαν επικαλυφθεί με επιχώσεις, και το οκταγωνικό δωμάτιο, από τις πιο χλιδάτες τραπεζαρίες της ιστορίας αξίζουν το χρόνο σας. Υπόψιν, ότι επειδή οι συντηρητές εργάζονται αδιάκοπα για τη σωτηρία του μνημείου η είσοδος επιτρέπεται σε μικρά γκρουπ τουριστών (Via Labicana 136).

Ρώμη update - εικόνα 2
City hotel απ’ το μέλλον

04 Martini στο Hotel de Russie. Δεμένο με την ιστορία της Ρώμης, το Hotel de Russie, απ’ όπου έχουν περάσει από Πικάσο μέχρι Στραβίνσκι, είναι ένα ξενοδοχείο στο οποίο και να μη μείνεις αξίζει και μόνο να το περπατήσεις, να αισθανθείς την ιστορία του και βέβαια να πιεις ένα μαρτίνι στο «Stravinskij» μπαρ που θεωρείται από τα καλύτερα της Ρώμης. Η μοναδική ατμόσφαιρα του κήπου του «Butterfly Oasis» κορυφώνει την εμπειρία ενός landmark της πόλης που ο όρος ξενοδοχείο μάλλον το αδικεί. (Via del Babui9, +39 06 328 881, www.hotelderussie.it).

05Φασιστική αρχιτεκτονική Στους πίνακες του Μικελάντζελο η Ρώμη σε βάζει με την πρώτη βόλτα, για να νιώσετε όμως ότι περπατάτε μέσα στις εξωπραγματικές συνθέσεις του Ντε Κίρικο σάς προτείνουμε να πάρετε ένα ταξί και να κάνετε το γύρο της φασιστικής Ρώμης. Ξεκινήστε από το γιγαντιαίο μνημείο του Vittorio Emmanuelle II, στην Piazza Venezia και συνεχίστε για το EUR, το κομμάτι της πόλης-πρότυπο που σχεδίασε ο Μπενίτο Μουσολίνι. Από εκεί κατευθυνθείτε στο Foro Italico, σχεδιασμένο και αυτό από τον Μουσολίνι, στη δυτική όχθη του Τίβερη, και περπατήστε στο Stadio dei Marmi, κάτω από τα μυώδη μαρμάρινα αγάλματα που ποζάρουν επιβλητικά στο τέλος του διαζώματος του σταδίου και χρησίμευαν στις μεγαλειώδεις τελετές του Μουσολίνι.

06 Παγωτό όλο το χρόνο Αγοράστε παγωτό βατόμουρο από το Pica (Via della Seggiola 12, +39 06 6868405) κοντά στην Piazza Mattei, και απολαύστε το με θέα το γειτονικό «Σιντριβάνι της Χελώνας», από τα ομορφότερα της Ρώμης. Βασιλιάς της ρωμαϊκής gelateria παραμένει ο Giolitti δίπλα στο Πάνθεον, αλλά επειδή αποκλείεται να μείνετε στα δύο χωνάκια σημειώστε το «Tre Scalini» στην Piazza Navona για εκπληκτικό παγωτό ταρτούφο, με ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας και τσέρις.

07 City hotel απ’ το μέλλον Η πιο μοντέρνα πρόταση στην πόλη που λατρεύει τα κλασικά ξενοδοχεία είναι το νέο Radisson SAS es στο Monti. Στο bar-restaurant Zest γύρω από την πισίνα στο roof garden μαζεύονται όλοι όσοι σνομπάρουν τις πιάτσες. Το ξενοδοχείο που διαθέτει 232 δωμάτια και 27 σουίτες έχει ενθουσιάσει για την αρχιτεκτονική του στην οποία ενσωματώνονται με ενδιαφέροντα τρόπο τα αρχαία θεμέλια (Via Filippo Turati 171, +39 06 44484, www.rome.radissonsas.com).

Ρώμη update - εικόνα 3
Μοντέρνα αρχιτεκτονική στη Ρώμη

08 Χωράει η μοντέρνα αρχιτεκτονική στη Ρώμη; Η Ρώμη λατρεύει την παράδοση και δεν δέχεται εύκολα μοντέρνες παρεμβάσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως, αποφάσισε να τολμήσει το δέσιμο κάποιων μνημείων της με το μοντέρνο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ara Pacis Augustae, όπου ο αρχιτέκτονας σταρ Richard Meier ανέδειξε ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Ρώμης, το οποίο χτίστηκε το 9 π.Χ. εις μνήμιν των νικών του Αυγούστου στην Ισπανία και τη Γαλατία. Η γυάλινη κατασκευή του Richard Meier που περιβάλλει το Ara Pacis αντί να το απομονώνει, το συνδέει με το παρακείμενο Τείχος του Μάρκου Αυρηλίου και αναδεικνύει τα εξαιρετικά ανάγλυφά του από μάρμαρο καρέρα (www.arapacis.it).

09 Hot club Ένα από τα πιο δημοφιλή club της Ρώμης, το «Brancaleone», στήνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο σε ένα δημοτικό κέντρο στο Montecastro. Σε ένα παλιό κτίριο του Δήμου της Ρώμης, όπου τώρα λειτουργεί το μεγαλύτερο και πιο cool κοινωνικό κέντρο (Centro Sociale) της πόλης, μια τεράστια αίθουσα φιλοξενεί το Brancaleone. Μαζεύει όλη τη Ρώμη. Φτάνετε μόνο με ταξί –αρκετά έξω από το κέντρο– και θα περιμένετε ώρα στην ουρά (Via Levanna 11, +39 06 8200 0959, www.brancaleone.eu).

10 Η shopping street των fashionistas Μπορεί η via Condotti να αποτελεί το Νο1 shopping αξιοθέατο της

Ρώμης, για να συναντήσετε όμως τους ενημερωμένους shoppers της πόλης, θα πρέπει να παρακάμψετε τα πλήθη αναζητώντας τη γραφική via del Governo Vecchio, ένα μικρό δρόμο κοντά στην Piazza Navona, όπου συγκεντρώθηκαν τα ανερχόμενα ονόματα της ρωμαϊκής μόδας, όπως ο Cristiano Perfetti και η Paola Frani, αλλά και μικρές μπουτίκ με νέους σχεδιαστές με άποψη.

11 Caro panini Από τις πιο μεγάλες χαρές της Ρώμης είναι το γευστικότατο street food. Οι Ρωμαίοι λατρεύουν τα panini και τα tramezzini (κρύα και ζεστά σάντουιτς αντίστοιχα). Στη Fontana di Trevi, ένας ντόπιος φίλος μού συνέστησε ένα μπαρ με εξαιρετικά panini γεμιστά με προσούτο. Τα μπαρ που βρίσκονται σε οικοδομικά τετράγωνα με γραφεία έχουν πολύ καλή ποιότητα – οι Ιταλοί είναι απαιτητικοί στο κολατσιό τους. Δοκιμάστε το «Compagnia del Pane» (Via Fabio Massimo 87a-89, +39 06 3241 605), όπου εκτός από γευστικότατα tramezzini σερβίρουν τραγανιστή rosette και cornetti (το ιταλικό κρουασάν).

Ρώμη update - εικόνα 4
τρατορία

12 Πρωινό στην ταράτσα Μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις των ξενοδοχείων της Ρώμης είναι η ραστώνη στις ταράτσες τους με ένα καπουτσίνο ή ένα μαρτίνι και θέα στην πόλη. Το στιλάτο ξενοδοχείο Raphael, κοντά στην Piazza Navone, απολαμβάνει υπέροχη θέα στο Βατικανό, ενώ τα κεραμικά του Μιρό στο λόμπι και τα άνετα ’60s δωμάτια δίνουν στιλ, άνεση και ιδιαίτερο χρώμα στη διαμονή σας (Largo Febo 2, +39 06 682 831, www.raphaelhotel.com).

13 Μια καλή τρατορία Ακόμη και οι ορκισμένοι λάτρεις της δημιουργικής ανανέωσης, φτάνοντας στη Ρώμη, αναζητούν τη σιγουριά της καλής ιταλικής τρατορίας. Στο «Due Ladroni» (τα δυο κλεφτρόνια) στην Piazza

Nicosia (+39 06 6896 999, www.dueladroni.com), δοκιμάσαμε πολύ καλή πάστα με φρέσκα θαλασσινά, καλά scaloppini και mozzarella al carroca (μοτσαρέλα τηγανητή με αντσούγια, συνταγή της Ρώμης). Πολύ βολικό, γιατί σε αντίθεση με τις περισσότερες τρατορίες μένει ανοιχτό μέχρι αργά – απλώς κλείστε τραπέζι πριν πάτε, γιατί συχνάζουν πολλοί ντόπιοι famosi. Το «L’Isola d’Oro» (Via Salaria 180,+39 06 855 1164), που το προτιμούν αστέρες του ιταλικού ποδοσφαίρου και άλλοι επώνυμοι, έχει εξαιρετική πάστα ως κύριο πιάτο, πράγμα σπάνιο για ιταλικό εστιατόριο. Αφήστε τον ιδιοκτήτη να φέρει τα ορεκτικά –πάντα περισσότερα από επτά πιάτα με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, χταπόδι κοκκινιστό, σουπιές με πατάτες στο φούρνο κ.ά.)– και διαλέξτε εσείς τις μακαρονάδες. Σπεσιαλιτέ το orecchiette, πάστα με σάλτσα από γαρίδες, bottarga, κολοκυθάκι και ντομάτες pacchino.

Ρώμη update - εικόνα 5
Grande Palace

14 Belle epoque dreams Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία για τους λάτρεις της ατμόσφαιρας εποχής και του personalized σέρβις είναι το St. Regis Grand Hotel, το οποίο υπέστη ριζική ανακαίνιση που κόστισε πάνω από 30 εκατ. ευρώ και έδωσε ξεχωριστή προσωπικότητα στο υπέροχο νεοκλασικό ξενοδοχείο του 1894. Αγαπημένο πολιτικών και διασημοτήτων, διαθέτει 138 δωμάτια και 23 σουίτες (από deluxe και imperial μέχρι designer και royal suite), butler service 24/24, γυμναστήριο, το εστιατόριο «Vivendo» με έπιπλα ’40s, το «Le Grand Bar» με αέρα μπελ επόκ, κελάρι κρασιών (Via Vittorio Emanuele Orlando 3, +39 06 4709 7911, www.starwoodhotels.com/stregis. Το δωμάτιο ξεκινά από € 420 μέχρι 30 Απριλίου και € 550 από 1η Μαΐου, αλλά υπάρχουν και πακέτα για χαμηλές σεζόν που ξεκινούν από € 380 τη βραδιά).

15 Grande Palace Όσοι έχετε πάει στη Ρώμη το έχετε δει να δεσπόζει στην κορυφή των περίφημων σκαλιών της Piazza d’Espana, δίπλα στην εκκλησία της Trinita dei Monti. Έχοντας κλείσει ήδη έναν αιώνα εν δράσει, το Hassler παραμένει ίσως το καλύτερο grande palace της Ρώμης χάρη (και) στο δραστήριο επικεφαλής Roberto Wirth, απόγονο μιας διάσημης οικογένειας Ελβετών ξενοδόχων. Πρόκειται για ένα πολυτελές ιστορικό ξενοδοχείο που έχει ζήσει από πρώτο χέρι την ιστορία του τουρισμού της πόλης και μετράει πολλές επώνυμες υπογραφές στο «libro d’ oro» του. Οι σειρές των λιμουζινών μπροστά στην είσοδο και οι αστραφτερές σάλες με τους πολυελαίους και τα καλογυαλισμένα μάρμαρα και ξύλα το επιβεβαιώνουν. Η θέα είναι βέβαια εξαιρετική, τόσο από τα δωμάτια όσο κι από το κλασάτο εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας στο roof garden, με το Κολοσσαίο, τον τρούλο του Αγίου Πέτρου αλλά και την περίφημη Via Condoti στο πιάτο. Αν έρθετε για Sunday brunch, θα συναντήσετε εδώ όλο τον καλό κόσμο της Ρώμης (+39 06 699 340, www.hotelhasslerroma.com. Το δίκλινο ξεκινά από € 550).

Δημήτρης Μαχαιρίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.