Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια

Πεζοπορίες στις Άλπεις και στις κοιλάδες του Βιετνάμ, γοητευτικά περάσματα στους Δολομίτες και αρχαιολογικές συγκινήσεις στα χνάρια των Ίνκας, «προσκύνημα» στον ισπανικό βορρά και λάμα trekking στα φαράγγια της Γιούτα. Κάποιες εμπειρίες ζωής τις κερδίζεις μόνο... με τα πόδια. Αν αγαπάτε όσα φέρνει ο δρόμος, αυτό το καλοκαίρι επιλέξτε τις ιδιαίτερες διαδρομές που σας παρουσιάζουμε.

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια

Πεζοπορίες στις Άλπεις και στις κοιλάδες του Βιετνάμ, γοητευτικά περάσματα στους Δολομίτες και αρχαιολογικές συγκινήσεις στα χνάρια των Ίνκας, «προσκύνημα» στον ισπανικό βορρά και λάμα trekking στα φαράγγια της Γιούτα. Κάποιες εμπειρίες ζωής τις κερδίζεις μόνο... με τα πόδια. Αν αγαπάτε όσα φέρνει ο δρόμος, αυτό το καλοκαίρι επιλέξτε τις ιδιαίτερες διαδρομές που σας παρουσιάζουμε.

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια - εικόνα 1

Aπ’ όλα τα ταξίδια που έχω κάνει, αυτά που θυμάμαι πιο έντονα είναι τα πεζοπορικά. Ίσως γιατί αφιερώνω περισσότερο χρόνο στην οργάνωσή τους κι έτσι τα νιώθω πιο «δικά μου». Ίσως γιατί οι εικόνες ενός αλπικού τοπίου με συγκινούν περισσότερο από μια εντυπωσιακή μητρόπολη. Σίγουρα, όμως, γιατί τους χρωστώ αρκετούς καλούς νέους φίλους, που ξέρουν ν’ αναζητούν τις μεγάλες εμπειρίες μόνο μ’ ένα σακίδιο στην πλάτη.

Ακόμα αναπολώ το οδοιπορικό μας στα Πυρηναία της Αραγονίας. Παρέα με τρεις φίλους και το χιλιοδιακοσιαράκι μας φορτωμένο με ορειβατικά σακίδια, διασχίσαμε σερί Ιταλία και Γαλλία, για να φτάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε στην ισπανική οροσειρά. Περιηγηθήκαμε σε υπέροχα πετρόχτιστα χωριουδάκια, περπατήσαμε για ώρες πλάι σε ποτάμια και καταρράκτες, ήπιαμε παγωμένο νερό από αλπικές λίμνες, πατήσαμε χιόνι μες στο κατακαλόκαιρο, κοιμηθήκαμε κάτω από τ’ αστέρια και σε όμορφα καταφύγια και παρά την κούραση, τις σάρες και κάποια δύσκολα ορεινά περάσματα, κάθε μέρα έκλεινε μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο. Με την ικανοποίηση ότι τα κατάφερες, με τη γαλήνη που σε κυριεύει όταν αφήνεσαι στη φύση αδειάζοντας το μυαλό από κάθε σκοτούρα, αλλά και με την όμορφη εικόνα του 35άρη Βρετανού μπαμπά που διέσχιζε τα βουνά μαζί με τα δύο –εξάχρονα, οκτάχρονα;– πιτσιρίκια του!

Κάθε φορά που το σκέφτομαι, αναρωτιέμαι πόσοι Έλληνες μπαμπάδες θα τολμούσαν κάτι αντίστοιχο. Πόσοι γονείς θα έκαναν trekking διακοπές με τα παιδιά τους; Ελάχιστοι μάλλον –πάντα συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους–, όπως και οι Έλληνες που σκέφτονται πιο εναλλακτικά τις διακοπές τους. Οι ορειβατικοί σύλλογοι βέβαια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν έναν πυρήνα φανατικών πεζοπόρων που ακολουθούν σταθερά τέτοια περπατήματα. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ανοίγονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, όχι μόνο με αποστολές για δυνατούς ορειβάτες, αλλά και με πολυήμερες μακρινές εκδρομές που συνδυάζουν τον τουρισμό με τις πεζοπορίες. Μ’ ένα κλικ στο www.pezoporia.gr μπορείτε να δείτε τα σχέδιά τους για το καλοκαίρι, κι αν σας ιντριγκάρουν και ανταποκρίνονται στις δυνατότητές σας –μην τις υπερεκτιμήσετε αν θέλετε να περάσετε καλά–, ακολουθήστε τους στη Σλοβενία, τα Καρπάθια, τον Ισημερινό, το Περού και τη Βολιβία. Μια άλλη λύση για όσους προτιμούν τα οργανωμένα trekking είναι τα προγράμματα των εξειδικευμένων γραφείων, όπως π.χ. η Trekking Hellas, αλλά και αντίστοιχων του εξωτερικού. Για κάποιους βέβαια από τους προορισμούς που ακολουθούν, όπως π.χ. το Camino de Santiago στην Ισπανία, δεν θα χρειαστείτε καν επαγγελματία συνοδό, παρά μόνο καλή παρέα, τουριστικούς οδηγούς και διάθεση για πολλά χιλιόμετρα.

Στα χνάρια των Ίνκας

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια - εικόνα 2

Υπάρχει κάποιος που δεν ονειρεύεται ν’ αντικρίσει την ανατολή του ήλιου πάνω από το Μάτσου Πίτσου και ν’ αγγίξει τα γρανιτένια ερείπια που άφησε ο πολιτισμός των Ίνκας σε μια αγέρωχη κορυφογραμμή των Άνδεων; Ρητορική η ερώτηση. Όσοι όμως κάνετε τον κόπο και τα έξοδα για να φτάσετε στο μακρινό Περού, αφήστε τα πούλμαν και το τρένο για τους κουρασμένους τουρίστες. Το τετραήμερο πεζοπορικό Inca Trail θα είναι κοπιαστικό –ιδιαίτερα η ανάβαση ως το «πέρασμα της νεκρής γυναίκας» στα 4.198 μέτρα– αλλά η θέα στους ποταμούς Pacaymayo και Urumbamba, οι ορεινές πηγές, τα μακριά πέτρινα μονοπάτια και οι αρχαιολογικοί χώροι που θα συναντήσετε κάνουν ακόμη πιο όμορφη την τελική συνάντηση με την «κρυφή» πολιτεία του βασιλιά Πατσακούτι. Η καλύτερη περίοδος για να το περπατήσετε είναι από το Μάρτιο ως το Νοέμβριο και το πικ της σεζόν από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Αύγουστο.

Η Trekking Hellas (210/3310323, www.trekking.gr) οργανώνει σταθερά περιηγήσεις στο Inca Trail.

Προσκύνημα στο Σταντιάγο ντε Κομποστέλα

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια - εικόνα 3

Ένα θρησκευτικό προσκύνημα ίσως φαντάζει παράξενη πρόταση σε μια τέτοια λίστα. Τα 460 χιλιόμετρα όμως του Camino de Santiago που διασχίζουν εδώ και αιώνες εκατομμύρια προσκυνητές, από τη γαλλική πόλη Σεν Ζαν ως το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βόρεια Ισπανία, με προορισμό το ναό όπου βρίσκονται (;) τα οστά του St James, προσφέρουν πολύ περισσότερα από μια ασαφή υπόσχεση για… άφεση αμαρτιών! Η διαδρομή που παραδοσιακά ακολουθούν οι πιστοί φορώντας μια αχιβάδα στο λαιμό, περνά από υπέροχες εξοχές στα Πυρηναία, χαλαρά μονοπάτια, αγροτικούς δρόμους και πανέμορφες ιστορικές πόλεις. Για να την περπατήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος, θα χρειαστείς τουλάχιστον ένα μήνα με γοργό ρυθμό. Οι περισσότεροι ωστόσο προτιμούν πιο σύντομες βερσιόν, ξεκινώντας από το Μπούργκος, τη Λεόν ή τη φημισμένη Παμπλόνα (ναι, εδώ που αναβιώνει τον Ιούλιο το έθιμο με τους ταύρους να τρέχουν στα στενά της πόλης).

Χρήσιμες πληροφορίες για τη διαδρομή και οργανωμένα προγράμματα με ξεναγούς θα βρείτε στο www.spanishsteps.com.

Οι ισπανoμαθείς που θέλουν να οργανώσουν μόνοι το ταξίδι τους, θα βρουν πληροφορίες στο www.caminosantiago.org.

Οι Άλπεις της… Χάιντι

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια - εικόνα 4

Στο Λευκό Όρος, το ψηλότερο σημείο της Δυτικής Ευρώπης ή στη θρυλική πυραμίδα του Μάτερχορν; Αν δεν έχετε φόντα αλπινιστή, αλλά «κυνηγάτε» τη φύση που απλώνεται στις πλαγιές των Άλπεων, αξίζει να δοκιμάσετε την Haute Route. Πρόκειται για τη διαδρομή που από το 1861 «ενώνει» πεζοπορικά τις δύο κορφές, μέσα από ένα ονειρικό τοπίο με φαράγγια, χείμαρρους, κοιλάδες και γραφικά αλπικά χωριά. Καλά σηματοδοτημένη, πολυσύχναστη και εξοπλισμένη με καταφύγια για τους οδοιπόρους, μπορείτε να την ακολουθήσετε απλώς με τη βοήθεια ενός ενημερωμένου ορειβατικού χάρτη. Αρκεί βέβαια να έχετε μια σχετική εμπειρία στο βουνό και αντοχή στο πολύωρο περπάτημα σε ανηφορικές διαδρομές –το υψηλότερο πέρασμα βρίσκεται στα 2.956 μέτρα– για δύο ολόκληρες εβδομάδες. Αυτά βέβαια απαιτεί ολόκληρη η διαδρομή από το γαλλικό Σαμονί ως το ελβετικό Ζέρματ, αλλά υπάρχουν δυνατότητες και για πιο μικρές πεζοπορίες.

H Compagnie des Guides de Chamonix (www.chamonix-guides.com) μπορεί να σας οδηγήσει με ασφάλεια σε όποια διαδρομή επιλέξετε. Λειτουργεί από το 1881 και είναι η πιο παλιά και μεγαλύτερη εταιρεία επαγγελματιών οδηγών βουνού στον κόσμο.

Διασχίζοντας τους Δολομίτες

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια - εικόνα 5

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Έλληνες και τους Κεντροευρωπαίους ορειβάτες είναι οι ιταλικοί Δολομίτες, αφού προσφέρουν τα πάντα: εύκολα προσβάσιμοι με αυτοκίνητο, συνδυάζουν την ιταλική με την αυστριακή κουλτούρα, διαθέτουν άψογη υποδομή και ό,τι διαδρομές βάλει ο νους σου, από αναρριχητικά πεδία και via ferratas (απότομα περάσματα, ασφαλισμένα με συρματόσκοινα) μέχρι πεζοπορικά κομμάτια μέσα σε καταπράσινα δάση. Από τα best seller treks της περιοχής είναι η εννιαήμερη διαδρομή που ακολουθεί την Alta Via 1 στους βενετικούς Δολομίτες με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, αφετηρία τη λίμνη Lago di Braies της Val Pusteria και τερματισμό στο Passo Duran, περνώντας κάτω από τις ασβεστολιθικές κορφές Τοφάνε, Πέλμο, Κριστάλο, Τσιβέτα, τα περίφημα τούνελ που έσκαψαν Ιταλοί και Αυστριακοί την περίοδο του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τη Βαλ Κορπάσα.

Η Trekking Hellas (210/3310323, www.trekking.gr) κάνει όλες τις απαραίτητες κρατήσεις για ένα ταξίδι στα μέτρα σας, εκτός κι αν προτιμήσετε να σας οδηγήσει στο βουνό η Scuola Alpina Dolomiten (+39 0471 705343, www.dolomiten-alpin.com).

Με λάμα στη Γιούτα

Έχουν μια περίεργη, σχεδόν απόκοσμη γοητεία τα φαράγγια των Η.Π.Α., όπως αγκαλιάζουν τα γαλανά ποτάμια με τους κόκκινους βράχους. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι το εθνικό πάρκο Grand Staircase-Escalante της Γιούτα, ένα μνημείο της φύσης που μοιάζει να βγήκε από ταινία γουέστερν. Γεμάτο γυμνά πλατό και πανύψηλους λόφους, είναι το τελευταίο μέρος της χώρας που χαρτογραφήθηκε κι ίσως γι’ αυτό να διατηρεί τόσο καλά στα βράχια του ζωντανές τις μνήμες από τον αρχαίο πολιτισμών των Ινδιάνων Ανασάζι. Το καλό για τους περιηγητές είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι super fit ούτε καν εξπέρ για να το γνωρίσεις. Μέσα από δροσερά ποτάμια και σκιερά περάσματα, η διαδρομή είναι βατή ακόμα και για δραστήριες οικογένειες, ειδικά αν οργανώσετε την απόδραση μ’ ένα εξειδικευμένο γραφείο που θα φροντίσει τα πάντα – από το φαγητό και τις κατασκηνώσεις μέχρι τα λάμα που κουβαλούν τον εξοπλισμό.

Οργανωμένα treks στο Grand Staircase-Escalante οργανώνουν τα γραφεία Red Rock ’n’ Llamas (www.redrocknllamas.com, 435 335 7533) και Escalante Canyon Outfitters (www.ecohike.com, 888 326 4453).

Εθνολογικό trek στο Βιετνάμ

Ο γύρος του κόσμου... με τα πόδια - εικόνα 6

Ένα ταξίδι στο Βιετνάμ έχει πάντα έντονο πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Όσοι βρεθείτε στην ορεινή περιοχή Σάπα θ’ ανακαλύψετε επιπλέον τις φυσιολατρικές και εθνολογικές πτυχές μιας απόδρασης σ’ αυτή τη χώρα της Άπω Ανατολής. Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στις βορειοδυτικές εσχατιές κοντά στα σύνορα με την Κίνα, κατοικούν οι περισσότερες μειονότητες του Βιετνάμ. Διασχίζοντας λόφους, ορυζώνες, κοιλάδες και κρεμαστές γέφυρες, θα βρεθείτε στα χωριά των Red Dao και Tay, για να γνωρίσετε τους κατοίκους που φορούν ακόμα τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές τους και να ζήσετε σε καλύβες από μπαμπού, συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό, ακριβώς όπως και οι ντόπιοι.

Το Buffalo Tours (www.buffalotours.com), ένας από τους πιο γνωστούς και βραβευμένους adventure tour operators του Βιετνάμ, διοργανώνει 5ήμερα treks στα απομακρυσμένα χωριά της Σάπα. Για ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στο Βιετνάμ και τα Sapa Mountains, απευθυνθείτε και στην Trekking Hellas (210/3310323, www.trekking.gr).

TIP

• Αναζητήστε χάρτες και εξειδικευμένους οδηγούς για τα περπατήματά σας στα ταξιδιωτικά βιβλιοπωλεία Ανάβαση και Road.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.