Ένα νησί κιβωτός της Τέχνης

Η μαγευτική Στοκχόλμη, χτισμένη πάνω σε 14 νησιά σπαρμένα στην υδάτινη συμβολή της λίμνης Μαλάρεν με τη Βαλτική θάλασσα, μοιάζει σαν να επιπλέει. Η μεσαιωνική Gamla Stan, το μποέμ Sodermalm, η αριστοκρατική γειτονιά του Ostermalm, το καταπράσινο Skansen... Ανάμεσά τους, ένα μικροσκοπικό νησάκι, το φιλότεχνο Skeppsholmen, φιλοξενεί στα διάσημα μουσεία του την ιστορία αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της μοντέρνας τέχνης, του design και της αρχιτεκτονικής.

Ένα νησί κιβωτός της Τέχνης

Skeppsholmen

Η μαγευτική Στοκχόλμη, χτισμένη πάνω σε 14 νησιά σπαρμένα στην υδάτινη συμβολή της λίμνης Μαλάρεν με τη Βαλτική θάλασσα, μοιάζει σαν να επιπλέει. Η μεσαιωνική Gamla Stan, το μποέμ Sodermalm, η αριστοκρατική γειτονιά του Ostermalm, το καταπράσινο Skansen... Ανάμεσά τους, ένα μικροσκοπικό νησάκι, το φιλότεχνο Skeppsholmen, φιλοξενεί στα διάσημα μουσεία του την ιστορία αλλά και τις σύγχρονες τάσεις της μοντέρνας τέχνης, του design και της αρχιτεκτονικής.

Ένα νησί κιβωτός της Τέχνης - εικόνα 1

Tο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Moderna Museet) της Στοκχόλμης βρίσκεται στο Skeppsholmen από το 1958 και μετά από συνεχείς ανακαινίσεις, επεκτάσεις, αγορές και δωρεές, έφτασε να θεωρείται σήμερα ένας από τους σημαντικότερους ναούς της Μοντέρνας Τέχνης. Απολύτως δικαιολογημένα βέβαια, αφού περιδιαβαίνοντας τις αίθουσές του ο μαγεμένος φιλότεχνος θα συναντήσει, εκτός από πολύ ενδιαφέροντα δείγματα σουηδικής και εν γένει σκανδιναβικής μοντέρνας τέχνης, έργα των Picasso, Giacomo Balla, Giorgio de Chirico, Joan Miro, Salvador Dali, Georges Braque, Christian Berg, Robert Rauschenberg’s και Αndy Warhol, ενταγμένα σε μια παγκόσμιας κλάσης συλλογή από 5.000 πίνακες ζωγραφικής, αριστουργήματα γλυπτικής και σχεδιαστικής, 100.000 φωτογραφίες, εκατοντάδες φιλμ και art videos. Καταπληκτική είναι και η συλλογή των «outdoor sculptures» με έργα των Picasso, Christian Berg, Jean Tinguely που βρίσκονται διάσπαρτα στο Skepssholmen.

Δίπλα στο Moderna Museet, στεγασμένο σ’ ένα πρωτοποριακό κτίριο, βρίσκεται –τι άλλο;– το Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Η μόνιμη έκθεσή του φιλοξενεί πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα εφαρμοσμένης σουηδικής αρχιτεκτονικής, με άξονες τη λειτουργικότητα, το design και την αισθητική, ενώ οι περιοδικές εκθέσεις του με αφιερώματα σε κoρυφαίους εκπροσώπους του είδους συζητιούνται πολύ – το Φεβρουάριο ξεκίνησε ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Σουηδό designer και αρχιτέκτονα Bruno Mathsson που θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο.

Το Skeppsholmen βρίσκεται μια ανάσα από την Παλιά Πόλη και συνδέεται απευθείας μέσω γέφυρας με το Nationalmuseum, όπου θα βρείτε συμπυκνωμένη όλη την ιστορία της κλασικής ζωγραφικής και γλυπτικής της χώρας, ενώ σε μόνιμη βάση φιλοξενούνται εδώ πολύ αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις σουηδικού design… Κάθε Ιούλιο μάλιστα, το μικροσκοπικό νησί πλημμυρίζει από τους ήχους της jazz και των blues αλλά και από εκατοντάδες φανατικούς του είδους που συρρέουν εδώ για το φεστιβάλ jazz της Στοκχόλμης (φέτος 18-22/7).

Αν θέλετε να μείνετε στο Skeppsholmen, το ιστορικό Af Chapman, ένα περήφανο σιδερένιο σκαρί που καθελκύστηκε το 1888, λειτουργεί από το 1949 σαν πλωτό ξενοδοχείο στη δυτική αποβάθρα του. Η διανυκτέρευση είναι συναρπαστική και η τιμή (550 Skr/περίπου € 60 το δίκλινο) ελκυστική για τα σουηδικά δεδομένα.

INFO

Moderna Museet (0046 8 5195 5200, www.modernamuseet.se, είσοδος ελεύθερη)

Arkitekturmuseet (0046 8 5872 7000, www.arkitekturmuseet.se, είσοδος ελεύθερη)

Nationalmuseum (0046 8 5195 4300 www.nationalmuseum.se, είσοδος Skr 75/€ 8)

Af Chapman Youth Hostel (0046 8 463 2266, www.stfchapman.com)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.