Obidos

Ταξιδεύοντας, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, βόρεια της Λισαβόνας, βρεθήκαμε στο Obidos, μια γοητευτική καστροπολιτεία ξεχασμένη απ’ το χρόνο, που μας θύμισε λίγο τη δική μας Μονεμβασιά. Ανακαλύψαμε μάλιστα κι ένα διαμαντάκι. Την Pousada de Castelo, το κάστρο της πόλης δηλαδή, το οποίο έχει μετατραπεί σε ατμοσφαιρικό παραδοσιακό ξενοδοχείο, που αγναντεύει το Obidos από την κορυφή ενός κατάφυτου λόφου, τυλιγμένο σε μια παραμυθένια αχλύ…

Obidos

Η «Μονεμβασιά» της Πορτογαλίας

Ταξιδεύοντας, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο, βόρεια της Λισαβόνας, βρεθήκαμε στο Obidos, μια γοητευτική καστροπολιτεία ξεχασμένη απ’ το χρόνο, που μας θύμισε λίγο τη δική μας Μονεμβασιά. Ανακαλύψαμε μάλιστα κι ένα διαμαντάκι. Την Pousada de Castelo, το κάστρο της πόλης δηλαδή, το οποίο έχει μετατραπεί σε ατμοσφαιρικό παραδοσιακό ξενοδοχείο, που αγναντεύει το Obidos από την κορυφή ενός κατάφυτου λόφου, τυλιγμένο σε μια παραμυθένια αχλύ…

Obidos - εικόνα 1

Aπό τη Λισαβόνα φορτώσαμε το νοικιασμένο αυτοκίνητο και πήραμε τον αυτοκινητόδρομο του Βορρά. Το ταξίδι δεν είχε πρόγραμμα και στόχους. Είχαμε συμφωνήσει πως θα αφήναμε το ένστικτο να μας οδηγήσει. Έχοντας το ρόλο του συνοδηγού έριχνα μια βιαστική ματιά στον ταξιδιωτικό οδηγό, όταν το βλέμμα μου έπεσε στην εικόνα ενός μικρού οικισμού. Σπίτια με κεραμίδια και χρώματα στους τοίχους, μια μικρή εκκλησία κι ένα κάστρο στην κορυφή του δασωμένου λόφου. Χωρίς να το πολυκαταλάβουμε βρεθήκαμε στην παράκαμψη για Obidos και φυσικά την ακολουθήσαμε.

Ο δρόμος κατέληγε σε μια τεράστια πέτρινη πύλη με τα απαραίτητα «azulejos», τα χαρακτηριστικά άσπρα-μπλε κεραμικά πλακάκια που στολίζουν συχνά τους τοίχους των πορτογαλέζικων σπιτιών. Εκεί βρισκόταν το πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα των επισκεπτών και ο πρώτος συνειρμός με τη Μονεμβασιά ήταν αναπόφευκτος. Διασχίσαμε πεζοί την εντυπωσιακή πύλη και βρεθήκαμε να περιπλανιόμαστε στα πέτρινα καλντερίμια ενός χωριού που έχει ξεχαστεί απ’ το χρόνο.

Obidos - εικόνα 2

Σουρούπωνε καθώς ανηφορίζαμε προς το κάστρο, που ολοκλήρωνε τη ρομαντική ατμόσφαιρα με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, και πλησιάσαμε πιστεύοντας ότι θα βρούμε ένα καλοδιατηρημένο αξιοθέατο. Η πραγματικότητα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Το κάστρο του Obidos είναι σήμερα ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς ξενώνες της χώρας, που όλοι μαζί αποτελούν ένα δίκτυο με τη γενική ονομασία pousadas. Μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε στη συνέχεια, είναι το πρώτο ιστορικό κτίριο στην Πορτογαλία που μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο μέρος για διαμονή σε μια καστροπολιτεία από την Pousada de Castelo: εκπληκτική θέα στο γραφικό Ovidos από τους κατάφυτους κήπους, δωμάτια που συνδυάζουν τον ιστορικό χαρακτήρα και την παλιομοδίτικη ατμόσφαιρα με τις σύγχρονες ανέσεις, κοινόχρηστοι χώροι με βαριά υφάσματα, έπιπλα-αντίκες, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς και πανοπλίες ιπποτών.

Δυστυχώς δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο κι έτσι αρκεστήκαμε σ’ ένα ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών στο γκουρμέ εστιατόριο της pousada. Όμως το Ovidos μας είχε συναρπάσει κι έτσι βολευτήκαμε σ’ ένα από τα λίγα ξενοδοχεία που κρύβονται στα καλντερίμια του περιμένοντας με ανυπομονησία να το εξερευνήσουμε.

Όταν δημιουργήθηκε, τον 11ο αιώνα, το Ovidos ήταν ένα καλά οχυρωμένο λιμάνι, σήμερα όμως βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές του Ατλαντικού. Όταν το 1282 ο βασιλιάς Ντίνις παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Ισαβέλλα της Αραγονίας, της πρόσφερε την καστροπολιτεία ως… γαμήλιο δώρο. Από τότε έγινε γνωστή ως «Γαμήλια Πόλη» και παρέμεινε σημαντικό λιμάνι μέχρι το 16ο αιώνα, οπότε τα νερά του γειτονικού ποταμού άλλαξαν πορεία και η θάλασσα απομακρύνθηκε.

Ωστόσο, η δομή της καστροπολιτείας διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Τα κτίρια συντηρούνται και οι προσόψεις τους ανανεώνονται, πάντα όμως σε χρώματα που παραπέμπουν στη μαυριτανική αρχιτεκτονική. Έντονο κίτρινο και θαλασσινό μπλε πλαισιώνουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών. Η εκκλησία της Σάντα Μαρία, ένα από τα λίγα αξιοθέατα της πόλης, με την αναγεννησιακή πρόσοψη και τα ξυλόγλυπτα στο εσωτερικό φιλοξένησε πολλούς βασιλικούς γάμους –ο πιο εντυπωσιακός πρέπει να ήταν αυτός του δεκάχρονου Αλφόνσο με την οκτάχρονη εξαδέλφη του Ισαβέλλα.

Οι βόλτες στα δρομάκια του χωριού αποκαλύπτουν γουστόζικα μαγαζιά με χειροποίητα αντικείμενα, ενδιαφέρουσες δημιουργίες από σφυρήλατο μέταλλο και λεπτοδουλεμένα υφαντά σε έντονα χρώματα. Από τα μπακάλικα ψωνίσαμε φρέσκο κατσικίσιο τυρί και σπιτικό «πόρτο» και πριν φύγουμε σταθήκαμε για λίγο στο υπαίθριο κυριακάτικο παζάρι όπου κυριαρχούσαν τα παλιά κεραμικά πιάτα και πλακάκια azulejos, πολύ πιο όμορφα απ’ αυτά που βρίσκει κανείς στα καταστήματα τουριστικών ειδών σε όλη τη χώρα.

DATA

Το Obidos βρίσκεται 94 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας.

Διαμονή: Το καλύτερο ξενοδοχείο είναι φυσικά η Pousada de Castelo (0035 262 955080) στο κάστρο της πόλης, η οποία ανήκει στο δίκτυο των παραδοσιακών ξενώνων «pousadas». Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο κυμαίνεται από € 165 έως € 250.

Πιο οικονομική λύση είναι τα ξενοδοχεία Rainba Santa Isabel (0035 262 959323) και Estalagen do Convento (0035 262 959214), ενώ από το γραφείο τουρισμού στην κεντρική πλατεία θα πάρετε πληροφορίες για απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια που οι τιμές τους κυμαίνονται από € 15 έως € 44.

Φαγητό: Για ένα ρομαντικό δείπνο με γκουρμέ γεύσεις, επιλέξτε το εστιατόριο της Pousada de Castelo. Στο εστιατόριο Alcaide θα δοκιμάσετε πορτογαλικές σπεσιαλιτέ (πρωταγωνιστής ο μπακαλιάρος) με πανοραμική θέα στην πόλη. Η πιο οικονομική λύση για καλό σπιτικό φαγητό είναι το Cafe 1 de Dezembro, δίπλα στην εκκλησία του Σάο Πάολο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.