Ταξιδιώτης με αιτία

Μας αρέσει η καλοκαιρινή «τρέλα» των νησιών, αλλά το φεστιβαλικό πανδαιμόνιο της Ευρώπης –ανοιχτό για όλο τον κόσμο, για όλους τους ήχους και για όλα τα συναισθήματα– μας ξετρελαίνει. Οι νύχτες του καλοκαιριού αποκτούν χρώμα μέσα σε κάστρα, στην εξοχή, σε ιστορικά θέατρα. Από την πληθώρα των φεστιβάλ επιλέξαμε εκείνα που αποτελούν από μόνα τους αφορμή για ταξίδι.

Ταξιδιώτης με αιτία

Ροκάς, έθνικ ή κλασικός;

Μας αρέσει η καλοκαιρινή «τρέλα» των νησιών, αλλά το φεστιβαλικό πανδαιμόνιο της Ευρώπης –ανοιχτό για όλο τον κόσμο, για όλους τους ήχους και για όλα τα συναισθήματα– μας ξετρελαίνει. Οι νύχτες του καλοκαιριού αποκτούν χρώμα μέσα σε κάστρα, στην εξοχή, σε ιστορικά θέατρα. Από την πληθώρα των φεστιβάλ επιλέξαμε εκείνα που αποτελούν από μόνα τους αφορμή για ταξίδι.

Edinburgh International Festival

Ταξιδιώτης με αιτία - εικόνα 1

The best of the tops Σκωτία, 15/8-5/9

Το βρετανικό Edinburgh International Festival, ένα φεστιβάλ με παγκόσμια φήμη, καθορίζει εδώ και πάνω από μισό αιώνα τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις και αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες. Η ποιότητα τόσο του προγράμματος όσο και των επιμέρους παραγωγών αγγίζουν τα υψηλότερα στάνταρ. Με 160 performances, που καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία ειδών καλλιτεχνικής έκφρασης και παρουσιάζονται καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου μας δίνει φέτος τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά από την Όπερα του Ανόβερου μέχρι ένα one-woman show από τη Βηρυτό κι από τις χορογραφίες του μεγάλου Anthony Tudor μέχρι το νεότερο Akram Khan. Όσο για το θεατρικό κομμάτι, ανοίγει με την εντεκάωρη επική παράσταση του Paul Claudel «Le Soulier de Satin», ενώ extreme αναμένεται να είναι η νέα εκδοχή της «Ανδρομάχης» από τον Luk Perceval και το Berlin’s Schaubohne Theatre Company.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.eif.co.uk

Sfinks Festival

Ταξιδιώτης με αιτία - εικόνα 2
Bryan Ferry

Έθνικ προσκύνημα

Βέλγιο, 29/7-1/8

Οι ρυθμοί του κόσμου γίνονται κοινό βίωμα για όλους εκείνους που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτό το τετραήμερο έθνικ φεστιβάλ. Πριν από τις συναυλίες λειτουργούν εργαστήρια όπου παραδίδονται μαθήματα χορού, τραγουδιού και παραδοσιακών μουσικών οργάνων, ενώ το φεστιβάλ φιλοξενεί ακόμα εικαστικές εκθέσεις, καθώς επίσης ένα ethnic market, ένα virtual κι ένα παιδικό χωριό. Η δυνατότητα για κάμπινγκ κάνει την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική. Κάποια από τα μεγάλα φετινά ονόματα είναι οι Mory Kante (Γουινέα), Mahmoud Ahmed (Αιθιοπία), Sivan Perwer (Kουρδιστάν) και Culture Musical Club (Ζανζιβάρη). Πληροφορίες-κρατήσεις: 0032 34556944, www.sfinks.be. Μπορείτε να μείνετε στο camping του φεστιβάλ ή στο Youth Hostel Antwerp (Eric Sasselaan 2, 0032 3 2380273).

Salzburg Festival

Η αξία του κλασικού

Αυστρία, 24/7-31/8

Κοντσέρτα με τις διασημότερες ορχήστρες της Ευρώπης, όπερες, εκκλησιαστικές χορωδίες, δεκάδες μουσικοθεατρικά δρώμενα με εκατοντάδες μουσικούς και χιλιάδες μουσικόφιλους απ’ όλο τον κόσμο θα φιλοξενηθούν και φέτος στην πανέμορφη πόλη της Αυστρίας. Παράλληλα, το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Μαριονέτας του Salzburg θα παρουσιάζει στο καλοκαιρινό του πρόγραμμα γνωστές όπερες.

Πληροφορίες-κρατήσεις για το φεστιβάλ: τηλ. 0043 662 8045390, fax 0043 662 8045401, e-mail: presse@salzburgfestival.at

και στην ιστοσελίδα www.salzburgfestival.com. Για το Salzburg Marionette Theatre στην ιστοσελίδα www.tcs.co.at/mario/

Glastonbury Festival

Ταξιδιώτης με αιτία - εικόνα 3
Cure

All that rock

Αγγλία, 25-27/6

Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών ροκ φεστιβάλ. Μέσα στις αχανείς εκτάσεις του, στο Somerset, φιλοξενεί την εντυπωσιακή σκηνή-πυραμίδα με τους headliners, καθώς και τις Dance, Other, One World και Acoustic σκηνές, με όλα τα χορευτικά γκρουπ, τα ανερχόμενα ονόματα και τις διεθνείς μουσικές τάσεις. Το θέατρο, η ποίηση, το πρωτοποριακό καμπαρέ, το θεαματικό σόου της φωτιάς, αλλά και ριψοκίνδυνοι ζογκλέρ και ποδήλατα BMX, όλοι βρίσκουν μια γωνιά σ’ αυτή τη μικρή πόλη που ζει στους δικούς της ρυθμούς. Η μεγαλύτερη attraction όμως του φεστιβάλ είναι σίγουρα οι άνθρωποί του, που αποτελούν κι αυτοί μέρος μιας γενικότερης, θεότρελης extravaganza, που δεν υπολογίζει χρώμα, ηλικία και φυλή. Φέτος δεν έχουμε ακόμα το ολοκληρωμένο lineup, τα ονόματα πάντως που συζητιούνται είναι οι Oasis, Muse, Paul McCartney, James Brown, Morrissey, Fun Lovin’ Criminals.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.glastonburyfestivals.co.uk

Reading Festival

Μουσικές on the rocks

Αγγλία, 27-29/8

Αδελφάκι του Glastonbury, έχει ως ατού τη μικρή χιλιομετρική απόσταση από το Λονδίνο. Δύο μεγάλες σκηνές, η Main και η Radio 1, αλλά και πολλές δευτερεύσουσες που φιλοξενούν νέα ταλέντα –που συχνά «προβιβάζονται» την επόμενη χρονιά σε μια από τις κεντρικές σκηνές–, χορευτική και εναλλακτική μουσική. Με δεκάδες παράλληλα events πέραν του μουσικού πανδαιμόνιου, το Reading αποχαιρετά το καλοκαίρι με δύναμη και ρυθμό. Φέτος το «καστ» είναι εντυπωσιακό και περιλαμβάνει Darkness, The White Stripes, Placebo, Offspring, Green Day, Deus, MC 5, Von Bondies, Supergrass, Franz Ferdinand κ.ά.

Πληροφορίες-κρατήσεις: www.readingfestival.com

Vilar de Mouros

Ταξιδιώτης με αιτία - εικόνα 4
Akram Khan

Μωσαϊκό μουσικών εκπλήξεων

Πορτογαλία, 15-18/7

Για την Πορτογαλία, μια χώρα που, όπως και η Ελλάδα, δεν αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, το φεστιβάλ αυτό έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα στην πολύχρονη ιστορία του (ξεκίνησε το 1971). Η ιδανική του τοποθεσία, κοντά στις ακτές του Ατλαντικού αλλά και στα σύνορα με την Ισπανία, προσφέρει εύκολη πρόσβαση τόσο από τις γύρω περιοχές όσο και από τη γείτονα χώρα. Με έντονο ethnic χρώμα και άφθονη μεσογειακή τρέλα στο πρόγραμμά του, το φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος τους Bob Dylan, PJ Harvey, The Cure και Chemical Brothers.

Πληροφορίες: www.vilardemouros.com. Κρατήσεις: www.ticketline.pt

Lowlands Festival

Εκκεντρικότητες

Ολλανδία, 20-22/7

Η Ολλανδία, μια χώρα με avant-garde κουλτούρα κι αισθητική, είναι φυσικό να φιλοξενεί ένα από τα πιο ψαγμένα κι εκκεντρικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Σε μια μεγάλη έκταση στη γραφική ολλανδική εξοχή, οι πολυάριθμες σκηνές φιλοξενούν μουσικά και μη events, με επίκεντρο την εναλλακτική ροκ σκηνή. Σ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο –όπως πάντα– ιστορίες καθημερινής τρέλας και μουσικό ντελίριο, αυτή τη χρονιά παίρνουν τα ηνία οι The White Stripes, Faithless, Darkness, Offspring, Nerd, Deus, The Hives κ.ά.

Πληροφορίες: www.lowland.nl. Κρατήσεις: www.tickeservice.nl

International Pori Jazz Festival

Ταξιδιώτης με αιτία - εικόνα 5
Deus

Σύγχρονη τζαζ Φινλανδία, 17-25/7

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ του Πόρι της Φινλανδίας κλείνει φέτος 39 χρόνια. Τριγύρω από τις γραφικές όχθες του ποταμού Kokemaenjoki, περισσότερες από 60 συναυλίες «μαύρης» μουσικής θα φιλοξενηθούν σε 11 σκηνές. Ανάμεσα στα φετινά ονόματα συναντά κανείς τους Stevie Wonder, Alex Kannunikov Dixieland Band, Alicia Keys, Art Ensemble of Chicago κ.ά.

Πληροφορίες-κρατήσεις: 00358 26262200, www.porijazz.fi.

Festival d'Avignon

Θεατρική απογείωση

Γαλλία, 3-27/7

Για 57η χρόνια δίνει την ευκαιρία στο ευρύ φιλοθέαμον κοινό να παρακολουθήσει τις τελευταίες θεατρικές και χορευτικές –εγχώριες και διεθνείς– παραγωγές. Θα παρουσιαστούν έργα νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών από τις χώρες της Βαλτικής, παραγωγές από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, καθώς και γαλλικές παραγωγές. Μια από τις παραστάσεις που αναμένονται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η γερμανική θεατρική παραγωγή «Βόιτσεκ» του Μπίχνερ, σε σκηνοθεσία του Thomas Ostermeier, του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.

Πληροφορίες: 0033 (0)4 90141414/25, www.festival-avignon.com.

Montreux Jazz Festival

Ethnic - rock - urban

Ελβετία, 2-17/7

Ξεκίνησε το 1967 ως τριήμερο φεστιβάλ jazz και εξελίχθηκε σε μια μεγάλη γιορτή με αστέρια της jazz, blues, rock, pop, ethnic και soul μουσικής. Κάθε χρόνο, περίπου 220.000 επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις φεστιβαλικές νύχτες στο Αμφιθέατρο Stravinsky και στο Miles Davis Hall, που φιλοξενούν τις περισσότερες συναυλίες, αλλά και στις δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις και συναυλίες σε ολόκληρη την πόλη. Το φετινό πρόγραμμα του 38ο φεστιβάλ δεν υστερεί σε ηχηρά ονόματα: Deep Purple, B.B. King, Dr John, Phil Collins, Van Morrison, Carlos Santana, Bryan Ferry, Faithless, Dido κ.ά.

Πληροφορίες: 0041 21 9638282, www.montreuxjazz.com.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.