Αγία Πετρούπολη

Ζωντανό μουσείο της ρωσικής ιστορίας και ορθοδοξίας, αρχιτεκτονικό κόσμημα και θησαυροφυλάκιο τέχνης, η Αγία Πετρούπολη, αν και μετρά τρεις αιώνες ζωής, είναι ταυτόχρονα μια πόλη σύγχρονη, γεμάτη ζωντάνια και ευκαιρίες για διασκέδαση, που σας καλεί να την απολαύσετε με ατέλειωτους περιπάτους πλάι στα αμέτρητα κανάλια της.

Αγία Πετρούπολη

«Η τσαρίνα της Βαλτικής»

Ζωντανό μουσείο της ρωσικής ιστορίας και ορθοδοξίας, αρχιτεκτονικό κόσμημα και θησαυροφυλάκιο τέχνης, η Αγία Πετρούπολη, αν και μετρά τρεις αιώνες ζωής, είναι ταυτόχρονα μια πόλη σύγχρονη, γεμάτη ζωντάνια και ευκαιρίες για διασκέδαση, που σας καλεί να την απολαύσετε με ατέλειωτους περιπάτους πλάι στα αμέτρητα κανάλια της.

Αγία Πετρούπολη - εικόνα 1

Mε το βάρος –αλλά και την αίγλη– τριών αιώνων στις πλάτες της (το 2003 γιόρτασε τα τριακοσιοστά γενέθλιά της), η Αγία Πετρούπολη μπορεί να υπερηφανεύεται για τη γοητεία της, μια γοητεία που δεν οφείλεται όμως μόνο στην ιστορία της, όπως αυτή έχει διασωθεί στα χαρτιά, αλλά στην καθημερινότητά της, που είναι τόσο ζωντανή όσο μια ρομαντική βόλτα στις όχθες του ποταμού Νέβα, όσο μια κεφάτη οινοποσία σε κάποιο από τα εκατοντάδες μπιστρό της ή όσο η συμμετοχή σε κάποιο από τα λαμπρά πάρτι που στήνονται στα κανάλια της κατά τις φημισμένες Λευκές Νύχτες της. Η Αγία Πετρούπολη είναι σήμερα μία από τις πιο καλοδιατηρημένες ιστορικές πόλεις της Ευρώπης. Είναι ταυτόχρονα και μια από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου.

Ιδρύθηκε το 1703 από τον Μεγάλο Πέτρο και αφιερώθηκε στον Άγιο Πέτρο –στον οποίο οφείλει και τ’ όνομά της– με σκοπό να αποτελέσει τη νέα πρωτεύουσα της χώρας. Η εκλογή της γι’ αυτόν το σκοπό οφειλόταν στη γεωγραφική της θέση στη Βαλτική: Η θάλασσα διευκόλυνε τη Ρωσία στην επικοινωνία της με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτή τη θάλασσα οφείλει την τεράστια οικονομική ακμή που γνώρισε τότε, αλλά και τη μοναδική γοητεία που την τυλίγει μέχρι σήμερα. Το 1924 μετονομάστηκε σε Λένινγκραντ προς τιμήν του Λένιν, ενώ το 1992 ξαναπήρε το παλιό της όνομα. Όποιο όνομα όμως κι αν έφερε σε κάθε περίοδο της (συχνά ταραγμένης) ιστορίας της, το δεδομένο είναι ένα: Η Αγία Πετρούπολη ήταν και είναι μοναδική!

Αγία Πετρούπολη - εικόνα 2
Οι κήποι της Μεγάλης Αικατερίνης

Στο σημείο όπου ο ποταμός Νέβα εκβάλλει στη Βαλτική σχηματίζονται εκατοντάδες νησάκια. Πάνω σε αυτά χτίστηκαν τα μεγαλειώδη μέγαρά της από διάσημους Ιταλούς και Γάλλους αρχιτέκτονες και στολίστηκαν από σπουδαίους διακοσμητές και καλλιτέχνες της εποχής. Τα νησάκια αυτά ενώθηκαν μεταξύ τους με πανέμορφες γέφυρες –τριακόσιες τον αριθμό–, που ακόμη και σήμερα αποτελούν θαυμάσιους χώρους περιπάτου. Τα βράδια, μάλιστα, ανυψώνονται για να επιτρέπουν στα εμπορικά πλοία να περνούν ελεύθερα μέσα από τα κανάλια. Στο κέντρο της πόλης, το Άγαλμα της Μεγάλης Αικατερίνης στέκει σε περίοπτη θέση. Εύκολα θα βρείτε και το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης εκεί κοντά. Πίσω του βρίσκεται το νεο-αναγεννησιακού ρυθμού κτίριο του Θεάτρου Μαρίινσκι, που ήταν η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης για την υψηλή κοινωνία της προεπαναστατικής Ρωσίας και σήμερα στεγάζει τα διάσημα ομώνυμα μπαλέτα (γνωστά επί Σοβιετικής Ένωσης ως Μπαλέτα Κίροφ). Εδώ η στάση είναι απαραίτητη. Μπορείτε να γνωρίσετε το θέατρο συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλά όμως θα κάνετε να το επισκεφθείτε και το βράδυ, για μια παράσταση. Στην ευρύτερη περιοχή τα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα φανερώνουν ότι μετά την πτώση του κομουνισμού η Αγία Πετρούπολη είναι κι εκείνη μια πόλη πρώτα της Ευρώπης και μετά της Ρωσίας. Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές φίρμες σάς περιμένουν να αγοράσετε τα προϊόντα τους σε πολύ καλές τιμές. Γιατί η πόλη είναι σήμερα ιδανικός προορισμός και για shopping: δερμάτινα, κοσμήματα, εξαιρετικές ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής, λευκά είδη... Και για τους γκουρμέ, χαβιάρι και βότκα είναι μερικοί μόνο από τους πειρασμούς. Βεβαίως, δεν θα σας λείψουν και οι μπεριόσκες, οι μπάμπουσκες και τα άλλα ρωσικά σουβενίρ, που ούτως ή άλλως βρίσκουμε πλέον και στην Ελλάδα.

Αγία Πετρούπολη - εικόνα 3
Μουσείο Ερμιτάζ

Πρώτα όμως η ξενάγηση και μετά οι αγορές. Η περιήγηση στους πανέμορφους δρόμους συνεχίζεται. Ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Ισαάκ (1818), ο οποίος χτιζόταν επί 40 χρόνια και για την αποπεράτωσή του χρησιμοποιήθηκαν 40.000 εργάτες, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της πόλης. Ο εσωτερικός του διάκοσμος είναι εξαιρετικά πλούσιος, και το βλέμμα προσελκύουν αμέσως οι γιγαντιαίοι κίονες από μαλαχίτη και λάπις λάζουλι. Η Εκκλησία του «Σωτήρος πάνω στο αίμα» που μοιάζει πολύ με τον Άγιο Βασίλειο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, είναι εξίσου εντυπωσιακή. Η περίτεχνη αρχιτεκτονική της σε στυλ ρωσικού μπαρόκ και ο πλούσιος εσωτερικός και εξωτερικός της διάκοσμος με τα 7000 τ.μ. ψηφιδωτών σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Με τέτοιες εκκλησίες και με τις θαυμάσιες χορωδίες τους, που πλαισιώνουν τις λειτουργίες του Πάσχα, θα ζήσετε μια μοναδική θρησκευτική εμπειρία στην πόλη των Τσάρων.

Στη μεγαλόπρεπη λεωφόρο Νιέφσκι, που αποτελεί και τον κεντρικό άξονα της πόλης, η ιστορία της τσαρικής πρωτεύουσας παρελαύνει μπροστά σας από τη γέννησή της μέχρι τα σημερινά χρόνια. Μέγαρα ευγενών, θέατρα, βιβλιοθήκες και εκκλησίες εναλλάσσονται με τράπεζες, λαμπερές μπουτίκ υψηλής ραπτικής, εστιατόρια, κινηματογράφους και πολυτελή ξενοδοχεία. Στο τέλος της λεωφόρου, σ’ ένα μικρό νεκροταφείο, ο τάφος του Τσαϊκόφσκι αποτελεί ακόμη τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες εραστές της μουσικής του. Στα διαλείμματα από τις διαρκείς μετακινήσεις σας (και οι αποστάσεις δεν είναι καθόλου μικρές), ιδανικές λύσεις για ξεκούραση είναι τα γραφικά καφενεδάκια και τα μπαράκια, που θα τα βρείτε όπου κι αν στραφείτε. Εκεί θα απολαύσετε μπιρίτσα, βότκα, καφέ, σπιτικά κέικ με φρούτα του δάσους, μπλινί (μικρές κρέπες) με χαβιάρι ή σολομό, καταπληκτικά πιροσκί, αλλά και μπριός, τάρτες και σάντουιτς... Καλή όρεξη και καλή συνέχεια! Η πόλη έχει ακόμη πολλά να σας δείξει.

Αγία Πετρούπολη - εικόνα 4
Εικόνα από την καθημερινή ζωή της Αγίας Πετρούπολης

Ένα από αυτά είναι το εντυπωσιακό ιστορικό φρούριο των Πέτρου και Παύλου, η κοιτίδα της πόλης, που χτίστηκε από το Μεγάλο Πέτρο σ’ ένα νησάκι στις εκβολές του Νέβα για να προστατεύει τη νέα πρωτεύουσα που σκόπευε να χτίσει. Το φρούριο αυτό, που λειτούργησε μέχρι το 1919 ως φυλακή, «φιλοξένησε» πολλούς διάσημους κρατούμενους, όπως το γιο του Μεγάλου Πέτρου πρίγκιπα Αλέξιο, τον Ντοστογιέφκσι, τον Τρότσκι, τον Γκόρκι κ.ά. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Πούσκιν, στο ανακτορικό συγκρότημα του Τσάρκογιε Σέλο, που είναι αφιερωμένο στο μεγαλύτερο Ρώσο ποιητή. Το απόλυτο όμως must παραμένει πάντα το Ερμιτάζ, το μεγαλοπρεπές ανάκτορο της Μεγάλης Αικατερίνης, που σήμερα έχει μετατραπεί σ’ ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Τα έργα τέχνης (πίνακες σπουδαίων ζωγράφων), αλλά και οι βασιλικοί θησαυροί (κοσμήματα κ.λπ.) που φυλάσσονται στις αίθουσές του είναι μοναδικά σε ομορφιά και αξία! Άλλη μια θαυμάσια βόλτα που σας προτείνουμε είναι να επιβιβαστείτε σ’ ένα πλοιάριο και να γυρίσετε τα κανάλια του ιστορικού κέντρου. Κι όταν πέσει η νύχτα, τα φωτισμένα παλάτια, οι γέφυρες με τα φαναράκια, τα περίτεχνα περιγράμματα των εκκλησιών με τους επιβλητικούς τρούλους, και τα σκιερά καλντερίμια σού δίνουν την εντύπωση ότι από κάποια γωνιά τους θα ξεπροβάλει η χρυσοποίκιλτη άμαξα με την τσαρική οικογένεια που οδεύει προς την όπερα.

data

Πώς θα πάτε: Διαλέξτε ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο και εμπιστευτείτε του το ταξίδι σας. Είναι η καλύτερη λύση.

Πού θα μείνετε: Για τους λάτρες της πολυτέλειας ενδείκνυνται τα: Grand Hotel Europe (Mikhailovskaya 1/7, 007-812-3296000), Grand Hotel Emerald (Suvorovsky Prospect 18, 007-812-1405000), Rocco Forte Hotel Astoria (Bolshaya Morskaya 39, 007-812-3135757). Πιο φθηνές τιμές αλλά ίδιο πάνω-κάτω σέρβις παρέχει το Pribaltiyskaya Hotel (Korablestroiteley 14, 007-812-1403979). Άλλα δύο καλά αλλά όχι ακριβά ξενοδοχεία είναι τα: Hotel Oktiabrskaya (Ligovsky 10, 007-812-2776330) και Best Eastern Moskva Hotel (Alexander Nevsky 2, 007-812-2743001). Πού θα φάτε: Την αυθεντική και πλούσια σε γεύσεις ρωσική κουζίνα θα απολαύσετε στα: Kalinka-Malinka (Italianskaja 5, 007-812-3142681), Camelot (Nevsky prospect 22, 007-812-3259906) και Restaurant 1913 (Voznesensky 13/2, 007-812-3155148).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.