Λονδίνο - Παρίσι

Οι δύο πιο συναρπαστικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις δεν εξαντλούνται σε ένα και μόνο γουικέντ. Αναζητάτε το know-how της extra large πολυτέλειας ή το εγχειρίδιο επιβίωσης της πρώτης φοράς; Θέλετε να πάρετε μαζί και τα παιδιά ή σχεδιάζετε παρεΐστικη απόδραση στα πιο προχωρημένα στέκια; Σχεδιάσαμε πέντε ιδανικά γουικέντ στο Λονδίνο και στο Παρίσι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα κάθε ταξιδιώτη, από τον επισκέπτη της πρώτης φοράς στον κυνηγό των νέων τάσεων κι από τους luxury travellers στις οικογένειες μ

Λονδίνο - Παρίσι

Tailor-made γουικέντ για να διαλέξετε το δικό σας

Οι δύο πιο συναρπαστικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις δεν εξαντλούνται σε ένα και μόνο γουικέντ. Αναζητάτε το know-how της extra large πολυτέλειας ή το εγχειρίδιο επιβίωσης της πρώτης φοράς; Θέλετε να πάρετε μαζί και τα παιδιά ή σχεδιάζετε παρεΐστικη απόδραση στα πιο προχωρημένα στέκια; Σχεδιάσαμε πέντε ιδανικά γουικέντ στο Λονδίνο και στο Παρίσι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα κάθε ταξιδιώτη, από τον επισκέπτη της πρώτης φοράς στον κυνηγό των νέων τάσεων κι από τους luxury travellers στις οικογένειες με μικρά παιδιά.

Λονδίνο

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 1

Especially for you Από το μπάτλερ σέρβις των παλιών grand hotels και το απογευματινό τσάι στις floral αγγλικές πορσελάνες μέχρι τα νεο-μποέμ στέκια του Notting Hill και τα σουρεάλ clubs του Ανατολικού Λονδίνου, από τις προχωρημένες γκαλερί μέχρι τα μιούζικαλ του West End κι από τα κέρινα ομοιώματα της Madame Tussaud –η χαρά του παιδιού– μέχρι τις… συγκινήσεις του ουρανίσκου από τα menu degustation των αστεράτων σεφ, σχεδιάζουμε τα καλύτερα γουικέντ στο Λονδίνο, κομμένα και ραμμένα στα δικά σας μέτρα. Το Λονδίνο της πολυτέλειας

Η λιμουζίνα σε αφήνει έξω από τη χρυσοποίκιλτη περιστρεφόμενη πόρτα με το κόκκινο χαλί, ο μπάτλερ σού φέρνει τους πρωινούς «London Times» σιδερωμένους για να μη μαυρίσουν τα δάχτυλά σου, το πιάτο με τα αβγά μπενεντίκτ έρχεται σκεπασμένο με ασημένιο καπάκι, το απογευματινό τσάι σερβίρεται συνοδεία σαμπάνιας και σάντουιτς με αγγουράκι και cottage cheese…

Η διαμονή ή απλώς η επίσκεψη για ένα ποτό ή τσάι στα λονδρέζικα grand hotels, όπως το Savoy, το Berkeley, το Hilton Park Lane ή το Claridge’s είναι εμπειρία βγαλμένη από ταινία του Άιβορι. Αφού φρεσκαριστείτε, ξεκινήστε με μια ιδέα luxury shopping, όπως, ας πούμε, το φετινό best-seller: το πράσινο δερμάτινο σημειωματάριο με το σλόγκαν «With Envy» (με φθόνο), γραμμένο με χρυσά γράμματα στο εξώφυλλο, από το Smythson της Bond Street, το πιο exclusive κατάστημα ειδών γραφείου από το 1887. Στη συνέχεια, αφήστε τον καλό σας στο Allen Edmonds της Bond Street να του πάρουν τα μέτρα για χειροποίητα δερμάτινα σκαρπίνια κι εσείς χάστε την αίσθηση του χρόνου στο Browns, που θα σας βάλει στον πειρασμό να προσθέσετε στην γκαρνταρόμπα σας ένα κομμάτι της Diane von Furstenberg, του Marc Jacobs ή του Hussein Chalayan. Μετά την προθέρμανση, ταξί και… γραμμή στη Sloane Street, την οδό με τις μπουτίκ των μεγάλων σχεδιαστών, ενώ μπορείτε πάντα να πεταχτείτε και στο γειτονικό Victoria & Albert Museum με τις εκπληκτικές συλλογές ρούχων, design και διακοσμητικών αντικειμένων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μια που είστε στο Knightsbridge, κάντε κι ένα πέρασμα από το Food Hall του Harrod’s, έτσι, για μερικά όστρακα κι ένα ποτήρι σαμπάνια στα όρθια ή έναν καπουτσίνο με μια καρδιά-έργο τέχνης ζωγραφισμένη με σοκολάτα πάνω στο αφρόγαλα. Αν σας άνοιξε η όρεξη για gourmet shopping, δραπετεύστε από τα πλήθη στο σικ μικρόκοσμο της Elisabeth Street, το στενάκι των deli. Στο Chatsworth Farm Shop θα βρείτε πολυτελείς αγγλικές λιχουδιές, όπως τάρτα με πάπια ή σολομό, δεκάδες είδη μαρμελάδας και preserves, και στο Mimmo d’ Ischia θα απολαύσετε πεντανόστιμες πίτσες calzone, ενώ δεν αποκλείεται να «τσουγκρίσετε» ακόμη και με τον Κάρολο και την Καμίλα, αν φανούν. Αν, βγαίνοντας, διαπιστώσετε ότι δεν είστε προετοιμασμένοι για το –όχι και τόσο– αναπάντεχο ψιλόβροχο, κάντε μια στάση στο Philip Treacy και αποκτήστε ένα καπέλο-φετίχ. Η ώρα κοντεύει ήδη 5 και στο σαλόνι του Dorchester το τσάι έχει αρχίσει να σερβίρεται. Εγκλιματιστείτε υπό τους ήχους του πιάνου, καθώς οι ασημένιοι δίσκοι διαδέχονται ο ένας τον άλλο φέρνοντας σαντουιτσάκια με σολομό και λαχταριστά scones (μικρά μπριός) με φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα. Για το δείπνο, αν η πολυτέλεια και η υψηλή γαστρονομία πάνε για σας πακέτο, καλό είναι να έχετε ήδη κλείσει τραπέζι μερικούς μήνες νωρίτερα στο εστιατόριο του Gordon Ramsay στο Chelsea ή στο Claridge’s, αλλιώς κλείστε ένα μήνα πριν τραπέζι στο Ivy, ένα εστιατόριο-φαινόμενο για τη Βρετανία, όπου σ’ ένα απολύτως classy περιβάλλον θα απολαύσετε τα πιο απολαυστικά ρετρό χάμπουργκερ της ζωής σας. Ένα σπάνιο κουβανέζικο Davidoff στο bar Le Fumoir του ίδιου ξενοδοχείου, μια παράσταση στη Royal Opera κι ένα κοκτέιλ σαμπάνιας στο American Bar του Savoy κλείνουν ηδονικά μια έξτρα σικ λονδρέζικη εμπειρία.

Διαμονή

Savoy Group: The Berkeley (Wilton Place, Knightsbridge, 0044/207/2351607), Claridge’s (Brook St., Mayfair, 0044/207/4096444), The Connaught (Carlos Place, 0044/207/4997070), The Savoy (Strand, 0044/207/4202329), www.savoygroup.com.

Hilton Park Lane, 22 Park Lane, (0044/207/4938000).

Γεύση

Gordon Ramsay at Claridge’s, Brook St., Mayfair, 0044/207/4096444.

The Ivy, 1 West St., 0044/207/8364751.

Dorchester, The Promenade, 54 Park Lane, κρατήσεις για τσάι στο 0044/207/6298888.

Mimmo d’ Ischia, 61 Elizabeth Street, 0044/207/7305406.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 2

Της πρώτης φοράς

Μια βόλτα στο κεντρικό και πολύχρωμο Covent Garden είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εγκλιματιστείτε στο Λονδίνο συνδυάζοντας το χάζι στο πλήθος και τους street performers με το shopping μέσα κι έξω από τη σκεπαστή αγορά. Στη Neal Street θα χαζέψετε ψαγμένες μπουτίκ και θα ψωνίσετε τσάι και σχετικά memorabilia από το Tea House, στη Long Acre Lane θα ξεφυλλίσετε χάρτες στο εκπληκτικό ταξιδιωτικό βιβλιοπωλείο Stanford και θα «σηκώσετε» το Muji, το σούπερ δημοφιλές ιαπωνικό κατάστημα – μοντέρνα εκδοχή του ιαπωνικού μινιμαλισμού στην πιο οικονομική εκδοχή της. Λίγο πιο κάτω, το branch της αλυσίδας υγιεινών σαντουιτσάδικων Pret-a-Manger είναι ό,τι πρέπει για να ανακτήσετε δυνάμεις όταν νιώσετε τα πόδια σας να σας εγκαταλείπουν από το πολύ περπάτημα. Συνδυάστε το σάντουιτς που προτιμάτε με χυμό καρότο και σούπερ τσιπς λαχανικών και αξιολογήστε τα ενδιαφέροντά σας, σχεδιάζοντας το πρόγραμμα της υπόλοιπης ημέρας: επίσκεψη στο British Museum ή στη National Gallery, window-shopping στην Oxford Street ή χάζι ανάμεσα στο πλήθος στη Leicester Square, περίπατος στο Hyde Park με στάση για τσάι και scones με άρωμα βουτύρου στο cafe΄ δίπλα στη λίμνη ή dim sum (καντονέζικα μεζεδάκια) στην Chinatown – ένα πάμφθηνο γεύμα-ιεροτελεστία που σερβίρεται μόνο από τις 12 το μεσημέρι ως τις 5 το απόγευμα. Ένα μιούζικαλ στο West End και μια νυχτερινή βόλτα στο Soho δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρώτο σας βράδυ στο Λονδίνο.

Για ένα γρήγορο αλλά εγγυημένα νόστιμο pre-theatre dinner σας προτείνουμε το Wagamama. Μην αποθαρρυνθείτε από τις ουρές έξω από τα περισσότερα υποκαταστήματα του κεντρικού Λονδίνου. Το σέρβις είναι ταχύτατο και, μέχρι να αποφασίσεις τι θα παραγγείλεις από το μενού που φτάνει στα χέρια σου πριν ακόμη φτάσεις στην πόρτα, θα βρεθείς μπροστά στην αρωματικότερη σούπα από vermicelli noοdles με φρέσκο σολομό ξοδεύοντας λίγο παραπάνω απ’ όσο θα έδινες για ένα πλαστικό cheeseburger. Ιδανική κατάληξη μετά την μπαρότσαρκα στο Soho είναι το απολύτως cult Bar Italia, όπου οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου μπορείτε να πιείτε στο πόδι έναν cafe΄ latte, χαζεύοντας το πιο ετερόκλητο πλήθος να παρελαύνει μπροστά στα μάτια σας.

Μέχρι πρότινος δεν μπορούσες να περπατήσεις κατά μήκος του Τάμεση παρά μόνο να τον προσεγγίσεις από συγκεκριμένες πιάτσες. Η ανάπλαση όμως της νότιας όχθης του Τάμεση που ακολούθησε το opening της Tate Modern μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε μια ολοήμερη χαλαρή βόλτα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, η οποία ξεκινάει από το ύψος του Big Ben και φτάνει μέχρι τον Πύργο του Λονδίνου. Απέναντι από το Big Ben έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο χρόνο μια νέα τουριστική πιάτσα με επίκεντρο τη ρόδα London Eye, το Dali Universe, μια μόνιμη έκθεση του grand master του σουρεαλισμού, και τη Saatchi Gallery με τον περίφημο καρχαρία του Damien Hirst και τα υπόλοιπα έργα των τρομερών παιδιών της βρετανικής τέχνης των ’90s. Κάντε μια στάση για καφέ συνοδεία free jazz στο φουαγιέ του πολιτιστικού complex South Bank Centre και βγάλτε εισιτήρια για τις παραστάσεις, τις προβολές ταινιών και τα events που σας ενδιαφέρουν. Ύστερα συνεχίστε ανατολικά μέχρι την Tate Modern, όπου, ακόμη κι αν η σύγχρονη τέχνη δεν είναι το φόρτε σας, η βόλτα στο αχανές φουαγιέ με τα installations και η θέα από το cafe΄ του τελευταίου ορόφου είναι εμπειρία. Αν έχετε πεινάσει, προτιμήστε το εστιατόριο του ισογείου, με τα λαχταριστά open hamburgers, παρά το ελαφρώς προβληματικό σέρβις, αφού συνήθως γίνεται πανικός. Αν και λίγο τουριστίκ, η επίσκεψη στον πύργο του Λονδίνου θα ενθουσιάσει όσους έχουν μανία με το gothic και τους βασιλιάδες– στις ατμοσφαιρικές πέτρινες αίθουσες εκτίθενται τα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος. Διασχίζοντας την Tower Bridge, βρίσκεστε σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές του Λονδίνου, το Shad Thames. Οι παλιές λιμενικές αποθήκες με τις τούβλινες προσόψεις έχουν μεταμορφωθεί σε στυλάτα lofts με εκπληκτική θέα στον Τάμεση. Εσείς θα την απολαύσετε πιάνοντας θέση σ’ ένα από τα εστιατόρια του πολυχώρου Conran που απλώνονται κατά μήκος του ποταμού. Σας προτείνουμε το κομψό και ταυτόχρονα casual Butlers Wharf Chop House, που σερβίρει κλασικές βρετανικές γεύσεις με μοντέρνο περιτύλιγμα.

Για ένα γουικέντ γνωριμίας με το Λονδίνο το Knightsbridge Hotel ή το Number Sixteen B&B, τα νέας γενιάς bed & breakfast των γνωστών και μοδάτων hoteliers Tim και Kit Kemp, είναι μια ιδανική πρόταση διαμονής: το κλασικό concept της αγγλικής πανσιόν στην πολυτελή εκδοχή του σε σημεία-κλειδί του κέντρου.

Διαμονή

Knightsbridge Hotel, Beaufort Gardens, 0044/207/5846300, www.knightsbridgehotel.co.uk.

Number Sixteen B&B, 16 Sumner Place, 0044/207/5895232, www.numbersixteenhotel.co.uk.

Γεύση

Butlers Wharf Chop House, 36e Shad Thames, London, 044/207/4033403.

Wagamama www.wagamama.com

Honk Kong, 6-7 Lisle St., Chinatown, 0044/207/2870352.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 3

Το μοδάτο

Αν και έχουν χάσει το hype άλλων εποχών, τα ξενοδοχεία του Ian Schrager εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις τοπ επιλογές των celebrities. Αν όμως η νεο-μποέμ μόδα σας έχει συνεπάρει, κλείστε δωμάτιο στο Portobello και ζήστε ένα γουικέντ στη γειτονιά της Μαντόνα. Για πιο showbiz feeling η καλύτερη λύση είναι το boutique hotel Covent Garden, ένα από τα αγαπημένα ξενοδοχεία των σταρ και των executives της κινηματογραφικής βιομηχανίας, στο ισόγειο του οποίου θα βρείτε και σινεμά. Πιάστε θέση στους ροζ καρό καναπέδες δίπλα στο τζάκι της βιβλιοθήκης και δοκιμάστε την τύχη σας περιμένοντας το σταρ που έχει πρεμιέρα το βράδυ στα σινεμά της Leicester Square να φανεί. Για να αντιμετωπίσετε την πόζα των μοδάτων Λονδρέζων επί ίσοις όροις, ξεκινήστε τσακίζοντας τις πιστωτικές σας κάρτες στην Koh Samui στο Covent Garden, μια από τις πιο «Sex & The City» μπουτίκ της πόλης, όπου θα βρείτε Balenciaga, Stella McCartney ή Eley Kishimoto. Πριν πάρετε το δρόμο για το ξενοδοχείο σας, περάστε από το hair salon του Daniel Hersheson στην Conduit Street για να ανανεώσετε την κουπ σας από τα ίδια χέρια που χτενίζουν την Γκουίνεθ Πάλτροου. Έτσι θα είστε έτοιμοι για ένα ελαφρύ μεσημεριανό bento box στο πάντα μοδάτο Nobu, γιατί το βράδυ έχετε κλείσει τραπέζι στο Fifteen, το εστιατόριο του τηλεοπτικού «γυμνού σεφ» Oliver. Στο Sketch (το νεότερο και αναμφισβήτητα πιο κοσμικό αδελφάκι του Momo) θα πάτε αργότερα για κοκτέιλ και celebrity-spotting. «Άβυσσος η ψυχή των μοδάτων», θα μονολογήσετε, αν περάσετε αργά το βράδυ έξω από την decadent πρόσοψη του Kabaret στο Σόχο, όπου θα δείτε τις παρκαρισμένες λιμουζίνες να κατεβάζουν celebrities τύπου Kate Moss στο σκοτεινό αυτό καταγώγιο, το οποίο έχει γίνει της μόδας ανάμεσα στους χορτασμένους από στυλάτα στέκια Λονδρέζους.

Το Σάββατο το μεσημέρι μια βόλτα στο παζάρι του Portobello και στη γύρω περιοχή είναι εκ των ων ουκ άνευ – άλλωστε η νεο-μποέμ τάση είναι πολύ της μόδας. Στην μπουτίκ του Paul Smith, στην εδουαρδιανή έπαυλη Westbourne House, θα χαζέψετε όλη την κολεξιόν του, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε και τον ίδιο, κάτοικο και ορκισμένο λάτρη της περιοχής. Στο Matches θα ψάξετε για κελεπούρι Prada ή YSL σε τιμή-έκπληξη, στο Τom’s deli θα καταλήξετε για shopping break, έτσι, για να δοκιμάσετε κι εσείς το μετα-σαντουιτσάδικο του υιού Conran, που έκανε μόδα την περιοχή, ενώ στο Lisboa Cafe΄ θα περιμένετε να νυχτώσει βουτώντας πορτογαλέζικα κεκάκια natas μέσα σε cafe΄ latte σε γυάλινο ποτήρι.

Διαμονή

Sanderson, 50 Berners St., 0800/6341444, www.ianschragerhotels.com.

St Martin’s Lane, 45 St Martin’s Lane, 0044/207/300500, www.ianschragerhotels.com.

Covent Garden Hotel, 10 Monmouth St., 0044/207/8061000, www.firmdalehotels.com.

Portobello, 22 Stanley Gardens, 0040/207/7272777.

Γεύση

Sketch, 9 Conduit St., 0044/870/7774488.

Fifteen, Westland Place, 0044/870/787/1515.

Nobu, 19 Old Park Lane, 0044/207/4474747.

Τom’s deli, 226 Westbourne Grove, 0044/207/2218818.

Το εναλλακτικό

Αν οι νέες μουσικές, οι προχωρημένες εκθέσεις, η τελευταία λέξη της street fashion, τα περίεργα μπαράκια είναι αυτά που ψάχνετε στο Λονδίνο, τότε το East End θα μονοπωλήσει τις βόλτες σας. Ακόμα κι αν κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο mainstream, το ανατολικό Λονδίνο παραμένει η πιο δημιουργική και εναλλακτική γειτονιά της πόλης. Το στίγμα της δίνουν οι γκαλερί και τα τούρκικα κεμπαπτζίδικα του Hackney, ο συνδυασμός αυθεντικού Bollywood look και προχωρημένων μπουτίκ γύρω από την Brick Lane, τα μοδάτα αλλά cool στέκια της Hoxton Square, της πρώτης πιάτσας που έκανε μόδα το East End, και τα απίστευτα bar-restaurants που ξεπηδάνε από βδομάδα σε βδομάδα σε θλιβερά, σκοτεινά στενάκια – τελευταίο δείγμα το εντελώς θεατρικό Lounge Lover, όπου κάθε δωμάτιο είναι και μια σκηνογραφική εμπειρία. Το καλό με το ανατολικό Λονδίνο, βέβαια, είναι ότι, παράλληλα με τα νέα μοδάτα στέκια, εξακολουθούν να επιζούν κάποια cult meeting points, όπως το 24ωρο bagel shop της Brick Lane, όπου κάνουν ουρά οι clubbers τα ξημερώματα για να τιμήσουν τα λαχταριστά εβραϊκά ψωμάκια με σολομό ή salt beef. Όσο όμως κι αν ξενυχτήσετε το Σάββατο, δεν πρόκειται να γλιτώσετε το κυριακάτικο πρωινό ξύπνημα, αφού είναι η μέρα του παζαριού. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας –από το έθνικ μέχρι το vintage– δεν πρόκειται να φύγετε με άδεια χέρια από την αγορά του Camden Town. Ακόμη και να μην αγοράσετε τίποτα (λέμε τώρα...), η βόλτα στα stands και τα μαγαζιά-σπηλιές ανάμεσα στα κανάλια, με το πιο τρελό πλήθος της πόλης να κάνει παρέλαση, είναι εμπειρία.

Αν το Camden Town σας ακούγεται πλέον πολύ τουριστικό –άλλωστε έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την εποχή του «Shopping & Fucking», της περίφημης young theatre παράστασης που διαδραματιζόταν εδώ– δοκιμάστε την τύχη σας στην αγορά της Brick Lane, το παζάρι-θεσμό του ανατολικού Λονδίνου, όπου η κατάσταση είναι πιο χύμα, αλλά και πιο αυθεντική. Στην ουσία πρόκειται για τρεις αγορές, την κυρίως αγορά της Brick Lane, τη βιολογική της Spitalfields Market και την αγορά λουλουδιών της Columbia Road, που ζωντανεύουν όλη τη γειτονιά κάθε Κυριακή πρωί. Οι κάτοικοι της περιοχής, ένα πολύχρωμο πλήθος καλλιτεχνών, νεο-μποέμ, Ινδών με σάρι και μουσουλμάνων με φέσια, βγαίνουν στους δρόμους κουβαλώντας λουλούδια και περίεργα αντικείμενα από τα παζάρια, αράζουν στους μεταχειρισμένους καναπέδες των cafe΄ s, μπαινοβγαίνουν στις δεκάδες γκαλερί της συνοικίας και τσιμπολογάνε στις original ethnic ταβέρνες, όπως το Viet Hoa, όπου θα έχετε μια αυθεντική και εντελώς low-budget εμπειρία, με τις Bιετναμέζες γιαγιάδες να τυλίγουν μπροστά σας τα spring rolls. Μια βόλτα από τη Fashion Market, που γίνεται κάθε Πέμπτη στη Spitalfields Market, στο East End, είναι ένας καλός τρόπος να αποκτήσετε πρώτοι δημιουργίες φοιτητών των λονδρέζικων σχολών μόδας, που σε λίγα χρόνια θα πάρουν τη θέση της Σοφίας Κοκοσαλάκη. To Malmaison East είναι το πρώτο λονδρέζικο branch της στυλάτης βρετανικής αλυσίδας ξενοδοχείων-brasseries, που διόλου τυχαία άνοιξε στο ανατολικό Λονδίνο. Για κάτι πιο low-budget, το Generator είναι ένα youth hostel επιπέδου σ’ έναν ανακαινισμένο σταθμό πυροσβεστικής (!) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το King’s Cross, απ’ όπου περνούν τα λεωφορεία για το Camden Town.

Διαμονή

Malmaison, Charterhouse Square, 0044/207/012 3700, www.malmaison.com.

The Generator, Compton, 0044/207/3887666, www.lhdr.demon.co.uk.

Γεύση

Viet Hoa, 70-72 Kingsland Road, 0044/207/7298293.

Lounge Lover, www.loungelover.co.uk.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 4

Για παιδιά

Ένας γύρος με το London Eye, τη μεγάλη φουτουριστική ρόδα που έχει στηθεί στη νότια όχθη του Τάμεση, απέναντι από το Big Ben, με τις πανοραμικές όψεις της πόλης να ξεδιπλώνονται κάτω από τα πόδια σας, και μια επίσκεψη στο διπλανό Aquarium είναι ένας καλός τρόπος να ξεκινήσετε μια ημέρα με τα παιδιά στο Λονδίνο. Άλλος ένας εγγυημένος συνδυασμός είναι η επίσκεψη στο μουσείο της Madame Tussaud, όπου τα πιτσιρίκια μπορούν να φωτογραφηθούν με όλους τους αγαπημένους τους σταρ και, στη συνέχεια, μια βόλτα στο γειτονικό Regent’s Park, όπου φιλοξενείται και ο εντυπωσιακός ζωολογικός κήπος της πόλης. Αφού χορτάσετε λιοντάρια, πιθήκους και πιγκουίνους, δοκιμάστε την τύχη σας στο κουπί –στη λίμνη του πάρκου νοικιάζονται βαρκούλες– ενώ το self-service cafe΄ είναι μια καλή λύση για lunch break. Μόλις τεθεί το θέμα του shopping, το πολυκατάστημα Hamley’s στη Regent Street είναι η πιο μαγική παιχνιδούπολη που μπορεί να ονειρευτεί ένα παιδί. Αν κατά βάθος όμως θέλετε να ικανοποιήσετε τα δικά σας παιδικά ένστικτα και όχι των παιδιών σας,

το Benjamin Pollock’s Toyshop,

το ρετρό παιχνιδάδικο-θεσμός του Λονδίνου, μέσα στην αγορά του Covent Garden, είναι η ιδανική πρόταση. Υπολογίστε αρκετές ώρες για μια επίσκεψη στο Μουσείο Επιστημών: Είναι η δοκιμασμένη μέθοδος για να κάνετε τα παιδιά σας να ερωτευτούν τα μουσεία μια για πάντα. Εκπληκτικά τα interactive εκθέματα, όπως η αίθουσα simulation σεισμού μέσα σ’ ένα σουπερμάρκετ. Μια ταινία στο σινεμά IMAX, μια τρισδιάστατη εμπειρία που θα θυμάστε για πολύ καιρό, κι ένα μιούζικαλ τύπου «Lion King» είναι μερικές ακόμη κλασικές προτάσεις για έξοδο που θα ευχαριστηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξαρτήτως ηλικίας. Το Belgo Centraal στο Covent Garden είναι ιδανικό για family δείπνο σε fun ατμόσφαιρα, με τους σερβιτόρους ντυμένους σαν Βέλγους μοναχούς στο πιο μίνιμαλ. Το Mini Belgo menu επιτρέπει σε δύο παιδιά κάτω των 12 ετών για κάθε ζευγάρι να απολαύσουν δωρεάν fish fingers ή chicken nuggets και παγωτό, ενώ εσείς μπορείτε να ενδώσετε με την άνεσή σας στο hot point, που εδώ είναι τα μύδια, μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, στις βέλγικες μπίρες και στις καταπληκτικές τηγανητές πατάτες. Στους κόκκινους πάγκους των σεπαρέ του Stanley’s, σε απόσταση αναπνοής από την Oxford Street, μπορείτε να «ξεφορτώσετε» τα πιτσιρίκια σας και τις σακούλες με τα ψώνια και να απολαύσετε όλοι μαζί χορταστικές μερίδες λουκάνικα με πουρέ σ’ ένα χαλαρό, kids-friendly περιβάλλον. Για κάτι ακόμη πιο casual, δοκιμάστε την πορτογαλική αλυσίδα των Nando’s, ένα βήμα μπροστά από τα κλασικά fast food, με σπέσιαλ κοτόπουλο – οι οικογενειακές μερίδες είναι πολύ οικονομικές και το περιβάλλον πολύ χαρούμενο, με μεγάλα τραπέζια γύρω από τα οποία αράζουν πολυάριθμες οικογένειες Πορτογάλων. To One Aldwych είναι ένα children-friendly hotel με υπηρεσίες όπως γάλα και cookies στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο, ενώ για κάτι πιο οικονομικό προτιμήστε την οικογενειακή πανσιόν Crescent Hotel – διαθέτει και baby sitting.

Διαμονή

One Aldwych, 0044/207/300100.

Crescent Hotel, 49-50 Cartwright Gardens, 0044/207/3871515.

Γεύση

Belgo Centraal, 28-30 Litchfield St., Covent Garden, 0044/207/5576333.

Stanleys, 6 Little Portland St., London, 0044/207/4620099. Nando’s, www.nandos.co.uk.

Παρίσι

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 5

Μια πόλη, χίλια πρόσωπα

Όποιο πρόσωπό του κι αν προτιμάτε, το Παρίσι παραμένει πάντα μια πόλη ικανή να σας εκπλήξει, ακόμα κι αν έχετε ενδώσει ήδη πολλές φορές στη γοητεία της. Πολλές οι αθέατες όψεις της καθημερινότητάς του, συσσωρευμένες οι μνήμες στους δρόμους και στα μνημεία του, ανεξάντλητες οι πολιτιστικές και γαστρονομικές του προτάσεις, διαχρονική η αξία του στο χώρο της μόδας και του ντιζάιν, πολυεθνική η νυχτερινή ζωή του. Διαλέξτε το Παρίσι που σας ταιριάζει και αρχίστε την περιπλάνηση!

Το Παρίσι της πολυτέλειας

Η πρώτη γεύση πολυτέλειας σε μια πόλη που λάνσαρε τον ορισμό της έννοιας θα μπορούσε να είναι λίγες τρούφες σε αμπαλάζ κοσμήματος από το Fauchon, το περίφημο γκουρμέ κατάστημα απέναντι από τη νεοκλασική εκκλησία της Madeleine, στην περιώνυμη πλατεία. είτε ακόμα ένα ποτήρι κρυστάλλινης σαμπάνιας συνοδευόμενο από άγρια ορχιδέα και πούρο Αβάνας στο μπαρ του Χεμινγουέι, στα άδυτα του Ritz, σύμβολο διαχρονικό της αριστοκρατίας στην Place Vendome. Το σίγουρο είναι ότι εδώ στο Παρίσι την πολυτέλεια είναι δύσκολο να την… αποφύγεις. Οι εραστές της αριστερής όχθης επιστρέφουν συνήθως στους πολυσύχναστους δρόμους του 6ου διαμερίσματος για μια κλασική βόλτα στις μπουτίκ της boulevard Saint-Germain-des Pres με μια ανάσα στο κομψό cafe΄ του Αρμάνι ή στις σοκολάτες του Pierre Herme στη γειτονική rue Bonaparte, ωστόσο οι πιο ανήσυχοι προτιμούν το αντίπαλον δέος της δεξιάς όχθης, τη rue Sait-Onore και την προέκτασή της Faubourg Saint-Onore: εδώ θα βρείτε τον οίκο Hermes, εδώ τον Saint-Laurent αλλά και το μάγο του μακιγιάζ Stephane Marais, ενώ πίνοντας τη σοκολάτα σας στο Cafe΄ Castiglione ενδέχεται να εντοπίσετε στο διπλανό τραπέζι τον αιωνόβιο εκδότη της γαλλικής «Vogue» Andre Leon Talley.

Κι επειδή μια επίσκεψη στο Λούβρο, τον αριστοκράτη των παριζιάνικων μουσείων, είναι σχεδόν επιβεβλημένη, θα μπορούσατε αυτή τη φορά να τη δροσίσετε με ένα κοκτέιλ στο Cafe΄ Merly της πτέρυγας Ρισελιέ με θέα στην αυλή του Ναπολέοντα και στην Πυραμίδα του Πέι. Μια βόλτα στη σκιά του Πύργου του Άιφελ και στο πανάκριβο διαμέρισμα του 16ου θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα δύο πρωτοκλασάτα εστιατόρια της περιοχής, το Bon με την υπογραφή του Γάλλου ντιζάινερ Φιλίπ Σταρκ και το Prince Murat, την τελευταία πρόταση των περίφημων αδελφών Costes. Στην περίπτωση που προτιμάτε κάτι πιο ιστορικό, δεν έχετε παρά να ανεβείτε στον έκτο όροφο του Tour d’Argent, του δημοφιλέστερου ίσως γαλλικού εστιατορίου στον κόσμο, ή να κάνετε μια κράτηση στο Ambassadeurs με την αριστοτεχνική κουζίνα του Jean-Francois Piege και ένα περιβάλλον ανάλογο της… Αίθουσας των Καθρεφτών στις Βερσαλίες. Για τη διαμονή σας, θα μπορούσατε να διαλέξετε ανάμεσα στο Hotel d’Aubusson της rue Dauphine, σημείο αναφοράς για τον πνευματικό κόσμο από το 18ο αιώνα και στο Lancaster. Σε απόσταση αναπνοής από τα Ηλύσια Πεδία, με ένα εξίσου φημισμένο εστιατόριο, το Lancaster υπήρξε αγαπημένη κατοικία γαλαζοαίματων και αστέρων του κινηματογράφου όπως η Μάρλεν Ντίτριχ, το όνομα της οποίας φέρει και μία από τις πιο αριστοκρατικές σουίτες του.

Διαμονή

Ritz, 15 place Vendome, 0033 143163030.

Hotel d’Aubusson, 33 rue Dauphine, 0033 143294343.

Lancaster, 7 rue de Berri, 0033 140764076.

Γεύση

Bon, 25 rue de la Pompe, 0033 140727000.

Prince Murat, 93 rue d’Auteuil, 0033 146513317.

La tour d’argent, 15-17 quai de la Tournelle, 0033 143542331.

Ambassadeurs, Ηotel Crillon, 10 place de la Concorde, 0033 144711616.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 6

Tης πρώτης φοράς

Αν πρόκειται για το παρθενικό σας ταξίδι στην Πόλη του Φωτός, μια βόλτα στο γεωγραφικό και ιστορικό κέντρο της σας δίνει τις καλύτερες συστάσεις. Ο περίπατος θα μπορούσε να αρχίσει από την Pont Neuf, μια από τις ερωτικές γέφυρες του Σηκουάνα απ’ όπου ξεκινούν και οι περίφημες Vedettes, τα ποταμόπλοια που σας ξεναγούν στο «υγρό» Παρίσι. Διασχίζοντας το νησάκι της Cite και την place Dauphine, θα συναντήσετε τη Sainte-Chapelle, το μικρό παρεκκλήσι του 13ου αιώνα με μοναδικά βιτρό στην αυλή του Μεγάρου των Δικαστηρίων, δίπλα από την Conciergerie, την πρώτη φυλακή του Παρισιού και ένα από τα σύμβολα της Γαλλικής Επανάστασης. Σε μικρή απόσταση θα συναντήσετε και μια από τις τελευταίες υπαίθριες αγορές λουλουδιών του Παρισιού – αναζητήστε το περίπτερο του κυρίου Δημοσθένη για μια ελληνική «καλημέρα». Προχωρώντας προς το νότιο άκρο του νησιού, φθάνετε στην Παναγία των Παρισίων, τον «καθεδρικό των καθεδρικών». Βρείτε το κουράγιο να ανεβείτε ως τους πύργους της – η θέα από την κορυφή θα σας αποζημιώσει. Αν πάλι κάνετε το γύρο του καθεδρικού κατά μήκος του Σηκουάνα, θα βρεθείτε σε ένα υπέροχο πάρκο πολυζωγραφισμένο από τους ιμπρεσιονιστές. Η εμμονή των Γάλλων με τη γεωμετρία των κήπων είναι κι εδώ εμφανής. Η γέφυρα που συναντάτε, γεμάτη συνήθως με πλανόδιους μουσικούς τις Κυριακές, ενώνει το νησί της Cite με το νησί Saint-Luis. Ένα χωνάκι με πικρή σοκολάτα από το Bertillon, το αστέρι του παριζιάνικου παγωτού, μπορεί να γλυκάνει τη βόλτα σας στο μοναδικό δρόμο που διασχίζει το ήσυχο αυτό νησάκι, πάλαι ποτέ καρδιά της παριζιάνικης αριστοκρατίας με εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα.

Δύο ακόμα βόλτες, επιβεβλημένες για τους ταξιδιώτες της πρώτης φοράς. Η πρώτη πρωινή, στο λόφο της Μονμάρτρης για μια επίσκεψη στην πάλλευκη βασιλική της Sacre-Coeur με πανοραμική θέα της πόλης, ατμόσφαιρα μπελ-επόκ στην πλατεία Τερτρ και κάτι από Aμελί Πουλέν στο διάσημο πια cafe΄ της rue Lepic, δυο βήματα από το Moulin de la Galette, τον πιο γνωστό από τους διασωθέντες μύλους της περιοχής. Η δεύτερη βόλτα είναι νυχτερινή: στο Τροκαντερό, στην εσπλανάδα ανάμεσα στα δίδυμα κτίρια του Εθνικού Θεάτρου του Chaillot και του Musee de l’Homme για την καλύτερη θέα στον πύργο του Άιφελ. Για τους λάτρεις του shopping, μια βόλτα στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων αλλά και στα πολυκαταστήματα Lafayette στη rue de Rivoli και Bon Marche στη rue de Sevres είναι κάτι παραπάνω από χορταστική. Κλασική στάση για απεριτίφ, παρά το συνωστισμό Αμερικανών τουριστών, τα διάσημα cafe΄ s της boulevard Saint-Germain, Flore και Deux Magots. Σε μικρή απόσταση, το κομψό Bel Ami θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρακτική λύση για τη διαμονή σας. Στην περίπτωση που σας ταιριάζει περισσότερο η ατμόσφαιρα του 17ου αιώνα, θα μπορούσατε να διαλέξετε το Pavillon de la Reine στην ιστορική πλατεία των Βοσγίων, καρδιά της κοσμοπολίτικης συνοικίας του Μαρέ. Απέναντί σας, στον αριθμό 6 της πλατείας, αντικρίζετε το σπίτι-μουσείο του Βίκτορος Ουγκό, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Μουσείο Πικάσο και η πολυσύχναστη πλατεία της Βαστίλης με την καινούργια όπερα και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Για το δείπνο σας, το La Coupole στο Μονπαρνάς αποτελεί μια δοκιμασμένη διεύθυνση στην αριστερή όχθη, ενώ μια βόλτα στη rue de Varenne και στο L’Arpege μπορεί να σας δώσει ένα έξοχο δείγμα δημιουργικής κουζίνας. Αν επιμένετε να δείτε καμπαρέ, έχετε στη διάθεσή σας τρία τουλάχιστον σόου: το Moulin Rouge στην boulevard de Clichy, το Lido στα Ηλύσια Πεδία και το Crazy Horse στην boulevard George V.

Διαμονή

Pavillon de la Reine, 28 place des Vosges, 0033 140291919.

Hotel Bel-Ami, 7-11 rue St-Benoit, 0033 142615353.

Γεύση

La Coupole, 102 boulevard du Montparnasse, 0033 143201420.

L’Arpege, 84 rue de Varenne, 0033 145514733.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 7

Το μοδάτο

Αν το trendy Παρίσι μπορούσε να συνοψιστεί σε ένα ξενοδοχείο, αυτό δεν θα ήταν άλλο από το Hotel Costes στη rue Saint-Onore, στέκι σούπερ μόντελ και αστέρων του θεάματος με εξαιρετική κουζίνα κι ένα δαιδαλώδες μπαρ, ιδανικό για προστασία των θαμώνων από αδιάκριτα βλέμματα. Οι υπερδραστήριοι Ζαν-Λουί και Ζιλμπέρ Κόστες υπογράφουν εξάλλου και το μοδάτο cafe΄ Etienne Marcelle στον ομώνυμο δρόμο, με τζουκ-μποξ και μίνιμαλ διακόσμηση. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις της μοντέρνας τέχνης, μια επίσκεψη στο Πομπιντού επιβάλλεται για πολλούς λόγους. Αρχιτεκτονικούς πρωτίστως, αφού το «παιδί» των Ρότζερς και Πιάνο θεωρείται ένα από τα πλέον τολμηρά και επιτυχημένα δείγματα σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο παρισινό κέντρο, αλλά και γαστρονομικούς αφού ο τελευταίος του όροφος στεγάζει ένα τα πιο in εστιατόρια της πόλης, το υπέροχο Georges: ηλιοβασίλεμα πάνω από τις παρισινές στέγες, τραπέζια με κόκκινα τριαντάφυλλα, μεταλλικές κυψέλες στα χρώματα της ίριδας, παιχνίδια με το νερό στους εξωτερικούς χώρους. Για πιο έντονη νυχτερινή ζωή υπάρχει πάντα το αγαπημένο στέκι επωνύμων Man Ray, όπου μπορεί να συναντήσετε τον Μικ Τζάγκερ, τον Τζόνι Ντεπ ή τη Μαντόνα. Συνδυάζει τον ήχο επώνυμων d.js με γεύσεις ασιατικές στην κουζίνα και τη διακόσμησή του. Στην περίπτωση που οι προσδοκίες σας στρέφονται στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, ένα δείπνο στο Chez Paul με κλασική γαλλική κουζίνα μπορεί να λύσει παλιές απορίες σας για τις γαστρονομικές αδυναμίες του Κριστιάν Λακρουά ή του Γκαλιάνο.

Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάτε πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση «μετατόπισης» της καυτής ζώνης προς το Βορρά. Σημείο… εκκίνησης η Oberkampf κοντά στο ιστορικό νεκροταφείο του Pere Lachaise. «Enfant gate» της περιοχής η πολυεθνική κουζίνα με καινούργιο αστέρι της, το βραζιλιάνικο Ave Maria. Την τάση αποκέντρωσης των Γάλλων επιβεβαιώνει και το Murano Urban Resort σε μια αναπάντεχη γειτονιά πίσω από τη Republique που αναμένεται να αποτελέσει το νέο must της ξενοδοχειακής οικογένειας: παχιά ολόλευκη μοκέτα στα δωμάτια (το λευκό κυριαρχεί ήδη στην πρόσοψη και στους χώρους υποδοχής), φωτισμός της προτίμησης του πελάτη σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ατομική πισίνα για τους πιο απαιτητικούς, 140 επιλογές βότκας σε ένα νεο-μπαρόκ μπαρ κι ένας στυλάτος χώρος με λευκό μάρμαρο για το κυριακάτικο brunch σας!

Διαμονή

Hotel Costes, 239 rue St -Onore, 0033 142445000.

Murano Urban Resort, 13 boulevard du Temple, 0033 142712000.

Γεύση

Georges, Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, 0033 144784799.

Le Man Ray, 34 rue Marbeouf, 0033 156883636.

Chez Paul, 13 rue de Charonne, 0033 147006173.

Ave Maria, 1 rue Jacquard, 0033 147006173.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 8

Το εναλλακτικό

Ανεξάντλητο σε όψεις, το Παρίσι κρατά ακόμα τα μικρά μυστικά του. Αναζητήστε τους κήπους που κρύβονται στην καρδιά μουσείων λιγότερο γνωστών, όπως το Σπίτι του Μπαλζάκ στο 16ο, το Μουσείο της Ρομαντικής Ζωής στο 9ο, το Μουσείο Ροντέν στο 7ο ή το Μουσείο του Ντελακρουά σε μια από τις πιο γραφικές γωνιές του Saint-Germain-des Pres. Ανεβείτε στους κρεμαστούς κήπους μήκους 3 χιλιομέτρων που ξεκινούν από την avenue Daumesnil πίσω από την Όπερα της Βαστίλης, εκεί όπου κάποτε περνούσε το τρένο για το δάσος της Βενσέν. Στο Μαρέ αναζητήστε την Ωραία Ορτανσία με την εξαιρετική βιβλιοθήκη και την πλούσια κάβα αλλά και την τσαγερί της rue Rosier για τσάι και γλυκό νωρίς το απόγευμα. Εξαιρετικό τσάι με μέντα θα βρείτε και στο μεγάλο τζαμί του Παρισιού, απέναντι από το Jardins des Plantes (διαθέτει και χαμάμ) καθώς και στο Ινστιτούτο του Αραβικού Kόσμου, το κομψοτέχνημα αρχιτεκτονικής του Ζαν Νουβέλ.

Ανακαλύψτε το Παρίσι άλλων εποχών στην πλατεία Sainte-Marthe του 10ου διαμερίσματος, στην Butte-aux-Cailles του 13ου ή στις καστανιές της place Dauphine, της αγαπημένης πλατείας των σουρεαλιστών πίσω από το Μέγαρο της Δικαιοσύνης. Πέρα από εξαιρετικά εστιατόρια, η πλατεία φιλοξενεί κι ένα ξεχασμένο ξενοδοχείο, το Henri IV. Με τις πρώτες μνήμες του να φθάνουν στο 17ο αιώνα, ξύλινα δοκάρια στους τοίχους και έπιπλα-αντίκες, το ατμοσφαιρικό αυτό ξενοδοχείο προσφέρεται για μια εξαιρετικά οικονομική παραμονή χωρίς ίχνος… πολυτέλειας. Στο ίδιο περίπου μέγεθος αλλά με μια διακριτική αρχοντιά, το Hotel de Lutece στον αριθμό 65 του

rue St-Luis-en-l’Ile στο νησάκι του Saint-Luis, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιδανικό τόπο διαμονής.

Ανεβαίνοντας προς το Βορρά, έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το πολυεθνικό Παρίσι. Μια κυριακάτικη βόλτα στο παζάρι της Porte de Clignancourt ή στην πολύβουη Belleville θα σας μεταφέρει στο κέντρο της Αφρικής και της Ασίας. Στην Belleville μπορείτε να δοκιμάσετε και το καλύτερο κεμπάπ της πόλης. Το καλτ εστιατόριο λέγεται Iliade και σερβίρει εξαιρετική ελληνο-τουρκική κουζίνα. Ανάλογη πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα και live από Αφρικανούς μουσικούς θα βρείτε και στο Jungle Montmartre, στη γραφική πλατεία Abbesses της Μονμάρτρης. Για τους πιο ρομαντικούς, προτείνουμε μια βόλτα στο κανάλι του Σαιν-Μαρτάν. Μπορείτε να πιείτε καφέ και να χαζέψετε τα σοφιστικέ ρούχα της μπουτίκ Antoine et Lili στον αριθμό 95 της Quai de Valmy, ενώ σε μικρή απόσταση το δημοφιλές στέκι La Marine ενδείκνυται για τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας. Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από παρισινή τζαζ, στην αρχή της rue des Petites-Ecuries βρίσκεται μια από τις ιστορικές σκηνές της πόλης, το New Morning. Στην περίπτωση που ψάχνετε την καρδιά της σύγχρονης τέχνης, το Palais de Tokyo στην avenue du President Wilson είναι η κατάλληλη επιλογή: όψη εργοταξίου, καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, events εναλλακτικής μουσικής, αλλά και ένα εντυπωσιακό εστιατόριο που πρόσφατα απέκτησε νέο ντιζάιν.

Διαμονή

Henri IV, 25 place Dauphine, 0033 143544453 (ζητήστε δωμάτιο με μπάνιο).

Hotel de Lutece, 65 rue St -Luis-en-l’Ile, 0033 143262352.

Γεύση

Jungle Montmartre, 32 rue Gabrielle, 0033 146067569.

La Marine, 55 quai de Valmy, 0033 142396981.

Palais de Tokyo, 13 avenue du President Wilson, 0033 147233886.

L’Iliade, 59 rue de Belleville, 0033 142011922.

Λονδίνο - Παρίσι - εικόνα 9

Για τα παιδιά

Στο μυαλό των πιτσιρικάδων το Παρίσι είναι συνήθως ταυτισμένο με την Ντίσνεϊλαντ. Σε απόσταση μισής ώρας περίπου από το κέντρο της πόλης με τον προαστιακό και με περισσότερους από 13 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, η Ντίσνεϊλαντ μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τόσο τη φαντασία όσο και την καταναλωτική σας μανία: 61 εστιατόρια, 52 καταστήματα, δύο τεράστια πάρκα αλλά και επτά ξενοδοχεία. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε παραμυθένια μπανγκαλόους στην καρδιά του δάσους, πολυτελείς σουίτες με θέα στον πύργο της Ωραίας Κοιμωμένης ή κάτι πιο ρουστίκ στις όχθες της λίμνης.

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να αφιερώσετε στην Ντίσνεϊλαντ μια ημερήσια εκδρομή, οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνει η πόλη στους μικρούς της επισκέπτες θα σας αποζημιώσουν. Μια επίσκεψη στη Μεγάλη Γκαλερί της Εξέλιξης, στην καρδιά του Jardin des Plantes, που αυτό τον καιρό μάλιστα φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση για τα μαμούθ, θα σας εντυπωσιάσει, ενώ μια βόλτα στην avenue Franklin Roosevelt και στο Μέγαρο της Ανακάλυψης είναι αρκετή για να εξάψει τη φαντασία της οικογένειας. Λιγότερο γνωστή, η Πόλη των Επιστημών και της Βιομηχανίας στην καρδιά της Βιλέτ σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε το εντυπωσιακό πάρκο που σχεδίασε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Μπερνάρ Τσούμι στη θέση των παλαιών σφαγείων του Παρισιού. Εδώ θα βρείτε την Πόλη της Μουσικής, θέατρα, χώρους συναυλιών, cafe΄ s, ενώ δεν αποκλείεται να τύχετε και σε κάποια παράσταση τσίρκου. Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε για την επιστροφή σας να πάρετε το καραβάκι που ξεκινά από τη «δεξαμενή» της Βιλέτ και καταλήγει στο Σηκουάνα, μέσα από μια ονειρεμένη διαδρομή στο κανάλι του Σαιν-Μαρτάν αλλά και κάτω από τη… Βαστίλη! Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο του Ανθρώπου στο Τροκαντερό.

Εκτός από την έκθεση που αφιερώνει ως τον Ιανουάριο στους πρώτους ανθρώπους της Κίνας, προσφέρει και ένα εξαιρετικό γεύμα στο Totem, το εξωτικό εστιατόριό του με θέα στον Πύργο του Άιφελ.

Αν θέλετε να αποφύγετε τα πολλά μουσεία, υπάρχουν πάντα τα πόνι στους πανέμορφους κήπους του Λουξεμβούργου, αλλά και το δημοφιλές παγοδρόμιο που στήνει το χειμώνα ο δήμος του Παρισιού στην πλατεία του Hotel de Ville.

Διαμονή

Η καλύτερη λύση διαμονής για οικογένειες είναι κάποιο από τα ξενοδοχεία της Ντίσνεϊλαντ.

Πληροφορίες: www.disneylandparis.com.

Γεύση

Totem, Musee de l’Homme, 17 place du Trocadero, 0033 144057272.

Polydor, rue Monsieur-le-Prince, 0033 143267592.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.