Oλυμπος Καρπάθου

Ο θρήνος σπαρακτικός, σαν βγαλμένος από χορό αρχαίας τραγωδίας, το γλέντι χαρούμενο, μεθυσμένο από τη μελωδία του λαούτου και της τσαμπούνας. Αποκομμένη στο βορρά της Καρπάθου, η Όλυμπος είναι ίσως η πιο αυθεντική γωνιά της Ελλάδας για να βιώσετε την πασχαλινή χαρμολύπη.

Oλυμπος Καρπάθου

Πάθος για το Πάσχα

Ο θρήνος σπαρακτικός, σαν βγαλμένος από χορό αρχαίας τραγωδίας, το γλέντι χαρούμενο, μεθυσμένο από τη μελωδία του λαούτου και της τσαμπούνας. Αποκομμένη στο βορρά της Καρπάθου, η Όλυμπος είναι ίσως η πιο αυθεντική γωνιά της Ελλάδας για να βιώσετε την πασχαλινή χαρμολύπη.

Oλυμπος Καρπάθου - εικόνα 1

H φύση την έριξε σε μια γυμνή βουνίσια κόψη όπου δεν φτάνει καν ασφάλτινος δρόμος και οι Ολυμπίτες επικοινωνούν με το υπόλοιπο νησί με χωματόδρομους ή διά θαλάσσης. Καθόλου περίεργο λοιπόν που αυτή η μικρή κοινωνία αγκιστρώθηκε πεισματικά στις παραδόσεις της. Το βλέπεις στα λευκά σπίτια τους, το ζεις στο συναπάντημα με τις περήφανες κυράδες, που εξακολουθούν να φορούν τις παραδοσιακές στολές με τις πλουμιστές μαντίλες στην καθημερινότητά τους. Περισσότερο όμως από κάθε άλλη φορά του χρόνου το βιώνεις το Πάσχα.

Αρχόντισσες του σπιτιού και της κοινωνικής ζωής -οι γυναίκες εδώ είχαν πάντα ισχυρή θέση- οι Ολυμπίτισσες, με το που πλησιάζει το Πάσχα, πιάνουν τ' ασπρίσματα στις αυλές για να υποδεχτούν χαρμόσυνα τα μαντάτα της Ανάστασης. Τη Μεγάλη Τετάρτη βάφουν τα πασχαλινά αυγά και τη Μεγάλη Πέμπτη ξυπνούν την οικογένεια από τις 4 τα χαράματα για κοινωνήσουν στην εκκλησία. Ακούραστες γιαγιάδες κι εγγονές το απομεσήμερο ανάβουν φωτιά στους παραδοσιακούς φούρνους της συνοικίας για να ψήσουν τους πούλους (τα γιορτινά κουλούρια) και να τους στολίσουν σαν κεντίδια πάνω στον κάσουνα των σπιτιών τους μέχρι την Ανάληψη.

Την πιο συγκινητική εικόνα όμως, ανατριχιαστική και συναρπαστική μαζί, σου τη χαρίζουν τη Μεγάλη Παρασκευή, όταν στολίζουν τον Επιτάφιο με φωτογραφίες των οικείων τους που έφυγαν τη χρονιά που πέρασε, λύνουν τα μαλλιά και αρχινούν τα γοερά μοιρολόγια στην παμπάλαια εκκλησιά της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η περιφορά του Επιταφίου θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ και θα περάσει από κάθε ανοιχτό σπίτι για να τον λιβανίσουν.

Από το Μεγάλο Σάββατο το χωριό ετοιμάζεται για την Ανάσταση. Το λαμπριάτικο οφτό (αρνί ή κατσικάκι γεμιστό με ρύζι) μπαίνει στο φούρνο και σιγοψήνεται ολονυχτίς για να καταναλωθεί την Κυριακή. Τίποτα όμως δεν θα κρατήσει τους ντόπιους ούτε ανήμερα το Πάσχα στο σπίτι. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση, το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν στο Πλατύ, τη λιλιπούτεια πλατεία έξω από την εκκλησία, για να τραγουδήσουν αυτοσχέδιες μαντινάδες και να χορέψουν. Οι κοπέλες, που έρχονται με τους γονείς τους κυρίως από την ολυμπίτικη παροικία της Ρόδου, φορούν αυτή την ημέρα τα παραδοσιακά σακοφούστανα και την κολαΐνα, τ' αστραφτερά χρυσά στολίδια. Το γλέντι θα κρατήσει μέχρι το άλλο πρωί, οπότε οι γυναίκες θ' ανάψουν και πάλι τους φούρνους και όλο το χωριό θα μοσχοβολήσει από τις τούρτες - ένα είδος πασχαλινής πίτας με μυζήθρα και μπαχαρικά.

Οι γιορτές και τα πανηγύρια όμως έχουν και συνέχεια. Τη Λαμπρή Τρίτη, μετά την περιφορά των εικόνων σε κάθε μοναστήρι και την επίσκεψη στο νεκροταφείο, οι πιστοί έρχονται πάλι στο Πλατύ και συναγωνίζονται για το ποιος θα «υψώσει» πιο… ψηλά τις εικόνες. Πρόκειται για μια ιδιότυπη πλειοδοσία, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της εκκλησίας, και οι ντόπιοι το θεωρούν μεγάλη τιμή να συμμετέχουν. Καθόλου λοιπόν μην εκπλαγείτε αν ακούσετε να «χτυπάνε» την εικόνα της Παναγίας με χιλιάδες ευρώ!

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στην Όλυμπο, απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια διαθέτουν ο κύριος Μιχάλης (22450/51304), ο κύριος Γιάννης (22450/51356) και οι ξενώνες Όλυμπος (22450/51252) και Αφροδίτη (22450/51307). Οι ιδιοκτήτες τους

μάλιστα έχουν και ταβέρνες. Καλύτερες επιλογές διαμονής προσφέρουν τα Πηγάδια, η πρωτεύουσα (θα πρέπει όμως να κάνετε αρκετά χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο ή το καραβάκι για την Όλυμπο): Sound of the Sea (22450/29023), Nisia Apartments (22450/29127), Electra Beach (22450/23256).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.