Κρήτη

Η Κρήτη είναι άφθαστη το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Συμφωνούμε. Εμείς, ομως, που «οργώνουμε» κάθε χρόνο το νησί για την έκδοση του ετήσιου Κρήτη Guide, γνωρίζουμε καλά πως και ο χειμερινός τουρισμός ζει και βασιλεύει στην ενδοχώρα της. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε δέκα αφορμές για χορταστικά weekends που θα σας αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Κρήτη

Όμορφη και το χειμώνα

Η Κρήτη είναι άφθαστη το καλοκαίρι, καθώς διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Συμφωνούμε. Εμείς, ομως, που «οργώνουμε» κάθε χρόνο το νησί για την έκδοση του ετήσιου Κρήτη Guide, γνωρίζουμε καλά πως και ο χειμερινός τουρισμός ζει και βασιλεύει στην ενδοχώρα της. Διαλέξαμε και σας προτείνουμε δέκα αφορμές για χορταστικά weekends που θα σας αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Κρήτη - εικόνα 1

GDM Megaron Luxury Hotel

Μέχρι πρόσφατα το θαυμάζαμε ως το μοναδικό πολυώροφο κτίριο του Μεσοπολέμου απέναντι από το φρούριο Κούλες στο Ηράκλειο. Από φέτος το διατηρητέο κτίριο Φυτάκη (χτισμένο το 1925) περνάει σε νέα φάση, καθώς φιλοξενεί πλέον το GDM Megaron Luxury Hotel, όπου η αίγλη της ιστορίας του μπολιάζεται με την υψηλή αισθητική ενός πολυτελούς city hotel και η νεοκλασική αρχιτεκτονική συνδυάζεται άψογα με την καλαίσθητη διακόσμηση. 2810/305300, www.gdmmegaron.gr

Κρητική κουζίνα

Στην Κρήτη μπορεί να χρειάζεσαι λεξικό για να φας, δεν είναι όμως απαραίτητο να είσαι γευσιγνώστης για να εκτιμήσεις την ποιότητα των πρώτων υλών και τη φαντασία στις συνταγές που μπορεί να διαφέρουν από νομό σε νομό. Οι χοχλιοί, ο ξινόχοντρος, η κρεατότουρτα, το μπουρέκι, η στάκα, οι σφακιανές πίτες, το τσιγαριαστό, το σταμναγκάθι μαγειρεύονται από έμπειρα χέρια που χρησιμοποιούν ντόπιες πρώτες ύλες και ακολουθούν πιστά τις οδηγίες γιαγιάδων και μαμάδων. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες: Λεβέντης (Σταλός Χανίων), Μηλιά (Μηλιά Χανίων), Ποροφάραγγο (Ίμπρος Χανίων), Κεχαγιάς (Σταυρωμένος Ρεθύμνου) και Κεφαλόβρυση (Μέσα Μουλιανά Λασιθίου).

Παραδοσιακό shopping

Δεν γυρίζουμε πίσω αν οι βαλίτσες μας δεν μυρίζουν… Κρήτη από μακριά. Μ’ ένα πολύ επιλεκτικό shopping therapy στο νησί εντοπίζουμε υπέροχα προϊόντα, από βιολογικά καλούδια μέχρι χειροποίητα καλλυντικά, και μοναδικά διακοσμητικά αντικείμενα. Στο Μηδέν Άγαν στα Χανιά μας περιμένει μια κουκλίστικη κάβα-deli με ποικιλία κρασιών και προϊόντα ιδίας παραγωγής, ενώ ντόπια προϊόντα φιγουράρουν στις προθήκες του παντοπωλείου Το Μυροβόλον στο Βάμο, αλλά και στο Καλημέρα στις Αρχάνες. Μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων περιποίησης προσώπου και σώματος από λάδι αβοκάντο θα βρούμε στo Lappa Avocado στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, παραδοσιακά κρητικά κομπολόγια θα μας βάλουν σε πειρασμό στο cult κουρείο-μαχαιράδικο του Βασίλη Ψυχαράκη στο Ρέθυμνο, ενώ υπέροχα κεραμικά θα ανακαλύψουμε στο Ammos στις Γωνιές Ηρακλείου.

Κρήτη - εικόνα 2

Αρχαιολατρικός περίπατος στην Κνωσό

Εδώ και δεκαετίες, ύστερα από τις ανασκαφές αλλά και τις δραστικές επεμβάσεις του αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς από το 1900 ως το1931, η Κνωσός αποτελεί μια καλή αφορμή για περιήγηση στην ιστορία ενός μεγάλου πολιτισμού. Ο τόπος έχει απίστευτη ενέργεια, που πηγάζει τόσο από την εξαιρετική σπουδαιότητα των μινωικών ανακτόρων, όσο και από τον πανέμορφο κάμπο που τα περιβάλλει. Ανακατευτείτε με τους τουρίστες που ακολουθούν πιστά την ξεναγό τους, σταθείτε μπροστά στο δωμάτιο με το θρόνο του Μίνωα, χαζέψτε τα διαμερίσματα της βασίλισσας, την τοιχογραφία με το διάσημο Πρίγκιπα με τα κρίνα και αφουγκραστείτε το θαυμασμό των ξένων επισκεπτών. Δείτε την περιήγηση ως μια υπέροχη φθινοπωρινή ή χειμωνιάτικη βόλτα, που θα ολοκληρωθεί μπροστά στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (2810/226092), όπου

θα θαυμάσετε τα μοναδικά ευρήματα από την Κνωσό. 2810/231940.

Pleiades Luxurious Villas

Η μόδα της βίλας προς ενοικίαση έχει διαδοθεί κατά κόρον και στην Κρήτη, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου και της Ελούντας. Οι Pleiades Luxurious Villas προστίθενται δυναμικά στη λίστα, με εφτά μεγάλες βίλες-μεζονέτες που μοιράζονται τρία διαφορετικά διακοσμητικά στυλ –κλασικό, αποικιακό, mixed & match–, διακρίνονται για την αισθητική τους τόσο στην επίπλωση όσο και στη διακόσμηση και έχουν χωρητικότητα από 110 έως 155 τ.μ. Η αυτονομία που τους προσφέρει η θέση τους πάνω σε λόφο και η μαγευτική θέα στον κόλπο Μιραμπέλου είναι δύο από τα μεγαλύτερα ατού τους. 28410/90450, 28410/41959, www.pleiadesvillas.gr

Αναστασία Το Σπίτι των Κουρητών

Ξυπνάμε σ’ ένα πετρόχτιστο αγροτικό αρχοντικό του 1750 και χαζεύουμε τη λαβυρινθώδη διαρρύθμισή του, που εμπνέεται από τα μινωικά ανάκτορα. Είναι χτισμένο από ντόπια σιδερόπετρα και πλούσιο σε αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές λεπτομέρειες-εκπλήξεις (φουρνόσπιτο, πέτρινες γούρνες, πεζούλες, οντάδες, πήλινες καμινάδες, παλιά πιθάρια και μια γυάλινη γεφυρούλα στο αίθριο!), που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Τρώμε βότανα, τυροζούλι, μέλι και ντάκο στο πρωινό, που σερβίρεται στην παραδοσιακή κουζίνα, και μαθαίνουμε από την υπερδραστήρια ιδιοκτήτρια Αναστασία Φρυγανάκη για τα προγράμματα διάδοσης του κρητικού πολιτισμού που οργανώνει. Must η βόλτα στο γειτονικό χωριό Μαργαρίτες Ρεθύμνου για αγορά υπέροχων κεραμικών, μια και το χωριό έχει ανακηρυχθεί διεθνές κέντρο κεραμικής. 28340/92359, 28310/55828.

Καφενεία της παράδοσης και του ναργιλέ

Δεν υπάρχει κανείς που να μη γνωρίζει τον μπαρμπα-Μίχαλο και το καφενείο του, στη συνοικία Λειβάδι στα Ανώγεια, όπου μαζεύονται γέροι και νέοι του χωριού για το καθημερινό ραντεβού με την πρέφα. Καταπράσινα τραπεζομάντιλα υφασμένα από ντόπιους τεχνίτες, ένα καραφάκι ρακή και δυο μπουκιές κεφαλοτύρι, αγγουράκι, ελιές και παξιμάδι αρκούν για να κυλήσει η ώρα, με τους νεότερους να προκαλούν τις έξυπνες, καλαμπουρτζίδικες αφηγήσεις του Μίχαλου. Αξίζει όμως να φτάσετε και μέχρι τη Συκιά (13 χλμ. νότια της Σητείας), για ναργιλέ και άπαιχτους ντόπιους μεζέδες (σπεσιαλιτέ το χωριάτικο λουκάνικο) στο καφενείο Ζαρίφικο της οικογένειας Μωραΐτη (28430/31404).

Κρήτη - εικόνα 3

Γουικέντ αγκαλιά με τη φύση

Η Μηλιά του νομού Χανίων είναι πασίγνωστη (28220/51569) στους λάτρεις του οικοτουρισμού, που δύσκολα αντιστέκονται στον πειρασμό ενός γουικέντ στα πέτρινα σπιτάκια του οικισμού (550 μ. υψόμετρο), με το τζάκι ή την ξυλόσομπα, τα κρητικά υφαντά, τα οικολογικά παπλώματα, το φωτοβολταϊκό ρεύμα και την άπαιχτη θέα στο ιδιωτικό δάσος με τις καστανιές και τις κουμαριές πλάι στη ρεματιά. Σε παρόμοιο ύφος, αν και με πιο λιτά δωμάτια, το συγκρότημα Άσπρος Ποταμός (28430/51694), πάνω από το Μακρύγιαλο Λασιθίου, χτισμένο

σε ύψωμα και αρμονικά ενταγμένο στο φαράγγι των Πεύκων, μας δελεάζει για να κοιμηθούμε (σαν χόμπιτ) στα σπιτάκια ενός εποχικού οικισμού ελαιοπαραγωγών του 19ου αιώνα και να αφουγκραστούμε τους φυσικούς ήχους του φαραγγιού.

Capsis Beach & Sofitel Palace

Relax & zoo stories

Τίποτα καλύτερο για μια οικογένεια από το να κλείσει δωμάτιο στο πολυτελές Capsis Beach & Sofitel Palace, που καταλαμβάνει μια μικρή χερσόνησο στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου (167.000 τ.μ.). Υψηλά στάνταρ παροχών, άνεση, φιλοξενία και τα παιδιά ξαμολημένα όλη μέρα στους υπέροχους κήπους με τους καταρράκτες, τα ρυάκια, τις λίμνες κι ένα μεγάλο ζωολογικό κήπο που θα τα απασχολήσει για πολλές ώρες. Καθημερινά θα ανακαλύπτετε και μια καινούργια ειδυλλιακή γωνιά για περίπατο, χαλάρωση ή ένα τέλειο ηλιοβασίλεμα. 2810/811112.

Χανιά

Ενα λιμάνι κούκλα

Το λιμάνι των Χανίων, που φέτος δοκιμάζει την τύχη του στη μεγάλη οθόνη «πρωταγωνιστώντας» στην ταινία «Νύφες» του Π. Βούλγαρη, δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο στην Κρήτη. Η χειμερινή νωχέλεια μάλιστα του προσδίδει μια παράξενη γοητεία. Περαντζάδα στην Ακτή Κουντουριώτη με τα all-day cafe΄ s, βόλτες στην Ακτή Τομπάζη, όπου δεσπόζει το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν Πασά με τους επιβλητικούς τρούλους, και στην Ακτή Ενώσεως με τις ψαροταβέρνες. Εδώ θα βρείτε το Μεγάλο Αρσενάλι (το μεγαλύτερο νεώριο του λιμανιού), όπου στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (28210/27184).

Βένια Βέργου
vvergou@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.