Κρήτη forever

Η Κρήτη είναι σαν μια «ήπειρος»: τα έχει όλα. Ένας παράδεισος διακοπών που σε κάνει να ξεχνάς τον «έξω κόσμο». Πιάνουμε λιμάνι σε Χανιά, Ρέθυμνο ή Ηράκλειο και ανακαλύπτουμε μικρόκοσμους μεσογειακής ευδαιμονίας σε κάθε νομό, ανάλογα με τις προτεραιότητές μας.

Κρήτη forever

Η Κρήτη είναι σαν μια «ήπειρος»: τα έχει όλα. Ένας παράδεισος διακοπών που σε κάνει να ξεχνάς τον «έξω κόσμο». Πιάνουμε λιμάνι σε Χανιά, Ρέθυμνο ή Ηράκλειο και ανακαλύπτουμε μικρόκοσμους μεσογειακής ευδαιμονίας σε κάθε νομό, ανάλογα με τις προτεραιότητές μας.

Πιάνουμε λιμάνι στο Ηράκλειο

Κρήτη forever - εικόνα 1
Το φρούριο Κούλε μάς καλοσορίζει στο λιμάνι του Ηρακλείου

Εικόνα πρώτη Χαιρετάμε τις φιγούρες που βολτάρουν νωχελικά στο λιμενοβραχίονα μέχρι το επιβλητικό φρούριο Κούλες – ακριβώς όπως και οι ευγενείς των αρχών του 20ου αιώνα στην καθιερωμένη τους βόλτα για «καθαρό αέρα»... Πού πάω για θαλασσοθεραπεία;

Στο περίφημο Aldemar Royal Mare Village & Thalasso (Ανισσαράς), το πρώτο κέντρο θαλασσοθεραπείας της χώρας, με εντυπωσιακό λόμπι γεμάτο αναφορές στη μινωική αρχιτεκτονική. Από την πρώτη κιόλας μέρα, κατεβαίνω με το μπουρνούζι μου στην ειδική υδροτονοτική πισίνα (350 τ.μ.) και συνεχίζω καθημερινά με οριεντάλ χαμάμ, σάουνα, μασάζ και πάει λέγοντας… Ευεργετικά προγράμματα θα απολαύσω όμως και στο πολύ καλά οργανωμένο κέντρο θαλασσοθεραπείας Candia Maris (Γάζι Ηρακλείου) ή στα Creta και Terra Μaris στο Λιμένα Χερσονήσου. Μπορώ να οδηγήσω και μέχρι την Πλάκα Ελούντας (Λασίθι) για να αφεθώ στις spa υπηρεσίες, την απαράμιλλη γοητεία, την αισθητική και την πρωτότυπη αρχιτεκτονική του Blue Palace.

Ένα σοφιστικέ ξενώνα, παρακαλώ Αφήνω το κοντέρ να γράψει 15 χλμ. από το Ηράκλειο και παρκάρω στις πανέμορφες αναπλασμένες Αρχάνες που βγάζουν την Κρήτη ασπροπρόσωπη από πλευράς αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Μια χούφτα υπέροχων σοφιστικέ ξενώνων βρίσκεται στη διάθεσή μου, από το Kalimera Archanes Village και τη Villa Archanes μέχρι τον Iantho, το Αρχοντικό και τον Τρούλλο. Σε όλα (πάνω κάτω) το σκηνικό έχει ως εξής: ατμοσφαιρικά αναστηλωμένα κτίρια, οντάδες και διάκοσμος που παραπέμπει σε παραδοσιακό κρητικό σπίτι. Για απομόνωση στην ησυχία της φύσης σε πιο λιτό, αλλά πάντα παραδοσιακό σκηνικό, οδηγώ μέχρι τον Μακρύγιαλο (νότος Λασιθίου) κι επιλέγω δωμάτιο μεταξύ των Whiter River Cottages, Μετόχι και Άσπρο Ποταμό στην έξοδο του φαραγγιού των Πεύκων. Έχοντας σαν βάση μου τον Μακρύγιαλο, θα πεταχτώ και μέχρι την Ιεράπετρα για να πάρω το καϊκάκι που θα με μεταφέρει στο ονειρεμένο Γαϊδουρονήσι (Χρυσή) με τα τιρκουάζ νερά και τα χιλιάδες κοχύλια.

Τρελαίνομαι για αρχαιότητες

Ακολουθώ στα κρυφά εκείνη την υπέροχη ξεναγό με την τεράστια ομπρέλα κάτω από τον καυτό ήλιο (σαν να βγήκε από μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι…) και την ακούω να μιλάει για τα Διαμερίσματα της Βασίλισσας και την Αίθουσα του Θρόνου στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Συμπληρώνω το παζλ του μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη του νησιού από τη νεολιθική εποχή μέχρι τα γεωμετρικά χρόνια. Στη Φαιστό, φαντάζομαι το μυθικό Ραδάμανθυ, αδελφό του Μίνωα, να κατευθύνεται προς τα διαμερίσματά του καθώς ανεβαίνω τη μεγάλη κλίμακα και αγναντεύω τον αχανή κάμπο της Μεσαράς στο βάθος...

Θέλω αέρα κοσμοπολιτισμού

Σέρβις που ικανοποιεί ακόμα και τις πιο τρελές απαιτήσεις μου, ανυπέρβλητη ομορφιά σε σουίτες με εξαιρετικό στιλ, περιποιημένοι κήποι σε μεγάλες εκτάσεις, διάσπαρτες με μπανγκαλόους και βίλες που εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ιδιωτικότητα, γκουρμέ εστιατόρια βραβευμένα με Χρυσούς Σκούφους και εκπληκτικές γεύσεις για ρομαντικές βραδιές. Οι VIP κάθε χρόνο δίνουν ραντεβού στο διάσημο τουριστικό θέρετρο της Ελούντας, όπου τα πολυτελέστερα resorts του νησιού τούς χαρίζουν απλόχερα τις luxurious εμπειρίες που απαιτούν. Όσοι πάλι αναζητούν τις ιδανικές διευθύνσεις για family διακοπές με εξασφαλισμένη πολυτέλεια και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, στο Καλημέρα Κρήτη Hotel & Village Resort στο παραθαλάσσιο Σίσι με τους απίθανους κήπους (θα βρείτε ακόμα και φυσικό σπήλαιο), αλλά και στο Capsis Beach & Sofitel Palace που απλώνεται στην πανέμορφη χερσόνησο της Αγίας Πελαγίας θα βρουν ακριβώς αυτό που θέλουν.

Πιάνουμε λιμάνι στο Ρέθυμνο

Κρήτη forever - εικόνα 2
Ειδυλλιακό σούρουπο στο ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου

Εικόνα πρώτη Το ωραιότερο καλωσόρισμα διακοπών σε ένα από τα εντυπωσιακότερα λιμάνια της χώρας. Το πλοίο έχει δέσει κι έχεις την αίσθηση πως αν απλώσεις το χέρι σου θα πιάσεις τα ογκώδη τείχη της Φορτέτζας ή τις σκεπές της βενετσιάνικης παλιάς πόλης, ενώ στ’ αριστερά το βλέμμα γεμίζει χρώματα από τις χιλιάδες ομπρέλες της παραλίας.

Ονειρεμένες παραλίες, είπατε;

Τηρώ την υπόσχεση ότι θα κάνω την πρώτη μου βουτιά στο βαθύ μπλε του Λιβυκού, παίρνω το φιδωτό δρόμο που κατηφορίζει από Σπήλι γύρω από το βουνό του Σιδέρωτα και «προσγειώνομαι» στον παράδεισο που λέγεται Τριόπετρα με τους τρεις απίθανους τεράστιους βράχους στην άκρη της παραλίας και την αίσθηση απεραντοσύνης πάνω στα μαύρα βότσαλα. Εδώ θα κάνω και γιόγκα στο Triopetra Yoga Retreat, ενώ για εναλλαγή… παραδείσου πετάγομαι στην αμμώδη παραλία του Αγίου Παύλου ή στη γραφικότατη βοτσαλένια Αγία Φωτεινή. Κι όλα αυτά πολύ κοντά στην εξωτική ομορφιά της Λίμνης Πρέβελη.

Θέλεις ολοήμερο beach fun;

Στο φημισμένο για τις ξέφρενες μέρες και νύχτες του Baja (Πλατανιάς), κάνουμε ηλιοθεραπεία υπό τους beat ρυθμούς του d.j. μπροστά στη θάλασσα και πιάνουμε φιλίες με νεαρούς Ευρωπαίους μέσα στη πισίνα… Τους πιο cool Ρεθυμνιώτες πάλι θα τους συναντήσουμε να κατεβάζουν τα σφηνάκια τους στην μπάρα του Rocka’s ή, πιο δίπλα, στο La Playa με τις chill-out μουσικές (παραλία Επισκοπής).

Αγροτουρισμός άλφα άλφα

Μέχρι τώρα γνώριζα την περίφημη Μηλιά (Βλάτος Χανίων) με τα πέτρινα παραδοσιακά σπιτάκια και το φωτοβολταϊκό ρεύμα μέσα στο δάσος με τις κουμαριές. Φέτος θα δοκιμάσω το αγρόκτημα Έναγρον (Αξός), φωλιασμένο δίπλα σε φαράγγι, μέσα σε δάσος με βελανιδιές, πρίνους και χαρουπιές. Από εδώ θα κάνω βόλτες και στα δημοφιλή Ανώγεια για ρακές με τους πιο sui generis Κρητικούς. Και για ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στον κόσμο των παραδοσιακών κρητικών γεύσεων περνάω οπωσδήποτε από την ταβέρνα της φάρμας Agreco (Αδελιανός Κάμπος). Ωραιότατο όμως άκουσα ότι είναι και το οικολογικό πάρκο με τον ξενώνα Λάσινθο (οροπέδιο Λασιθίου), όπου θα πιάσω φιλίες και με μια οικογένεια κρι κρι στη φάρμα.

Πιάνουμε λιμάνι στα Χανιά

Κρήτη forever - εικόνα 3
Σοκάκι στο Κουτουλουφάρι, πάνω από τον Λιμένα Χερσονήσου

Εικόνα πρώτη Μη σκας που το σύγχρονο λιμάνι της Σούδας δεν σου κάνει το καλοκαιρινό «κλικ» που περίμενες. Γύρνα το βλέμμα σου προς το εντυπωσιακό φρούριο στο νησάκι Σούδα (από τα τελευταία προπύργια της ενετικής κυριαρχίας, μη επισκέψιμο σήμερα) και τρέξε γρήγορα προς Χανιά. Το ενετικό λιμάνι της παλιάς πόλης θα σε αποστομώσει...

Όλη μέρα παραλία

Από τα κρυστάλλινα νερά και την άμμο-πούδρα της Φαλάσαρνας, στις ατελείωτες πατημασιές πάνω στη γκρίζα άμμο στο Ελαφονήσι με τα χιλιάδες κοχύλια. Από τα πολύχρωμα βότσαλα της Σούγιας στα τιρκουάζ νερά του λιλιπούτειου κόλπου Ίλιγγα. Από τη new age πλαζ της Παχιάς Άμμου στην Παλιόχωρα στα διάφανα νερά του Αϊ-Γιάννη της τελείως ζεν Γαύδου, στη σκιά των κέδρων και με φόντο εξαίσια ηλιοβασιλέματα. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν καθημερινότητα με βάση διακοπών το κοσμοπολίτικο και πολυτελές Minoa Palace Resort (Πλατανιάς) ή τα Louis Creta Princess Club Hotel (Μάλεμε) και Louis Creta Paradise Beach Resort (Θέση Γεράνι) που διατηρούν ακόμα και σήμερα την αίγλη των πρώτων μεγάλων resorts της δυτικής Κρήτης.

Για στιλάτη διαμονή

Τα marimekko υφάσματα στα εντυπωσιακά κεφαλάρια, τα ψηφιδωτά στα μπάνια, η άψογη ισορροπία ντιζάιν και ανεπιτήδευτου στιλ στο μεταμορφωμένο Ammos Hotel (Άγιοι Απόστολοι) μας βάζουν φέτος σε μεγάλους πειρασμούς. Το σημείο είναι ιδανικό για βάση διαμονής γιατί έχει ησυχία, τα Χανιά είναι δίπλα και έχουμε εύκολη πρόσβαση στους τοπ προορισμούς φυσικού κάλλους του νομού: το Φαράγγι της Σαμαριάς και τον Μπάλο της Γραμβούσας.

Πού θα κάνω γκουρμέ shopping;

Θέλω να πάρω μαζί μου και μανιτάρια πλερώτους αλλά και συσκευασμένο σταμναγκάθι. Θέλω να δοκιμάσω τα καλύτερα κρασιά της Κρήτης και τσικουδιά βιολογικής καλλιέργειας. Εννοείται πως ψάχνω τις καταπληκτικές κρητικές γραβιέρες, αλλά και παραδοσιακά κρητικά σύγκλινα, απάκι και στάκα, χωρίς όμως να ξεχνώ και την αδυναμία μου στα ζυμαρικά. Αν βρω μάλιστα και καλαίσθητα καλάθια για να τα μεταφέρω όλα αυτά, ακόμη καλύτερα! Άνοιξε ο Μπακαλόγατος στα Χανιά και μου κάνει τρελά νάζια...

Βένια Βέργου
vvergou@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.