Εξελίξεις στον αέρα

Νέοι προορισμοί, διεθνείς αερογραμμές που προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, περισσότερες εταιρείες χαμηλού κόστους από ποτέ. Οι νέες εξελίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας το φετινό καλοκαίρι απογειώνουν τις μετακινήσεις μας, φέρνοντάς μας πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη διεθνή πραγματικότητα των αερομεταφορών.

Εξελίξεις στον αέρα

Νέοι προορισμοί, διεθνείς αερογραμμές που προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, περισσότερες εταιρείες χαμηλού κόστους από ποτέ. Οι νέες εξελίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας το φετινό καλοκαίρι απογειώνουν τις μετακινήσεις μας, φέρνοντάς μας πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη διεθνή πραγματικότητα των αερομεταφορών.

Εξελίξεις στον αέρα - εικόνα 1

Δεν πάνε πολλά χρόνια που από αυτές τις σελίδες γκρινιάζαμε σε μόνιμη βάση για την έλλειψη εταιρειών χαμηλού κόστους και αναμεταδίδαμε με ζήλια τη διεθνή τάση ανακάλυψης νέων προορισμών για city -break που ανοίγουν με τις πτήσεις τους οι εταιρείες αυτές. Και ξαφνικά η μία είδηση διαδέχεται την άλλη: η Easy Jet, μετά το Λονδίνο και το Βερολίνο, πετάει από την Αθήνα και για Παρίσι, νέες εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Air Baltic κάνουν ένα city-break στη Ρίγα της Βαλτικής πιο απλή υπόθεση από ποτέ, η έλευση της Sky Europe ρίχνει ακόμη περισσότερο τις τιμές για κλασικούς προορισμούς όπως η Βιέννη και η Πράγα... Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής καλοκαιρινής περιόδου για το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι η ακόμη πιο ενισχυμένη παρουσία των εταιρειών χαμηλού κόστους, με αύξηση του αριθμού πτήσεων κατά 23,1% σε σχέση με πέρυσι. Η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυναμική στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατά την τελευταία πενταετία, με μέση ετήσια επιβατική αύξηση της τάξεως του 30%. Ξεκινώντας από μία μόνο εταιρεία το 2002, τη φετινή θερινή περίοδο η Αθήνα έφτασε να συνδέεται πλέον με 27 ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσω δεκαπέντε εταιρειών χαμηλού κόστους. Η αύξηση αυτή αναμένεται σταδιακά να δημιουργήσει και για τους Έλληνες ταξιδιώτες νέα ταξιδιωτικά ήθη, όπως έχει συμβεί ήδη στην Ευρώπη, προσελκύοντας ένα κοινό νεαρότερης ηλικίας, αναπτύσσοντας τα city-breaks και σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς και αυξάνοντας πιθανότατα τον αριθμό των ταξιδιωτών που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Πέρα από τις εταιρείες χαμηλού κόστους πάντως, φέτος το καλοκαίρι παρατηρείται αύξηση 11% και στις τακτικές πτήσεις εξωτερικού από/προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών γενικότερα. Παράλληλα, το αεροδρόμιο καλωσορίζει μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως οι αμερικάνικες Continental Airlines και US Airways, αλλά και εταιρείες της Ανατολικής Ευρώπης. Σημαντική αύξηση της τάξης του 6% παρουσιάζεται και στις τακτικές πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες θα ανέλθουν σε 903 σε εβδομαδιαία βάση.

Νέες εταιρείες και προορισμοί

Στις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν τακτικές πτήσεις προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προστίθενται 10 νέες εταιρείες: Carpatair, Continental Airlines, Ilyich-Avia, KrasAir, US Airways, καθώς και οι εταιρείες χαμηλού κόστους Aer Lingus, Air Baltic και KDavia, ενώ επαναδραστηριοποιούνται στην Ελλάδα η Finnair και η Saudi Arabian Airlines. Παράλληλα, στο δίκτυο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προστίθενται οι εξής 9 νέοι προορισμοί: η Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ (US Airways), η Ρίγα στη Λετονία (Air Baltic), το Λβιβ και η Μαριούπολη στην Ουκρανία (εταιρείες Donbassaero και Ilyich-Avia, αντίστοιχα), το Καλίνινγκραντ στη Ρωσία (KDavia), η Τιμισοάρα στη Ρουμανία (Carpatair), η Τζέντα και το Ριάντ στη Σαουδική Αραβία (Saudi Arabian Airlines) και το Γκέτεμποργκ στη Σουηδία (Sterling), καθώς και 3 νέα αεροδρόμια: το Newark στη Νέα Υόρκη (Continental Airlines), το Orly στο Παρίσι (easyJet) και το Domodedovo στη Μόσχα (KrasAir).

Οι προορισμοί με τις περισσότερες πτήσεις για το καλοκαίρι

Οι διεθνείς προορισμοί που εξυπηρετούνται με τις περισσότερες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το φετινό καλοκαίρι είναι η Λάρνακα και το Παρίσι. Ακολουθούν το Λονδίνο, η Ρώμη, η Φρανκφούρτη και το Μόναχο.

Νέες πτήσεις

Επίσης, για την καλοκαιρινή περίοδο 2007 νέους προορισμούς πρόσθεσαν στο πρόγραμμα τακτικών πτήσεών τους η Aegean Airlines προς Βουκουρέστι και Κάιρο και η Donbassaero προς Οδησσό, καθώς και οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους EasyJet προς Παρίσι, Germanwings προς Στουτγάρδη και SkyEurope προς Βιέννη και Πράγα. Ακόμη, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αύξησαν τη συχνότητα των πτήσεών τους προς Αμερική και Καναδά, καθώς και προς όλες τις βαλκανικές χώρες. Η Aegean Airlines αύξησε τα δρομολόγιά της προς Σόφια και επίσης θα πετά απευθείας προς Φρανκφούρτη και Μόναχο. Επίσης, οι εταιρείες Aegean Airlines, Air France και Lufthansa πρόσθεσαν από μία καθημερινή τακτική πτήση ανά προορισμό στο πρόγραμμά τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπλέον, 15 ακόμη εταιρείες αύξησαν τη συχνότητα των δρομολογίων τους από και προς το «Ελ. Βενιζέλος».

Δέσποινα Ζευκιλή
dzeykili@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.