Απόκριες της τελευταίας στιγμής

Απόκριες της τελευταίας στιγμής

Αν οι Αποκριές πέρασαν πριν το καταλάβετε και θέλετε έστω και την τελευταία στιγμή να επανορθώσετε, υπάρχει πάντα η Καθαρά Δευτέρα. Σας προτείνουμε τις καλύτερες ημερήσιες αποδράσεις για παραδοσιακά Κούλουμα.

Απόκριες της τελευταίας στιγμής - εικόνα 1

Αλευρομουντζουρώματα στο Γαλαξίδι

Κλασική πρόταση για εγγυημένο fun τα αλευρομουντζουρώματα με φόντο μία από τις πιο καρτποσταλικές πόλεις της Ελλάδας. Πριν ξεκινήσετε, μην αμελήσετε να βάλετε... παλιά ρούχα (το αλεύρι είναι κερασμένο από το δήμο) και να κλείσετε τραπέζι από τώρα στο «Μπάρκο της Μαρίτσας» για φοβερά θαλασσινά (22650/41059). Ξεκινήστε νωρίς, γιατί τα αλευρομουντζουρώματα θα αρχίσουν χωρίς εσάς στις 2.30 μ.μ. Εάν το έθιμο δεν σας ταιριάζει, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα σταυρό από φούμο στο μέτωπο - ε, αν σας έρθει καμιά αδέσποτη, δείξτε επιείκεια, Απόκριες έχουμε! Αν πάτε από την Κυριακή, μη χάσετε τον «Καποδιστριακό Γάμο» που γίνεται φέτος για πρώτη φορά και σατιρίζει την ένωση τριών χωριών με το Δήμο Γαλαξιδίου. Αντίθετα με τους συνηθισμένους γάμους, εδώ υπάρχουν τρεις νύφες, που αντροφέρνουν κάπως, μία από κάθε χωριό, και ένας γαμπρός ναυτικός από το Γαλαξίδι. Κουμπάρος φυσικά ο Καποδίστριας. Επίσης για πρώτη φορά στα μαγαζιά και στα στέκια της πόλης έχουν δοθεί ονόματα υπουργείων ελαφρώς παραφρασμένα, για παράδειγμα Υπουργείο Το Μαγαζάκι του Τρόμου, δηλαδή Υπουργείο Οικονομικών.

Tip Φέτος η διαδρομή του αλευρομουντζουρώματος θα αλλάξει καθώς γίνονται έργα στο λιμάνι. Τελικός προορισμός θα είναι το άλσος. Με τη λήξη του εθίμου σάς περιμένει νηστίσιμος μπουφές στην Πλατεία Μάμμα, με μουσικές και χορούς.

Απόκριες της τελευταίας στιγμής - εικόνα 2

Βλάχικος Γάμος στη Θήβα

Μία ώρα και κάτι από την Αθήνα, η Θήβα προσφέρεται για απόδραση εξπρές την Καθαρά Δευτέρα. Γιορτάστε την έναρξη της Σαρακοστής με ζεστή λαγάνα, χορούς γύρω απ' τις φωτιές και φυσικά με το Βλάχικο Γάμο. Όσοι πάλι πάτε για σκι -χιονιού θέλοντος- στον Παρνασσό, περάστε στο γυρισμό από την Πλατεία του Αϊ-Γιάννη. Μπορεί να μην προλάβετε το ξύρισμα του γαμπρού, σίγουρα όμως προλαβαίνετε το αντάμωμα των συμπεθεριών και το τάξιμο της προίκας που ξεκινά το μεσημεράκι και καταλήγει σε ξεφάντωμα μέχρι τα ξημερώματα. Τα ουζερί στον πεζόδρομο και οι ταβέρνες στο σταθμό του τρένου σας περιμένουν για θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Με την ευκαιρία, αξίζει να επισκεφθείτε την Ακρόπολη (Καδμεία) όπου βρισκόταν το ανάκτορο του Κάδμου, τα υπολείμματα του ναού του Ισμηνίου Απόλλωνα, τους μυκηναϊκούς τάφους και την Οιδιπόδεια Κρήνη.

Χορός της Τράτας στο Λουτράκι

Δυο βήματα από την Αθήνα, το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σας περιμένει ο Χορός της Τράτας στην Περαχώρα (4.30 μ.μ.) και στο Λουτράκι (5.30 μ.μ.), με πολύ χορό και παραδοσιακή μουσική. Αν ξεκινήσετε πρωί, προλαβαίνετε και το γνωστό «Πανηγύρι» στα Ίσθμια (10.30 μ.μ.). Εάν πάλι θέλετε να παρακολουθήσετε την αποκριάτικη παρέλαση της Κυριακής στο Λουτράκι, φροντίστε να είστε εκεί στις 4 το απόγευμα. Ακολουθεί συναυλία με την Πέγκυ Ζήνα (6 μ.μ.) και στις 9 το βράδυ η καύση του καρνάβαλου στο λιμάνι.

Απόκριες της τελευταίας στιγμής - εικόνα 3

Αερόστατα και latin στα Μέγαρα

Εάν ψάχνετε κάτι πιο πρωτότυπο από τον παραδοσιακό χαρταετό, σας έχουμε εναλλακτική: το Διαγωνισμό Αερόστατου την Κυριακή το πρωί στην περιοχή Κουρκούρια των Μεγάρων. Είτε κερδίσετε είτε όχι, μείνετε να δείτε την αποκριάτικη παρέλαση το απόγευμα και τη συναυλία των Latin All Stars το βραδάκι. Διαφορετικά πεταχτείτε μέχρι το Πόρτο Γερμενό, την Ψάθα ή την Πάχη Μεγάρων για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά.

Τσιπουροξεφάντωμα στη Ναύπακτο

Για το παραδοσιακό τσιπουροξεφάντωμα θα πρέπει να έρθετε από το Σάββατο (17/2), αλλιώς μπορείτε πάντα να σχεδιάσετε το δικό σας στα τσιπουράδικα της πόλης. Βολτάρετε στο γραφικό λιμάνι, ανεβείτε μέχρι το κάστρο για να χαζέψετε τη θέα και το μεσημεράκι επιστρέψτε στην παραλία και στα ουζερί της Ναυπάκτου για να γιορτάσετε τα Κούλουμα συνοδεία θαλασσινών και τσίπουρου.

Βούλα Ακριβάκη
pakrivaki@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.