Έδεσσα και θα... δέσετε

Νερά και πράσινο παντού, διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια, ατμοσφαιρικοί ξενώνες και μια όμορφη παλιά γειτονιά. Την επόμενη φορά που θα ανεβείτε προς Καϊμακτσαλάν, μην προσπεράσετε την Έδεσσα. Πίσω από τις υδάτινες «κουρτίνες» των καταρρακτών, η πρωτεύουσα της Πέλλας έχει κρυμμένους άσους.

Έδεσσα και θα... δέσετε

Νερά και πράσινο παντού, διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια, ατμοσφαιρικοί ξενώνες και μια όμορφη παλιά γειτονιά. Την επόμενη φορά που θα ανεβείτε προς Καϊμακτσαλάν, μην προσπεράσετε την Έδεσσα. Πίσω από τις υδάτινες «κουρτίνες» των καταρρακτών, η πρωτεύουσα της Πέλλας έχει κρυμμένους άσους.

Έδεσσα και θα... δέσετε - εικόνα 1
Άποψη από το «φρύδι» της ‘Εδεσσας

Χτισμένη πάνω σ' ένα υψίπεδο-βιγλάτορα του εύρωστου κάμπου της, το «Βράχο», η Έδεσσα σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή. Δεν είναι μεγάλη, έχει μόλις είκοσι κάτι χιλιάδες κατοίκους. Το κέντρο της όμως σφύζει από ζωή και ταξιδιώτες που καταφθάνουν για να περάσουν πίσω από το μεγάλο καταρράκτη της, τον Κάρανο.

Σ' αυτά τα ορμητικά και «φασαριόζικα» νερά, άλλωστε, που διασχίζουν κάθε γειτονιά της, οφείλει πολλά. Τα μεγάλα πάρκα, το απίθανο υδάτινο σάουντρακ, ακόμα και την υπέροχη βιομηχανική κληρονομιά της. Τα εργοστάσια που τον περασμένο αιώνα λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού έχουν πια παροπλιστεί, όμως τα περισσότερα έχουν συντηρηθεί συνθέτοντας ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο νερού, στο «φρύδι» της Έδεσσας, ακριβώς δίπλα στο πάρκο των καταρρακτών. Περπατώντας στα καλντερίμια, ανάμεσα στον αλευρόμυλο, το σησαμοτριβείο, το νερόμυλο, το μπατάνι, νιώθεις να ζεις ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης. Το χαϊλάιτ ωστόσο του πάρκου βρίσκεται λίγο παρακάτω: το Κανναβουργείο είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δεις εκ των έσω ένα παλιό εργοστάσιο και να αγγίξεις τις αυθεντικές μηχανές που χρησιμοποιούνταν έως τα μέσα της δεκαετίας του '60. Από εδώ ένα λιθόστρωτο μονοπάτι κατεβαίνει σε λίγα λεπτά στον κάμπο του Λόγγου, στην αρχαία πόλη της Έδεσσας και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Ακόμα πάντως κι αν προτιμήσετε να συνεχίσετε κατά μήκος του «φρυδιού», δεν θα χάσετε. Γιατί αμέσως μετά το Υπαίθριο Μουσείο Νερού ανοίγεται το Βαρόσι, η πιο παλιά και γοητευτική γειτονιά της πόλης, γεμάτη πέτρινα κτίρια με σαχνισιά και ξύλινα σενάζια. Δυστυχώς τα περισσότερα ρημάζουν με το χρόνο, αλλά τουλάχιστον τα λιγοστά που έχουν ανακαινιστεί -ανάμεσά τους και δύο ξενώνες, το «Χαγιάτι» και το «Βαρόσι»- σε αποζημιώνουν. Περπατώντας στα ήσυχα σοκάκια θα μπείτε στον περίβολο του βυζαντινού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Παρθεναγωγείου, θα δείτε το Λαογραφικό Μουσείο και, πριν το καταλάβετε, θα έχετε φτάσει στον Ψηλό Βράχο, μια τοποθεσία ακριβώς στην κόψη του γκρεμού με καταπληκτική πανοραμική θέα στον κάμπο!

Με βάση την Έδεσσα

Έδεσσα και θα... δέσετε - εικόνα 2
Ξενώνας «Χαγιάτι»

Λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, στο δρόμο για το Καϊμακτσαλάν, ο υγροβιότοπος Άγρα-Βρυτών-Νησίου είναι ταμάμ για γαλήνιες βαρκάδες και birdwatching, αρκεί να έχετε κάνει κράτηση από πριν. Για οποιαδήποτε δραστηριότητα τραβά η καρδιά σας, ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, βόλτες με άλογα, ράφτινγκ στον Μογλενίτσα, περπατήματα στο Καϊμακτσαλάν και το Πάικο, ακόμα και πτήσεις με παραπέντε, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Δημοτικής Επιχείρησης Έδεσσας (23810/20300, www.edessacity.gr) στο πάρκο Καταρρακτών. Με τα πρώτα χιόνια θα πάρετε οπωσδήποτε το δρόμο για το Καϊμακτσαλάν. Αν μάλιστα δεν σας φοβίζουν τα χιλιόμετρα, αξίζει να φτάσετε ακόμα πιο πάνω, στα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), για να βουτήξετε στις ζεστές πισίνες του υδροθεραπευτηρίου - αν είστε αρκετά τολμηροί, απολαύστε τις φυσικές πισίνες απ' όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό, στο ποτάμι.

Διαμονή

Έδεσσα και θα... δέσετε - εικόνα 3
Αρχοντικό στο Βαρόσι

Αγαπημένοι μας ξενώνες, το ατμοσφαιρικό «Χαγιάτι» (23810/51500-1, www.hagiati.gr) και το «Βαρόσι» (23810/21865, www.varosi.gr) στην ομώνυμη γειτονιά - και τα δύο σε ανακαινισμένα παραδοσιακά κτίρια. Έχουν 7 και 8 δωμάτια αντίστοιχα, με αντίκες και σιδερένια κρεβάτια. Για θέα προτιμήστε το κλασικό «Ξενία» (23810/29706, www.xeniaedessa.gr) στο «φρύδι της Έδεσσας» ή τις τρεις σουίτες του καινούργιου «Ήλιον» (23810/21700), σε αμφιθεατρική πλαγιά στο 2ο χιλιόμετρο Έδεσσας-Λύκων. Άνετα δωμάτια και σουίτες με τζάκι και υδρομασάζ στο «Αιγαί» (23810/29888, www.aigai-hotel.gr) στο Προάστιο Έδεσσας.

Φαγητό

Έδεσσα και θα... δέσετε - εικόνα 4
Το νερό αναβλύζει σε κάθε γωνιά της πόλης

Αναζητήστε το εστιατόριο «Σταθμός» στο σιδηροδρομικό σταθμό, για γουρουνόπουλο στη γάστρα. Στο μοντέρνο χώρο του Φυσιολατρικού Ομίλου η κουζίνα φλερτάρει με τις διεθνείς γεύσεις. Πηγαίνετε στους «Καταρράκτες» για το παραδοσιακό τσομπλέκι (κρέας και λαχανικά μαγειρεμένα σε πήλινη χύτρα). Κάντε μια βόλτα στη γειτονική Φλαμουριά, στο ανήσυχο γαστρονομικά «Πέτρινο», για πιάτα με τοπικά προϊόντα (μανιτάρια και κρέατα) και ενδιαφέρουσα κάβα.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
04/05/2024

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.