3 γευστικές εμπειρίες από τη Λέσβο που θα με συντροφεύουν για καιρό

Μια νοσταλγική επιστροφή στα αρώματα και τις γεύσεις του καλοκαιριού σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα νησιά της Ελλάδας, λίγο πριν το φθινόπωρο μπει για τα καλά.

nostalgia

Τα περισσότερα καλοκαίρια μου ως παιδί τα περνούσα στην Ανεμώτια Λέσβου, ένα πεδινό χωριό, με τον παππού και τη γιαγιά. Πάντα οι αναμνήσεις που έφερνα μαζί μου στην πόλη ήταν οι εικόνες των παραδοσιακών ψηλοτάβανων καφενείων και των καλντεριμιών καθώς και οι μυρωδιές από ούζο, σταφύλια και αλμύρα από τα ταπεράκια με παστές σαρδέλες Καλλονής. 

Όποιος έχει επισκεφθεί τη Λέσβο, γνωρίζει τη μακρά παράδοση του νησιού στο ούζο ήδη από τον 19ο αιώνα, το οποίο εξήγαν οι ντόπιοι σε μεγάλες ποσότητες στην Κωνσταντινούπολη. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από τους πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μικρά Ασία.

Το νησί είναι γεμάτο από χωράφια με γλυκάνισο, ελαιώνες, αμπελώνες, στάνες και βουνά, που προσφέρουν μια πλούσια ποικιλία ντόπιων προϊόντων, τα οποία βρίσκει κανείς σε καφενεία, ουζερί και ταβέρνες σε πολλά χωριά. Η συνοδεία του ούζου με τους μεζέδες από αυτά τα προϊόντα αποτελεί για τους ντόπιους ιεροτελεστία, την οποία παίρνουν σοβαρά και αναλαμβάνουν με ευλαβική φροντίδα.

antonis

Στο -περίφημο πια "Ουζερί Αντώνης" (τηλ. 22510 61951)που βρίσκεται στους Ταξιάρχες, ένα γραφικό προάστιο της Μυτιλήνης, θα γευτείτε όλους τους χαρακτηριστικούς μεζέδες του νησιού, βλέποντας όλη την πόλη από ψηλά. Ανάμεσα σε παλιά ραδιόφωνα, τζουκ μποξ και βίντατζ αφίσες προϊόντων θα βρείτε στον κατάλογο ντολμαδάκια, κολοκυθολούλουδα γεμιστά, σουγάνια που ειναι κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και γκιουζλεμέδες, που μοιάζουν με τυροπιτάκια με ντόπιο τυρί και βγαίνουν και σε εκδοχή με παστουρμά.

Αυτό που ξεχώρισα είναι το λαδοτύρι, ένα είδος κεφαλοτυριού από πρόβειο γάλα, που οι ντόπιοι αποθήκευαν παραδοσιακά μέσα σε πιθάρια γεμάτα ελαιόλαδο, για να "ψηθεί". Πλέον, διατίθεται στην αγορά τυποποιημένο ωριμασμένο σε άλμη, αλλά στον Αντώνη τολμήστε να δοκιμάσετε το σπιτικό λαδοτύρι τους που έχει ωριμάσει σε λάδι και έχει αποκτήσει έντονα πικάντικη γεύση. Από το μενού δε θα μπορούσαν να λείπουν τα θαλασσινά, τα παστά ψάρια -δοκιμάστε τον παστουρμά ψαριού, αλλά και τα όσπρια, όπως φασόλια πιάζ, κουκιά, φάβα, που αποτελούν κλασικό συνοδευτικό του ούζου στο νησί.

Κι αν δυσκολευτείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε τόσες ετικέτες ούζου, απλώς ζητήστε τη βοήθεια των παιδιών ή διαλέξτε μια στην τύχη. 

antonis

nostalgia

Για να βρείτε τη "Νοσταλγία Ουζερί" (2253096636) δε χρειάζεται να ψάξετε πολύ στον Μεσότοπο - βρίσκεται πάνω στην πλατεία του όμορφου χωριού. Κάτω από το μεγάλο πλάτανο θα βρείτε πέρα από το κλασικό δίπτυχο ούζου και μεζέ με παστά ψάρια, απλό σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με μεράκι. Κρεατικά καλοψημένα, αλοιφές και χρυσαφένιες ψιλοκομμένες τηγανητές πατάτες από αυτές που δύσκολα πετυχαίνεις έξω. Το περίφημο λαδοτύρι θα το βρείτε και εδώ, το οποίο προμηθεύονται από τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό που εδρεύει στο χωριό, καθώς και φέτα από το φημισμένο τυροκομείο του Βασίλα. Το μενού είναι απλό, καθώς αυτό που θα σε κερδίσει στη "Νοσταλγία” είναι η εξυπηρέτηση που αγγίζει τα όρια της φιλοξενίας και η όμορφη ατμόσφαιρα.

Ο Γαβρίλος, ο ένας από τους δύο ιδιοκτήτες, φτιάχνει τα δικά του μουσικά όργανα, τα οποία θα δείτε κρεμασμένα στο εσωτερικό του μαγαζιού. Οι φίλοι του μαγαζιού αλλά και μουσικόφιλοι επισκέπτες ξεκρεμούν συχνά τα όργανα από τον τοίχο και στήνουν αυτοσχέδια γλέντια που κρατούν ως το χάραμα, όπου όλοι γίνονται μια μεγάλη παρέα. 

nostalgia

παντοπωλειο

Αν φτάσετε μέχρι τον Μεσότοπο είτε για να επισκεφτείτε το γραφικό χωριό και τη "Νοσταλγία” είτε για να κολυμπήσετε στη μαγευτική και ήρεμη παραλία του Χρούσου αξίζει φεύγοντας να σταματήσετε στο Παντοπωλείο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσότοπου και να προμηθευτείτε τα γαλακτοκομικά προϊόντα του από εξαιρετικής ποιότητας 100% φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα. Οι κτηνοτρόφοι του Μεσοτόπου και των άλλων χωριών της δυτικής Λέσβου -όπως η Άγρα, η Ερεσός, η Άντισσα και το Σίγρι, ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του Συνεταιρισμού, που ιδρύθηκε το 1923, έχοντας τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής -από την πρώτη ύλη μέχρι τα τελικό προϊόν.

Στο παντοπωλείο θα βρείτε μια ποικιλία προϊόντων, όπως φέτα ΠΟΠ, συμβατική και βιολογική, λαδοτύρι, γραβιέρα, μυζήθρα, κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι βιολογικό και συμβατικό, ρυζόγαλο, κρέμα με γεύση σοκολάτα, τζατζίκι, τυροκαυτερή, τυροκροκέτες με γραβιέρα, λαδοτύρι και φέτα και παγωτό σε 14 ευφάνταστες γεύσεις. 

παντοπωλειο

Παντοπωλείο Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσότοπου Λέσβου
Προϊόντα του Συνεταιρισμού στην Αθήνα θα βρείτε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου "Ηλιούπολη" και στο υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Σε αυτό το νέο boutique hotel στην παλιά πόλη της Κέρκυρας το φθινόπωρο έχει άλλη χάρη

Φθινοπωρινές αποδράσεις με άρωμα εποχής στο Albergo Botti Hotel σε ένα ανακαινισμένο αρχοντικό 400 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2025

Τα Μέγαρα αλλάζουν και μας καλούν να τα ανακαλύψουμε

Μόλις μία ώρα από την Αθήνα, τα Μέγαρα αναδεικνύονται σε προορισμό που συνδυάζει θάλασσα, φύση, ιστορία και γεύση.

Ένα ιστορικό κτίριο της Καλαμάτας έγινε το ιδανικό κέλυφος βιώσιμης τοπικής φιλοξενίας και γαστρονομίας

Με επίκεντρο το ΗΡΑ Hotel η ανερχόμενη μεσσηνιακή πόλη προσφέρεται για eco κοντινές φθινοπωρινές αποδράσεις.

Το ήξερες ότι μπορείς να μείνεις στον πύργο του μανιάτη θαλασσοπόρου που ανακάλυψε τα σπήλαια Διρού;

Ο ιστορικός πύργος Αραπάκη και το νέο ξενοδοχείο "Πανδώρα" στον παραδοσιακό οικισμό Χαριά είναι ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για να φύγετε για φθινοπωρινό ταξίδι στη Μάνη.

Το Makedonia Palace και το Salonika δεν είναι απλά το καλύτερο ξενοδοχείο και εστιατόριο της Θεσσαλονίκης

Αυτό το φθινόπωρο το εμβληματικό spot με το καλύτερο εστιατόριο της πόλης μας περιμένει για weekends και γευστικές αποδράσεις.

Memo-Rail: Ένα ταξίδι μνήμης με το τρενάκι του Πηλίου

Μπορεί ένα τρενάκι να γίνει φορέας ιστορίας, τέχνης και συλλογικής μνήμης;

60ά Δημήτρια: Μουσικές, χορός και τέχνη στις ιστορικές αγορές της Θεσσαλονίκης

Οι αγορές της Θεσσαλονίκης γεμίζουν ξανά ζωή: μουσικές, χορός, ξεναγήσεις και ιστορίες μας ταξιδεύουν από το Καπάνι ως το Μπεζεστένι στα 60ά Δημήτρια.