
Αν το φετινό σου καλοκαίρι περιλαμβάνει ένα ταξίδι στην Ρώμη, τότε για αρχή, να πούμε ότι σε ζηλεύουμε αρκετά. Πρόκειται φυσικά για μία πόλη γεμάτη αρχιτεκτονική ομορφιά, πράσινους κήπους, μουσεία, ιστορία, ωραίους ανθρώπους και υπέροχο φαγητό. Ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς οπουδήποτε στην Ιταλία και να μην φας ζυμαρικά, πίτσα και παγωτό στην καλύτερη εκδοχή τους, στην Ρώμη ιδιαίτερα θα πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία και σε άλλα πιάτα ή σνακ που ίσως δεν έχεις συνηθίσει να τρως ή δεν γνώριζες. Εξοικονόμησε λίγο χρόνο από τις περιηγήσεις σου για να δοκιμάσεις τα τοπικά εδέσματα κι αυτά θα κάνουν την εμπειρία του ταξιδιού σε αυτήν την μυθική πρωτεύουσα, αξέχαστη.
Αγκινάρες, όπως και να τις σερβίρουν
Τις αγκινάρες στην Ελλάδα δεν τις έχουμε και σε μεγάλη υπόληψη και αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Στην Ιταλία η αγκινάρα όμως έχει άλλη μεταχείριση που οδηγεί σε δοξασμένες γεύσεις. Θα τις βρεις ως τουρσί ακόμα και στο σούπερ μάρκετ και είναι ένα από τα ωραιότερα ορεκτικά τους. Τις σερβίρουν σε μικρά πιατάκια, αρωματισμένες με μυρωδικά και σκόρδο, για να αρχίσει το γεύμα σου με ένα γερό γευστικό σκούντημα. Μπορείς όμως να τις βρεις στο μενού μαγειρεμένες στον ατμό ή και ακόμα και τηγανητές. Η χαρακτηριστική τους γεύση απογειώνεται με πολύ απλές προσθήκες όπως τα μυρωδικά ή το καλό ελαιόλαδο.
Cacio E Pepe
Οι εραστές της ιταλικής κουζίνας και των ζυμαρικών της θα γνωρίζουν ήδη αυτό το πιάτο που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της Ρώμης. Παραδοσιακά παίρνει το όνομά του από το cacio, ένα είδος πρόβειας παρμεζάνας που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή. Το άλλο του συστατικό είναι φυσικά το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα υλικά είναι πολύ λίγα-τα ζυμαρικά, το τυρί, το πιπέρι και λίγο νερό από την βράση- όμως το αποτέλεσμα πραγματικά σε 'σκλαβώνει'.
Supplí
Τα supplí μοιάζουν με τα arancini, τις επικές μπάλες ρυζιού που μέσα τους κρύβουν εκπλήξεις. Μπορείς να τα βρεις σχεδόν παντού να πωλούνται με το κομμάτι και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα street food της πόλης. Παραδοσιακά, η συνταγή τους περιέχει κομμάτια μαγειρεμένου μοσχαριού στο κέντρο τους ή κοτόπουλου ή ακόμα και λουκάνικου. Στα supplí πολλές φορές βάζουν έναν συνδυασμό και των τριών και αυτό είναι που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα κλασικά arancini. Για να δέσει η γεύση ακόμα καλύτερα, προστίθεται και ένα κομμάτι μοτσαρέλας στο κέντρο τους πριν τηγανιστούν και σερβιριστούν, παρέα με λίγη σάλτσα ντομάτας.
Foccacia porchetta
Πολλές χώρες έχουν τις δικές τους εκδοχές του σάντουιτς με χοιρινό όπως η Κούβα ή η Σκωτία. Στην Ρώμη το σάντουιτς με porchetta είναι πολύ ιδιαίτερο, με το χοιρινό να ψήνεται με μια αργή διαδικασία, αρωματισμένο με διάφορα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι για να έξτρα γεύση. Το τρυφερό κρέας ταιριάζει υπέροχα με την τραγανή τσιαπάτα και το συγκεκριμένο σνακ είναι εξαιρετικά χορταστικό.
Maritozzi
Αν θέλεις κάτι γλυκό για να συνοδέψεις τον εσπρέσο σου το πρωί, τα maritozzi είναι η τέλεια ιδέα διότι η γλύκα τους δένει φανταστικά με την πίκρα του έντονου καφέ και θα σε ξυπνήσει υπέροχα. Στα περισσότερα καφέ και φούρνους, τα maritozzi βρίσκονται πρώτη θέση στις βιτρίνες τους, καθώς είναι και τρομερά δημοφιλή αλλά και πανέμορφα. Το ψωμάκι τους γίνεται από γλυκό ζυμάρι που γεμίζει με πλούσια κρέμα. Λίγη άχνη ζάχαρη για επικάλυψη και είναι έτοιμα για ενθουσιώδη κατανάλωση.
Pizza Al Taglio
Ή αλλιώς "πίτσα με το κομμάτι”. Ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη της Ιταλίας, θα διαπιστώσει κανείς ότι η πίτσα δεν είναι παντού η ίδια. Πολλές περιοχές έχουν τους δικούς τους γευστικούς συνδυασμούς για τους οποίους είναι γνωστές . Στην Ρώμη λοιπόν θα βρεις την πίτσα σε ένα μακρόστενο, ορθογώνιο σχήμα, απ’ όπου μπορείς να αγοράσεις ένα γενναίο κομμάτι. Κάθε πιτσερία έχει τις δικές της γεύσεις να προτείνει, η ιδέα λοιπόν να πάρεις ένα κομμάτι από όσες περισσότερες γεύσεις μπορείς δεν είναι καθόλου άκυρη.