Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας ανοίγει τη συζήτηση για το τελεφερίκ στο Κάστρο

Μια δημόσια συζήτηση για τις επιπτώσεις του προτεινόμενου τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασίας, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Μονεμβασιά

Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας διοργανώνει μια σημαντική δημόσια συζήτηση σχετικά με το σχεδιαζόμενο τελεφερίκ στο Κάστρο της Μονεμβασίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στις πιθανές επιπτώσεις του προτεινγγενου τελεφερίκ στο ιστορικό τοπίο και την πολιτιστική κληρονομιά της Μονεμβασίας, η οποία έχει ενταχθεί στη βραχεία λίστα του προγράμματος "7 Most Endangered" της Europa Nostra, μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί:

  • Δημήτρης Λεβέντης, Αρχιτέκτων, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ και μέλος της επιστημονικής ομάδας συμβούλων του προγράμματος "7 Most Endangered" της Europa Nostra.
  • Δρ. Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, Αρχαιολόγος, Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος θα αναλύσει το θέμα από αρχαιολογική σκοπιά.
  • Τάσης Παπαϊωάννου, Ομότιμος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα παρουσιάσει την αρχιτεκτονική προσέγγιση του έργου.
  • Κλεοπάτρα Θεολογίδου, Αρχιτέκτων-αναστηλώτρια και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΕΤ, η οποία θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του έργου και στις προοπτικές μιας διαφορετικής πολιτιστικής διαχείρισης.
  • Πέτρος Κόκκαλης, Πρώην ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας "Πράσινοι / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία" και Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, ο οποίος θα εστιάσει στη σχέση περιβάλλοντος και τουρισμού.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου (Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων).

Η εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ενημέρωση και τον διάλογο σχετικά με το αμφιλεγόμενο έργο, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της Μονεμβασίας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"The Pelion Manifesto": Όταν το design συναντά την ψυχή του βουνού

Σε ένα νεοκλασικό του 1861 θα συναντήσεις όχι απλά έναν ξενώνα αλλά ένα προσωπικό μανιφέστο ζωής και αισθητικής από τον Γιώργο Θησέα Καράμπελα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
28/04/2025

Τον Μάιο δίνουμε εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα"

Οκτώ Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους παρόν σε ένα εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα" στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας.

5 μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τις γάτες

Από την Ρώμη στην Ιαπωνία, ένα νιάου δρόμος!

Mία ξεχωριστή συνάντηση 34 καλλιτεχνών που αντλούν έμπνευση από το Ζαγόρι

Μάθε ό,τι χρειάζεται για την 4η δράση του Aristi Cultural Initiative.

Κάτι μαγειρεύει εκεί ψηλά ο Daniel Boulud

Ο χιλιοβραβευμένος σεφ και restaurateur ετοιμάζει μια ακόμη δυνατή κίνηση, μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αργίες 2025: Οι επόμενες εξόρμησεις και τα τριήμερα που έρχονται

Το 2025 προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για εξόρμηση και χαλάρωση με τις αργίες και τα τριήμερα που θα μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια - σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια επιτυχημένη σχέση και πώς αυτό επηρεάζει το ευ ζην;