Ο Οκτώβριος του 2024 σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του τρύγου στις οινοπαραγωγικές περιοχές που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEVA - Heroes of Europe Volcanic Agriculture, ένα έργο που επικεντρώνεται στην προώθηση των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη. Οι οινοποιοί από τη Σαντορίνη, το Soave και το Lessini Durello καταγράφουν τις επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς και την ποιότητα των σταφυλιών τους.
Σαντορίνη: Δυσμενείς συνθήκες, εξαιρετική ποιότητα
Στη Σαντορίνη, όπου ο τρύγος ολοκληρώθηκε ήδη στις 22 Αυγούστου, οι καλλιεργητές αμπέλου βίωσαν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Σύμφωνα με τον οινολόγο της SantoWines, Νίκο Βαρβαρήγο, το 2024 χαρακτηρίστηκε από ασυνήθιστες κλιματικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη χαμηλότερη απόδοση που έχει καταγραφεί ποτέ στο νησί. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο, εξαιτίας της επιτάχυνσης της ωρίμανσης των σταφυλιών.
Ο ήπιος και ξηρός χειμώνας, οι ισχυροί άνεμοι κατά την ανθοφορία και η χαλαζόπτωση του Μαΐου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σημαντικούς αμπελώνες, ενώ οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενέτειναν την πρόκληση. Παρ' όλες τις δυσκολίες, τα σταφύλια διατήρησαν την υψηλή ποιότητά τους, με εξαιρετική συμπύκνωση και αρωματική ένταση, ενώ τα κρασιά της Σαντορίνης συνεχίζουν να ξεχωρίζουν για την οξύτητα, την ορυκτότητα και την αλατότητά τους, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μοναδικά στον κόσμο.
Οι αμπελώνες της Σαντορίνης καλύπτουν περίπου 1.200 εκτάρια και κυριαρχούνται από την ποικιλία Ασύρτικο, που αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής καλλιέργειας. Το Ασύρτικο είναι γνωστό για την ανθεκτικότητά του σε αντίξοες συνθήκες και τη δυνατότητά του να διατηρεί υψηλά επίπεδα οξύτητας, ακόμα και κάτω από ξηροθερμικές συνθήκες. Η Σαντορίνη παράγει τόσο ξηρούς λευκούς οίνους όσο και φυσικά γλυκούς οίνους όπως το Vinsanto, με την ονομασία ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Σαντορίνη να καθιερώνεται από το 1971.
Ιταλία: Soave και Lessini Durello - Ισορροπία και ποιότητα
Στην Ιταλία, οι περιοχές Soave και Lessini Durello βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία του τρύγου, αλλά οι οινοπαραγωγοί είναι αισιόδοξοι για την ποιότητα της παραγωγής τους. Ο Cristian Ridolfi, πρόεδρος του Consorzio Tutela Vini Soave, επισημαίνει ότι οι συνθήκες του 2024 ήταν ιδανικές για την ανάπτυξη των σταφυλιών Garganega, με τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ σακχάρων και οξύτητας, προσφέροντας εξαιρετικές προοπτικές για οινοποίηση.
Ανάλογα θετικές είναι οι εκτιμήσεις και για το Lessini Durello, έναν αφρώδη οίνο που παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία Durella. Η πρόεδρος του Consorzio Lessini Durello, Diletta Tonello, σχολιάζει ότι, παρά τις διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών, οι αμπελώνες κατάφεραν να αποδώσουν σταφύλια άριστης τεχνολογικής ωριμότητας, ιδανικά για την παραγωγή αφρωδών οίνων.
Το πρόγραμμα HEVA: Προώθηση της ηφαιστειακής γεωργίας
Το πρόγραμμα HEVA ενώνει παραγωγούς από ηφαιστειακές περιοχές της Ευρώπης με στόχο την προώθηση της αναγνωρισιμότητας των μοναδικών προϊόντων τους. Η Σαντορίνη, το Soave και το Lessini Durello, μαζί με την κοινοπραξία για το τυρί Monte Veronese από την περιοχή Veneto, είναι βασικοί εταίροι αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Κανονισμού 1144/2014, το HEVA στοχεύει να ενισχύσει τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη, προβάλλοντας τις ιδιαίτερες ιδιότητες που τα κάνουν ξεχωριστά.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.volcanicagricultureofeurope.com