"Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας" με οδηγό τον Λευτέρη Λαζάρου

Η Πιερία συστήθηκε στην Αθήνα μέσα από τα τοπικά της προϊόντα με δείπνο γευσιγνωσίας σε δημοσιογράφους.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Η περίφημη γαρίδα Πλαταμώνα, τα μύδια Μακρυγιάλου, της μεγαλύτερης μυδοπαραγωγού περιοχή της Ελλάδας, που εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το καβούρι Κατερίνης, ένα είδος-εισβολέας που είναι σημαντικό ότι μαθαίνουμε να καταναλώνουμε, ο Μαύρος Χοίρου Ολύμπου Φωτιάδη, ειδικής εκτροφής με ελιά, αλλά και τα ακτινίδια, οι φράουλες και τα κεράσια της Πιερίας, το τσάι Ολύμπου και η γκαζόζα Αιγινίου (αναψυκτικά "Ελαφίνα") είναι μερικά από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Πιερίας που έδωσαν το παρών στο μενού της εκδήλωσης "Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στο εστιατόριο "Varoulko Seaside" στο Μικρολίμανο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Στην βραδιά αυτή, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι μέσων επικοινωνίας της Αττικής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλές δημιουργίες γεύσεων του βραβευμένου Chef Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο βραβευμένος chef patissier της χρονιάς Θοδωρής Μωυσίδης. Τα πιάτα, τα οποία ανέδειξαν δημιουργικά τα προϊόντα από την πλούσια γη της Πιερίας, περιλάμβαναν συνδυασμούς όπως Μύδια Μακρυγιάλου, τυρί φέτα, σάλτσα ακτινίδιο, Ραβιόλι γεμισμένο με καβούρι Κατερίνης και Σπάλα Αυτόχθονα Ελληνικού Μαύρου Χοίρου Ολύμπου, Ειδικής Εκτροφής με Ελιά, καρυκευμένη με τσάι Ολύμπου, με πουρέ από ρίζα μαϊντανού, αρωματισμένη με τσάι. 

Η θεματολογία της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στον προορισμό "Πιερία / Olympus Riviera Greece", προβάλλοντας την περιοχή ως έναν εξαιρετικό γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό. Τα πιάτα του μενού συνόδευσαν σε ιδανικό pairing τα λευκά κρασιά Μαλαγουζιά Κτήμα Χρυσοστόμου Π.Γ.Ε. Πιερία που ζυμώνεται και ωριμάζει ωρίμανση 6 μήνες με battonage σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, και Νύχτα Κτήμα Κούρτη, Βιδιανό 90%, Ασύρτικο 10%, που παράγεται στη Ράχη Πιερίας σε υψόμετρο 300μ. ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη και το ερυθρό Πάνθεον Κτήμα Μυθικό Βουνό, 50% Αγιωργίτικο & 50% Ξινόμαυρο, από το Λιτόχωρο Πιερίας που παραμένει σε βαρέλι 12 μήνες.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Σε δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τονίζει: "Η γευσιγνωσία των εδεσμάτων της Πιερίας αποτελεί σημαντική παράμετρο στο σύνολο των τουριστικών δεδομένων της Πιερίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της περιοχής μας ως έναν σημαντικό γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό. Δεχθήκαμε τα ευμενέστερα σχόλια από όλους για τις γεύσεις του τόπου μας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών μας για την τουριστική αναβάθμιση της Πιερίας" . 

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. Γιώργος Καραλής, επεσήμανε: "Η εξωστρέφεια αποτελεί για τον ΠΟΤΑΠ βασική κατεύθυνση των επιλογών μας. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί η δημοσιογραφική οικογένεια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να γνωρίσει τον τόπο μας και μέσα από τα προϊόντα μας. Ευχαριστούμε τον κο Λαζάρου για το εκπληκτικό μενού που δημιούργησε. Εντείνουμε τις δράσεις μας με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού μας, ιδιαίτερα τώρα στην αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου".

Σχολιάζοντας την εκδήλωση ο Chef Λευτέρης Λαζάρου: "Στόχος μου όλα αυτά τα χρόνια είναι να χωρέσω όσο περισσότερη Ελλάδα μπορώ στα πιάτα μου. Θεωρώ ότι δουλεύοντας με το ελληνικό προϊόν προσφέρω μια θέση εργασίας στον χώρο που ο κόσμος με μόχθο παράγει τα καλούδια της θάλασσας, τα καλούδια του αγρού, τα καλούδια της γης μας. Έτσι, λοιπόν, μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να δουλέψω με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και να μπορέσω στα πιάτα μου να χωρέσω όσο γινόταν περισσότερη Πιερία.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Το αποτέλεσμα το είδατε. Ο κόσμος έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Ο κόσμος χάρηκε για αυτό. Κατά κοινή ομολογία ήταν εντυπωσιακός ο συνδυασμός που πέτυχα,  να παντρέψω ακόμα και το ακτινίδιο με το μύδι. Σε άλλες τέτοιες συνέργειες και προσπάθειες εμένα θα με βρείτε, πάντα αρωγό σας. Θέλω να πιστεύω σε καλύτερες μέρες για τα τοπικά μας προϊόντα, για τους ανθρώπους που ξενυχτούν για να δώσουν στον κόσμο ένα εκλεκτό προϊόν να το απολαύσει. Και πάντα στις προσπάθειες τις δικές σας να υπάρχουν και οι δικές μας και να πηγαίνουν χέρι – χέρι".

Ειδικά θεματικά ταξίδια στην περιοχή της Πιερίας πραγματοποιεί το Open Ways.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τι είναι πάλι αυτή η 'ταξιδιωτική δυσμορφία';

Μήπως έχεις και εσύ travel dysmorphia και δεν το ξέρεις; Τι ακριβώς παίζει με το νέο δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει από τα social media έχει όνομα και μάλλον σε αφορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΡΕΓΓΙΝΑ ΦΙΛΟΓΛΟΥ
17/10/2025

Λάνγκε: Η Βουργουνδία της Ιταλίας που μυρίζει κρασί, τρούφες και σοκολάτα

Στη βορειοδυτική Ιταλία, εκεί που το κρασί κουβαλά ιστορίες αιώνων, απλώνεται η Λάνγκε. H χώρα του Nebbiolo που συμπυκνώνει την Ιταλία όπως την ονειρεύεσαι -αληθινή, γαλήνια, μεθυστική.

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.