"Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας" με οδηγό τον Λευτέρη Λαζάρου

Η Πιερία συστήθηκε στην Αθήνα μέσα από τα τοπικά της προϊόντα με δείπνο γευσιγνωσίας σε δημοσιογράφους.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Η περίφημη γαρίδα Πλαταμώνα, τα μύδια Μακρυγιάλου, της μεγαλύτερης μυδοπαραγωγού περιοχή της Ελλάδας, που εξάγει το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, το καβούρι Κατερίνης, ένα είδος-εισβολέας που είναι σημαντικό ότι μαθαίνουμε να καταναλώνουμε, ο Μαύρος Χοίρου Ολύμπου Φωτιάδη, ειδικής εκτροφής με ελιά, αλλά και τα ακτινίδια, οι φράουλες και τα κεράσια της Πιερίας, το τσάι Ολύμπου και η γκαζόζα Αιγινίου (αναψυκτικά "Ελαφίνα") είναι μερικά από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Πιερίας που έδωσαν το παρών στο μενού της εκδήλωσης "Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας", που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024, στο εστιατόριο "Varoulko Seaside" στο Μικρολίμανο. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), με τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Στην βραδιά αυτή, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι μέσων επικοινωνίας της Αττικής, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλές δημιουργίες γεύσεων του βραβευμένου Chef Λευτέρη Λαζάρου και της ομάδας του, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο βραβευμένος chef patissier της χρονιάς Θοδωρής Μωυσίδης. Τα πιάτα, τα οποία ανέδειξαν δημιουργικά τα προϊόντα από την πλούσια γη της Πιερίας, περιλάμβαναν συνδυασμούς όπως Μύδια Μακρυγιάλου, τυρί φέτα, σάλτσα ακτινίδιο, Ραβιόλι γεμισμένο με καβούρι Κατερίνης και Σπάλα Αυτόχθονα Ελληνικού Μαύρου Χοίρου Ολύμπου, Ειδικής Εκτροφής με Ελιά, καρυκευμένη με τσάι Ολύμπου, με πουρέ από ρίζα μαϊντανού, αρωματισμένη με τσάι. 

Η θεματολογία της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στον προορισμό "Πιερία / Olympus Riviera Greece", προβάλλοντας την περιοχή ως έναν εξαιρετικό γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό. Τα πιάτα του μενού συνόδευσαν σε ιδανικό pairing τα λευκά κρασιά Μαλαγουζιά Κτήμα Χρυσοστόμου Π.Γ.Ε. Πιερία που ζυμώνεται και ωριμάζει ωρίμανση 6 μήνες με battonage σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, και Νύχτα Κτήμα Κούρτη, Βιδιανό 90%, Ασύρτικο 10%, που παράγεται στη Ράχη Πιερίας σε υψόμετρο 300μ. ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Πιέρια Όρη και το ερυθρό Πάνθεον Κτήμα Μυθικό Βουνό, 50% Αγιωργίτικο & 50% Ξινόμαυρο, από το Λιτόχωρο Πιερίας που παραμένει σε βαρέλι 12 μήνες.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Σε δήλωσή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τονίζει: "Η γευσιγνωσία των εδεσμάτων της Πιερίας αποτελεί σημαντική παράμετρο στο σύνολο των τουριστικών δεδομένων της Πιερίας. Ελπίζουμε ότι αυτή η εκδήλωση θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση της περιοχής μας ως έναν σημαντικό γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό. Δεχθήκαμε τα ευμενέστερα σχόλια από όλους για τις γεύσεις του τόπου μας. Όλα αυτά αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών μας για την τουριστική αναβάθμιση της Πιερίας" . 

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. Γιώργος Καραλής, επεσήμανε: "Η εξωστρέφεια αποτελεί για τον ΠΟΤΑΠ βασική κατεύθυνση των επιλογών μας. Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση γιατί η δημοσιογραφική οικογένεια ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να γνωρίσει τον τόπο μας και μέσα από τα προϊόντα μας. Ευχαριστούμε τον κο Λαζάρου για το εκπληκτικό μενού που δημιούργησε. Εντείνουμε τις δράσεις μας με απώτερο σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νομού μας, ιδιαίτερα τώρα στην αιχμή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου".

Σχολιάζοντας την εκδήλωση ο Chef Λευτέρης Λαζάρου: "Στόχος μου όλα αυτά τα χρόνια είναι να χωρέσω όσο περισσότερη Ελλάδα μπορώ στα πιάτα μου. Θεωρώ ότι δουλεύοντας με το ελληνικό προϊόν προσφέρω μια θέση εργασίας στον χώρο που ο κόσμος με μόχθο παράγει τα καλούδια της θάλασσας, τα καλούδια του αγρού, τα καλούδια της γης μας. Έτσι, λοιπόν, μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να δουλέψω με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και να μπορέσω στα πιάτα μου να χωρέσω όσο γινόταν περισσότερη Πιερία.

Γαστρονομικές διαδρομές της Πιερίας

Το αποτέλεσμα το είδατε. Ο κόσμος έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Ο κόσμος χάρηκε για αυτό. Κατά κοινή ομολογία ήταν εντυπωσιακός ο συνδυασμός που πέτυχα,  να παντρέψω ακόμα και το ακτινίδιο με το μύδι. Σε άλλες τέτοιες συνέργειες και προσπάθειες εμένα θα με βρείτε, πάντα αρωγό σας. Θέλω να πιστεύω σε καλύτερες μέρες για τα τοπικά μας προϊόντα, για τους ανθρώπους που ξενυχτούν για να δώσουν στον κόσμο ένα εκλεκτό προϊόν να το απολαύσει. Και πάντα στις προσπάθειες τις δικές σας να υπάρχουν και οι δικές μας και να πηγαίνουν χέρι – χέρι".

Ειδικά θεματικά ταξίδια στην περιοχή της Πιερίας πραγματοποιεί το Open Ways.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πάρος το νέο hot spot της Μεσογείου;

Με νέες διεθνείς διακρίσεις και ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από σημαντικές αγορές, η Πάρος εδραιώνει τη θέση της ως κορυφαίος νησιωτικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες όλο τον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2025

Ταξιδέψτε στον κόσμο με τις ειδικές προσφορές Air France και KLM

Η Air France και η KLM φέρνουν μοναδικές προσφορές για να οργανώσετε την επόμενη απόδρασή σας.

Rizes Gastro Taverna: Ένα φθινοπωρινό ταξίδι γεύσης στη Σαντορίνη

Ένα εστιατόρια-εμπειρία με θέα που κόβει την ανάσα ανανεώνει με τον πλέον δημιουργικό τρόπο τη γεύση της ελληνικής παράδοσης.

Μέχρι πότε θα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τις παλιές ταυτότητες;

Το γνωστό μπλε πλαστικοποιημένο ορθογώνιο των παλαιού τύπου ταυτοτήτων δεν θα ανοίγει για πολύ ακόμα τις πύλες των ευρωπαϊκών μας αποδράσεων.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 10 καλύτερες χώρες για συνταξιοδότηση το 2025

Δείτε ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή για συνταξιοδότηση το 2025, σύμφωνα με το International Living, αξιολογημένες για κόστος ζωής, υγειονομική περίθαλψη και ποιότητα ζωής.

Zélia Halkidiki: Για barefoot luxury στο πρώτο πόδι

Μία νέα πρόταση διαμονής και χαλάρωσης για τα weekends του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στη Χαλκιδική.

Στην αιχμή της πολυτελούς κρητικής φιλοξενίας με την υπογραφή της etouri

Mε όρους σύγχρονους μα πάνω από όλα προσωποποιημένους, η εταιρία etouri σηματοδοτεί την κρητική φιλοξενία διαθέτοντας πως ενοικίαση ένα μεγάλο αριθμό από βίλες που λειτουργούν ως προσωπικά καταφύγια πολυτέλειας.