Ένα πολυθεματικό αφιέρωμα στην Εύα Πάλμερ Σικελιανού από το Ziria Festival

Μια ωραία ευκαιρία για τριήμερη πολιτιστική απόδραση στο Ξυλόκαστρο με αφορμή τα "150 χρόνια από τη γέννηση της Εύας" (5-7/7).

Εύα Πάλμερ Σικελιανού

Η ακούραστη ομάδα του Ziria Festival, λίγο πριν το καθιερωμένο μουσικό φεστιβάλ στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, διοργανώνει ένα πολύπλευρο, site specific αφιέρωμα στην Εύα Πάλμερ Σικελιανού. Υπό τον γενικό τίτλο "150 χρόνια από τη γέννηση της Εύας", θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις, συναυλίες και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους καλούν να γνωρίσουμε καλύτερα την αντισυμβατική ζωή και το πολυσχιδές έργο της Πάλμερ Σικελιανού, δίνοντας ταυτόχρονα την τέλεια ευκαιρία για μια τριήμερη πολιτιστική απόδραση στο Ξυλόκαστρο και την Συκιά Κορινθίας.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις "150 χρόνια από τη γέννηση της Εύας" εμπνέονται και αφιερώνονται στην Εύα Πάλμερ Σικελιανού που γεννήθηκε πριν 150 χρόνια στη Νέα Υόρκη και έζησε μεγάλο μέρος της δημιουργικότερης περιόδου της ζωής της στη Συκιά Κορινθίας με τον Άγγελο Σικελιανό. Στη γυναίκα που με την ταραχώδη και αντισυμβατική προσωπική ζωή, την πολυσχιδή προσωπικότητα και το έργο της έμελλε να επηρεάσει την οικουμένη. Το Ziria Festival με τη βοήθεια και τη σύμπραξη πολλών θα την τιμήσει και θα προσπαθήσει να φωτίσει τον μύθο της. Στη "βίλα του Σικελιανού", το σημαντικότερο, ίσως, τοπόσημο του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, όπου  γράφτηκαν χρυσές σελίδες της πολιτιστικής ιστορίας της Ελλάδας του 20ου αιώνα, στον Πευκιά που ήταν ο …κήπος της και στο Ξυλόκαστρο που επηρεάστηκε ανεξίτηλα.

Εύα Πάλμερ Σικελιανού

Από τις 5 ως τις 7 Ιουλίου, στη Συκιά και στο Ξυλόκαστρο, η κοσμοπολίτισσα, η φιλόλογος, η χορογράφος, η μουσικός, η συνθέτρια, η καινοτόμος οργανοποιός, η σκηνοθέτιδα, η σχεδιάστρια ρούχων, η στυλίστας, η υφάντρα, η ιδεολόγος, η διανοούμενη, η ακτιβίστρια, η βαθιά μελετήτρια και κήρυκας του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού, η αναβιώτρια των αρχαίων εορτών…, η "ιέρεια του ελληνικού πολιτισμού", μας "υποδέχεται" στο ίδιο της το σπίτι, μας φανερώνεται και μας καλεί να βαδίσουμε ξανά στο δρόμο που εκείνη χάραξε.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Παρασκευή 5 Ιουλίου

 • Έναρξη: 7 μ.μ. Βίλλα Σικελιανού, Συκιά Κορινθίας (Περιορισμένες θέσεις)
  "Αγωνία Ιερή" στον αργαλειό της Εύας Palmer Σικελιανού
  Θεατρική παράσταση από την "Ομάδα Θέατρο Πρόταση"
 • Κινηματογράφος Ηλέκτρα - Ξυλόκαστρο
  Προβολή "ΙΧΝΕΥΤΑΙ" του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021), που παίχθηκε στο οροπέδιο της Ζήρειας στις 31 Ιουλίου 2021. Την πρώτη κινηματογραφική προβολή θα προλογίσει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός για την επανασύνδεσή μας με τους μύθους (αναβίωση Δελφικών Εορτών – "Ιχνευταί" Σοφοκλή) 

Σάββατο 6 Ιουλίου

 • Ομιλίες, προβολές και στρογγυλή τράπεζα: Συνεδριακό κέντρο του Sikyon Coast Hotel Resort & Spa | προσέλευση 5 μ.μ.
 1. "Η Ενσώματη Συνειδητότητα και οι Πολιτικές Αξίες της Εύας Πάλμερ", Δρ. Δήμητρα Καμαρινού
 2. "Οι Δελφικές Εορτές και ο κινηματογράφος: ένα "Ελληνικόν θαύμα", Dr. Stéphane Sawas
 3. "Το εργαστήρι της Εύας στη Συκιά: από το Carnegie hall στον ομφαλό της γης", Δρ. Μαρία Τσούτσουρα
  Θα ακολουθήσει στρογγυλή τράπεζα και συζήτηση με το κοινό.
 • Πλατεία Αγ. Βλασίου Ξυλόκαστρο | 9 μ.μ.
  Αγγελική Τουμπανάκη 5tet  μουσική παράσταση "For women”
  Με συμμετοχή της χορωδίας "Φιλαρμονία" σε διεύθυνση Ανδρέα Χασάπη

Κυριακή 7 Ιουλίου

Μια μέρα σαν της Εύας, στον …κήπο της, στον Πευκιά Ξυλοκάστρου

 • Yoga Flow με την Κορίνα Κορδαλή
 • Μικροί Ιχνευτές: Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά πάνω στην παράσταση "ΙΧΝΕΥΤΑΙ” Σοφοκλή 
 • Εργαστήριο Υφαντικής με την Ελίνα Μενούνου 
 • Έκθεση εικαστικών τεχνών και χειροτεχνίας από καλλιτέχνες του τόπου μας και όχι μόνο. Με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Μάριο Τζίτζιρα και άλλους μουσικούς σε ένα μικρό open stage στο δάσος.
 • Ιερές χειρονομίες / Εργαστήριο κίνησης με την Ηρώ Βασάλου
 • Παράλληλα με τις παραπάνω εκδηλώσεις θα εξελιχθεί και η δράση "Ζωγραφίζοντας την Εύα": 
  Ο ζωγράφος Κώστας Λάβδας θα εργαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου και με εθελοντική προσφορά θα αφήσει παρακαταθήκη στον τόπο μας, έναν τοίχο του Λυκείου Ξυλοκάστρου που θα κοσμείται από την Εύα και θα εμπνέει. Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης εικαστικών η ζωγράφος Κέλλυ Μοίρα θα αποτυπώσει και εκείνη σε πίνακα την Εύα. 
 • Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζει η πρωτοβουλία μιας ομάδας γυναικών του συλλόγου μας που με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Εύα Πάλμερ Σικελιανού θα μας παρουσιάσουν έκθεση με θέμα: "Γυναίκες του τόπου μας"   

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site του Ziria Festival .

Διαβάστε Επίσης

 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ποιά νησιά πρωταγωνιστούν σε τζίρο από καταλύματα και εστίαση τον Μάιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Η Πάρος και η Μήλος πρωπορεύονται στις αυξήσεις αεροπορικών αφίξεων και εσόδων καταλυμάτων και εστίασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/07/2024

Στην "Μαργιώρα" δεν έρχεσαι μόνο για να καλοφάς (αν και θα μπορούσες)

Εστιατόριο για δείπνο, wine και cocktail bar, ένα μικρό shop/delicatessen με εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών και μια κρυφή αυλή που εκτός των άλλων στεγάζει και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι μερικά από τα πολλά πρόσωπα της Μαργιώρας.

Από την Τιφλίδα στον Καύκασο: Πήγαμε στη Γεωργία και καταλάβαμε γιατί (το κρασί και η γαστρονομία της) είναι τόσο hot

Σε ζυμώσεις, όχι μόνο πολιτικές, βρίσκεται η χώρα στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, που αναδεικνύεται σε νέο darling όσων αναζητούν νέες τάσεις στο ταξίδι, το φαγητό και το κρασί. Άλλωστε στις ζύμες και τις ζυμώσεις βρίσκεται και η καρδιά του ταξιδιωτικού της DNA.

Εν εξελίξει η αποκατάσταση της "Οικίας του Νέρωνα" στην Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση των Ανατολικών Θερμών του Οκταγώνου στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη των ρωμαϊκών μνημείων της περιοχής.

Zagori Mountain Running: η γιορτή του μεγαλύτερου αγώνα ορεινού τρεξίματος ξεκινά

Η επίσημη έναρξη του φετινού Zagori Mountain Running θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου.

Τα χωριά της Νάξου είναι ότι χρειαζόμαστε

Ακόμη και όταν οι παραλίες θα γεμίσουν ομπρελοξαπλώστρες και τα προνομιούχα σημεία με βίλες, η Νάξος θα αντιστέκεται χάρη στα διάσπαρτα στην ενδοχώρα χωριά της, που δεν εγκλωβίζονται στις "επιβολές" του μαζικού τουρισμού.