8 top προορισμοί για τις Απόκριες, τα πρόσωπα & ένας πλήρης οδηγός

Ένα βιωματικό ταξίδι Αποκριών με δρώμενα που σαγηνεύουν, έθιμα που αναγεννούνται & μία διασκέδαση στο απόλυτο...κόκκινο.

Απόκριες Ιωάννινα

Και ναι φτάσαμε στις...Απόκριες! Μία περίοδος με πολύ χρώμα, με πολύ διασκέδαση αλλά και με μία σειρά από έθιμα και παραδόσεις που "ντύνουν" τον κάθε προορισμό με άλλη "νότα" και διαφορετικό "ύφος".

Το Τριώδιο λοιπόν κάθε χρόνο αναδεικνύεται σε μία top περίοδο για ταξίδι και αναψυχή δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει διαφορετικά μέρη ανά την Ελλάδα υπό τον ρυθμό ενός άκρως διονυσιακού σκηνικού. Υπό την μαγεία των χρωμάτων, της μουσικής και του χορού αλλά και των ιδιαίτερων ενδυμασιών που επικρατούν σε κάθε προορισμό σε συνδυασμό με διαφορετικά έθιμα κάθε φορά, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει πραγματικά σε ένα χωρόχρονο που...σαγηνεύει και γοητεύει στο μεγαλείο του.

Εμείς σε ξεναγούμε απευθείας σε 8 top προορισμούς είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά μαζί με τα κεντρικά τους πρόσωπα, δίνοντας όλο τον παλμό & το ρυθμό για το τριήμερο της Αποκρίας που κορυφώνεται στις 15, 16 & 17 Μαρτίου και θα είναι όλο...φωτιά!

Στάση no1: Ξάνθη

To Κάψιμο του Τζάρου & το Έθιμο της Καμήλας...έχουν την τιμητική τους!

Μιχάλης Τσέπελης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Ο επισκέπτης στη Ξάνθη έρχεται αντιμέτωπος με μία μοναδική παράδοση χρόνων για αυτό κιόλας αποτελεί το καρναβάλι "σταθμό" της Βόρειας Ελλάδας! Οι Απόκριες στον τόπος μας είναι ευφάνταστες, διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα αναλλοίωτα & φυσικά προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία. Το μεγάλο καρναβάλι το οποίο κορυφώνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο, διοργανώνεται με τη στήριξη περισσότερων από 40 πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Στο καρναβάλι της αρχόντισσας της Θράκης δίνουμε μεγάλη ώθηση είναι στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής μέσα από μία μεγάλη παλέτα από εκδηλώσεις και δρώμενα τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό σε συνδυασμό με βόλτες στη Παλιά Πόλη αλλά και σε διάφορα ορεινά χωριά. Ένα από τα πιο δημοφιλή γεγονότα που χαρακτηρίζει κιόλας την Ξάνθη είναι το "Κάψιμο του Τζάρου", ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και 60 χρόνια, μπροστά σε χιλιάδες επισκέπτες μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης στον ποταμό Κόσυνθο.

Tips: Κυρίως για τους επισκέπτες που ταξιδεύουν μέχρι την Ξάνθη για το τριήμερο της Αποκριάς αξίζει πολύ να παρακολουθήσουν δύο έθιμα που ξετυλλίγονται την Καθαρά Δευτέρα. Το ένα πραγματοποιείται στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης και είναι το έθιμο της Καμήλας όπου παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα, είχε παγανιστικό χαρακτήρα και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για την γονιμότητα της γης ενώ το άλλο στα Κομνηνά αφορά ένα άκρως παραδοσιακό γλέντι στη πλατεία του οικισμού με συνοδεία ποντιακής λύρας όπου απολαμβάνει κάνεις πολύ χορό αλλά και γευστικές τοπικές γεύσεις όπως η παραδοσιακή φασολάδα, η λαγάνα, ο χαλβάς και το τουρσί.

Παρασκευή 15/3: Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10 π.μ.-2 μ.μ. και 5-11 μ.μ.

  • Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός – Ζωοφιλικός Σύλλογος "Αδέσποτοι φίλοι" σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιμμερίων "Ο Αμφέραος" Μπαζάρ με χειροποίητα προϊόντα, παιδικό μακιγιάζ και χειροποίητα εδέσματα | Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Αγ. Γεωργίου 1, ώρα 10 μ.μ.
  • Aποκριάτικο party μασκέ με τίτλο "Το Πάρτι της Φωτιάς" | Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 9.30 μ.μ.
  • Αποκριάτικο λάτιν party | Χασιρτζόγλου 8 (παλιά πόλη), ώρα 9 μ.μ. ΠΑΣ Αντίκας, Carnival Party | Ekonpale, Coda Ricci, Markeeellaa, Naylaa.

Σάββατο 16/3: Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 12.30 μ.μ., Συναυλία Solmeister και Marseaux συναντιούνται και πάλι επί σκηνής | Opening act dj Joe Vida | Το Adíthεsis Dance studio παρουσιάζει ένα hip hop, high heels, Acro και contemporary χορευτικό show.

  • Βραδινή καρναβαλική παρέλαση, ώρα 7.30 μ.μ. Λίγες ώρες πριν την κορύφωση του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, παίρνοντας μέρος στην βραδινή παρέλαση. | Αίθουσα εκδηλώσεων "Διογένης", ώρα 9 μ.μ.
  • Αποκριάτικος χορός "Διόνυσου" | Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 9.30 μ.μ.
  • Αποκριάτικος Χορός του tangoAires - Colour milonga | Misirlou Live Stage, Ορφέως 14 (παλιά πόλη), ώρα 10 μ.μ. | ΠΑΣ Αντίκας και ΜΠΑΣ Νέα Γενιά, Party 80s -90s- 00s Alex Koun, Oulit, Kay Gee.

Κυριακή 17/3

Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, ώρα 1.30 μ.μ. Η μουσική από τους djs Φώτη Ίλτσιο, Χρήστο Κοτσάνη και Δημήτρη Σταυρίδη (Dinosaur). Tην καρναβαλική παρέλαση για τη δημόσια τηλεόραση θα παρουσιάσει η Νίνα Μαζάνη | Γέφυρα ποταμού Κόσυνθου, ώρα 7 μ.μ. | Τελετή λήξης "Το κάψιμο του Τζάρου"

Στάση no2: Ρέθυμνο

110 χρόνια παράδοσης & μία Ιστορία με Κρυμμένους Θησαυρούς!

Απόκριες Ρέθυμνο

Μάνος Τσάκωνας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρεθύμνης

Οι Απόκριες του Ρεθύμνου έχουν κάτι...από μία μεγάλη παρέα! Έτσι και φέτος το μήνυμα, το μότο μας είναι ακριβώς αυτό, "Ελάτε να γίνουμε όλοι μία παρέα". Κάθε χρόνο η περιοχή γεμίζει από Έλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι έρχονται για να ζήσουν ένα ξεχωριστό Τριήμερο με πολύ ξεφάντωμα αλλά και με αρκετά έθιμα να ξεδιπλώνονται στους υπαίθριους χώρους.

Για άλλη μια χρονιά στην κορύφωση του καρναβαλιού (15-17 Μαρτίου) όλο το Ρέθυμνο από άκρη σε άκρη θα γεμίσει με πολλά μουσικά δρώμενα και events και σε εξωτερικούς χώρους αλλά σαφώς και σε εσωτερικούς. Ο αριθμός των καρναβαλιστών φέτος θα φτάσει τους 12.000 με μία πόλη άκρως ζωντανή, πολύχρωμη και ξέφρενη όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Στην πλατεία Αγνώστου & στην πλατεία Μικρασιατών, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει από πλήθος μουσικών σχημάτων όπως επίσης και να δοκιμάσει πολλές κρητικές λιχουδιές.

Το στοιχείο εκείνο βέβαια που αποτελεί την "σημαία" του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού στο οποίο συστρατεύεται όλη η πόλη είναι το "Kυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού" με ιστορίες και γρίφους αλλά και με πολλές κρητικές καντάδες που αναβιώνουν στα παλιά σοκάκια του Ρεθύμνου. Από την αρχή μέχρι το τέλος του Τριωδίου, το Ρέθυμνο είναι μία πραγματική εμπειρία, είναι ζωντανό, στολισμένο και ευφάνταστο.

Απόκριες Ρέθυμνο

Tips: Την Καθαρά Δευτέρα επισκέπτες & κάτοικοι παρακολουθούν στην περιοχή του Γερανίου το έθιμο της Καμήλας ενώ στους Αρμένους τα γνωστά και δημοφιλή μουτζουρώματα.

Παρασκευή 15/3

OLOI VITSIOZOI, Cul de Sac | ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ, Bonobo Bar | ΣΑΤΥΡΟΙ party "50 Αποχρώσεις των ΣΑΤΥΡΩΝ Vol.3, Chaplin's Rock Pub

Σάββατο 16/3

ΠΕΡΙΗΓΗΤΕΣ CLUB, μετά τη Νυχτερινή Παρέλαση

Κυριακή 17/3

Επίσημη Καρναβαλική Παρέλαση| Συναυλία μετά την Παρέλαση, ALLADALLON Meganite

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Καρναβαλιού του Ρεθύμνου: rethymnocarnival.gr

Στάση no3: Πάτρα

Αξία διαχρονική και άκρως καρναβαλική!

Απόκριες Πάτρα

Ηρα Κουρή, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας

Είναι πραγματικά μία καρναβαλική αξία που δύσκολα ξεφεύγεις από αυτήν. Mοναδικό το πατρινό καρναβάλι καθώς η ιστορία του ξεκινά το 1829 με την παράδοση να θέλει να ξεκινά από έναν χορό που έγινε στο σπίτι ενός εμπόρου που λεγόταν Μωρέτης. Και κάπως έτσι φτάνει μέχρι και τις μέρες μας πάντα ανανεωμένο και διαφοροποιημένο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που αποτελεί τόσα χρόνια το πιο δημοφιλή και μεγάλο καρναβάλι στην Ελλάδα με τους καρναβαλιστές να φτάνουν σε τρομερά νούμερα. Φέτος για παράδειγμα θα φτάσουν τους 60.000 με μία πόλη να γίνεται ένας καμβάς από χρώματα, μοναδικές ενδυμασίες, ήχους και μουσικές που συνεπαίρνουν τους πάντες.

Το καρναβάλι της Πάτρας χαρακτηρίζεται από μαζικότητα, πολυθεματικότητα, άπλετο κέφι, με τον επισκέπτη να έχει την δυνατότητα να διασκεδάσει με το παραπάνω είτε σε ανοιχτούς είτε σε κλειστούς χώρους οι οποίοι και φέτος θα φιλοξενήσουν χιλιάδες δρώμενα και events. Από θεατρικά, μουσικές παραστάσεις, lives και μεγάλες συναυλίες, διάφορου είδους εργαστήρια, κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να βρουν τα πάντα. Φέτος αξίζει να πούμε ότι δώσαμε έμφαση στη θεματική "παιδί" για αυτό και το προτελευταίο σαββατοκύριακο καλούμε οικογένειες να ταξιδέψουν και να διασκεδάσουν ενώ το τελευταίο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε μία διασκέδαση που χτυπάει κόκκινο καθώς όλοι κατακλύζουν την πόλη χορεύοντας και διασκεδάζοντας μέχρι πρωίας.

Απόκριες Πάτρα

Tips: Όσοι επισκεφθούν την Πάτρα, την Τσικνοπέμπτη θα έχουν την ευκαιρία για πρώτη χρονιά να δουν και να παρακολουθήσουν να έθιμα του Τυρνάβου. Μία πολιτιστική γέφυρα λοιπόν μεταξύ Πάτρας & Τύρναβου που αξίζει να πάρεις μία γεύση.

Παρασκευή 15/3

Παρουσία Κεντρικού Άρματος & Παρέλαση Αρμάτων, Κέντρο πόλης | Συναυλία Shanter, Μπουκοβίνα Club & Koza Mostra, Πλατεία Γεωργίου

Σάββατο 16/3

Πορεία Μουσικού Άρματος, Κέντρο πόλης | Σοκολατοπόλεμος – Mini Παρέλαση, Ιστορικό Κέντρο.

Κυριακή 17/3

Μεγάλη Παρέλαση & Τελετή Λήξης – Καύση Καρνάβαλου, Μώλος Αγίου Νικολάου

Στάση no4: Νάξος

Το διονυσιακό νησί & ένα κρυμμένο μυστικό 2500 χρόνων!

Απόκριες Νάξος

Βασίλης Φλεριανός, Αντιδήμαρχος Τουρισμού

Οι Απόκριες στη Νάξο δεν είναι άλλη μία θεματική εκδήλωση που πραγματοποιείται αλλά μία πραγματική τελετουργία, ένα διονυσιακό γλέντι που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διαθέτουμε μία τέτοια παράδοση στο νησί μας με ένα αποκριάτικο μυστικό 2.500 χρόνων. Επισκέπτες και κάτοικοι βιώνουν μία εμπειρία άκρως ελληνική με το Τριώδιο να κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο προσφέροντας σε όλους μία μεγάλη, πρωτότυπη, φαντασμαγορική και σαγηνευτική ατζέντα από γεγονότα και εκδηλώσεις.

Φαντασμαγορικά δρώμενα, διονυσιακά παιχνίδια, "τελετές μύησης" αφιερωμένες στους αρχαίους θεούς του Ολύμπου Απόλλωνα και Διόνυσο, εκστατικές Λαμπαδηφορίες, αναμμένες δάδες, ιαχές, ρυθμικοί ήχοι κρουστών και αρχέγονοι βακχικοί χοροί προσδίδουν μία ιδιαίτερη αίγλη στις αποκριάτικες μέρες και νύχτες. Άλλωστε το νησί κρατά τα πρωτεία σε μία Αποκριά που όλα γίνονται αλά...αρχαιοελληνικά.

Τα έθιμα των Κορδελάτων και Κουδουνάτων κάθε χρόνο παρασέρνουν τους πάντες απ’ άκρη σ ́ άκρη με συνοδεία βιολιών και λαούτων, οι μεγαλοπρεπείς παρελάσεις και τα παραδοσιακά φαγητά που αναγεννούνται αποκλειστικά για αυτή την περίοδο φέρνουν τα πάνω-κάτω στην μέχρι τώρα Αποκριά. Το νησί κάθε χρόνο τέτοια εποχή γεμίζει από τους κατοίκους αλλά και από Έλληνες & ξένους επισκέπτες που έρχονται αποκλειστικά για αυτό.

Όλα τα χωριά συμμετέχουν στα δρώμενα, έχοντας να επιδείξουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά έθιμα το καθένα. Από την Απείρανθος, το Φιλώτι, οι Εγγαρές, η Γαλήνη και οι Μέλανες μέχρι το Γλινάδο, το Αγερσανί και τον Δαμαριώνα τα γεγονότα είναι πολλά και σαγηνευτικά. Γοητεύουν επίσης και οι μασκαράδες που μεταμφιεσμένοι με απλά ρούχα της καθημερινότητας επισκέπτονται τα σπίτια του νησιού.

Tips: Τέτοια εποχή αξίζει να επισκεφθεί κανείς τα χωριά του νησιού όπου σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος και την αρχαιολογική κληρονομιά μπορούν να απολαύσουν "γαστρονομικά έθιμα"  όπως τα χοιροσφάγια, το ρόστο όπου αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Απείρανθου αλλά και την μεγάλη ατζέντα από τα ΠΟΠ τυριά που διαθέτει ο τόπος.

Παρασκευή 15/3

Διονυσιακό δρώμενο

Σάββατο 16/3

Δημοφιλείς λαμπαδηδρομίες

Κυριακή 17/3

Παραδοσιακό Ναξιώτικο καρναβάλι

Στάση no5: Νάουσα

Μία πόλη, ένα δρώμενο...μία εμπειρία ζωής!

Βίκυ Δανιηλίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Όλη η πόλη κινείται σε ένα αξεπέραστο ρυθμό που η Νάουσα ξέρει καλά να τον διατηρεί σε κάθε Αποκριά. Άλλωστε το καρναβάλι μας αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά σε όλη την Ελλάδα, έχει το δικό του τοπικό χρώμα και έθιμα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Με διονυσιακή καταγωγή, το ιδιαίτερο και βασικότερο στοιχείο είναι το έθιμο "Μπούλες" ή αλλιώς "Γενίτσαροι και Μπούλες".

Όλα τα χρόνια δίνουμε έμφαση στην μοναδικότητα του συγκεκριμένου εθίμου που λαμβάνει χώρα μόνο κατά τη διάρκεια της αποκριάς στη Νάουσα προβάλλοντας έτσι την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Παράλληλα και το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας "Κούλουμα" αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό, τουριστικό και κοινωνικό γεγονός. Επίσης οι επαγγελματίες του τόπου καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, συμβάλλουν στην τουριστική ανάδειξη, αλλά και στην προστασία της λαϊκής παράδοσης. Φέτος γιορτάζουμε με πολλές δράσεις, με άπλετη μουσική και χορό αλλά και με συναυλίες που θα χαρίσουν κέφι και ενέργεια.

H ατζέντα όπως κάθε χρόνο είναι και φέτος πλούσια με επισκέπτες και ντόπιους να γίνονται ένα με γλέντι, πατινάδες, μασκαρέματα και φυσικά Ξινόμαυρο Νάουσας.

Tips: Την Τετάρτη 10 Μαρτίου, μία ξεχωριστή band ανεβαίνει στη σκηνή υπό τους ήχους της ελληνικής και βαλκανικής μουσικής. Το πολυμελές σχήμα "Salonique Brass Band", έχει ως αποστολή να διασκεδάσει όλους με μελωδίες που συνδέουν την μακεδονική μουσική παράδοση με το σήμερα.

Παρασκευή 15/3

  • 8 μ.μ., Δημοτικό Πάρκο: Μεγάλο Disco Party του Δήμου Η.Π. Νάουσας με DJ, dance animation show, 80’s and 90’s show και quest τους γνωστούς καλλιτέχνες JOANNE & BOREK | Οδός Δημ. Βλάχου: "Συνάντηση Γεύσεων", εκδήλωση γαστρονομίας από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
  • 8 μ.μ., Κέντρο Πόλης: Παραδοσιακή πατινάδα στους δρόμους της πόλης από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Νάουσας "Η Αράπιτσα".

Σάββατο 16/3

  • "Μια πόλη, μια γιορτή" Ολοήμερο ξέφρενο γλέντι σε όλη την πόλη, προσφορά των καταστημάτων εστίασης και ανοιχτό σε όλο τον κόσμο | 12 μ.μ., οδός Βενιζέλου: Ολοήμερο γλέντι με χάλκινα και DJs από τις επιχειρήσεις "Bar Raki" - "Yummy Chicken" - "Κάτι Άλλο"
  • 12 μ.μ., Πλατεία Τρόμπακα (Διοικητηρίου): "Loco party no2" ολοήμερο πάρτι από τις επιχειρήσεις Coffee Box - Tuo - Tzepos daily bakery
  • 2 μ.μ., Οδός Δημ. Βλάχου (πρώην Δημαρχίας): Σατιρικό γλέντι με την ομάδα "Ανταρτών" με το γνωστό της ναουσαίικο ύφος

Κυριακή 17/3

  • Γενίτσαροι και Μπούλες | 10 π.μ., Παραδοσιακό κτίριο Ομίλου "Γενίτσαροι και Μπούλες", πρώην σησαμοτριβείο "Μάκη", περιοχή "Μπατάνια": Αναφορά στην ιστορία και λειτουργία του εθίμου "Γενίτσαροι και Μπούλες" και ξενάγηση στο παραδοσιακό κτίριο
  • 11.30 π.μ., Δημαρχείο: Το προσκύνημα. Τα μπουλούκια παίρνουν διαδοχικά την άδεια από τον Δήμαρχο και ακολουθεί η καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη
  • 5 μ.μ., Πλατεία Αλωνίων: Το βγάλσιμο του "πρόσωπου", χορός με τη συμμετοχή όλου του κόσμου με παραδοσιακές πατινάδες
  • 1 μ.μ., Κέντρο πόλης: Παραδοσιακή πατινάδα στους δρόμους της πόλης από τους λαογραφικούς συλλόγους της Νάουσας και φιλοξενούμενους συλλόγους από την Ελλάδα (πορεία: οδός Ζαφειράκη, Θεοφίλου, Πλατεία Καρατάσου, Βασ. Φιλίππου, Μ. Αλεξάνδρου)
  • 1 μ.μ., 7ο Δημοτικό Σχολείο: Παραδοσιακό γλέντι με ποντιακή μουσική με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας
  • 2 μ.μ., Πλατεία Καρατάσου: Αποκριάτικη γιορτή του Δήμου H.Π. Νάουσας με μουσική συναυλία και παραδοσιακό γλέντι από την "Μπάντα του Σταύρου Παζαρεντση"

Στάση no6: Σύρος

Οι Απόκριες με αιγαιοπελαγίτικο αέρα & "Zεμπέκια"

Απόκριες Σύρος

Θωμαής Μενδρινού, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Φέτος το καρναβάλι μας εν ονόματι "Γεώργιος Σουρής" κλείνει τα 40 χρόνια οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι Απόκριες θα είναι επετειακές, άκρως γιορτινές και ακόμα πιο ξεχωριστές από τα προηγούμενα χρόνια.

Όλο το νησί "ντύνεται" με μία μοναδική διάθεση από την Παλιά πόλη μεχρι την Ερμούπολη προσφέροντας σε κατοίκους και επισκέπτες κάθε είδους εκδήλωσης που ανταποκρίνεται απόλυτα στις αποκριάτικές μέρες και νύχτες. Με ένα πρόγραμμα δυνατό και πλούσιο το οποίο όμως κορυφώνεται σαφώς το τελευταίο τριήμερο. Για εμάς στόχος είναι να προσφέρουμε σε όλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία ταυτόχρονα όμως με ποιότητα και αίγλη. Φέτος αξίζει να πούμε ότι για πρώτη φορά κάνουμε το καρναβάλι των παιδιών το οποίο ξετυλλίγεται στις 10 Μαρτίου καλώντας τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειες τους τόσο από το νησί όσο και από κάθε σημείο της Ελλάδας.

Όλες τις μέρες και νύχτες η Σύρος έχουν γιορτινή διάθεση με πολλά δρωμενα στην ατζέντα της. Ξεχωρίζει ιδιαίτερα η καρναβαλική παρέλαση στις 16 Μαρτίου στον μεσαιωνικό οικισμό του νησιού με παραδοσιακό αέρα το οποίο κάτοικοι και επισκέπτες αξίζει να παρακολουθήσουν όπως επίσης και η αναβίωση του εθίμου "Tα ζεμπέκια" που αποτελεί ένα εξαιρετικό θέαμα με μία ομάδα μαυροφορεμένων ανδρών χορευτών να κινούνται υπό τους ήχους ενός πολεμικού χορού με όλο το νησί να χειροκροτεί περήφανα.

Φέτος οι καρναβαλιστές θα φτάσουν τους 2000 αναφορικά με την κεντρική παρέλαση που πραγματοποιείται στο κέντρο του νησιού, στην πανέμορφη Ερμούπολη όπου μετά το πέρας η κάθε καρναβαλική ομάδα να χαρίζει έναν τελευταίο χορό και όλοι θα αποφασίσουμε τον μεγάλο νικητή και την βράβευση του.

Tips: Σε ένα νησί που φέτος διακρίθηκε στο 2ο πιο φιλόξενο μέρος του κόσμου και διαθέτει μια πολιτισμική ταυτότητα που ξεχωρίζει, ο κόσμος που θα την επισκεφθεί αξίζει ιδιαιτέρως να κάνει μία βόλτα από το "Θέατρο Απόλλων" και να παρακολουθήσει δρώμενα καθώς φέτος γιορτάζουν και τα 160 χρόνια από την ίδρυση του. Επίσης οπωσδήποτε μία στάση στην επετειακή έκθεση φωτογραφίας από την ιστορία του Συριανού Καρναβαλιού στην Πιάτσα της Άνω Σύρου.

Σάββατο 16/3

Η 1η καρναβαλική παρέλαση έχει παραδοσιακό αέρα στα γραφικά στενά της Άνω όπου ξεχύνονται οι καρναβαλικές ομάδες με άπλετο κέφι και αυθορμητισμό.

Κυριακή 17/3

2η καρναβαλική παρέλαση και τελετή λήξης του Συριανού Καρναβαλιού στην Ερμούπολη | συναυλία με την party band Popapola

Στάση no7: Ιωάννινα

Γιατί οι "Τζαμάλες" ηχούν μέχρι το πιο ορεινό σημείο!

Απόκριες Ιωάννινα

Χρήστος Τάτσης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

Οι Τζαμάλες είναι ένα έθιμο που η σκούφια του θα λέγαμε κρατάει από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αναβιώνει στα Ιωάννινα κάθε χρόνο τις Αποκριές και αποτελεί εκείνο το δρώμενο που κάτοικοι και επισκέπτες αναμένουν να παρακολουθούν ξανά και ξανά.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έθιμο του τόπου. Τζαμάλα είναι ο ιδιότυπος συνοικιακός εορτασμός της Αποκριάς που αναβιώνει κάθε χρόνο στα Γιάννενα, με ανταγωνιστική διάθεση και αυτό γιατί οι κάτοικοι συναγωνίζονται στο ποια γειτονιά θα κάνει την καλύτερη και πιο φανταχτερή γιορτή. Αυτές είναι ουσιαστικά που αποτελούν το κέντρο όλης της γιορτής όπου γύρω τους θα στηθεί ένα τρικούβερτο γλέντι, με χορό, κρασί, ζεστή "φασολάδα" και πίττες, τις πατροπαράδοτες -και γνωστές σε όλους για την νοστιμιά τους- ηπειρώτικες πίττες.

Την Κυριακή το μεσημέρι κατά τις 12 μ.μ. γίνεται το γνωστό "Καρναβάλι του Κατσικά". Πρόκειται για ένα πολιτιστικό γεγονός ορόσημο για την Δημοτική Ενότητα Παμβώτιδας του Δήμου. Εκεί έχουμε μία αναβαθμισμένη καρναβαλική παρέλαση με άρματα, happenings, χορό τραγούδι, ποτό και εδέσματα γλυκά και αλμυρά. Ένα πολύ ωραίο γλέντι με παλμό και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας.

Tips: Οι επισκέπτες που το τριήμερο της Αποκριάς θα βρίσκονται στα Γιάννενα ή στην γύρω περιοχή δεν πρέπει να ξεχάσουν να παρακολουθήσουν τις "Τζαμάλες" που μόνο εκεί θα δουν το συγκεκριμένο έθιμο να αναβιώνεται.

Παρασκευή 15/3 & Σάββατο 16/3

Parties, αποκριάτικά δρώμενα, συναυλίες σε υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους της πόλης.

Κυριακή 17/3

Η αναβίωση του εθίμου "Τζαμάλες" σε κάθε γειτονιά | Καρναβαλική παρέλαση στις 12 μ.μ.,
το "Καρναβάλι του Κατσικά".

Στάση no8: Μεθώνη

Εκεί που κάθε χρόνο γίνεται...του Κουτρούλη ο Γάμος!

Απόκριες Μεθώνη

Διονύσης Ψαλλίδας, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης

Για τους ντόπιους αλλά και για κάθε επισκέπτη την περίοδο της αποκριάς, η Μεθώνη, είναι συνυφασμένη με το "Γάμο του Κουτρούλη". Αν δεν το έχεις παρακολουθήσει από κοντά, νομίζω πως ήρθε η ώρα να το βιώσεις γιατί αξίζει να πραγματικά να γίνεις μέρος αυτού!

Η γνωστή πανελλαδικά φράση "έγινε του Κουτρούλη ο γάμος" που σημαίνει κάτι το θορυβώδες που επιφέρει αναστάτωση, μπερδέματα και κωμικές καταστάσεις αποτελεί από μόνη της ισχυρό κίνητρο για τον καθένα που θα ήθελε να ζήσει ανάλογες στιγμές και να του δοθεί η ευκαιρία να λάβει μέρος σε γλέντια και στην πομπή των συμπεθεριών πριν από το γάμο.

Ένας γάμος-παρωδία, με καρναβαλίστικη διάθεση αλλά και ένα τρικούβερτο γλέντι μετά το μυστήριο. Έτσι το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο την Καθαροδευτέρα στις 13.00 στην πλατεία της παραλίας με μια παρωδία γάμου που περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας. Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά, μετά το "γάμο" ακολουθεί γλέντι. Οι οργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα, λαγάνες και διάφορα σαρακοστιανά, ενώ και οι γύρω ταβέρνες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία.

Οι εκδηλώσεις, βέβαια, ξεκινούν από το Σάββατο το μεσημέρι με τους μαθητές των σχολείων, μέσα από ένα παιχνίδι αναζήτησης σε όλη τη Μεθώνη, να προσπαθούν να βρουν το "χαμένο διαζύγιο" που ήρθε με απεσταλμένο από το Πατριαρχείο, και μέσα στην ένταση των προετοιμασιών για το γάμο κάπου χάθηκε, ώστε να γίνει ο γάμος. Ακολουθεί ένα party στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης ενώ την Κυριακή το απόγευμα στις 6 μ.μ. γίνεται η παρουσίαση στους κεντρικούς δρόμους και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού κρεβατιού με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς όπου ακολουθεί και πάλι γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται, γουρνοπούλα, σουβλάκια, καψάλες και κρασί.

Tips: Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου αναβιώνει στη Μεσσήνη το έθιμο της "φωτιάς". Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις γειτονιές της πόλης και γύρω τους ξεκινά ένας μεγάλος χορός μέχρι το πρωί. Θα παρακολουθήσει κανείς αναπαραστάσεις παλιών εθίμων και ιστοριών από τους ντόπιους.

Σάββατο 16/3

  • 2 μ.μ., Κυνήγι χαμένου διαζυγίου με τη συμμετοχή μαθητών των σχολείων και κάθε νεαρού επισκέπτη
  • 4 μ.μ., Πάρτυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης (Πλατεία Παραλίας)

Κυριακή 17/3

6 μ.μ., Περατζάδα και ράντισμα προικιών και νυφικού κρεβατιού στους δρόμους της Μεθώνης, στρώσιμο κρεβατιού και γλέντι στον πεζόδρομο της αγοράς (Προσφέρονται σουβλάκια, καψαλιστό ψωμί και κρασί)

Καθαρά Δευτέρα: 18/3

  • 12 μ.μ., έναρξη πομπής του γάμου με άρματα και τους προσκεκλημένους από την είσοδο της Μεθώνης προς την πλατεία Παραλίας
  • 1 μ.μ., Αναβίωση του γάμου και γλέντι στην πλατεία Παραλίας. (Προσφέρεται φασολάδα, ταραμάς, λαγάνα, κρασί)

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.