Την περασμένη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, στους Δελφούς και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο έλαβε χώρα το 1ο Συνέδριο "Τουρισμός & Ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα", που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Πρόκειται για μια ημερίδα σχετικά με την πρόκληση της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου, βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης για τη Στερεά Ελλάδα, με focus στη μακρά ιστορία, τον φυσικό πλούτο και την παράδοση της περιοχής. Την ίδια στιγμή, φιλοδοξεί να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις ιδιαίτερα απαιτητικές προδιαγραφές που θέτει πλέον ο ταξιδιώτης του 21ου αιώνα, για να επιλέξει τον προορισμό του.
Εικοσιτέσσερις διακεκριμένοι ομιλητές, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, οργανισμών, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς, με συντονιστές δημοσιογράφους εγνωσμένου κύρους ανέλυσαν τις δυνατότητες των Δελφών, της ευρύτερης περιοχής και γενικότερα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών του 21ου αιώνα.
Το πραγματοποίησαν μέσα από θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν και είχαν ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση για τις νέες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης, τη χρήση των καινούριων τεχνολογιών και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία του σύγχρονου, βιώσιμου μοντέλου τουριστικής ευελιξίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που λέχθηκαν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο πολύ σημαντικούς τομείς του ευρύτερου ταξιδιωτικού προϊόντος: Ο πρώτος αφορά το πώς το ταξίδι θα γίνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου και εμπειριών προς τη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας -αλλά και γενικότερα σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος αυτής- και ο δεύτερος στην ολοένα και πιο βαρύνουσας σημασίας γαστρονομική εμπειρία στο όλο θέμα.
Στην αρχική προαναφερθείσα συνθήκη, μπήκε στο μικροσκόπιο η διάδραση που μπορεί να έχει η πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής και οι εμπειρίες που προσφέρει, συνδυαστικά με μια ολοκληρωμένη εφαρμογή του ψηφιακού μάρκετινγκ προς προσέλκυση περισσότερων ταξιδιωτών αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με τρόπο που θα συμβάλει στη διατήρηση, προστασία και ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει και ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής της κλιματικής κρίσης.
Όσον αφορά το πεδίο της γαστρονομίας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη δημιουργία ποιοτικών εμπειριών μέσω της προώθησης της ελληνικότητας των γεύσεων και τη βαθιά και ουσιαστική σύνδεση της γαστρονομίας με την περιοχή, με τη χρήση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Τα παραπάνω εμφανίζονται ως πεδία ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία κινήτρων που θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην εξωστρέφεια της Στερεάς Ελλάδας.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.