Χριστούγεννα στη Γερμανία μέσα από τη ματιά μιας insider

Με αφορμή το φετινό θέμα του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, μιλήσαμε με την ακόλουθο Πολιτισμού και Τύπου της Πρεσβείας Bettina Beywl, για χριστουγεννιάτικες παραδόσεις με άρωμα και γεύση Γερμανίας.

Χριστούγεννα στην Γερμανία © Bettina Beywl, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Με τις "Χριστουγεννιάτικες Παραδόσεις" να είναι το φετινό θέμα του καθιερωμένου παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, αναζητώντας την εικόνα που θα διακοσμήσει τη φετινή ευχετήρια κάρτα της, ποιες θα λέγατε ότι είναι οι αγαπημένες σας παραδόσεις των γιορτών;
Προσωπικά το λατρεύω να μετατρέπω τις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα την κουζίνα μου σε εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και να ψήνω πολλών ειδών κουλουράκια. Στη Γερμανία υπάρχουν αρκετές παραδοσιακές συνταγές. Δυστυχώς δεν μένει πολύς χρόνος εξαιτίας της εργασίας μου. Ακόμα και η αναζήτηση για ξεχωριστά δώρα για τους αγαπημένους, το στόλισμα του δέντρου, η επίσκεψη μαζί με παρέα σε κάποια χριστουγεννιάτικη αγορά ή ζεστά κυριακάτικα απογεύματα με τσάι στο φως κεριών είναι συνήθειες που μου αρέσουν πολύ. Κρίμα που στους ταχύτατους ρυθμούς της εποχής αυτήν που ζούμε, υπάρχει όλο και λιγότερος χώρος για ουσιαστικό χρόνο.

Χριστούγεννα στην Γερμανία
© Bettina Beywl, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής μετατρέπονται οι κουζίνες για τη δημιουργία παραδοσιακών γλυκισμάτων

Τι μνήμες έχετε από τα Χριστούγεννα ως παιδί στη Γερμανία;
Ως παιδί μου φαινόταν ιδιαίτερα συναρπαστικό, όταν μερικές φορές επισκεπτόμασταν ένα φυτώριο έλατων στο δάσος και κόβαμε οι ίδιοι ένα δέντρο. Εκτός αυτού θυμάμαι πως για εβδομάδες ολόκληρες ήμουν απασχολημένη με χειροτεχνίες χριστουγεννιάτικης διακόσμησης ή με χειροποίητα δώρα και ότι μελετούσα πολλές ώρες χριστουγεννιάτικα τραγούδια στη φλογέρα. Επίσης χαιρόμουν να πηγαίνω στο θέατρο της πόλης για να παρακολουθώ το "Χριστουγεννιάτικο Παραμύθι". Και φυσικά δεν έλειπε το Ημερολόγιο Advent. Σε αυτό το ημερολόγιο μετρά κανείς αντίστροφα από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων. Κάθε μέρα επιτρέπεται να ανοίξεις μόνο ένα χάρτινο πορτάκι, το οποίο κρύβει ζωγραφιές, γλυκίσματα ή κάποια άλλη έκπληξη.

Χριστούγεννα στη Γερμανία
© Bettina Beywl, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Το Βερολίνο φοράει ήδη τα γιορτινά του

Γιατί τα Χριστούγεννα στη Γερμανία είναι μια αξεπέραστη εμπειρία,  που δεν συγκρίνεται με καμία αντίστοιχη;
Θεωρώ ότι αυτό που προσελκύει πολύ κόσμο, είναι η γλυκιά γιορτινή ατμόσφαιρα, καθώς οι προετοιμασίες των Χριστουγέννων αρχίζουν ήδη τέσσερις εβδομάδες πριν την παραμονή. Σε πολλές οικογένειες οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν ζαχαροπλαστική, χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στα παράθυρα και τη διακόσμηση του "Adventskranz". Αυτό είναι ένα στεφάνι, συνήθως από έλατο, με 4 κεριά που αντιπροσωπεύουν τις 4 Κυριακές μέχρι τα Χριστούγεννα. Παρά την σχετική εμπορευματοποίηση των γιορτών, αυτό που κυριαρχεί την εποχή του Advent- όπως ονομάζεται αυτή η πλούσια σε παραδόσεις περίοδος-, είναι μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τα απογεύματα συναντιέται κανείς με την οικογένεια και φίλους και απολαμβάνει χριστουγεννιάτικα γλυκά στο φως των κεριών. Συνηθίζεται να επισκέπτεται κανείς κάποια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από την πληθώρα των συναυλιών, χορού και θεάτρου που προσφέρονται. Επίσης διοργανώνονται χριστουγεννιάτικες γιορτές στους χώρους εργασίας. Βασικό αξιοθέατο και "μαρκίζα" είναι ασφαλώς -και δικαίως- οι πολλές όμορφες χριστουγεννιάτικες αγορές σε ιστορικά σημεία των πόλεων που προσδίδουν μια νοσταλγική γοητεία.

Χριστούγεννα στην Γερμανία
Η ακόλουθος Πολιτισμού και Τύπου της πρεσβείας της Γερμανίας στην Ελλάδα Bettina Beywl

Χριστουγεννιάτικες αγορές, ένα τεράστιο κεφάλαιο. Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που τις επισκέπτεται για πρώτη φορά ώστε να μην "χαθεί"; Οι Χριστουγεννιάτικες αγορές σε ποια πόλη είναι οι ωραιότερη, σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις;
Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να ντύνεστε αρκετά ζεστά όταν επισκέπτεστε κάποια χριστουγεννιάτικη αγορά. Και φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε να πιείτε ένα ζεστό κρασί "Glühwein" (κατά προτίμηση από οινοποιό) ή ένα μη αλκοολούχο Punch και να δοκιμάσετε μερικές από τις πολλές γλυκές και αλμυρές λιχουδιές. Οι αγορές γίνονται ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές όταν νυχτώνει. Αν θέλετε να αποφύγετε τον πολύ κόσμο, θα πρέπει να πάτε κάποια καθημερινή. Μια από τις πιο διάσημες χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία είναι αναμφίβολα αυτή της Νυρεμβέργης. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ η χριστουγεννιάτικη αγορά μπροστά από το Κόκκινο Δημαρχείο του Βερολίνου. Όχι μόνο λόγω της γραφικής Βερολινέζικης γοητείας του, αλλά και λόγω του πανέμορφου παγοδρομίου του, όπου μπορείτε να κάνετε πατινάζ με χριστουγεννιάτικη μουσική γύρω από το ιστορικό σιντριβάνι του Ποσειδώνα.

Χριστούγεννα στην Γερμανία
© Bettina Beywl, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Ποια χριστουγεννιάτικη λιχουδιά της Γερμανίας που δεν είναι ευρέως γνωστή αξίζει να την γνωρίσουμε;
Θα έλεγα το Baumkuchen, που μάλλον δεν είναι τόσο γνωστό στο εξωτερικό, αλλά είναι πολύ νόστιμο και είναι διαθέσιμο σε πολλά ζαχαροπλαστεία στη Γερμανία. Φτιάχνεται από παντεσπάνι και ψήνεται σε στρώσεις για να δημιουργήσει ένα εφέ στρογγυλού κορμού δέντρου. Στη συνέχεια καλύπτεται με σοκολάτα. Δεδομένου ότι αυτή είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, τα χειροποίητα Baumkuchen κοστίζουν. Αλλά η δοκιμή τους αξίζει.

Χριστούγεννα στην Γερμανία
© Bettina Beywl, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας
Το μεγαλύτερο πάρκο επί βουνοπλαγιάς της Ευρώπης είναι το εντυπωσιακό Wilhelmshöhe

Από ποιο μέρος της Γερμανίας κατάγεστε και σε ποιο μέρος ζήσατε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής σας; Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για αυτά τα μέρη και τα τοπόσημά τους;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κάσελ στα βόρεια της Έσσης. Το χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πόλης είναι το άγαλμα του Ηρακλή, το οποίο είναι ενθρονισμένο ψηλά πάνω από την πόλη από το 1717. Μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, την παράδοση της Γερμανίας και τον διαχωρισμό του κράτους, το Κάσσελ ήταν υποψήφιο για πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας. Παρά το γεγονός όμως ότι πληρούσε όλες τις προδιαγραφές, ήταν υπερβολικά κοντά στα σύνορα με την Αν. Γερμανία και έτσι η αίτησή του απορρίφθηκε. Κάποιοι μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με την πόλη εξαιτίας της έκθεσης τέχνης Documenta, που πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα το 2017. Αυτό που ίσως είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι είναι η πρωτεύουσα της Γερμανικής Διαδρομής του Παραμυθιού και η πατρίδα των αδελφών Γκριμ. Εδώ έχουν γράψει τα παγκοσμίου φήμης παραμύθια τους. Το πάρκο Wilhelmshöhe στο Κάσελ είναι το μεγαλύτερο ορεινό πάρκο στην Ευρώπη και από το 2013 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Τα "υδάτινα παιχνίδια", που ξεπερνούν τα 300 χρόνια, είναι μοναδικά. Πιο συγκεκριμένα, το νερό ρέει μέσα από διάφορους σταθμούς στο πάρκο, από την φιγούρα του Ηρακλή μέχρι τη λίμνη του κάστρου κάτω, ενώ στην πορεία του συναντάμε καταρράκτες, έναν τεχνητό καταρράκτη και ένα υδραγωγείο. Τέλος, η φυσική πίεση του νερού στη λίμνη του κάστρου από μόνη της φέρνει σε λειτουργία ένα σιντριβάνι ύψους 50 μέτρων. Είναι δύσκολο να περιγράψεις με λόγια αυτό το μεγάλο θέαμα. Μπορείτε να βρείτε πολύ ωραία βίντεο στο διαδίκτυο για να έχετε καλύτερη εντύπωση, για παράδειγμα στο σύνδεσμο του Kassel Marketing.

Οι σπεσιαλιτέ του Κάσελ περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το "Alte Wurst" ("Ahle Worscht" στη διάλεκτο του Κάσελ) και την "Πράσινη Σάλτσα". Το "Alte Wurst" μοιάζει με λεπτό σαλάμι, ωστόσο είναι ένα λουκάνικο που παλαιώνεται στον αέρα για αρκετούς μήνες σύμφωνα με μια ειδική συνταγή. Τα κύρια συστατικά της "πράσινης σάλτσας" είναι ξινόγαλα, επτά διαφορετικά πράσινα βότανα και βραστά αυγά. Τρώγεται κρύα με βραστές πατάτες. Πέρα από τη γενέτειρά μου, έχω ζήσει και εργαστεί στο Βερολίνο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα για το Βερολίνο - η γερμανική πρωτεύουσα είναι μια από τις μητροπόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη.

Χριστούγεννα στην Γερμανία
© Bettina Beywl, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Το συνηθισμένο είναι να επιλέγει κάποιος για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του τη Γερμανία και για τις καλοκαιρινές του την Ελλάδα. Ας το ανατρέψουμε αυτό! Μπορείτε να μου προτείνετε έναν ή περισσότερους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα σας;
Υπάρχουν πολλοί όμορφοι ταξιδιωτικοί προορισμοί στη Γερμανία για να περάσει κανείς αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Γι' αυτό θα συνιστούσα να κάνετε μια περιήγηση στον ιστότοπο του Γερμανικού Οργανισμού Τουρισμού. Μια νέα τάση, για παράδειγμα, είναι οι χαλαρωτικές διακοπές σε ένα πλωτό σπίτι. Σε όποιον αρέσει η πεζοπορία ή η ποδηλασία θα βρει υπέροχα τοπία με μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας από τις ακτές της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας έως τις Άλπεις. Κατά τη γνώμη μου, ένα ιδιαίτερο στολίδι είναι το δάσος "Spreewald", περίπου 100 χλμ. Νοτιοανατολικά του Βερολίνου, ένα καταφύγιο βιόσφαιρας που αναγνωρίζεται από την UNESCO. Αυτό το μοναδικό, ειδυλλιακό πολιτιστικό και φυσικό τοπίο διασχίζεται από ένα δίκτυο υδατοδιαδρόμων και καναλιών μήκους 1.500 χιλιομέτρων. Ως μέσα μεταφοράς υπήρχαν εκεί ανέκαθεν ορισμένες πολύ ιδιαίτερες βάρκες, που σήμερα πλέον χρησιμοποιούνται και για τουριστικούς σκοπούς. Φυσικά, υπάρχουν και πολλά τουριστικά αξιοθέατα για να ανακαλύψετε στην περιοχή γύρω από την πατρίδα μου, το Κάσελ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.