Φορείς και Πολίτες της Αίγινας για τη διαχείριση της έκτασης των ναυτικών οχυρών στην Πέρδικα

Το ΤΕΣ προχωρά στην αναζήτηση μισθωτή του ακινήτου, ενώ παράλληλα ο Δήμος, οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού έχουν διατυπώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε μία ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψιν της την ιστορία του τόπου και τις σημαντικές συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Αίγινα

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και δώδεκα Φορείς της Αίγινας καταθέτουν την πρότασή τους σχετικά με την διαχείριση της έκτασης των ναυτικών οχυρών στην Πέρδικα Αίγινας.

Η έκταση αυτή συνολικής επιφάνειας 350 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ),  και ανεκτίμητης αξίας για το νησί λόγω της σπανιότητας του τοπίου της, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μυκηναϊκούς τάφους, Οχυρά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την Camera Obscura, δεν είναι ακόμα χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ, παρότι έχει επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία, και δεν έχει ακόμα καθορισμένες χρήσεις γης και επιτρεπόμενους όρους δόμησης, παρότι ο Δήμος έχει λάβει απόφαση για την κίνηση της διαδικασίας πολεοδομικού σχεδιασμού. Επιπλέον, ο Δήμος, οι φορείς και οι κάτοικοι του νησιού, δια μέσου επανειλημμένων ψηφισμάτων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν διατυπώσει κατηγορηματικά την αντίθεσή τους σε μία ανάπτυξη που δεν λαμβάνει υπόψιν της την ιστορία του τόπου και τις σημαντικές συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το ΤΕΣ προχωρά στην αναζήτηση μισθωτή του ακινήτου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και την προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων και των νεότερων μνημείων, και προτρέπει τον μισθωτή /επενδυτή να επιδιώξει την ένταξη την επένδυσής του στις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) του Ν.4864/2021, ενώ ταυτοχρόνως του αναθέτει να προβεί ο ίδιος στις διαδικασίες θεσμοθέτησης του πλαισίου "ανάπτυξης" της έκτασης, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος για την ρύθμιση των χρήσεων γης και των περιορισμών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 31 Οκτωβρίου, τα μέλη των συλλόγων που συντονίζουν τις κινητοποιήσεις των τοπικών φορέων της Αίγινας, είχε στόχο την ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Ταμείου Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) για την δεοντολογία που πρέπει να τηρηθεί στην διαχείριση της έκτασης. Οι φορείς υποστηρίζουν ότι η Πολιτεία, οφείλει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στην συνολικά ισχύουσα νομοθεσία και τις στοιχειώδεις απαιτήσεις του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού εξασφαλίζοντας αειφορία, προστασία της ιστορικής μνήμης και του περιβάλλοντος, αλλά και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, και τόνισαν ότι η θέση αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου τόσο προς κάθε ενδεχόμενο επενδυτή όσο και προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν: Παναγιώτης Αγραπίδης, Πολ. Μηχανικός, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργων, Πρόεδρος Συλλόγου "Φίλοι της Αίγινας", Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος/Χωροτάκτης, Πρόεδρος Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου, ΕΛΛΕΤ, Μαρία Ντότσικα, Δικηγόρος, Μέλος του Συλλόγου "Φίλοι της Αίγινας", Γιώργος Μπόγρης, Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Διευθυντής της ΑΜΚΕ "Η Αιγιναία". Συντόνισε η Ελένη Σταμπόγλη, Ιστορικός, Μέλος της ΑΜΚΕ "Η Αιγιναία".

Στις 3 Οκτωβρίου 2023 αναρτήθηκε στη Διαύγεια - και μία εβδομάδα αργότερα δημοσιοποιήθηκε από το AIGINA PORTAL- η προκήρυξη του Ταμείου Εθνικού Στόλου για μίσθωση ολόκληρου του ακινήτου στην Πέρδικα σε ιδιώτη επενδυτή, χωρίς κανένα κριτήριο, όρους και προϋποθέσεις παρά μόνο την πλειοδοτική προσφορά. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της "διερευνητικής" Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που είχε δημοσιευτεί στις αρχές του 2022, και οδήγησε σε μια σειρά πρωτοβουλιών από την Κοινωνία των Πολιτών και τις δημοτικές δυνάμεις στο νησί. Με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι κάτοικοι του νησιού διαμηνύουν πως η άνευ όρων παράδοση του ακινήτου αυτού σε ιδιώτη παραβιάζει κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης. Καμία "επένδυση" τέτοιας κλίμακας δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του χωροταξικού σχεδιασμού για την Αττική, όπως αυτός προσδιορίζεται με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 2014, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και -κατά τα φαινόμενα- σε αντίθεση με κάθε πρόταγμα αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώνεται καθημερινά στη χώρα μας το τίμημα της έλλειψης ενός ολιστικού σχεδιασμού, ιδίως δε για την διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.