Ιστορικός Πύργος Αραπάκη: Απόδραση στη Μάνη με ορμητήριο έναν αυθεντικό πύργο

Να ξυπνάς σ' έναν ιστορικό πύργο και ν' ατενίζεις το μανιάτικο τοπίο από ψηλά, όπως οι κάτοικοί του για αιώνες -μοναδική εμπειρία!

Πύργος Αραπάκη

Τη Μέσα Μάνη τη χαρακτηρίζεις εύστοχα σαν τόπο "εξωτικό", που υπόσχεται μια συναρπαστική απόδραση, ακόμα και για ένα long week end. Άγονο, δωρικό τοπίο με απόκοσμη γοητεία, σπαρμένο πύργους, πυργόσπιτα κι εκκλησίες βυζαντινές. Οι ψιλόλιγνοι πύργοι θυμίζουν εκείνους του Σαν Τζιμινιάνο της Τοσκάνης. Εικόνες σταματημένες στον χρόνο, που μοιάζουν να βγήκαν από παλιά γκραβούρα! Ελάχιστα θα συναντήσεις να σε συνδέουν με τον "έξω" κόσμο και τίποτα παράταιρο δεν χαλάει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι όχι μόνο μίλια, αλλά και αιώνες μακριά.

Πύργος Αραπάκη

Η Χαριά, ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους οικισμούς της "βαθιάς" Μάνης, πολύ κοντά στην Αρεόπολη και στα σπήλαια του Διρού, σε βάζει κυριολεκτικά σ΄ένα θεατρικό σκηνικό: υπόλευκη μανιάτικη πέτρα παντού γύρω, στα ήσυχα καλντερίμια, στα ξεχασμένα σπίτια, στις παλιές εκκλησιές, στις στέρνες, στους πύργους και τα πυργόσπιτα που ορθώνονται ανάμεσά τους. Το ιστορικό μονοπάτι Αρεόπολης-Χαριάς- Πύργου Διρού περνά από δίπλα και περπατιέται. Εκεί, λοιπόν, ανακαλύψαμε τον Πύργο Αραπάκη, ένα κτίσμα 200 ετών αναστηλωμένο με γνώση και σεβασμό στη μανιάτικη οχυρή αρχιτεκτονική. Ο πύργος-κατοικία των προγόνων του Νίκου Αραπάκη και οι συμπληρωματικοί χώροι του έγιναν το ορμητήριο για την περιπλάνησή μας στη Μέσα Μάνη και μας χάρισαν τη μοναδική εμπειρία της διαμονής σ΄ ένα κτίσμα αυθεντικό, δεμένο με το μέρος και την ιστορία του.

Πύργος Αραπάκη

Το συγκρότημα του ιστορικού πύργου Αραπάκη περιλάμβανε ό,τι χρειαζόταν η οικογένεια για να ζει με αυτάρκεια εκείνα τα δύσκολα χρόνια, προστατευμένη στο οχυρό κτίσμα. Η είσοδος είναι ένα θολωτό "στενορούγι", όπου ξαποσταίνανε: πριν καθήσεις πάνω στις παμπάλαιες πέτρες θα θαυμάσεις τις τρίλιζες, χαραγμένες από παίκτες αλλοτινών εποχών. Γύρω από τον πύργο υπήρχε το λιοτρίβι, ο μύλος για ν’ αλέθουν το σιτάρι και οι διάφοροι βοηθητικοί χώροι: όλα έχουν διαμορφωθεί σε πανέμορφα, ατμοσφαιρικά δωμάτια με σύγχρονες παροχές, που διατηρούν την πατίνα του χρόνου, ακόμα και με ιστορικά κειμήλια στο εσωτερικό τους.

Πύργος Αραπάκη
H είσοδος, το "στενορούγι"

Καμάρες, μικροί κήποι, πέτρινα πεζούλια, σκάλες κι εσωτερικές αυλίτσες συμπληρώνουν έναν χώρο που σε ταξιδεύει στον χρόνο.

Πύργος Αραπάκη
Οι τρίλιζες, χαραγμένες στις πέτρες

Η οικοδέσποινα κυρία Καίτη Αραπάκη, αρχιτέκτονας, είναι εκείνη που φρόντισε την ανακαίνιση του συγκροτήματος της οικογένειας και παραμένει η ψυχή του. Μας ξεναγεί στον πύργο και τους άλλους χώρους και συγχρόνως μας διηγείται την απίστευτη ιστορία του θαλασσοπόρου προγόνου Πέτρου Αραπάκη, που γεννήθηκε κι έζησε σ’ αυτόν τον πύργο. Αλλά, πάνω απ΄ όλα, η Καίτη Αραπάκη σε κάνει να νιώθεις ένας δικός της φιλοξενούμενος. Πανταχού παρούσα, έτοιμη να εξυπηρετήσει και να πληροφορήσει, γελαστή και φοβερή storyteller, συμβάλλει στη διαφορά του Πύργου Αραπάκη από ένα απρόσωπο κατάλυμα.

Πύργος Αραπάκη
Η σουίτα του λιοτριβιού, καθιστικό

Οι χώροι του Πύργου

  • Ο πέτρινος πύργος ύψους 16 μέτρων υπήρξε το αμυντικό, οχυρό χτίσμα χαρακτηριστικό της μανιάτικης αρχιτεκτονικής. Έχει τρία επίπεδα των 10 τ.μ. το καθένα, που επικοινωνούν με στενή σκάλα και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 5 άτομα. Διαθέτει μικρό μπάνιο και κουζίνα-μινιατούρα, αλλά έχει και μεγάλη αυλή με θέα στο ισόγειο.
  • Το παλιό λιοτρίβι έχει μετατραπεί σε σουίτα των 50 τ.μ. για 4 άτομα, διαθέτει ένα όμορφο, άνετο καθιστικό με ανοιχτή κουζίνα, τζάκι και με τη "βίδα" του λιοτριβιού από ξύλο και χαλκό, ένα πραγματικό installation έργου τέχνης!
  • Ο παλιός ανεμόμυλος, που μετατράπηκε σε μια αρχοντική σουίτα 50 τ.μ. με μεγάλο καθιστικό με ανοιχτή κουζίνα και τζάκι, υπνοδωμάτιο και σοφίτα, βλέπει σε βεράντα με κήπο και θέα στους πύργους.
  • Οι άλλοι χώροι, τα "σπίτια" του ιστορικού συγκροτήματος, έχουν διαμορφωθεί σε 5 ακόμα ατμοσφαιρικά δωμάτια των 2, 3 και 4 ατόμων, με θολωτά ταβάνια και εμφανείς τους φαρδείς πέτρινους τοίχους, κουζίνα και ταιριαστή country chic επίπλωση, που βλέπουν σε εσωτερικές αυλές, το καθένα με τη γοητεία του.
Πύργος Αραπάκη
Η σουίτα του Μύλου

Όλες οι λεπτομέρειες έχουν προσεχθεί για να προσφέρουν άνεση και την πολύτιμη αίσθηση ότι φιλοξενείσαι σε μια λειτουργική κατοικία φίλων. Οι κουζίνες διαθέτουν retro style ηλεκτρικές συσκευές SMEG, ο πλήρης εξοπλισμός τους είναι επιλεγμένος, τα διακοσμητικά διαλεγμένα από την προσωπική συλλογή και τα κειμήλια της οικογένειας. Μιλάμε για ξεχωριστή περίπτωση!

Πύργος Αραπάκη
Η σουίτα του Μύλου, καθιστικό

Το "πρωινό" αποτελεί μέρος της εμπειρίας. Περνάς απέναντι το πέτρινο καλντερίμι και βρίσκεσαι στο αδελφό σύγχρονο συγκρότημα "Πανδώρα", σ΄ένα ζεστό καθιστικό με τζάκι και μπαρ. Μια σκάλα οδηγεί στην αυλή του εστιατορίου και στον πρωινό μπουφέ, με πολλές λιχουδιές να βγαίνουν ζεστές από την κουζίνα, όπως η μανιάτικη "τραβηχτή", παραδοσιακή πίτα από ζυμάρι σαν του λουκουμά, που συνοδεύεται τέλεια με το πεντανόστιμο φρέσκο κατσικίσιο τυρί, παρασκευή του ίδιου του Νίκου Αραπάκη στο αγρόκτημά του, στο Γύθειο. Από το ίδιο κτήμα έρχονται και τα ντελικάτα τηγανισμένα αβγά ορτυκιού, να τ’ απολαύσεις με το πολύσπορο ζυμωτό ψωμί τους. Η σπιτική σπανακόπιτα με ανοιγμένο φύλλο είναι ζημιά, το ίδιο η θεϊκή γαλατόπιτα και οι παραδοσιακές δίπλες, που μαζί με σπιτικές μαρμελάδες και τοπικό μέλι είναι τα highlights ενός απολαυστικού πρωινού με χρώμα παράδοσης.

Πύργος Αραπάκη

Να σημειώσουμε, ότι η μονάδα διαθέτει σύγχρονο γυμναστήριο και άνετο πάρκινγκ. Βρίσκεται μέσα στον οικισμό και σε κομβική τοποθεσία για εξορμήσεις στην υπόλοιπη περιοχή. Η ιστορική Αρεόπολη, ένα μνημείο από μόνη της, είναι μια ζωντανή κωμόπολη με μπαρ και ταβερνάκια και απέχει μόλις 4 χλμ.

Πύργος Αραπάκη
Το διαμέρισμα "Καμάρα"

Η θαυμαστή ιστορία του θαλασσοπόρου Πέτρου Αραπάκη

Αναπόσπαστα δεμένος με τη ιστορία και την αύρα του πύργου, ο πρόγονος Πέτρος Αραπάκης υπήρξε μια ξεχωριστή φυσιογνωμία και η περιπετειώδης ζωή του γίνεται αντικείμενο μιας συναρπαστικής αφήγησης από την Καίτη Αραπάκη.

Πύργος Αραπάκη

Λάτρης της θάλασσας και ατρόμητος από την παιδική του ηλικία, στα 16 του μπήκε σε μια βάρκα και ταξίδεψε 1500 ν.μ. στις ακτές της Μεσογείου! Λίγο αργότερα, το 1884 ήταν αυτός που ανακάλυψε το περίφημο λημναίο σπήλαιο του Διρού, τη Βλυχάδα, ένα από τα σημαντικότερα λημναία σπήλαια στον κόσμο. Αργότερα, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Αλλά η θάλασσα δεν ξεχνιέται! Εγκατέλειψε τη Σχολή για να πάει στο Λονδίνο, όπου τελείωσε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων και μάλιστα εξέδωσε κι έναν αξιόλογο ναυτικό χάρτη! Μετά από μια φιλονικία με συναδέλφους του, ως δεύτερος Φιλέας Φογκ κατέληξε στην απόφαση να κάνει τον γύρο του κόσμου μ’ ένα μικρό ιστιοφόρο, την "Πανδώρα", για ν΄αποδείξει ότι ο Έλληνας είναι ο καλύτερος ναυτικός του κόσμου! Ξεκίνησε το 1910 από τη δυτική Αυστραλία μαζί με τον Άγγλο ναυτικό σύντροφό του και... σχεδόν τα κατάφερε. Τα υπόλοιπα, από την Καίτη Αραπάκη!

Πύργος Αραπάκη, Χαριά Πύργου Διρού, Μάνη, τηλ. 27330 52922, 6977233829, pyrgosarapaki.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.