Φανάρι-Μπαλάτ: Γνωριμία με μια άλλη Κωνσταντινούπολη

Ινσταγκραμικές προσόψεις και απλωμένες μπουγάδες, πολυσύχναστα καφέ και ερημωμένα εργοτάξια εναλλάσσονται στα φιδωτά, ανηφορικά στενά μεταξύ Φαναριού και Μπαλάτ. Στις νότιες όχθες του Κεράτιου Κόλπου, δυο ολοζώντανες γειτονιές της παλιάς Πόλης διεκδικούν την ιστορία τους.

Μεγάλη του Γένους Σχολή, Φανάρι Shutterstock

Τους τελευταίους μήνες, οι ταξιδιωτικές μας κεραίες στράφηκαν στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης και την πολυδάπανη ανάπλαση του Galataport, σημείο συνάντησης περιπατητών, φιλότεχνων και κρουαζιερόπλοιων-μαμούθ στο ανανεωμένο Καράκιοϊ^ μια ακόμα, άλλοτε κακόφημη γειτονιά του λιμανιού στη δημοφιλή ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, που δεν θα άφηνε για καιρό ανεκμετάλλευτη την προνομιακή θέα της πάνω στον Βόσπορο. Σε δυο σχεδόν αδιαχώριστες γειτονιές της συνοικίας Φατίχ, όμως, στις πιο ήσυχες όχθες του Χρυσού Κέρατος, ένας πιο απείθαρχος δημιουργικός αναβρασμός βάφει σε κάθε δυνατή απόχρωση παραδοσιακές κατοικίες, τοίχους κι ερειπωμένα κτίρια που δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο πίσω από διαδοχικά φύλλα λαμαρίνας. 

Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Παραδοσιακές κατοικίες, τοίχοι κι ερειπωμένα κτίρια δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο στις ανηφοριές του Φαναριού-Μπαλάτ.

Η διαδρομή για το Μπαλάτ και το Φανάρι (Fener) απ’ το τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι ιδιαίτερα μακρινή με το λεωφορείο ή τα πόδια, σιγοντάρεται όμως, σχεδόν αναπόφευκτα, από κυκλοφοριακό χάος. Μια πιο ταξιδιάρικη πορεία χαράζει το φέρι μπότ της γραμμής που διασχίζει το Χρυσό Κέρας, και αναχωρεί κάθε μια ώρα απ’ την αποβάθρα του Καράκιοϊ. Μια μοναδικά νωχελική, budget κρουαζιέρα 20 λεπτών που θα σας περάσει μπροστά από must αξιοθέατα της Πόλης, αλλά και κρυφά διαμαντάκια - ανάμεσά τους, το πρόσφατα αναπαλαιωμένο Kuzey Deniz Saha Komutanlığı στην Κασίμπασα, ένα κομψό κτίσμα α λα ανάκτορο του 19ου αιώνα στο πράσινο του φασκόμηλου, που κάποτε στέγαζε το Υπουργείο Ναυτικού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επόμενη στάση: Φανάρι.

Φωτίζοντας τις ιστορίες πίσω απ’ τις προσόψεις

Πολύχρωμα Σπίτια του Μπαλάτ, Κωνσταντινούπολη Τουρκία
Shutterstock
Σημείο συνάντησης των απανταχού Instagrammers είναι τα πολύχρωμα σπίτια του Μπαλάτ.

Το ηλιόλουστο Φανάρι κλέβει την παράσταση από μακριά. Σαν παλιά καρτ ποστάλ, η υποβλητική Μεγάλη του Γένους Σχολή -το Κόκκινο Κάστρο ή Κόκκινο Σχολείο, όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά εδώ- ένα θολωτό, εκλεκτικιστικό αρχιτεκτόνημα από κόκκινο τούβλο δια χειρός Κωνσταντίνου Δημάδη, στεφανώνει τη φημισμένη γειτονιά που ξεχύνεται κάτω απ’ τον λόφο. Καθώς το φέρι πλησιάζει στην αποβάθρα, ένα ακόμα ορόσημο της περιοχής, η Bουλγαρική Σιδερένια Εκκλησία (εκκλησία του Αγίου Στεφάνου), ένα νεοβυζαντινό κομψοτέχνημα του 19ου αιώνα, αγναντεύει τον κόλπο. Τα δύο φωτογενή κτίσματα αντικατοπτρίζουν ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν κατά το οποίο οι δύο αυτές φιλόξενες, πολυπολιτισμικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης γνώρισαν μεγάλη άνθιση. 

Αντίκες, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Φανάρι-Μπαλάτ: δυο γειτονιές μεταναστών, που αργότερα αγαπήθηκαν από νέους καλλιτέχνες.

Απ’ τη μια το Φανάρι, γειτονιά εύπορων Ελλήνων που συγεκτρώνονταν γύρω απ’ την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Απ’ την άλλη το Μπαλάτ, η εβραϊκή συνοικία που κάποτε μέτραγε 18 συναγωγές (σήμερα θα βρείτε μόνο δύο εν λειτουργία, τις Ahrida, Kürkçü Çeşmesi Sk. 7, και Yanbol, Lavanta Sk. 7). Μια σειρά από πολιτικά γεγονότα, όπως το πογκρόμ του 1955, και η βιομηχανοποίηση του Κεράτιου Κόλπου είδε τις περιοχές αυτές σταδιακά να υποβαθμίζονται, μέχρι που διαδοχικές προσπάθειες αναπαλαίωσης των γραφικών κτιρίων (το Μπαλάτ είναι ενταγμένο στη λίστα των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO), και στούντιο καλλιτεχνών ήρθαν να τους δώσουν νέα πνοή απ’ τις αρχές του 21ου αιώνα.  

Καφέ, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Ζωή όλο χρώμα στα σοκάκια του Φαναριού-Μπαλάτ.

Μια αυξανόμενη συλλογή από κοσμοπολίτικα καφέ, εστιατόρια και γκαλερί πλημμυρίζουν πλέον τις κεντρικές αρτηρίες Yildirim και Vodina, ενώ μαγαζιά με αντίκες (και δημοφιλείς δημοπρασίες) κρατούν πιστά μια παράδοση που κρατά απ’ την οθωμανική αυτοκρατορία. Τα διάσημα "πολύχρωμα σπίτια του Μπαλάτ” (Balat Renkli Evler,  Kiremit Cd. 4), τα "πολύχρωμα σκαλοπάτια” (Renkli Merdivenler, Merdivenli Mektep Sk. 1) και ο "λόφος με τις σκάλες” (όπως είναι γνωστή η ανηφοριά Merdivenli Yokus) έχουν γίνει τόπος προσκυνήματος για επισκέπτες που παίρνουν μέρος σε σιωπηλές μονομαχίες για τις πιο αβανταδόρικες φωτογραφίες - δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση πως, σαν τα χιλιάδες ζευγάρια μάτια που θα θαυμάσουν αργότερα τις σέλφι τους στα socials, μάλλον αγνοούν τις σκηνές ωμού ρεαλισμού που συχνά εκτυλίσσονται γύρω τους. Λίγοι εξερευνητές μοιάζει ν’ αναζητούν τις ιστορίες που κρύβονται στους πίσω δρόμους.

Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Κάθε πλακόστρωτο, μία απρόσμενη έκπληξη.

 Πυκνοκατοικημένες εργατογειτονιές που ήταν αδύνατο να συντηρήσουν τα αρχοντικά στην καρδιά τους, το Φανάρι και το Μπαλάτ μετρούν, ανάμεσα στις πιασάρικες προσόψεις, δεκάδες κτίσματα που μισοστέκουν σε πλήρη εγκατάλειψη. Γκρεμισμένες οροφές και τρύπες χάσκουν στα σπλάχνα τους, και δεν λείπουν οι οικογένειες που απλώνουν ρούχα και παίζουν στα ερείπια. Οι ντόπιοι μοιάζουν φαινομενικά εξοικειωμένοι με αυτή την παράλληλη πραγματικότητα (ή απλά έχουν παραδώσει πνεύμα;), και συνεχίζουν ν’ απλώνουν τις μπουγάδες τους σε έντονα κοντράστ που αντικατοπτρίζουν τις αντιφάσεις γύρω τους - κουβέρτες με ζωηρά φολκλορικά μοτίβα πάνω σε ινσταγκραμικό μπλε, φούξια και καναρινί. 

Καφέ, Πολύχρωμα Σκαλοπάτια, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Τα σήμα-κατατεθέν πολύχρωμα σκαλιά του Μπαλάτ.

Η δημιουργικότητα ανθίζει στους δρόμους

Καφέ Naftalin, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
"Naftalin K.", παραδοσιακό σημείο συνάντησης για ταξιδευτές - και γατόφιλους.

Παρά την απειλή κάποιων αμφισβητήσιμης ποιότητας αναπαλαιώσεων και των σκοτεινών δυνάμεων του gentrification, το Φανάρι και το Μπαλάτ εκδηλώνουν σήμερα έντονα τον χαρακτήρα τους - αισθητικά χιλιόμετρα μακριά απ’ τα ντιζαϊνάτα στέκια του Μπέγιογλου (Πέραν). Οι εξοντωτικές ανηφοριές τους παίρνουν χρώμα από δίπατα και τρίπατα με προεξέχοντα ξύλινα παράθυρα και μπαλκόνια (cumba) - εδώ θα βρείτε μια απ’ τις πιο πλούσιες συλλογές του παραδοσιακού τουρκικού στυλ στην Κωνσταντινούπολη. Kάθε ταμπέλα και αυτοσχέδια περίφραξη γίνεται καμβάς για νέες πινελιές φαντασίας και τέχνη του δρόμου - και κάθε στέκι αφήνει την ευρηματικότητα και τη φαντασία του να καλπάσει. Τοιχογραφίες παίρνουν έμπνευση απ’ τον Μικρό Πρίγκιπα και την Κοκκινοσκουφίτσα, και φανταχτερά ομπρελίνα, λούτρινα στρουμφάκια και ροζ πάνθηρες καταλαμβάνουν ολόκληρους τοίχους. 

Σαλέπι
Shutterstock
Αχνιστό σαλέπι - βάλσαμο στις πρώτες ψύχρες της Πόλης.

 Μια ταβέρνα-σταθμός στην περιοχή με ελληνικές ρίζες και κινηματογραφική γοητεία, είναι η "Agora Meyhanesi 1890” (Mürselpaşa Cd. 185), η ατμόσφαιρα της οποίας ενέπνευσε γνωστές ‘60s-’70s μουσικές επιτυχίες (αναζητήστε τον πονεμένο ύμνο "Agora Meyhanesi” του μέγα σταρ της τουρκικής μουσικής Zeki Müren). Η ταβέρνα κάηκε κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955 -ένα απ’ τα γεγονότα που συνέβαλλαν καταλυτικά στο κύμα μετανάστευσης μακριά απ’ την Πόλη- αλλά αντιστάθηκε στον χρόνο, κι ας άλλαξε χέρια. Στην πιο πρόσφατη μετενσάρκωσή της, σήμερα, συνδυάζει τουρκικές, ελληνικές και αρμένικες γεύσεις εμπνευσμένες απ’ τον πολυπολιτισμικό χάρτη της περιοχής - από μπουρέκι και μπαμπά γκανούς μέχρι παστουρμά ψαριών, πάντα συνοδεία ρακής.  

Καφέ, Φανάρι-Μπαλάτ, Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Φερ φορζέ και street art μπλέκονται δημιουργικά στο "Maide" του Φαναριού.

Σ’ ένα τσιμεντένιο ξέφωτο, μια αυτοσχέδια καντίνα έχει απλώσει πλαστικά καρεκλάκια για να κάτσεις να φας φρεσκοψημένο γκεζλεμέ (αλμυρή πίτα με γέμιση). Σταθερό σημείο ραντεβού πάνω σε μια νοσταλγική γωνία της Yildirim (Νο. 27/Α), τo γατόφιλο "Naftalin K.” φημίζεται για τον μυρωδάτο καφέ και τους χορτοφαγικούς κεφτέδες του. To "Maison Balat” (Vodina Cd. 50) σερβίρει τουρκικό καφέ και γλυκές γεύσεις σε vintage σερβίτσια, μέρος μιας πλούσιας συλλογής από εκλεκτικές αντίκες στο εσωτερικό του^ αν όμως η καρδιά σας ζητά έναν δυνατό, φρεσκοαλεσμένο εσπρέσο, τον καλύτερο θα τον βρείτε στο νέας γενιάς "Coffee Department”, στo νούμερο 5 της Kürkçü Çeşmesi, μια ανάσα απ’ την  συναγωγή Ahrida. Φούρνοι της γειτονιάς πουλάνε αφράτο, πάμφθηνο "simit” (σουσαμένιο κουλούρι) λίγα βήματα απ’ τον μοντέρνο πρωινό μπουφέ του "Forno’ (Fener Kireçhane Sk.13, www.fornobalat.com) και τις λιγουρευτές γεύσεις της σοκολατερί "Mavera” (Leblebiciler Sk.). Oι ρετρό μόδες του "Kulis Vintage” (Vodina Cd. 91/A) παντρεύονται με τις ευφάνταστες χειροποίητες (και ακριβούτσικες) κεραμικές κούπες του "Zoks Studio” (Ayan Cd. 8A). Ισορροπώντας επιδέξια μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, το Φανάρι και το Μπάλατ βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους να επανευφεύρουν τον εαυτό τους.

Μπαλάτ, Κωνσταντινούπολη
Μοντέρνες πινελιές στα χειροποίητα κεραμικά του "Zoks Studio" @Δανάη Μολόχα
Κουλουρτζής, Πολύχρωμα Σπίτια του Μπαλάτ, Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Επιβάλλεται ένα simit απ' τους οικογενειακούς φούρνους του Μπαλάτ - ή απευθείας απ' τον κουλουρτζή.
Καφέ, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Η φαντασία έχει στιλ φτιάξ'το-μόνος-σου.
Λόφος με τις σκάλες, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Ο πολυφωτογραφημένος "λοφος με τις σκάλες" Merdivenli Yokus.
Φανάρι-Μπαλάτ, Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Γευτείτε φρεσκοψημένο γκεζλεμέ σε πλαστικό καρεκλάκι - με φόντο τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Καφέ, Φανάρι-Μπαλάτ Κωνσταντινούπολη
Shutterstock
Ο καφές και το κυνήγι αντίκας είναι αγαπημένα "σπορ" στο Μπαλάτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Terra Incognita": Η έκθεση του Αθανάσιου Μαλούκου παρουσιάζει το πολυσύνθετο μωσαϊκό του ανθρώπινου πολιτισμού

Απομακρυσμένες φυλές, ανεξερεύνητες θρησκείες, άγνωστες τελετουργίες, πολιτισμοί που εξαφανίζονται ή εντυπωσιακά γεγονότα, καταγεγραμμένα για πρώτη φορά με έναν μοναδικό καλλιτεχνικό τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/12/2023

"Periplous Seaside Restaurant": Κοσμοπολίτικη γαστρονομία με φόντο το ηλιοβασίλεμα στα Χανιά

Με βεράντα πλάι στη θάλασσα, αλλά και ντιζαϊνάτη σάλα που χαζεύει την εντυπωσιακή, state of the art ανοιχτή κουζίνα, ο νεαρός σεφ Νίκος Μυλωνάκης φέρνει στο πιάτο την εμπειρία του από το λονδρέζικο "Pied à terre" (1* Michelin).

"Domotel Xenia Volos City Resort": Εορταστική απόδραση στον λαμπερό Βόλο

Ζήστε από κοντά τη λαμπερή αίσθηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο "Domotel Xenia Volos City Resort" με εορταστικά ρεβεγιόν συνοδεία ζωντανής μουσικής!

Η Αίγλη Μπαλαμάτση μας ξεναγεί στο GEM (Grand Egyptian Museum) του Καΐρου που θέτει νέα δεδομένα στον διεθνή χάρτη των μουσείων και έχει και ελληνική υπογραφή

Η CEO & Executive Strategy Director της INTERWEAVE μας μιλά για το στοίχημα του πολυαναμενόμενου μουσειακού complex GEM (Grand Egyptian Museum) στο Κάιρο, περήφανη που μια ελληνική εταιρεία ανέλαβε ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού του.

"Μπελλαίικο": Σπιτική περιποίηση στη Στεμνίτσα

Στη Στεμνίτσα είναι φωλιασμένος χρόνια ο πετρόχτιστος ξενώνας "Μπελλαίικο" και στο κατώφλι μάς υποδέχεται η Νένα με όλα όσα αρμόζουν στην αρκαδική φιλοξενία, κάνοντάς μας να νιώθουμε σαν καλεσμένοι στο σπίτι της καλύτερης οικοδέσποινας.

"Kastanea House and bar": Μοντερνιτέ μέσα στο καστανόδασος στο Καρπενήσι

Με έμπνευση από τα σαλέ της βόρειας Ευρώπης, της Αυστρίας και της Βαυαρίας, ο ιδιοκτήτης και φανατικός ταξιδευτής Νίκος Τσιάγκας δημιούργησε ένα καταφύγιο χαλάρωσης με υψηλή αισθητική, που εκτείνεται από το σχεδιασμό μέχρι την εμπειρία φιλοξενίας.

"Selestina boutique hotel": Το Καρπενήσι σε πρώτο πλάνο

Προικισμένο με μια έξοχη θέα στις κεραμοσκεπές που μπλέκονται με τα έλατα, το γοητευτικό και πετρόχτιστο "Selestina boutique hotel" είναι ιδανική αφετηρία για βόλτες στο κέντρο της πόλης, αλλά και για εξορμήσεις στα γύρω ορεινά χωριά.