10 λόγοι που δεν χάνεται το φεστιβάλ Οινοξένεια 2023

ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ

Πίσω στον Αύγουστο του 2013, ένα νεόκοπο φεστιβάλ, τα Οινοξένεια, φιλοδοξούσε να βάλει εμφατικά στον οινο-πολιτιστικό χάρτη της χώρας την περιοχή της Αιγιαλείας. Κάπως έτσι, αρκετά οινοποιεία με εμβληματική ταυτότητα και τα δεκάδες αμπελοτόπια τους συνασπίστηκαν και ανέλαβαν να αναδείξουν τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και την εκπληκτική φύση από το Αίγιο και έως τα Καλάβρυτα, ώστε σήμερα να μιλάμε για ένα εδραιωμένο φεστιβάλ που δεν ξέχασε την αφετηρία του, το κρασί

Φέτος, λίγο πριν το κλείσιμο του καλοκαιριού από τις 19 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, τα Οινοξένεια 2023 θα μυήσουν τους επισκέπτες στα terroir της περιοχής με έναν διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν της φιλοξενίας και του μοιράσματος. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει γευσιγνωσίες οίνου, επισκέψεις σε οινοποιεία, πεζοπορίες σε αμπελώνες αλλά και πολιτιστικές δράσεις όπως συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών. Όλα τα παραπάνω είχαμε την ευκαιρία να τα προγευτούμε για ένα διήμερο, μετά από πρόσκληση του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια, ως συνδιοργανωτή και έχοντας δει τι απίθανα πράγματα έχουν οργανώσει, σας έχουμε σταχυολογήσει τα 10 highlights του φετινού φεστιβάλ. Όσα και τα χρόνια που συμπληρώνει.

οινοξένεια

1. Μουσικές διαδρομές

Ως ένα μουσικό statement με αρτίστικο ταμπεραμέντο, το φεστιβάλ ξεκινά στο κέντρο του Αιγίου στις 19/8, με μικρά μουσικά σχήματα που θα χαρίζουν μουσικές, οι οποίες θα ταιριάξουν με ένα τύπο κρασιού που οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επι τόπου! Στην πλατεία του χωριού Βαλιμή μια μουσική παράσταση θα συνοδεύεται από masterclass οίνου στις 26/8, ενώ την ίδια ημέρα στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας το κρασί συναντά τον έρωτα στη συναυλία "Του Κρασιού και Του Έρωτα", μια σύνθεση του Σάκη Παπαδημητρίου με ερμηνευτή τον Βασίλη Λέκκα.

2. Η Θεαματική διαδρομή του οδοντωτού 

Την δική του νοσταλγική πινελιά βάζει το τρενάκι του οδοντωτού σιδηρόδρομου που διασχίζει 22 χλμ σκαρφαλώνοντας τον σκληροτράχηλο Βουραϊκό και ολοκληρώνει την διαδρομή στα Καλάβρυτα σε μία ώρα. Και τι καλύτερο να συνδυάσει κανείς το ρετρό ταξίδι με το τρένο με την φεστιβαλική αίγλη των Οινοξενείων. Η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων "παλεύει" με τις απότομες κλίσεις μέσα στο φαράγγι όσο χαρίζει ξεχωριστές εναλλαγές άγριου βραχώδους τοπίου, με τούνελ που διαπερνούν τις πλαγιές, και ρέματα με ορμητικά νερά και οργιώδη φύση. Και κάποια αμπελοτόπια στο βάθος.

​​​​οινοξένεια

3. Θα σου κάνει "κλικ"

Όταν το κρασί συναντάει τη φωτογραφία, τότε το "κλικ" μπορεί να γίνει και… "χικ". Ευκαιρία να εξεταστεί η παραπάνω θεωρία θα δοθεί στον ειδυλλιακό χώρο της παραδοσιακής Ισκιάδας στην κορυφή των Αμπελώνων Ρίρα στις 23/8, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα έξοχα κρασιά του κτήματος (το 2 Roses Π.Γ.Ε Πελοπόννησος είναι άχαστο) και να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κοσσιέρη με πανοραμική θέα στις αμπελοστολισμένες πλαγιές της Αιγιάλειας και τον Κορινθιακό.

4. Στο φως των αστεριών

Παρατήρηση αστεριών μετά από μια σινεφιλική επαφή με άλλα αστέρια, αυτά του Χόλιγουντ, θα λάβει χώρα στην Άνω Ζήρια στις 22/8. Στο Οίκημα του Ιδρύματος Κουτσοχέρα θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας "Περίπατος στα σύννεφα" με τον Κιάνου Ρίβς. Μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει παρατήρηση του έναστρου ουρανού με τα τηλεσκόπια του συλλόγου Ωρίωνας μέσα στην γαληνια νύχτα του αμπελουργικού τοπίου. Παράλληλα, στο εσωτερικό του οικήματος θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του γνωστού Αιγιώτη και βραβευμένου από την NASA φωτογράφου Αντρέα Μεσσίνη με θέματα από την παρουσίαση του γαλαξία μας μέσα από τα τοπία της Αιγιάλειας. 

​​​​οινοξένεια

5. Στο επίκεντρο η ερευνήτρια της ελληνικής γαστρονομίας

Η Εύη Βουτσινά δεν ήταν μονάχα μια γυναίκα που έγραφε με πάθος για το ελληνικό φαγητό. Ήταν πρωτοπόρος ερευνήτρια στην μελέτη της γαστρονομίας και το έργο της είναι πολύτιμο και μοναδικό. Τιμώντας την λοιπόν, τα Οινοξένεια ετοίμασαν ένα ειδικό αφιέρωμα στις 25/8 σχετικά με το έργο, τα βιβλία και την εμφατική πορεία της στο χώρο της γεύσης και της προώθησης της γαστρονομικής κουλτούρας στην Ελλάδα, αλλά και μια εκδήλωση υπαίθριας μαγειρικής με δύο τοπικά πιάτα υλοποιημένα με τον τρόπο της Εύης Βουτσινά και ένα μουσικό αφιέρωμα με θέμα το κρασί.

6. Masterclass στις αυτόχθονες ποικιλίες

Μια από τις πιο συναρπαστικές οινικές περιοχές στην Ελλάδα, η ζώνη της Ορεινής Αχαΐας έχει ταυτιστεί με την "ηρωική αμπελουργία" δηλαδή την αμπελουργία σε ακραία υψόμετρα, σε μεγάλες κλίσεις, πολύ συχνά, με την παρουσία παλαιών κλημάτων. Εξερευνώντας τις σπάνιες και κυρίως αυτόχθονες ποικιλίες όπως η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, ο Σιδερίτης και το Λαγόρθι με αυτή την "ηρωική" πρακτική, έχει προκύψει ένα πολύ ενδιαφέρον masterclass που θα παρουσιάσει ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, στις 2/9.

​​​​οινοξένεια

7. Αφιέρωμα στο αμπέλι κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι

Μια βραδιά αφιερωμένη στο αμπέλι, στον τρύγο, στο κρασί και στον τρυγητή, χαρακτηριστικά στοιχεία της Αιγιάλειας, μα και της Ελλάδας ολάκερης, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι (31/8). Η θεματική παράσταση από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου υλοποιείται με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο. Στην παράσταση θα συμμετέχουν επίσης η Θεατρική Ομάδα Αποφοίτων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

8 Μικροί μεγάλοι εν δράσει 

Ανάμεσα στις αιωνόβιες ελιές, στον περιβάλλοντα χώρο του οινοποιείου M20, στις Νερατζιές Αιγιαλείας, μικροί και μεγάλοι θα περάσουν ένα απόγευμα γεμάτο φύση, τέχνη χρώματα και γευσιγνωσία οίνων (το τελευταίο απευθύνεται μόνο στους μεγάλους!). Όσο οι ενήλικες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τέσσερα ξεχωριστά κρασιά σε μία μοναδική βραδιά γευσιγνωσίας -εξαιρετικός το Ροδίτης Μ20-  οι μικροί μας φίλοι από 6 έως 12 ετών θα παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια εικαστικών και φυσικής καλλιέργειας.

​​​​οινοξένεια

9. Μελωδίες στους αμπελώνες

Σε υψόμετρο 1000 μέτρων και με θεαματική βίστα  από τον Κορινθιακό ως την κορφή του Χελμού, η μουσική συναντά το μυσταγωγικό ορεινό τοπίο των αμπελώνων Ρούβαλη το σούρουπο στις 30/8. Το σύνολο πνευστών θα παρουσιάσει το "Country Pictures”, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με την επιμέλεια του βραβευμένου μαέστρου Γιώργου Μπαμπαράκου. Νωρίτερα θα προηγηθεί ξενάγηση στις ποικιλίες σταφυλιών και τη γεωλογική διαμόρφωση της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιάλειας, με την σφραγίδα του πρότυπο βαρυτικού οινοποιείου Ρούβαλη που εκφράζει αυτό το ιδιαίτερο και μοναδικό terroir.

​​​​οινοξένεια

10 Ανακαλύπτοντας την "Οινοξένεια Πολιτεία”

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εντάσσεται και το διήμερο συμπόσιο "Οινοξένεια Πολιτεία”, μια γιορτή γνώσης και ψυχαγωγίας γύρω από τη γεωμορφολογία της περιοχής της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων που εμβαθύνει σε οινικά και περιβαλλοντικά θέματα της Αχαΐας, τον ρόλο της δικτύωσης και του οινοτουρισμού, όπως και σε θέματα γαστρονομίας και εστίασης. Προβολές, podcasts, γευσιγνωσίες και μουσική θα πλαισιώσουν το συμπόσιο. Το εντυπωσιακό φινάλε των Οινεξενείων γράφεται στις 3 Σεπτεμβρίου, στα Καλάβρυτα με μια "προσκυνηματική" επίσκεψη στο μεγαλύτερο και αρχαιότερο κλήμα αμπελιού που υπάρχει στην Ελλάδα, την άμπελο του Παυσανία στο χωριό Παγκράτι των Καλαβρύτων.
 

Για περισσότερες πληροφορίες και ολόκληρο το πρόγραμμα στο oinoxeneia.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.