Taste of Loutraki: Τι γεύση μας άφησε το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ της Κορινθίας;

Από τυφλή γευσιγνωσία νερού μέχρι workshop παραγωγής λουκουμιών, αυτό το φεστιβάλ είχε όλα όσα χρειάζεται ο ουρανίσκος μας για να νιώσει γαστριμαργικά ευγνώμων.

Taste of Loutraki 2023

Διάσημο για τις ιαματικές πηγές και το καζίνο του, το Λουτράκι φιγουράρει ψηλά στις προτιμήσεις μας για αποδράσεις εκτός πόλεως που δεν ξεπερνούν τη μια ώρα οδήγησης. Τόσο κοντά στην πρωτεύουσα κι όμως τόσο μακριά από το χαοτικό και θορυβώδες κλεινόν άστυ. Στη σκιά μιας οροσειράς, των Γερανείων, με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές, βρίσκεται ένα θέρετρο με γαλάζια νερά, συνυφασμένο στη συνείδησή μας με κάτι εξωφρενικά οικείο, εντούτοις με πολλές κρυφές χάρες προς εξερεύνηση, όπως για παράδειγμα… οι γεύσεις του. Όμως γι’ αυτό ακριβώς θεσπίστηκε το Taste of Loutraki-The Corinthian Food Festival, το πρωτότυπο Κορινθιακό Γαστρονομικό Φεστιβάλ που έχει ως στόχο να κάνει γνωστό την τοπικό γευσιγνωστικό πρόσωπο του Λουτρακίου και των περιχώρων του, μέσω των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ντόπιες πρώτες ύλες, τοπικές συνταγές και μαεστρικές ευρεσιτεχνίες των (επαγγελματιών) εραστών της κουζίνας κάνουν ένα νόστιμο mingling και το αποτέλεσμα αφήνει μόνο ηχομίμητα επιφωνήματα ενθουσιασμού "προγλωσσικής" κατάστασης!

Το τριήμερό μας ξεκίνησε λίγες μέρες πριν, ένα μεσημέρι Παρασκευής, όταν φτάσαμε στο νεότευκτο 5 αστέρων "Isla Brown Corinthia" με τις εντυπωσιακές καμπυλωτές επιφάνειες που θυμίζουν τα βότσαλα της παραλίας, έναν ολόφρεσκο κήπο με γκαζόν και αιώρες και τη μαγευτική βίστα στον Αργοσαρωνικό. Το εσωτερικό του "Isla Brown" χρωματικά παραπέμπει στο –ανενεργό πλέον- ηφαίστειο "Σουσάκι" που υπάρχει στην περιοχή, ενώ το πολυβραβευμένο design (IDA Design 2023) που υπογράφουν οι Elastic Architects, φαίνεται πως έχει εμπνευστεί από την ιστορία του τόπου που αναμειγνύεται με το υδάτινο και το γήινο στοιχείο. Το ιδανικότερο περιβάλλον για την έναρξη του Taste of Loutraki, κατά τη διάρκεια του οποίου περισσότερες από 40 τοπικές επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, εμπνεύστηκαν μενού με βάση τα τοπικά προϊόντα της Κορίνθου για να τα προσφέρουν στους ντόπιους και στους επισκέπτες,  που βρήκαν ακόμη ένα λόγο να απολαύσουν την απόδρασή τους στο Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων. Παραγωγοί τοπικών προϊόντων, κορυφαίοι εισηγητές, σεφ και sommelier εγνωσμένης αξίας και ένα εξειδικευμένο τοπικό δίκτυο τουρισμού εμπειριών ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα του καινοτόμου φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά φέτος, παρουσιάζοντας τη γαστρονομική ταυτότητα και τα προϊόντα της Κορινθιακής γης.

Τυφλή γευσιγνωσία νερού

Taste of Loutraki

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο νου στο άκουσμα της φράσης "γευσιγνωσία νερού", ίσως να συμπεριλαμβάνει χαρακτηρισμούς, όπως υπερβολικό και ολίγον ανούσιο, αν και σίγουρα ιντριγαδόρικο. 'Ένα απόγευμα παρέα με τον πρώτο πιστοποιημένο sommelier νερού στην Ελλάδα, Γιάννη Κοροβέση, είναι αρκετό για να αλλάξει παγιωμένες αντιλήψεις για αυτή την ιδιαίτερη τέχνη της αναγνώρισης που έχουμε συνηθίσει κυρίως για το κρασί. Αφού μας παρουσίασε τις ιδιότητες του νερού ανάλογα με το terroir, τη γεωλογία της περιοχής που βρίσκεται η πηγή, κατέφτασαν μπροστά μας 5 διαφορετικά νερά σερβιρισμένα από όμοιες κανάτες (φυσικό μεταλλικό νερό, επιτραπέζιο, νερό πηγής-spring water) με σκοπό να διαπιστώσουμε τις γευστικές διαφορές τους και να εντοπίσουμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα μας. Ανάμεσά τους, φυσικά, και το Νερό Λουτρακίου που υπάρχει σε γραπτές αναφορές εδώ και χιλιάδες χρόνια και σήμερα αντλείται από 12 διαφορετικά σημεία γεώτρησης του υδροφόρου ορίζοντα. Extra tip που μας έδωσε ο Γιάννης Κοροβέσης είναι πως η έκφραση που πολλές φορές μας ρωτάνε οι σερβιτόροι "Μεταλλικό ή ανθρακούχο;" είναι εντελώς λανθασμένη -καθώς μεταλλικό είναι και το ανθρακούχο νερό- με το σωστό ερώτημα να είναι "Ήπιο ή ανθρακούχο;".

Live cooking στον κήπο του "Isla Brown Corinthia"

Taste of Loutraki

Μια εντυπωσιακή κουζίνα είχε στηθεί στους κήπους του πολυτελούς ξενοδοχείου. Με τον ορίζοντα που είχε βαφτεί με σομόν χρώματα και μια απάνεμη θάλασσα ως background ξεκίνησε ένα live cooking- παρασκευών παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών, με χρήση χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων της Κορινθιακής γης που μας έσπαγε τη μύτη! Πάνω από τα τηγάνια -που κατά περιπτώσεις έπαιρναν κυριολεκτικά φωτιά-, βρίσκονταν ο Κ. Σακκούλης από το εστιατόριο "Ριγάνι", ο Π. Διαμαντόπουλος από το εστιατόριο "Πιπέρι", ο Π. Συνοδινός από το εστιατόριο "Πέρλα", ο Ε. Νικολαράκος από το εστιατόριο του "Isla Brown Corinthia", και ο Σ. Καρβούνης από το εστιατόριο "Βαρκαλάς". Η βραδιά μας ολοκληρώθηκε δροσερά με κοκτέιλ που δημιούργησε ο bartender, Nίκος Λάλος του "Anassa The bar". Ένα cocktail με τον συνδυασμό αλκοόλ και τοπικών πρώτων υλών, όπως τα λουκούμια Γερανείων.

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Markellos Olive

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ξεκίνησε στο Γαλατάκι, ένα χωριό της Ανατολικής Κορινθίας, μόλις 9 χιλιόμετρα από τον Ισθμό της Κορίνθου, όπου στεγάζονται οι ανανεωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του Markellos Olive, ένα ελαιοτριβείο τεσσάρων γενεών (από το 1932), από τα πιο προηγμένα στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο. Ο οικοδεσπότης μας Νίκος Μάρκελλος, εκ των τεσσάρων ξαδέρφων που έχουν πάρει τα ηνία της επιχείρησης μας ξενάγησε στον πρώτο ελαιώνα που κάποτε αγόρασε ο προπάππους του Δημήτρης. Highlight της επίσκεψής μας ήταν το virtual Olive Oil tour ενός έτους, όπου μέσω μιας μάσκας εικονικής πραγματικότητας περπατήσαμε στους ελαιώνες, γίναμε μάρτυρες της συγκομιδής της ελιάς τον Οκτώβριο, όταν ο καρπός είναι πράσινος αλλά και της διαδικασίας παραγωγής και τυποποίησης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου Soligea, εμπνευσμένο από την αρχαία Σολύγεια, που έχει βραβευτεί πολλάκις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Workshop παραγωγής λουκουμιών "ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ"

Taste of Loutraki

Η συνέχεια μας επιφύλασσε μια επίσκεψη λουκούμι! Η φιλόξενη οικογενειακή βιοτεχνία παραγωγής εκλεκτών λουκουμιών "ΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ" παρασκευάζει λουκούμια και υποβρύχια από το 1958 με μια παραδοσιακή συνταγή 60 ετών,εμπλουτισμένη με νέες ποικιλίες γεύσεων  και φρέσκιες ιδέες. Αυτή η γλυκιά ελληνική παράδοση που συνοδεύει τον ελληνικό καφέ στα καφενεία της Ελλάδας φτιάχνεται με απλά, αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και χωρίς γλουτένη, όπως διαπιστώσαμε στο workshop παραγωγής. Μια διαδικασία που ξεκινάει από καζάνια υψηλής θερμοκρασίας, διαρκεί πολλές ώρες και εμπειρικά διαπιστώνεται πότε το μείγμα είναι έτοιμο για να το ρίξουν σε μεγάλους δίσκους πασπαλισμένους με ζάχαρη μέχρι να κρυώσει. Την επόμενη μέρα με το ειδικό μηχάνημα κόβεται ώστε να συσκευαστεί στα χάρτινα κουτάκια. Φύγαμε από τα Γεράνεια με τις μοσχομυριστές γεύσεις του τριαντάφυλλου, του περγαμόντου και της μαστίχας.

Wine & Food Pairing στο "Wyndham Loutraki Poseidon Resort"

Taste of Loutraki

Μοναδική εμπειρία ήταν το event "Wine & Food Pairing" το οποίο διοργανώθηκε στο παραθαλάσσιο "TRIAINA Ouzeri Restaurant" του "Wyndham Loutraki Poseidon Resort", ένα resort χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια παραδεισένια πευκόφυτη πλαγιά. O Chef Γιάννης Μπρατσολιάς και ο Sommelier Γεώργιος Κάππος επιμελήθηκαν μία εξαιρετική εκδήλωση 8 συνδυασμών, παρουσιάζοντας οίνους από τη Νεμέα και την Αρχαία Κόρινθο, συνοδευόμενα από Κορινθιακές, σύγχρονες συνταγές, με χρήση τοπικών προϊόντων. Κάπως έτσι το carpaccio γαρίδας κοιλάδας, με εσπεριδοειδή, λάδι πιπεριάς, avocado, φρέσκο και ξερό κρεμμυδάκι, και φύτρες από Ασωπό συνοδεύτηκε από ένα Viognier Cuvee Larsinos Σκούρας 2021, ο ανθός κολοκυθιού γεμιστός με τυριά και τοπικά αλλαντικά με κρέμα φάβας φεναιού, αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, σερβιρίστηκε με μια Κυδωνίτσα Lexis K. Αμπελώνες Ζαχαριά 2021, ενώ το ραβιόλι γεμιστό με μελιτζάνα Κορινθίας και τοπικά τυριά, μαρμελάδα τομάτας αρωματισμένη με ρούμι και σταφίδες έκανε ensemble με το ροζέ Μυθικός Ποταμός του Γκόφα 2021, ένα Αγιωργίτικο 85% και Syrah 15%.

Γιορτή Τραχανά στην Περαχώρα

Taste of Loutraki

Αν και η καλοκαιρινή βροχούλα χάλασε την υπαίθρια φιέστα στην Περαχώρα, που αναγκαστικά μεταφέρθηκε εσωτερικά, η γιορτή του τραχανά που οργάνωσε η ομάδα του Experience Perachora, μας μύησε στην παραδοσιακή διαδικασία της κατασκευής τραχανά που μας γέμισε νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια, όταν βλέπαμε τηγιαγιά μας να φτιάχνει  τραχανά. Τα πιάτα επιμεληθήκαν ο Head Chef Κωνσταντίνος Βασάλος που ήρθε από τη Σίφνο για την εκδήλωση και οι Chef Δημήτρης Φαρμάκης και Στεφανία Βασιλείου. Η διατροφολόγος Σοφία Χόνδρου μίλησε για την υψηλή διατροφική αξία του τραχανά και ο Παπαγιαννακόπουλος Πάνος, Agriculturist – Food Technology Master in Viticulture & Oenology, παρουσίασε γευσιγνωσία κρασιού από το Papagiannakopoulos Winery. Στο τέλος της εκδήλωσης γευτήκαμε τα νόστιμα κεράσματα που περιείχαν τραχανά "Βλάχα" και παραδοσιακά ζυμαρικά Λουτρακίου, όπως τραχανοκεφτές, τραχανότο με ντοματίνια και τυρί αλλά και τη λωλή, την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα της Σίφνου με γέμιση τραχανά και φύλλα μπακλαβά. Παράλληλα υπήρχε έκθεση και γευσιγνωσία Κορινθιακών προϊόντων από το Corinthian Taste.

Λίμνη Βουλιαγμένης έχει και το Λουτράκι

Το τριήμερο στην Κορινθιακή λουτρόπολη ολοκληρώθηκε σε μια… λίμνη στο Ηραίο. Η λίμνη Βουλιαγμένης, μία λιμνοθάλασσα, πλησίον του οικισμού Περαχώρας, μόλις 16 χλμ από το Λουτράκι, επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου μέσω ενός καναλιού πλάτους 6 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Περπατήσαμε την αμμώδη παραλία ως το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και καταλήξαμε στο Ypanema πάνω στο κύμα για να δοκιμάσουμε ένα γευστικό μενού που έκλεισε μ’ έναν αποδομημένο μπακλαβά του ονείρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.