Πορτογαλία: Road trip με άρωμα Ατλαντικού

Γυρίσαμε τις δυτικές και νότιες ακτές της Πορτογαλίας σ' ένα ταξίδι με αυτοκίνητο πλούσιο σε επικού μεγέθους αμμουδιές, βραχώδη τοπία - και γεύσεις.

Πορτογαλία Ακτές Πορτογαλίας © Mike Higginson / Shutterstock.com

Αντίο Λισαβόνα

Με αφετηρία την πρωτεύουσα, το road trip στην Πορτογαλία ξεκινά με υποσχέσεις. Νοικιάζουμε αυτοκίνητο απ’ την περιοχή Parque das Nações, στα ανατολικά της πόλης, ανάμεσα σε φουτουριστικά μεγαθήρια όπως ο περίτεχνος σταθμός Οριέντε (Estação do Oriente) του Σαντιάγο Καλατράβα – αισθητικά, μίλια μακριά απ’ τις παραδοσιακές γωνιές του κέντρου της Λισαβόνας. Ρολάρουμε προς την κρεμαστή γέφυρα "Βάσκο ντα Γκάμα", έναν υπερμεγέθη φόρο τιμής στον Πορτογάλο θαλασσοπόρο για τα 500 χρόνια από την άφιξή του στην Ινδία (1498). Η μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάς χαρίζει πάνω από 17 χλμ. θεαματικής διαδρομής πάνω απ’ τον Τάγο – απ’ τους αστικούς γίγαντες του Βορρά, στις αχανείς εκτάσεις των αλυκών του Samoučo στις νότιες όχθες του ποταμού.

Γέφυρα Βάσκο ντε Γκάμα Πορτογαλία
Shutterstock
Η γέφυρα "Βάσκο ντα Γκάμα" - αφετηρία για επικές εξερευνήσεις. © Shutterstock.com


Tip: Μισή ώρα απ’ το σταθμό Οριέντε, στις εκβολές του ποταμού Σάντο, το Reserva Natural do Estuário do Sado φημίζεται για τον φυσικό και ζωικό πλούτο του – μια έξτρα στάση στη διαδρομή που θα αγαπήσουν οι φυσιολάτρες. Κορυφαία ατραξιόν εδώ είναι μια αποικία δελφινιών.

Vila Nova de Milfontes

Πορτογαλία
Shutterstock
Βόλτες στο χρόνο στα παραδοσιακά χωριά του Αλεντέζου. © Shutterstock.com

Την πρώτη πραγματική γεύση από Ατλαντικό την παίρνουμε στη "γη πέρα απ’ τον Τάγο", όπως μεταφράζεται το Αλεντέζου (Alentejo), μια ήσυχη, τουριστικά υποτιμημένη περιοχή, παρά το γεγονός ότι καταλαμβάνει σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας. Κατεβάζουμε ταχύτητα και ρυθμούς στη γραφική κωμόπολη Vila Nova de Milfontes, όπου η υπέροχη θέα απ’ τη γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Μίρα μάς προκαλεί να κάνουμε στροφή 180 μοιρών, προς τα  ενδότερα του οικισμού. "Πνιγμένο" στους κισσούς, το κάστρο Forte de São Clemente χτίστηκε στις εκβολές του ποταμού το 1602, για να προστατέψει την πόλη από τους πειρατές. Σήμερα, αγναντεύει νωχελικά τον Ατλαντικό αφ’ υψηλού, περικυκλωμένο από κατάλευκες, κεραμοσκεπείς κατοικίες, ξενώνες κι εστιατόρια που υποδέχονται χιλιάδες –κυρίως ντόπιους– τουρίστες στο απόγειο του καλοκαιριού. Ακολουθώντας το παραποτάμιο μονοπάτι, αφήνουμε το βλέμμα να περιπλανηθεί στην παραλία Praia da Franquia κάτω απ’ το κάστρο –αγαπημένη των οικογενειών, μια και προστατεύεται απ’ τα ρεύματα της περιοχής– και τους γύρω αμμόλοφους.

Το Vila Nova de Milfontes αποτελεί μια καλή βάση για να εξερευνήσετε την αυθεντική καρδιά της Πορτογαλίας στο δυτικό Αλεντέζου, με επιλογές για πανέμορφες ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές ή καγιάκ, ενώ η άγρια πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί σταθερή αξία για surfers. Από εδώ ξεκινούν και οι περιπέτειές μας στο εντυπωσιακό Φυσικό Πάρκο του νοτιοδυτικού Αλεντέζου και της ακτής Vicentine, σχεδόν 130 χλμ. προστατευμένης ακτής απ’ το Σίνες στα βόρεια μέχρι το Σάγκρες στο Αγλκάρβε, το νοτιοδυτικότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Οινοποιείο
Shutterstock
Ο "Δρόμος του Κρασιού" του Αλεντέζου υπόσχεται γευσιγνωστικές εκπλήξεις. © Shutterstock.com

Tip: Γνωρίστε τα ποιοτικά κρασιά της περιοχής, πέρα από τα λίγα ποτηράκια στο δείπνο. Πάνω από 60 οινοποιεία απλώνονται στο "Δρόμο του Κρασιού" του Αλεντέζου, ανάμεσα σε κυματιστούς, καταπράσινους λόφους, δάση από φελλόδεντρα (τα προστατευμένα απ’ την UNESCO "Montados") και καρτποσταλικούς μεσαιωνικούς οικισμούς όπως η Évora.

Οdeceixe

Odeceixe Πορτογαλία
Shutterstock
Η λιμνοθάλασσα του Odeceixe καταλήγει σε μια μεγάλων διαστάσεων, χαμηλών τόνων αμμουδιά.

Φυσικό σύνορο μεταξύ των περιοχών Αλεντέζου και Αλγκάρβε, ο ποταμός Seixe περνά μέσα απ’ το χωριό Οdeceixe και συνεχίζει 3 χλμ. δυτικά, όπου συναντά τον Ατλαντικό (Odeceixe Mar). Ακολουθούμε τη φιδογυριστή διαδρομή μέχρι εκεί που σκαρφαλώνει το λόφο, αποκαλύπτοντας ένα απ’ τα πιο καθηλωτικά τοπία του ταξιδιού μας: μια λιμνοθάλασσα σε σχήμα πετάλου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού, με τα άγρια, σκουρόχρωμα βράχια να υψώνονται αμφιθεατρικά γύρω της και τα αδάμαστα, εκκωφαντικά κύματα του Ατλαντικού να σκάνε στο τέρμα μιας πλατιάς αμμουδιάς. Γαλήνια όσο και κρύα, τα νερά της λιμνοθάλασσας προσφέρονται για SUP, ενώ στην κυματώδη θάλασσα γίνονται μαθήματα surfing (Surf Seixe Academy). Η δύναμη του νερού ενίοτε είναι τέτοια που οι ναυαγοσώστες οδηγούν τους παραθεριστές προς ένα ελεγχόμενο κομμάτι της παραλίας, όπου μπορούν να χαρούν το νερό υπό το πατρικά "άγριο" βλέμμα τους, ενώ κυνηγάνε με σφυρίχτρες τους λουόμενους που ξεφεύγουν.

Περάσαμε ώρες παιδικής ανεμελιάς παίζοντας με άλλους (κυρίως ενήλικες) στα απρόβλεπτα κύματα με φόντο ένα συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, εναλλάσσοντας το χοροπηδητό στο νερό με βουτιές στο ποτάμι, χαλαρωτικές ξάπλες σε μια απέραντη αμμουδιά κι εξερευνήσεις στους βράχους μ’ ένα δροσιστικό ποτό απ’ τις γύρω καντίνες. Η παραλία γυμνιστών Praia das Adegas κρύβεται, επίσης, σ’ έναν προστατευμένο όρμο πίσω απ’ τα βράχια, στο νότιο άκρο της κεντρικής αμμουδιάς. Στο χαμηλών τόνων Odeceixe οργανώνονται, πάντως, και σπέσιαλ καλοκαιρινά events –μουσικές βραδιές σε τοπικά μπαράκια ή φεστιβάλ πάνω στο λόφο με φόντο ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα–, ενώ DJs παίρνουν τη σκυτάλη μετά τα μεσάνυχτα.

Tip: Το δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών Rota Vicentina περιλαμβάνει επιλογές όπως το Μονοπάτι των Ψαράδων, 265,5 χλμ. διάσπαρτα με μερικές απ’ τις πιο θεαματικές βραχώδεις ακτές και αμμουδιές της νοτιοδυτικής Πορτογαλίας.

Σάγκρες

Σάγκρες Πορτογαλία
Shutterstock
Στην άκρη της Ευρώπης: ο φάρος του Cabo São Vicente στο Σάγκρες. © Shutterstock.com

To Φυσικό Πάρκο του Νοτιοδυτικού Αλεντέζου και της Ακτής Vicentine καταλήγει στα αλλόκοσμα βραχώδη τοπία της χερσονήσου του Σάγκρες, στο Αλγκάρβε, ένα ταξίδι
φαινομενικά στην άκρη του κόσμου
– στην πραγματικότητα, το νοτιοδυτικότερο άκρο της Ιβηρικής Χερσονήσου, στο τέρμα της Ευρώπης. Επίκεντρο είναι το ακρωτήρι του Αγίου Βικεντίου (São Vicente) με το σήμα-κατατεθέν φάρο του και, λίγο παρακάτω, το φρούριο Σάγκρες, απ’ όπου ξεκίνησε τον 15ο αιώνα η Εποχή των Ανακαλύψεων, δηλαδή τα επικά ταξίδια των Πορτογάλων θαλασσοπόρων στον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό. Αξίζει να δώσετε λίγα ευρώ για ν’ ανακαλύψετε την ιστορία του φρουρίου, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τον φονικό σεισμό της Λισαβόνας το 1755, και να περπατήσετε στην κορυφή των βράχων από ασβεστόλιθο καθώς πέφτει ο ήλιος. Μια ταμπέλα μ’ ένα μεταφρασμένο ποίημα του Πεσσόα δίνει νέα ποιητική διάσταση στον υδάτινο καμβά. Εκτός φρουρίου, surfers δαμάζουν τα κύματα στη γειτονική Praia do Tonel. Το θέαμα, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στο απέραντο γαλάζιο κι ο ορίζοντας πίσω τους παίρνει φωτιά, είναι σκέτη μαγεία.

Σάγκρες Πορτογαλία
Shutterstock
To γιγάντιο ηλιακό ρολόι στο φρούριο του Σάγκρες. © Shutterstock.com

Tip: Ελάτε από νωρίς για μπάνιο στα λαχταριστά, σχετικά γαλήνια νερά που βρέχουν 700 μέτρα χρυσαφένιας αμμουδιάς στην Praia de Mareta, την πρώτη παραλία στην πιο προστατευμένη νότια ακτή του Αλγκάρβε. Αντί για το αμάξι, ακολουθήστε το χαλαρό, πανοραμικό περιπατητικό μονοπάτι πάνω στα βράχια, που θα σας οδηγήσει μέσα σε 20 λεπτά στο φρούριο.

Λάγος

Λαγός, Αλγκάρβε, Πορτογαλία
Shutterstock
Παραδοσιακές αρχιτεκτονικές νότες δίνουν χρώμα στην παλιά πόλη του Λάγος. © Shutterstock.com

Το Σάγκρες είναι το τελευταίο πραγματικά άγριο, αραιοκατοικημένο κομμάτι του Αλγκάρβε. Περίφημες παραλίες, ιστορικές πόλεις και θέρετρα –ή τα αγαπάς ή τα αποφεύγεις– ξεπροβάλλουν συχνά-πυκνά κατά μήκος της νότιας ακτής μέχρι τα ισπανικά σύνορα. Με πλούσια ιστορία, φωτογενείς παραλίες και ολοζώντανο nightlife, το Λάγος έχει βρει μια ευπρόσδεκτη ισορροπία, αποτελώντας ιδανική αφετηρία για όσους επισκέπτονται για πρώτη φορά τον δημοφιλή Νότο της Πορτογαλίας. Highlights της παλιάς πόλης αποτελούν τα εντυπωσιακά τείχη του 16ου αιώνα: Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βησιγότθοι και Μαυριτανοί άφησαν σε βάθος χρόνου τα ίχνη τους εδώ.

Στολίδι του ιστορικού κέντρου αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (18ος αιώνας), η λιτή πρόσοψη της οποίας δύσκολα προδίδει τον περίτεχνο μπαρόκ διάκοσμο της Αγίας Τράπεζας στο εσωτερικό της. Στο απέναντι άκρο της πλατείας Praça do Infante Dom Henrique, το πρώτο σύμφωνα με τις πηγές σκλαβοπάζαρο της Ευρώπης (Mercado de Escravos) αφηγείται σκοτεινά κεφάλαια της πορτογαλικής ιστορίας, στεγάζοντας σε φρικτές συνθήκες χιλιάδες ζωές απ’ τη Δυτική Αφρική. Το ιστορικό κέντρο δεν αποφεύγει κάποιες τουριστικές παραφωνίες, όμως οι ταβέρνες, οι γκαλερί, τα μαγαζάκια και τα μπαρ διατηρούν το χαρακτήρα της παλιάς πόλης, ενώ μερικές απ’ τις πιο διάσημες παραλίες του Νότου βρίσκονται ένα τραγούδι μακριά.

Σπηλιά Bengal Πορτογαλία
Shutterstock
H σπηλιά Benagil, ένα εντυπωσιακό θαύμα της φύσης λίγες απλωτές απ' την ακτή του Αλγκάρβε.
© Shutterstock.com

Περιτριγυρισμένη από τους χαρακτηριστικά χρυσαφένιους βράχους του Αλγκάρβε, η Praia de Dona Ana, μόλις λίγα λεπτά με τ’ αμάξι απ’ το κέντρο, αποτελεί φυσικό κόσμημα της περιοχής – αν και η τουριστική ανάπτυξη εδώ μεταφράζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που καλύπτουν κάθε σπιθαμή, μέχρι την ξύλινη σκάλα που σε κατεβάζει στην αμμουδιά. H Praia da Batata, λίγα βήματα απ’τα ιστορικά τείχη, η τεσσάρων χιλιομέτρων Meia Praia, η Praia do Camilo και τα κρυφά μυστικά της Ponta da Piedade –γιγάντια φυσικά γλυπτά, πέτρινες γέφυρες και θαλάσσιες σπηλιές που θα απολαύσετε στο φουλ με catamaran, καγιάκ ή SUP– είναι μερικά απ’ τα διαμαντάκια που αναγάγουν την ευρύτερη περιοχή σ’ έναν απ’ τους πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς προορισμούς της Πορτογαλίας.

Tip: Απ’ τις τοπ εκδρομές στο Λάγος, η μνημειώδης Gruta de Benagil είναι επισκέψιμη μέσω θαλάσσης στο εσωτερικό της (catamaran ή ταχύπλοο, www.daysofadventure.com). Η σπηλιά αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθός της όταν τα νερά υποχωρούν κατά την άμπωτη – η καλύτερη ώρα για τους πιο έμπειρους να κολυμπήσουν ως εδώ απ’ την παραλία Benagil (περίπου 200 μέτρα).

Φάρο

Φάρο Αλγκάρβε Πορτογαλία
Shutterstock
Σεργιάνι στη νοσταλγική παλιά πόλη του Φάρο. © Shutterstock.com

Ο αδιαμφισβήτητος φυσικός πλούτος του Φάρo σημαίνει ότι χιλιάδες τουρίστες παίρνουν το δρόμο απευθείας απ’ το ομώνυμο αεροδρόμιο για τις δυτικές κυρίως παραλίες και resorts. Απ’ την ταξιδιάρικη μαρίνα στα σινεματικά στέκια εντός των μεσαιωνικών τειχών της Cidade Velha όμως, το γοητευτικό, χαλαρών ρυθμών ιστορικό κέντρο ανταμείβει τους πολιτιστικά ανήσυχους. Τρεις πύλες, με πιο κεντρική τη νεοκλασική Arco da Vila, οδηγούν σε ηλιόλουστα λιθόστρωτα σοκάκια και αξιοθέατα που απλώνονται γύρω και πίσω απ’ την πλατεία Largo da Sé. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο καθεδρικός ναός, ενώ, λίγα βήματα στα ενδότερα, ένα
μοναστήρι του 16ου αιώνα φιλοξενεί σήμερα το όμορφο Δημοτικό Μουσείο. Η αγαπημένη μας ανακάλυψη, όμως, είναι το καλυμμένο με γιγάντιες τοιχογραφίες παλιό εργοστάσιο μπίρας (Antiga Fábrica da Cerveja), που διαμορφώνεται σταδιακά απ’ το δήμο σε πολυμορφικό καλλιτεχνικό κέντρο. Στις φαινομενικά εγκαταλελειμμένες αίθουσές του είδαμε σημαντικά έργα Πορτογάλων καλλιτεχνών, ενώ απ’ την ταράτσα του απολαύσαμε ένα αξέχαστο θέαμα πάνω απ’ την παλιά πόλη και τα κανάλια, έλη και νησάκια που συνθέτουν τα 80 τ.χλμ. συνολικά της
λιμνοθάλασσας του Φάρο (Ria Formosa).

Πορτογαλία
Shutterstock
Παραδοσιακά πορτογαλικά κεραμικά για αναμνήσεις με χρώμα. © Shutterstock.com


Έξω απ’ τα τείχη, εδώ, αναχωρούν τα καραβάκια –τα πιο "πράσινα" κινούνται με ηλιακή ενέργεια– με κατεύθυνση τα πιο τροπικά και παρθένα τοπία του φυσικού πάρκου· ένας επίγειος παράδεισος με πλούσια θαλάσσια ζωή, φλαμίνγκο και άλλα αποδημητικά πουλιά. Προορισμοί όπως το Ιlha da Barreta ή Deserta –"έρημο νησί" όνομα και πράγμα– φημίζονται για τις λευκές αμμουδιές και τα διάφανα νερά ως εκεί που φτάνει το μάτι, με ένα εστιατόριο μόνο για τους προσωρινούς επισκέπτες.

Tip: Διάσημοι προορισμοί του νότιου Αλγκάρβε, όπως η Αλμπουφέιρα, αποτελούν επίκεντρο του παραθαλάσσιου nightlife. Και εδώ, όμως, τα φυσικά τοπία αφθονούν, όπως στην κοντινή παραλία "της Ντομάτας" (Praia dos Tomates) με φόντο ένα "τείχος" από κοκκινόχρωμα βράχια. Προς τα ισπανικά σύνορα, το αυθεντικό, μη-τουριστικό Olhão, η μαυριτανικών επιρροών Tavira και η πανέμορφη αμμουδιά του Cacela Velha (μέρος του Ria Formosa) ανταμείβουν τους φαν του road trip.

Πού να φάτε

Φαγητό Πορτογαλία
Pomò - La Pasta Βio Italiana
Kεφτέδες κοκκινιστοί – ένα μεσογειακό classic.

Villa Nova de Milfontes

Alento: Έμφαση σε ντόπιες συνταγές με φρέσκα θαλασσινά, όπως χταπόδι, γαρίδες
καραμπινιέρο και μπακαλιάρος, σιγοντάρονται από καϊπιρίνια με καφέ και μαγειρεμένο αχλάδι με μπαχαρικά, τρίμματα μπισκότου και παγωτό βανίλια (+351961397462).

Odeceixe

Näperõn΅ O σεφ Hugo Nascimento ετοιμάζει σ’ ένα μικρό αλλά κομψό εστιατόριο του χωριού ένα δημιουργικό εποχικό menu dégustation τεσσάρων ή επτά πιάτων, όπου πρωταγωνιστούν αναβαθμισμένες παραδοσιακές γεύσεις μαγειρεμένες με εποχικά, ντόπια υλικά (Rua 25 Abril 113).

Δυτικό Αλγκάρβε

Friday Happiness: Αυτή η αυτοσυντηρούμενη πολιτιστική/καλλιτεχνική κοινότητα στα όρη Monchique οργανώνει κάθε Παρασκευή πάρτι με σπιτική πίτσα (αλλά και καφέ, κέικ και κοκτέιλ),
ενώ τρεις χορευτικές σκηνές παίζουν από techno μέχρι reggae έως το ξημέρωμα. Γίνετε προσωρινά μέλος για πρόσβαση στα events του μήνα – με επιπλέον επιλογή να στηρίξετε πρωτοβουλίες αναδάσωσης (από €15, Παρ. 3 μ.μ.-6 π.μ.).

Λάγος

Pomò - La Pasta Βio Italiana: Το εστιατόριο-deli σε μια ήσυχη γωνιά της παλιάς πόλης σερβίρει πλούσιες σαλάτες και παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως παπαρδέλες με παρμεζάνα, σε ευμεγέθη μεταλλικά τηγάνια. Μπορείτε ν’ αγοράσετε εντός τα βιολογικά ζυμαρικά, τυριά κι αλλαντικά, για να φτιάξετε τις συνταγές στο σπίτι (R. Infante de Sagres 56).

Φάρο

À do Pinto: Παραδοσιακές γεύσεις όπως cataplana (στιφάδο) αλά Αλγκάρβε, χταπόδι με ρύζι και mix ψητών ντόπιων τυριών με μέλι και θυμάρι σερβίρονται σε ευπαρουσίαστα πιάτα στα αχνοφωτισμένα τραπεζάκια του Travessa Rebelo da Silva (R. de Santo António 26).

Πού να μείνετε

Ξενοδοχείο Πορτογαλία
Dom Farus Guest House
Φόρος τιμής στο παρελθόν στον μοντέρνο ξενώνα "Dom Farus".

Odeceixe

Casa Aurea: Iδανική βάση για διακοπές στο παραδεισένιο Odeceixe, αυτό το άνετο,
σύγχρονο beach chic σπίτι 100 τ.μ. περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια, πλήρως
εξοπλισμένη κουζίνα και τραπεζαρία, εσωτερική αυλή, ταράτσα και, απαραιτήτως για
το καλοκαίρι, μπάρμπεκιου.

Λάγος

Vivenda Rosa Lagos: Κομψά, ευρύχωρα δωμάτια με δικό τους μπάνιο και
πρόσβαση σε φουλ εξοπλισμένη κοινόχρηστη κουζίνα, σαλόνι και μπαλκόνι. Η
ήσυχη γειτονιά απέχει λίγα λεπτά περπάτημα απ’ την παλιά πόλη, ενώ η φιλόξενη
οικοδέσποινα Isabel έχει τα καλύτερα tips για εκδρομές στην περιοχή (+351910655040).

Δυτικό Αλγκάρβε

Vila Valverde Design Country Hotel: Μια φάρμα 50 στρεμμάτων του 19ου αιώνα,
λίγο έξω απ’ το Λάγος προς την κατεύθυνση του Σάγκρες, μεταμορφώθηκε σε
βιώσιμη, ντιζαϊνάτη βίλα 15 δωματίων. Διαθέτει εσωτερική κι εξωτερική πισίνα,
κέντρο ευεξίας, κάβα και γκουρμέ εστιατόριο που σερβίρει σύγχρονη πορτογαλική
κουζίνα.

Φάρο

Dom Farus Guest House: Στιλάτος ξενώνας με σύγχρονη κοινόχρηστη κουζίνα,
καλόγουστη τραπεζαρία για πρωινό και ταράτσα με θέα, λίγα λεπτά απ’ τη Δημοτική
Αγορά και το ιστορικό κέντρο του Φάρο.

Στα πρακτικά

Παραλία Πορτογαλία
Shutterstock
Το άλλοτε ψαροχώρι της Αλμπουφέιρα έχει μετατραπεί σ’ ένα απ’ τα πιο πολυσύχναστα resorts του Αλγκάρβε. 

-Για ενοικίαση αυτοκινήτου προτείνουμε την πορτογαλική εταιρεία Rentauto για την
εξαιρετική εξυπηρέτηση και τις θελκτικές τιμές.
-Επιλέξτε να ενεργοποιήστε το σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων για ένα επιπλέον ποσό κατά την ενοικίαση. Εναλλακτικά, θα πρέπει να πληρώσετε, εντός λίγων ημερών απ’ το ταξίδι σας, στο ντόπιο ταχυδρομείο ή να χρεωθείτε επιπλέον. Αν και πήραμε αρχικά τον μακρύ, χωρίς διόδια δρόμο νότια, οι χάρτες του κινητού μάς έβγαζαν μονίμως στη νέα, πιο σύντομη διαδρομή, κλέβοντας πολύτιμο χρόνο.
-Αν θέλετε ν’ αφήσετε το αμάξι, το έμπιστο και αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο της  Πορτογαλίας προσφέρει τακτικά δρομολόγια σε Αλεντέζου και Αλγκάρβε. Οι ράγες του Φάρο, μεταξύ των μεσαιωνικών τειχών και της λιμνοθάλασσας, δίνουν ρυθμό σε μαγευτικά ηλιοβασιλέματα εντός κι εκτός του τρένου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.