Φιλόδοξα τα σχέδια για πιο προσβάσιμες ελληνικές παραλίες
Μια νέα δράση φιλοδοξεί να κάνει "πράξη το δικαίωμα όλων στην ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στη θάλασσα”, σύμφωνα με σχετική καμπάνια στο πλαίσιο του έργου "Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών", που παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Απρίλιο. Αν και, χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε θέματα προσβασιμότητας και ευαισθητοποίησης, είναι θετικά τα νέα ότι γίνονται αναγκαίες κινήσεις και συστηματικές προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση.
Για την ώρα, 147 ελληνικές παραλίες, από τη Δασκαλόπετρα της Χίου και τον Ελαιώνα στο Αίγιο μέχρι στην Κατερίνη και το camping της Αλεξανδρούπολης, είναι εξοπλισμένες με συναρμολογούμενους, μη μόνιμους μηχανισμούς που προσφέρουν δωρεάν, αυτόνομη πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες και περιορισμένη κινητικότητα, όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς. Οι ειδικοί μηχανισμοί αποτελούνται από ένα κάθισμα, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να επιβιβαστούν μόνοι τους και να οδηγήσουν, πάνω στον ειδικό διάδρομο, προς τη θάλασσα με ειδικό χειριστήριο (διαθέσιμο στην περιοχή, ή κατά παραγγελία πριν το ταξίδι τους). Μέσω του προγράμματος αρχικού προϋπολογισμού €15.000.000, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εγκριθεί συνολικά 287 παραλίες, με τις εν λόγω εγκαταστάσεις να πραγματοποιούνται σταδιακά τους πιο θερμούς μήνες του χρόνου. Παράλληλα, σχέδια για βοηθητικές εγκαταστάσεις όπως αποδυτήρια, διάδρομοι, χώροι υγιεινής, σκίασης και προστασίας των λουόμενων, καθώς και ειδικοί χώροι στάθμευσης, υπόσχονται μια αναβαθμισμένη εμπειρία.
Ζουμάροντας στον ειδικό χάρτη στον επίσημο ιστότοπο του προγράμματος, μπορεί κανείς να αναζητήσει τις κοντινότερες προσβάσιμες παραλίες ανά περιοχή, ενώ έχουν αναρτηθεί και σχετικές καμπάνιες προβολής σε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες και κινητικές δυσκολίες διαφέρουν βέβαια ανά περίπτωση και, για την ώρα, οι πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές υποδομές στον ιστότοπο είναι περιορισμένες. Περισσότερα στοιχεία για παραλίες που διαθέτουν αποδυτήρια, ντουζιέρες κτλ., αλλά και αν το μηχάνημα βρίσκεται σε λειτουργία, μπορεί να βρει κανείς ανεξάρτητα στο site του SEATRAC, ενός απ’ τα συστήματα θαλάσσιας πρόσβασης που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα.
Πώς συγκρίνεται η Ελλάδα σε θέματα προσβασιμότητας, σε διεθνές επίπεδο;
"Πριν 10 χρόνια η Γαλλία και η Ισπανία κυριαρχούσαν στο χάρτη των προσβάσιμων παραλίων. Υπήρχαν ειδικοί διάδρομοι και αμφίβια αμαξίδια που επέτρεπαν την είσοδο στη θάλασσα, όμως δεν υπήρχε αυτονομία!”, μας λέει ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από του εφευρέτες του SEATRAC και ιδιοκτήτης της ΤΟΒΕΑ, μίας από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη δράση του υπουργείου. "Επιτρέψτε μου να τολμήσω, η χώρα μας δεν είναι πια εκείνος ο τόπος που κρατά τα ΑμεΑ κλεισμένα στο σπίτι. Έχουμε ακόμα διαδρομή να διανύσουμε στην Ελλάδα για να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων χωρών, όμως κινούμαστε γρήγορα”, μας διαβεβαιώνει.
Σε διεθνές επίπεδο, θετικές ειδήσεις παίρνουμε και απ’ το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου, που αναβάθμισε πρόσφατα τις υπηρεσίες προσβασιμότητας σε δεκάδες προορισμούς. Εξοπλισμένες με σύστημα θαλάσσιας πρόσβασης SEATRAC ή αμφίβιο τροχοκάθισμα Floating Wheelchair είναι πλέον 55 κυπριακές παραλίες, εκ των οποίων 38 προσφέρουν πλήρη προσβασιμότητα και 17 μερική προσβασιμότητα (επιτρέπουν, δηλαδή, στον χρήστη να κινηθεί μόνο μέχρι ενός σημείου στην παραλία, αλλά όχι μέχρι και τη θάλασσα). Τέλος, εγκαταστάσεις SEATRAC έχουν γίνει ακόμα σε Ιταλία και Λιθουανία.
Διακοπές και επισκέψεις στη θάλασσα με λιγότερους περιορισμούς, μεγαλύτερη ανεξαρτησία, και περισσότερες ευκαιρίες για κολύμπι με οικογένεια και φίλους είναι μερικά από τα οφέλη που υπογραμμίζει το υπουργείο σε ατομικό επίπεδο, ενώ παραθαλάσσιοι προορισμοί πιο προσιτοί και φιλόξενοι για όλους συμβάλλουν ευρύτερα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του έργου ανά την Ελλάδα - και, πάνω απ’ όλα, τις αντιδράσεις των ίδιων των χρηστών - τους μήνες που έρχονται.