Η Τήνος αναγεννιέται ως Κέντρο Μαρμαροτεχνίας στη μνήμη του Γιαννούλη Χαλεπά

Οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης αφορούν στην αναβάθμιση του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη.

Τήνος

Η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπος άμεσα συνυφασμένος με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων, διατηρώντας και διασώζοντας τον πολυτιμότερο πόρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, παρουσιάστηκε στην τοπική κοινωνία της Τήνου, σε ειδική εκδήλωση παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, και του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου. Οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης που παρουσιάστηκαν, αφορούν στην αναβάθμιση και στον εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, καθώς και στη συντήρηση - εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα γλύπτη. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2025, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τήνος

Στον χαιρετισμό της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Σήμερα, η Κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά".

Σχολή Μαρμαροτεχνίας

Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου λειτουργεί και εδρεύει στον ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου από το 1955. Στεγάζεται στους χώρους του παλαιού διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων, ανεγερθέν το 1832, και αφού ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια. Καταρτίζει μαρμαροτεχνίτες που απασχολούνται σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Σήμερα η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτήρια. Με την αναβάθμισή της, η Σχολή θα διαθέτει δύο νέα κτήρια συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. που θα στεγάζουν εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής, ζωγραφικής, αρχιτεκτονικού σχεδίου, βιβλιοθήκη, γραφεία διοίκησης.

Βάσει της μελέτης, το νέο κτηριακό συγκρότημα της Σχολής προορίζεται να συνδυάζει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τέχνης και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, να αξιοποιεί την αναγνωρισμένη άυλη κληρονομιά και δυναμική της Σχολής, να προωθεί την εξωστρέφεια. Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της διατήρησης της μνήμης και της εξέλιξης της Σχολής, της διάκρισης του εντός και του εκτός ορίου οικισμού τμήματος του ακινήτου, του περιορισμού του αποτυπώματος των νέων μεγάλων κτηριακών όγκων, της ένταξης στο υπάρχον αγροτικό τοπίο που χαρακτηρίζει την Τήνο. Στο έργο εντάσσεται, επίσης, η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτήρια και εργαστήρια του ΠΕΣΚΤΠΤ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τήνος

Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση της οικίας στην οποία έζησε ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και στη διαμόρφωσή του σε μουσειακό χώρο, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Η οικία, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου, έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου και στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιστορικότητας της μέσα από την σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, ενώ προβλέπεται να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, η Έπαρχος Τήνου Νατάσα Άσπρου Δεληγιάννη, ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου "Γιαννούλης Χαλεπάς" Νικόλαος Χατζής, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου Λεωνίδας Χαλεπάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Μήλου πατέρας Ιάκωβος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Στα Atlantica Hotels & Resorts το Πάσχα αποκτά μια νησιώτικη λάμψη

Τέσσερεις νησιωτικοί προορισμοί για να απολαύσετε το φετινό Πάσχα τις διακοπές σας, όπως αρμόζει, βάσει των αναγκών σας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/03/2026

Αυτές είναι οι πιο λαμπρές προτάσεις για το Πάσχα 2026

Το Πάσχα είναι η ιδανική αφορμή για μια ανοιξιάτικη απόδραση που συνδυάζει τη χαλάρωση με την παράδοση και τις εκλεκτές γεύσεις — εμείς συγκεντρώσαμε τους πιο όμορφους προορισμούς, τα ξενοδοχεία που ξεχωρίζουν και τα εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε για ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο.

Στη χερσόνησο του Κομμένου στήνεται το ιδανικό σκηνικό για να ζήσεις το πιο φημισμένο Πάσχα της Ελλάδας

Στο Corfu Imperial η κερκυραϊκή αρχοντιά και η εμπειρία φιλοξενίας του Ομίλου Grecotel συναντά το πιο εμβληματικό Πάσχα της Ελλάδας.

Μαραθιά: Ένα γαστρονομικό (και όχι μόνο) στολίδι με θέα το Αιγαίο

Υψηλή θαλασσινη γαστρονομία και φιλοξενία στη Τήνο σε πλήρη αρμονία.

Βρήκαμε τη βίλα μας γι' αυτό το Πάσχα στην Άνδρο!

Με 4 πετρόχτιστες βίλες που φιλοξενούν ως και 6 άτομα και προσωποποιημένες εμπειρίες, το συγκρότημα "Androck Heaven Retreat" γίνεται ιδανική βάση για διακοπές στο νησί.

Ταξίδι στα Μετέωρα: εστιατόρια, διαδρομές, εμπειρίες σε έναν προορισμό που συνεχίζει να προκαλεί δέος κάθε εποχή

Ταξιδέψαμε στα Μετέωρα και ήδη αναπολούμε εμπειρίες, γεύσεις, διαδρομές σε έναν προορισμό που έχει κάτι για όλες και όλους, τόσο για τις φετινές γιορτές όσο και για κάθε εποχή του χρόνου.

Ο Paul Raphael παρουσιάζει την Ίο υπό το φως των Θεών

Μια έκθεση με 30 φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μοναδικό ελληνικό φως καθώς διατρέχει τα θαλάσσια τοπία και τους βραχώδεις σχηματισμούς της Ίου.