Tο solo ταξίδι είναι τάση!

Γραφεία κι εκδρομές φιλικά προς τους singles και έξυπνες τεχνολογίες δίνουν αφορμή σε ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, διεθνώς να κάνουν το μεγάλο solo άλμα το 2023.

Κοπεγχάγη Στην Κοπεγχάγη σολάρουμε με ποδήλατο. © Nick N A / Shutterstock.com

Ταξίδια για νέες γνωριμίες. Ταξίδια προς αναζήτηση νέων εμπειριών, έπειτα από δύο χρόνια εφιαλτικής μονοτονίας. Ταξίδια ευεξίας και αυτογνωσίας. Ταξίδια στο budget μας (είτε είναι μικρότερο, είτε μεγαλύτερο απ’ αυτό της παρέας μας). Αργά ταξίδια για παιχνίδι και τηλεργασία – ή αποδράσεις της τελευταίας στιγμής, γιατί πήρε το μάτι μας μια τρομερή προσφορά για Νάπολη και θέλουμε να περάσουμε το τριήμερο ξεσκονίζοντας τα ιταλικά μας, αντί για τα ράφια της κρεβατοκάμαρας. 

Κάπου μεταξύ "Eat Pray Love" –το ρομαντικό δράμα του 2010, που στέλνει την Τζούλια Ρόμπερτς σε νέα γευστικά και πνευματικά μονοπάτια– και πανδημίας, το στίγμα που παραδοσιακά συνόδευε το σόλο ταξίδι άρχισε να δίνει έδαφος στην πιο ακομπλεξάριστη φιλοσοφία ζωής τού "άδραξε τη μέρα" κι άφησε τους άλλους να περιμένουν (κοινώς, YOLO). Απ’ τη μία, είναι το σύγχρονο κόνσεπτ του "self-love" (της αγάπης για τον εαυτό μας), που μπορεί να πάρει τη μορφή ενός ήσυχου yoga retreat, ή ενός μακρύτερου ταξιδιού επικών εξερευνήσεων και αποσύνδεσης απ’ όλα όσα μας είναι οικεία –αλλά όχι πάντα υγιή– στη ζώνη άνεσής μας. Απ’ την άλλη, το ολοένα και πιο πολυπληθές club των ψηφιακών νομάδων, που έχει μετατρέψει το αργό, σόλο ταξίδι σε κυρίαρχο trend με τη σφραγίδα (στην κυριολεξία) δεκάδων χωρών εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσφέρουν πλέον κάποιο είδος σχετικής βίζας.

Κανάρια νησιά
© Shutterstock.com
Δαμάστε τα κύματα –και τους αμμόλοφους– στα Κανάρια νησιά.

Σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "ready2board", "οι ξενοδοχειακές κρατήσεις μεμονωμένων ταξιδιωτών από τη Γερμανία διπλασιάστηκαν το 2021 έναντι του 2022". Η πρόσφατη έρευνα της ταξιδιωτικής μηχανής αναζήτησης Skyscanner, πάλι, ανέδειξε το σόλο ταξίδι ανάμεσα στις κυρίαρχες τάσεις για Βρετανούς ταξιδιώτες το 2023, με έναν στους τέσσερις (29%) να σκέφτεται να αποδράσει μόνος φέτος – κυρίως επειδή οικογένεια και φίλοι δεν μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. 

Αυτός ο άνεμος αλλαγής δεν περνά απαρατήρητος στην ευρύτερη βιομηχανία, με αποτέλεσμα τα διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία να διαθέτουν όλο και πλουσιότερες (και πιο πρακτικές) επιλογές, βγάζοντας από τη μέση ένα απ’ τα σημαντικότερα εμπόδια του σόλο ταξιδιού: το κόστος. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν είτε ανεξάρτητα είτε μόνοι ως μέρος ενός μεγαλύτερου γκρουπ, συχνά πληρώνουν έως και διπλάσια ποσά για δωμάτιο, ανάμεσα σ’ άλλα. Το πολυτελές "Gili Lankanfushi" (gili-lankanfushi.com) στις Μαλδίβες, που ανέβασε πρόσφατα το σόλο ταξίδι σε άλλο επίπεδο, προσφέρει από ένα ντιζαϊνάτο ημερολόγιο για αυτοστοχασμό μέχρι ολιστικές θεραπείες και εκπαίδευση στον καθαρισμό υφάλων, κρατώντας και τους πιο εσωστρεφείς σε εγρήγορση. Είδαμε, επίσης, εξαιρετικές προσφορές τελευταία από γραφεία όπως τo διεθνές "Explore" (explore.co.uk) για δωρεάν ή μισοτιμής αναβάθμιση σε δικό σας δωμάτιο σε εκατοντάδες εκδρομές, όπως αυτές σε Ισλανδία, Μαρόκο και Ανταρκτική. 

Νυρεμβέργη
© saiko3p / Shutterstock.com
Νυρεμβέργη: πλούσια σε ιστορία – και ευδιάθετες παρέες.

Η τεχνολογία, τέλος, έρχεται κι εδώ να μας λύσει τα χέρια με όλο και περισσότερες επιλογές, που προσφέρουν μοναδική ευκολία και ασφάλεια. Χάρη σε έξυπνες εφαρμογές, όπως οι CityMapper (για συνεχείς ενημερώσεις στο δίκτυο μεταφορών) και φυσικά τα Google Maps, παίρνουμε με αυτοπεποίθηση το δρόμο προς τον οικονομικό ξενώνα, που ξετρυπώσαμε λίγο έξω απ’ το κέντρο της πόλης, και αξιοθέατα στη μέση του πουθενά. Κάνουμε γρήγορες και χρήσιμες μεταφράσεις (iTranslate), αναζητούμε νέες γνωριμίες με ανάλογα ενδιαφέροντα στον προορισμό μας (MeetUp) και βρίσκουμε δίχως ντροπή και πανικό την πιο κοντινή δημόσια τουαλέτα (Flush).

Δοκιμασμένοι σόλο προορισμοί – για αρχάριους και μη

Κυανή Ακτή
© Shutterstock.com
Απ’ τις Κάννες στη Μεντόν, τα hot spots της Κυανής Ακτής είναι λίγες στάσεις με το τρένο μακριά.

Πατάς γκάζι για περιπέτεια ακόμα και με 10 ευρώ στην τσέπη ή ταξιδεύεις μόνο όταν έχεις αρκετό χρόνο και budget για ανέσεις; Περιμένεις την τέλεια συγκυρία ή απλώς μαζεύεις βαλίτσες για Πράγα, Ισλανδία, Γκραν Κάνυον; Άλλες προτεραιότητες, προγράμματα ασυνδύαστα, διαφορετικοί ορισμοί του ταξιδιού ανάμεσα σε γνωστούς και φίλους... Κάπως έτσι βρέθηκα, χωρίς δική μου παρέα, σε μια ταράτσα της Φεζ, να μιλάω για μουσικές της ερήμου μ’ έναν Μαροκινό καφετζή και στην Αριζόνα να τρώω ένα αξέχαστο σάντουιτς, με τον φιδωτό ποταμό Κολοράντο στο πιάτο – κάπου 15 χρόνια πριν από την πανδημία, αλλά, αν μη τι άλλο, το μήνυμα ότι ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει είναι πιο βροντερό από ποτέ. Aπ’ το να πιάσεις κουβέντα με κόσμο που πιθανώς δεν θα γνώριζες ποτέ εντός της ζώνης ασφαλείας της παρέας σου μέχρι να ξεκαθαρίσεις τις σκέψεις σου, να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου και να ζήσεις εμπειρίες ζωής, το ανεξάρτητο ταξίδι είναι όνειρο και πρόκληση ταυτόχρονα. Αυτοί οι πέντε προορισμοί είναι δοκιμασμένοι για πράσινες, πολιτιστικές κι εξωτικές solo διαδρομές το 2023, ασφαλείς και συνάμα περιπετειώδεις.

Κοπεγχάγη 

Aπ’ τα γραφικά μπαράκια κι εστιατόρια γύρω απ’ το Nyhavn μέχρι τα καφέ και τα vintage διαμαντάκια της Studiestræde (ιδανική εναλλακτική στην πολύβουη Strøget)· κι απ’ το Μαύρο Διαμάντι (βλέπε Βασιλική Βιβλιοθήκη της Δανίας) μέχρι τo Moυσείο Μοντέρνας Τέχνης Louisiana, η βιώσιμη και ντιζαϊνάτη Κοπεγχάγη γυρίζεται με τα πόδια, το ποδήλατο – ή το καγιάκ. Αν διστάζετε να νοικιάσετε μόνοι σας καγιάκ για αρχάριους, η Kayak Republic (kayakrepublic.dk) κάνει ομαδικές ξεναγήσεις, αλλά και μαθήματα για να γυρίσετε εξπέρ απ’ τη "μοναχική" παραμονή σας στη δανέζικη πρωτεύουσα.

Νυρεμβέργη 

Με ή χωρίς παρέα, η Νυρεμβέργη δεν χορταίνεται: οι νωχελικές βόλτες στο χρόνο στην ατμοσφαιρική παλιά πόλη, το καθηλωτικό πανόραμα που απλώνεται στους πρόποδες του αυτοκρατορικού κάστρου, το εξαιρετικά διατηρημένο σπίτι-μουσείο του ζωγράφου Άλμπρεχτ Ντίρερ, οι αυθόρμητες παρέες που μαζεύονται στα πλακόστρωτα και στις μπιραρίες στις όχθες του ποταμού Πέγκνιτς για κουβεντούλα και απρόσμενες παραστάσεις όπερας δρόμου... Λίγο έξω απ’ το ειδυλλιακό μεσαιωνικό κέντρο, τα δικαστήρια όπου έλαβε χώρα η Δίκη της Νυρεμβέργης και τα επιβλητικά ναζιστικά αρχιτεκτονήματα για τις μαζικές συνεδριάσεις του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος δίνουν ανατριχιαστική τροφή για σκέψη. 

Κυανή Ακτή 

Απ’ τα στενά γύρω απ’ την κεντρική πλατεία Massena μέχρι τη Vieille Ville (παλιά πόλη) και τη θεαματική Promenade des Anglais, θα σεργιανίσετε ανάμεσα σε σικάτους παραθεριστές και skaters, και θα ανακαλύψετε αγαπημένα μουσεία, όπως αυτό της σύγχρονης τέχνης (τα μουσεία Matisse και Chagall σάς περιμένουν, επίσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα). Τα φθηνά και τακτικά δρομολόγια των τοπικών λεωφορείων και τρένων κάνουν παιχνιδάκι τις budget εκδρομές στη Γαλλική Ριβιέρα –Μονακό, Κάννες, Μεντόν, Αντίμπ–, αλλά και στη γραφική μεσαιωνική πόλη του Saint-Paul de Vence, ένα ανοιχτό μουσείο από μόνη της, και στα γραφικά ορεινά χωριά των Alpes-Maritimes –Saorge, Breil-sur-Roya και Tende– που θα επισκεφτείτε με το ιστορικό τρένο Train des Merveilles (menton-riviera-merveilles.co.uk). 

Ρέικιαβικ
© Shutterstock.com
Eξερευνήστε την άγρια ομορφιά της Ισλανδίας με βάση το φιλόξενο Ρέικιαβικ.

Ρέικιαβικ

Καφέ κι εστιατόρια που σερβίρουν από λαχταριστά βουνά από pancakes μέχρι ολόφρεσκα ψαρικά, μαγαζιά ανεξάρτητων ντόπιων σχεδιαστών και μπαρ για απρόσμενες live μουσικές συγκεντρώνονται κατά μήκος της ιστορικής Laugavegur και στους γύρω δρόμους της πιο compact και ασφαλούς πρωτεύουσας της Ευρώπης. Θα δείτε φάλαινες και θαύματα της φύσης, όπως οι καταρράκτες Gullfoss σε αξέχαστες μονοήμερες εκδρομές, και θα κάνετε βουτιές στα πολυαγαπημένα απ’ την ντόπια κοινότητα υπαίθρια λουτρά και τις θερμαινόμενες πηγές που θα συναντήσετε παντού στο αλλόκοσμο ηφαιστειακό τοπίο. Με τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό να απλώνεται στον ορίζοντα, τo νέο thermal spa "Sky Lagoon" (skylagoon.com) ήρθε πρόσφατα να προστεθεί σε μια σειρά από πρώτης ποιότητας προτάσεις –όπως το "Blue Lagoon" (bluelagoon.com)– για απόλυτη χαλάρωση κι αποτοξίνωση στα περίχωρα του Ρέικιαβικ. 

Κανάρια νησιά 

Στα αγαπημένα hostels των σέρφερ της Γκραν Κανάρια θα βρείτε αβίαστα παρέα για βόλτες στην πρωτεύουσα Las Palmas, αλλά και για τις πρώτες σας προσπάθειες πάνω στη σανίδα. Το ταξιδιάρικο πολιτιστικό κέντρο Casa de Colón (Σπίτι του Κολόμβου) (casadecolon.com), στην παλιά πόλη, και ο σύγχρονος συναυλιακός χώρος Auditorio Alfredo Kraus, στην παραλία, θα γεμίσουν τις ημέρες σας με ιστορίες, τέχνες και μουσικές απ’ τα Κανάρια κι ακόμα παραπέρα. Εναλλακτικά, οι ηλιόλουστοι αμμόλοφοι του Maspalomas σάς περιμένουν μόλις 40 λεπτά νότια με τ’ αμάξι. Τα συχνά δρομολόγια των πλοίων θα σας φέρουν σε μιάμιση περίπου ώρα και στην Τενερίφη για βουτιές και windsurfing στo χαλαρών ρυθμών El Médano, αλλά και κινηματογραφικές διαδρομές πάνω απ’ τα σύννεφα με φόντο το ηφαιστειακό τοπίο του ψηλότερου βουνού της Ισπανίας Teide. 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.