Οι καλύτεροι προορισμοί για Πασχαλινές αποδράσεις και τα ξενοδοχεία τους

Κοσμοπολίτικα ή κατανυκτικά, οικογενειακά ή με φίλους, στο κλεινόν άστυ ή εκτός των τειχών, το φετινό Πάσχα μάς βρίσκει έτοιμους να το ζήσουμε όπως του αξίζει.

Πάσχα στην Κέρκυρα © Shutterstock.com

Με φημισμένα έθιμα να αναβιώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η επιδραστικότητα των ελληνικών παραδόσεων είναι ένα μόνο από τα πράγματα που αποτυπώνονται ανάγλυφα στο Πάσχα των Ελλήνων. Κοσμοπολίτικα ή κατανυκτικά, οικογενειακά ή με φίλους, στο κλεινόν άστυ ή εκτός των τειχών, το φετινό Πάσχα μάς βρίσκει έτοιμους να το ζήσουμε όπως του αξίζει. Με φως. Έστω και αν είναι αυτό μιας λαμπάδας. 

Κέρκυρα über alles

Οι καλύτεροι προορισμοί για Πασχαλινές αποδράσεις και τα ξενοδοχεία τους - εικόνα 1
Μελωδικό και φαντασμαγορικό το περίφημο Πάσχα στην Κέρκυρα.

Σε μια υποθετική ερώτηση, ποια περιοχή της Ελλάδας σού έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το Πάσχα, οι περισσότερες απαντήσεις θα περιλάμβαναν την Κέρκυρα. Το κερκυραϊκό Πάσχα είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του, με τη δύναμη της μουσικής και βέβαια του ήχου από τη ρίψη των περίφημων μπότηδων να παρασέρνει τον καθένα σε μια ξεχωριστή εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσει. Με αφετηρία την Περιφορά των Επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής όπου οι φιλαρμονικές παιανίζουν πένθιμα εμβατήρια, η κατάνυξη δίνει τη θέση της στη γιορτή το πρωί του Σαββάτου με την Πρώτη Ανάσταση και βέβαια τη φασαρία των κανατιών που σπάνε στα πλακόστρωτα.

Corfu Imperial
Το πιο μεγαλοπρεπές κερκυραϊκό Πάσχα έχει την υπογραφή της Grecotel στο περίφημο "Corfu Imperial".

Άκρως μεγαλοπρεπώς, το κερκυραϊκό Πάσχα μοιράζεται ανάμεσα στις μελωδίες των φιλαρμονικών και φυσικά την υποδειγματική φιλοξενία με την υπογραφή της Grecotel. Η Ανάσταση, το αναστάσιμο δείπνο, το σούβλισμα του οβελία και πληθώρα παροχών πρωταγωνιστούν στην αξέχαστη πασχαλινή εμπειρία που προσφέρει η Grecotel στα τρία της ξενοδοχεία, τα "Grecotel Corfu Imperial", "Eva Palace" και "LUXME Dapnhlia Bay Dassia"

Πελοποννησιακή παράδοση

Επιτάφιος
© shutterstock.com
Άγνωστες παραδόσεις, ξεχωριστά έθιμα και κατάνυξη υπόσχεται το Πάσχα στη Μεσσηνία.

Ανάλογα με την περιοχή, το Πάσχα στην Πελοπόννησο το γιορτάζουμε μέσα από διάφορες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκφάνσεις του. Τις δικές της ομορφιές κρύβει η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ηλεία, αφού στον Πύργο και την Αμαλιάδα η έξοδος των Επιταφίων συνδυάζεται με μια μεγάλη συνάντησή τους στο κέντρο των δύο πόλεων, με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων και επισκεπτών. Φροντίστε λοιπόν εγκαίρως για κατάλυμα, αλλά όχι οποιοδήποτε! Με τη λάμψη πέντε αστέρων στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους του, το πολυτελές resort Aldemar Olympian Village στην παραλία Σκαφιδιά είναι ιδανικός προορισμός για οικογενειακές πασχαλινές αποδράσεις. Χαλαρωτική ατμόσφαιρα και εγκάρδια φιλοξενία κυριαρχούν στο θαυμάσιο resort ήπιας αρχιτεκτονικής με σύγχρονες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Aldemar Olympian Village
Πασχαλινή λάμψη πέντε αστέρων στην Ηλεία, όπως μόνο το "Aldemar Olympian Village" γνωρίζει. 

Η Μεσσηνία φέρνει αυτές τις ημέρες στο φως την πλούσια κληρονομιά της αλλά και άγνωστες παραδόσεις κι έθιμα. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στην Κορώνη τα παιδιά, κρατώντας σταυρούς, επισκέπτονται τα σπίτια της γειτονιάς και διηγούνται τα πάθη του Χριστού, ενώ στην Καλαμάτα αναβιώνει τη Μεγάλη Πέμπτη το έθιμο Ξαμόνια, ένα προσκύνημα τα μεσάνυχτα στα ξωκλήσια της περιοχής. Μένοντας στην περιοχή, και ξεδιπλώνοντας μια δυναμική γευστική βεντάλια με τοπικό χρώμα και το παραδοσιακό ύφος των ημερών, το "Ammothines" στην παραλία Πετροχωρίου, χάρη στις farm to table πρακτικές του, δημιουργεί τις βάσεις για κάποια νόστιμα πασχαλινά ενσταντανέ. 

Ammothines
Ελληνική βιώσιμη γαστρονομία στις "Ammothines", με φόντο την παραλία Πετροχωρίου. 

Με την άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Μάνης, που τώρα το Πάσχα κυριαρχείται από βαθιά μυστικιστική ατμόσφαιρα, συμπορεύονται αρμονικά η λιτή πολυτέλεια και η φινέτσα του "Searocks Villas Exclusive Resort". Απολύτως ενσωματωμένο στο τοπίο, αυτό το συγκρότημα από ιδιωτικές υπερσύγχρονες βίλες, καθεμία με τη δική της πισίνα, αποπνέει μια αίσθηση ιδιωτικότητας και ηρεμίας.

Στην ορεινή Κορινθία, πέρα από την ανοιξιάτικη φύση που είναι από μόνη της βασικός λόγος για να περάσετε εδώ το Πάσχα, σημειώστε την κατανυκτική ατμόσφαιρα σε πολλά μοναστήρια και μικρές εκκλησιές. Εκεί, σε ένα καταπράσινο σκηνικό, το "Κτήμα Νοόσφαιρα" wellness & retreat center. ένα συγκρότημα ξύλινων κτιρίων με ατμόσφαιρα boutique hotel και ζεν φιλοσοφία, προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις ευεξίας και χαλάρωσης. Στρέφοντας το βλέμμα προς τη θάλασσα, βρίσκουμε σε προνομιακή τοποθεσία στον Κορινθιακό το "Sikyon Coast Resort and Spa", με τη διακριτική πολυτέλεια, τη σύγχρονη άνεση και την ανεπανάληπτη θέα να συνθέτουν τα ατού μιας ξενοδοχειακής μονάδας που συνδέεται με την εκκεντρική για την εποχή της βίλα του ζευγαριού Σικελιανού - Πάλμερ.

Τοπία άγριας ομορφιάς από πέτρα και φως συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό στη Μάνη για όσους θέλουν να δώσουν μια κινηματογραφική διάσταση στην πασχαλινή τους απόδραση. Στο γραφικό Οίτυλο, ο "Ξενώνας Πετρίτης" σάς προσκαλεί να γνωρίσετε την πραγματική μανιάτικη φιλοξενία, ενώ η τοποθεσία είναι ιδανική για βόλτες σε μερικά από τα ομορφότερα τοπόσημα της Μάνης αλλά και για πεζοπορίες στη φύση.

Ανα-στάσεις στις Κυκλάδες

Τήνος
© shutterstock.com
Μια κατανυκτική πνοή περιβάλλει την Τήνο ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το Πάσχα στην Τήνο όλα παίρνουν υπερκόσμια πνοή: ο επιτάφιος φτάνει μέχρι τη θάλασσα και τα βεγγαλικά μέχρι τον ουρανό. Στο κλίμα θα μπείτε ακολουθώντας τη λιτανεία έξι επιταφίων στη Χώρα, η στιγμή όμως που θα χαραχτεί στη μνήμη σας είναι η είσοδος του επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς. Από την πλευρά του, προσωποποιημένη φιλοξενία με μπόλικο τηνιακό αέρα υπόσχεται το "Enea Apartments", κρατώντας την εμμονή στην ποιότητα κι επενδύοντας στο design και στις σύγχρονες ανέσεις.

Πάσχα στην Ελλάδα, Enea Apartments
Φέτος το Πάσχα σαλπάρουμε για την Τήνο και το κομψό και minimal "Enea Apartments". 

Η Σέριφος με την τόσο τραχιά όσο και εύθραυστη γοητεία της, με τις πεισματικά ανοργάνωτες παραλίες και με μια από τις ομορφότερες Χώρες των Κυκλάδων, γιορτάζει το Πάσχα κατανυκτικά… και με την πρώτη βουτιά της χρονιάς. Σταθερό σημείο αναφοράς για χαλαρές εμπειρίες εκλεκτικής ιδιωτικότητας παραμένουν οι "Kalami Suites", εξασφαλίζοντας νησιώτικη φιλοξενία σύμφωνα με τις προσδοκίες του σύγχρονου επισκέπτη.

Αν και έχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μας ως παραθεριστικός προορισμός, η Σχοινούσα μπαίνει στο ραντάρ και το Πάσχα, όχι μόνο επειδή αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για τις ανοιξιάτικες βουτιές αλλά και χάρη στον δωρικό εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας. Για όλους όσοι επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία των μικρών Κυκλάδων, αέρα απόλυτης αποσυμπίεσης φέρνουν οι "Theasis Luxury Suites", ένα ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε με έναν και μοναδικό σκοπό. Να χαρίσει ποιοτικές και υψηλής κατηγορίας διακοπές σε μια γαλήνια τοποθεσία με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο.

Selene
© Χρήστος Δράζος
Γαστρονομική φινέτσα σε κοσμοπολίτικο σκηνικό με τη συνταγή του "Selene" στη Σαντορίνη. 

Με το κατανυκτικό κλίμα των ημερών να ταιριάζει άψογα με το ηφαιστιογενές περιβάλλον, η Σαντορίνη υπογράφει μια εμπειρία υψηλής κλάσης, που μας ταξιδεύει στη φινετσάτη πλευρά της κυκλαδίτικης γεύσης μέσω του εμβληματικού εστιατορίου "Σελήνη". Ο Έκτορας Μποτρίνι στρέφει τον μαγειρικό του προβολέα στους γευστικούς θησαυρούς του Αιγαίου, συνθέτοντας ένα μενού που ξεδιπλώνεται σαν γαστρονομική τουρνέ στα λιμάνια των πιο νόστιμων καλοκαιριών μας.

Ιδιαίτερες πασχαλινές αφηγήσεις

Το πράσινο ζωηρεύει, η θάλασσα ημερεύει και το μπλε του ουρανού λούζει τα βράχια της Αστυπάλαιας, που γεμίζουν βότανα, θυμάρι, φασκόμηλο και σκίνο. Το Πάσχα στην "πεταλούδα" του Αιγαίου έχει χρώματα, αρώματα και πλούσια έθιμα, με αποκορύφωση το υπερθέαμα βεγγαλικών το βράδυ της Ανάστασης και το γιορτινό τραπέζι με το λαμπριανό την Κυριακή του Πάσχα. Για όλους τους παραπάνω λόγους κάνουμε check in στο συγκρότημα διαμερισμάτων "Kallichoron" στη Χώρα, που, μιξάροντας τη νησιωτική παράδοση με τη σύγχρονη άνεση, εστιάζει με μεράκι στην ανάδειξη του θεματικού τουρισμού.

Αντοχή στο ξενύχτι απαιτεί το Πάσχα στη Σκιάθο, καθώς ακολουθεί το αγιονορείτικο τελετουργικό. Πράγμα που σημαίνει πως η Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη μία βράδυ, ενώ η λιτανεία στα καλντερίμια της Χώρας δεν αρχίζει νωρίτερα από τις 4 το πρωί. Για το απαραίτητο power nap τα υψηλής αισθητικής και μίνιμαλ σχεδιασμού "Chora Suites", "Neapolis 21 Suites" και "Lithos Suites" της Premium Key προσφέρουν ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής στο κοσμοπολίτικο νησί.

Ωστόσο, το Πάσχα είναι μια πολύ καλή περίοδος για να πάρουμε τα βουνά! Μια ξεχωριστή πρόταση φιλοξενίας συνθέτει και για τις πασχαλινές μας εξορμήσεις το "Anerada Inn Suites" στο ατμοσφαιρικά πετρόχτιστο Μεγάλο Χωριό στο Καρπενήσι, μέσα σε μια πανέμορφη πράσινη έκταση που θυμίζει το γοητευτικό καταφύγιο μιας νεράιδας. Εναλλακτικά με αιτία, το ξενοδοχείο αγροτουρισμού "Ninemia" φιλοξενεί καινοτόμες δράσεις βιωσιμότητας, ένα θεματικό πάρκο για την επιστήμη της Φυσικής και 25 στρέμματα πρασίνου με φάρμα και τρενάκι για τα παιδιά, που σιγοντάρει με όλα τα προνόμια των οικογενειακών διακοπών.

6 Κλειδιά
Τα "6 Κλειδιά" σας προσκαλούν σε  μια πηλιορείτικη πασχαλινή απόδραση με ανεμπόδιστη θέα.

Παραμένουμε ορεσίβιοι αλλά σε διαφορετικό βουνό, αυτό των Κενταύρων! Τέλεια εναρμονισμένο με το τοπίο, έχοντας τις επιβλητικές όσο και γοητευτικές πλαγιές του Πηλίου ως φόντο και τη θάλασσα κυριολεκτικά στο πιάτο, το boutique ξενοδοχείο "6 Κλειδιά" ξεκλειδώνει στις 7 Απριλίου με εγκάρδια αύρα, δίνοντας έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια και προσφέροντας προσωπικές υπηρεσίες και βραβευμένη γαστρονομία.

Χωρίς να αδικούμε τους υπόλοιπους προορισμούς, η Κρήτη είναι μια κατηγορία από μόνη της και το Πάσχα. Το κάψιμο του Ιούδα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας, από άκρη σε άκρη του νησιού. Επιπλέον, δεν είναι μόνο ο επιτάφιος που περιφέρεται τη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά μαζί του "περιφέρεται" στα χωριά και το παραδοσιακό κρητικό τσιμπούσι με τη ρακή σε γενναίες ποσότητες. Φορώντας την ολάνθιστη φορεσιά του, ο Άγιος Νικόλαος είναι προορισμός που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές, που ολοκληρώνονται με τη διαμονή σε ένα resort όπως το "NIKO Seaside Resort MGallery".

NIKO Seaside Resort
Μια ανοιξιάτικη εμπειρία στον Άγιο Νικόλαο ολοκληρώνεται με διαμονή στο "NIKO Seaside Resort MGallery". 

Στον νομό Ηρακλείου, από την άλλη, τρία ξενοδοχεία της Karatarakis Hotels & Restaurants, τα "Lato Boutique Hotel", "Olive Green" και "Legacy Gastro Suites", παρέχουν τα απαραίτητα για χαλάρωση με eco friendly πρόσημο και ειδικό αναστάσιμο δείπνο. Αν, πάλι, σας λείψει η δυνατή ψαροφαγία, το "Argentina" πάνω στη θάλασσα του Κολυμβαρίου, δυο βήματα απ’ τα Χανιά, μετατρέπει τους θησαυρούς που συγκεντρώνουν τα οικογενειακά ψαράδικα, σε μερακλίδικες λιχουδιές.

Minos Beach art hotel
Πολυσυλλεκτικό γαστρονομικό και arty προφίλ σε εορταστική ερμηνεία συναντάμε στο "Minos Beach art hotel".

Συνεχίζοντας τελείως δυτικά, στον Άγιο Νικόλαο, το "Minos Beach art" καλωσορίζει στα πολυτελή bungalows και τις βίλες του όσους επιθυμούν να ζήσουν την πιο αυθεντική εκδοχή του Πάσχα και να συνδεθούν με τις κρητικές παραδόσεις και τα έθιμα, πάνω στο κύμα και σε ένα γοητευτικά πολυτελές περιβάλλον με καλλιτεχνική αύρα.

Στο κλεινόν άστυ

Τι και αν η παράδοση επιτάσσει Πάσχα στο χωριό, η πόλη μπορεί να προσφέρει συγκινήσεις αστικές και στιλάτες. Η φινετσάτη αρχή γίνεται στο "St. George Lycabettus Lifestyle Hotel", όπου θα γιορτάσετε τη Λαμπρή με παραδοσιακές γεύσεις και την απρόσκοπτη θέα της Αθήνας στο πιάτο. Αφού παρακολουθήσετε την αναστάσιμη ακολουθία στο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη του Λυκαβηττού, στη συνέχεια κατευθυνθείτε στα "Le Grand Balcon" και "La Suite Lounge", του οποίου η θέα έχει βραβευτεί ως η καλύτερη στην Ευρώπη για το αναστάσιμο δείπνο με παραδοσιακή μαγειρίτσα, μαγειρίτσα με μανιτάρια, αρνάκι φρικασέ, αντικριστό, κοκορέτσι παραδοσιακό στη λαδόκολλα και πολλές ακόμα γευστικές προτάσεις. 

Όσοι επιλέξετε την ωραία λύση ενός πασχαλινού city break στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη, ανηφορίστε μέχρι τη Μονή Βλατάδων, την πιο όμορφη από τις βυζαντινές εκκλησιές της Άνω Πόλης, για λειτουργίες χωρίς πολλά βεγγαλικά. Για τις ημέρες της νηστείας τη Μεγάλη Εβδομάδα, το ιστορικό μαγαζί της Καλαμαριάς "Μαϊάμι" μπλεντάρει παράδοση με comfort δημιουργικότητα στην ανανεωμένη κουζίνα του. Ένας ψαροφαγικός καμβάς με άποψη σιγοντάρει την πάντα φορτωμένη με θησαυρούς ψαριέρα με τη μεθυστική θέα της σάλας και της απλόχωρης βεράντας προς τη γαλάζια παλέτα του Θερμαϊκού.

Αντίστοιχης ιωδιούχας μαεστρίας είναι και το "Grada Nuevo", που συνεχίζει να γράφει ιστορία εδώ και 25 χρόνια. Η κομψότητα και το μοντέρνο ύφος του εστιατορίου του δίνει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, ενώ τα πιάτα που ακολουθούν τις τάσεις της εποχής, αναδεικνύουν εμπνευσμένα την εξαιρετική πρώτη ύλη. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.