Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Κρασί Sommelier.

Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμάται ότι στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις θέσεων, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επικαιροποιημένη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα: "Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2022". Η μελέτη εκπονήθηκε με την αξιοποίηση πρωτογενούς έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στα ξενοδοχεία - μέλη του ΞΕΕ.

Διαβάστε Επίσης

Σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη για την αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, το 2022 καταγράφηκε αύξηση των θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό των ελλείψεων παρέμεινε ίδιο.

Tα κύρια σημεία της μελέτης  έχουν ως εξής:

Οι ελλείψεις ανά ειδικότητα

Οι ειδικότητες Καμαριέρα, Σερβιτόρος, Receptionist,  Βοηθός σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη, αντιστοιχούν συνολικά στο 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας, βάσει οργανογράμματος, στο 54% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν και στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν.
Αριθμητικά, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάστηκαν σε Καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις ή 12% του συνόλου των ελλείψεων και 18% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα), σε Σερβιτόρους (5.164 ή 9% των ελλείψεων και 22% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε Βοηθούς Σερβιτόρου (3.883 ή 6% των ελλείψεων και 21% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε Receptionist (3.460 ή 6% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων). Ακολούθησαν οι Barista/Barman-Barwoman (2.729 ή 5% και 24% αντίστοιχα), Λαντζέρης (2.866 ή 5% και 24% αντίστοιχα) και Τεχνική Υποστήριξη (2.054 ή 3% και  21% αντίστοιχα).

Receptionist Ξενοδοχείο

Η ειδικότητα με την μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις ήταν Sommelier (57% ή 361 άτομα), ακολουθούμενη από Στέλεχος Guest Relations (41% ή 1.083), Βοηθό Κηπουρού (37% ή 489) και Βοηθό Receptionist (35% ή 1.393).

Οι ελλείψεις ανά τμήμα

Από πλευράς τμημάτων, οι περισσότερες ελλείψεις καταγράφηκαν στο F&B (13.557 ή 23% του συνόλου των ελλείψεων και 23% των αντίστοιχων προβλεπομένων θέσεων) και Housekeeping (13.324 ή 22% και 22% αντίστοιχα).

Εστιατόριο Manager Σερβιτόρος

Οι ανάγκες προσωπικού ανά κατηγορία ξενοδοχείου

Σε απόλυτα μεγέθη, οι περισσότερες ελλείψεις προσωπικού παρατηρήθηκαν στα ξενοδοχεία 4 αστέρων (16.381 ή 27% των συνολικών ελλείψεων) και στα ξενοδοχεία 3 αστέρων (15.361 ή 26%). Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι αυτά που είχαν τις ποσοστιαία λιγότερες ελλείψεις (15%) σε σχέση με τις ανάγκες τους. Τα ξενοδοχεία 2 και 3 αστέρων είναι αυτά που είχαν τις ποσοστιαία περισσότερες ελλείψεις (31% και 28%) σε σχέση με τις ανάγκες τους. Συγκρίνοντας τα ποσοστά έλλειψης του 2022, με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2021, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού έλλειψης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, καθώς από 17% που ήταν το 2021, έπεσε σε 15% το 2022. 

Μάγειρας Σεφ

Οι ελλείψεις ανά γεωγραφική περιοχή

Από το σύνολο των θέσεων εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος, το 27% αντιστοιχεί σε θέσεις εργασίας σε  ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί η Κρήτη με 20%, τα Ιόνια Νησιά με 12% και η Κεντρική Μακεδονία με 10%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές, αντιστοιχεί ποσοστό μικρότερο από 10% του συνόλου.
Το 24% των συνολικών ελλείψεων (14.346 κενές θέσεις εργασίας) καταγράφηκε στο Νότιο  Αιγαίο, το 18% (10.808 θέσεις) στην Κρήτη, το 10% (5.891 θέσεις) στην Κεντρική Μακεδονία και το 14% (8.378 θέσεις) στα Ιόνια Νησιά.

Δείτε την πλήρη μελέτη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Κωνσταντίνος Μουτζούρης: "Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είναι "προσφυγονήσια""

Σε σταθερή πορεία ανάκαμψης μετά τη μεγάλη μεταναστευτική κρίση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναδύονται όλο και περισσότερο ως ιδανικός προορισμός για αποδράσεις με πολιτιστικό και γαστρονομικό πρόσημο, κι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης μιλά στο Αθηνόραμα για τον τρόπο με τον οποίο η περιοχή χαράζει την επόμενη μέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΙΩΣΗΦ ΠΡΩΙΜΑΚΗς
25/07/2024

"Από Στόμα σε Στόμα": Η γαστρονομία και ο πολιτισμός της Επανομής από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με μια σειρά από καλαίσθητα μίνι βιβλιαράκια το Κτήμα Γεροβασιλείου φέρνει κοντά μας τον τόπο του, την Επανομή, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Ο κατήφορος της Μυκόνου - Πτώση τιμών, κίνησης και αίγλης

Η αρχή της καθόδου της Μυκόνου και οι απάντηση των τουριστών.

"Βροχή" οι καταγγελίες στο MyCoast για παραβάσεις στις παραλίες - "Πρωταθλήτριες" έξι περιοχές

Σε περισσότερους από 4.500 ελέγχους προχώρησαν οι Κτηματικές Υπηρεσίες μετά από καταγγελίες πολιτών που αφορούν σε παραλίες και αιγιαλούς.

H Κατερίνα Μισιχρόνη έχει κάνει κρατητήριο στην Αίγυπτο και αυτή είναι μία μόνο από τις αξέχαστες ταξιδιωτικές περιπέτειες που μοιράζεται μαζί μας

Η ηθοποιός Κατερίνα Μισιχρόνη δεν σταματά να ταξιδεύει και μοιράζεται μαζί μας αναμνήσεις, ιδανικούς προορισμούς και απρόοπτα.

"Eκρηξη" τουριστικών εσόδων στο πεντάμηνο

Ποιες χώρες τροφοδοτούν τις επιδόσεις ρεκόρ και το ταξιδιωτικό ισοζύγιο έχει πλεόνασμα.

Νίσυρος: το 2ο GEO/eco-FESTIVAL ΝΙΣΥΡΟΥ φέρνει μουσική και οικολογία στο ηφαίστειο

Αντλώντας ενέργεια από το ζωντανό ηφαίστειο της Νισύρου, το μοναδικό αυτό νησί της Δωδεκανήσου εκπέμπει μηνύματα μουσικής καλλιέργειας και οικολογικής ευαισθησίας μέσα από τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του 2ου GEO/eco-FESTIVAL ΝΊΣΥΡΟΥ με ατμοσφαιρικό σκηνικό τον κρατήρα του ηφαιστείου.