Ταξίδια εθελοντισμού

Είσαι νέος, ωραίος και έχεις ήδη σβήσει 18 κεράκια στην τούρτα σου; Είσαι ανήσυχο πνεύμα και θέλεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στον πλανήτη; Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις χρειάζονται τη βοήθειά σου! Τα εθελοντικά προγράμματα εργασίας που οργανώνουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό σου δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσεις low-budget διακοπές και προσφορά.

Ταξίδια εθελοντισμού

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Είσαι νέος, ωραίος και έχεις ήδη σβήσει 18 κεράκια στην τούρτα σου; Είσαι ανήσυχο πνεύμα και θέλεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στον πλανήτη; Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις χρειάζονται τη βοήθειά σου! Τα εθελοντικά προγράμματα εργασίας που οργανώνουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό σου δίνουν τη δυνατότητα να συνδυάσεις low-budget διακοπές και προσφορά.

από τη Βούλα Ακριβάκη

WWF - Mια φωλία για τα πουλιά

Ταξίδια εθελοντισμού - εικόνα 1

Πρωινή εργασία, συζητήσεις και περιηγήσεις, εκδρομές και συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα προτείνουν τα εθελοντικά προγράμματα της WWF.

Από 16 έως 29 Ιουλίου μπορείτε να βρεθείτε στο Δέλτα του Έβρου, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους παγκοσμίως, και να αποκαταστήσετε τις περιφράξεις των δέντρων που έχουν φυτευτεί εκεί με σκοπό να αυξηθούν οι θέσεις φωλεοποίησης για τα υδρόβια πουλιά. Στη Λεύκιμη Έβρου από 23 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου πάρτε χάρτες και πινέλα για χάραξη και σήμανση περιηγητικών μονοπατιών. Στη Βωβούσα στο Ανατολικό Ζαγόρι από 23 Ιουλίου έως και 5 Αυγούστου θα ασχοληθείτε με τον καθαρισμό, τη σήμανση και την ανάδειξη των οικοτουριστικών μονοπατιών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Στη Δαδιά Έβρου, από τις 30 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου, θα συντηρήσετε τα υπάρχοντα μονοπάτια της Γκίμπρενας και του Παρατηρητηρίου. Το κόστος του προγράμματος είναι € 105.

INFO

Δηλώσεις συμμετοχής έως και τις 23 Ιουνίου, στο 2103314893 και στο site www.wwf.gr.

Δίκτυο Μεσόγειος SOS - Για καθαρές θάλασσες

Εάν σας αρέσει να κολυμπάτε και να λιάζεστε σε καθαρά νερά και παραλίες, δεν έχετε παρά να συμμετάσχετε στην πανμεσογειακή πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των ακτών στις παραλίες της Αττικής.

Εάν πάλι προτιμάτε τα νησιά διαθέστε τουλάχιστον μία εβδομάδα και ταξιδέψτε στη Σίφνο. Από τις 13/7 έως και τις 22/8 μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο Περίπτερο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και την οργάνωση περιβαλλοντικών παιχνιδιών στην παραλία Καμάρες και στον καθαρισμό, τη σήμανση μονοπατιών και τη δημιουργία ξύλινων εισόδων στην αρχή τους. Εάν οι γνώσεις σας το επιτρέπουν, μπορείτε να ασχοληθείτε και με την καταγραφή της πανίδας και της χλωρίδας σε μια προστατευόμενη από το πρόγραμμα Natura περιοχή. Όσοι βρεθούν στη Σίφνο το διάστημα αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το διεθνές συμπόσιο-σεμινάριο «Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική & Παραδοσιακή Δόμηση». Επίσης, στις 24 και 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Βιώσιμη διαχείριση περιοχής Natura, δραστηριότητες κι επαγγέλματα για τοπική ευημερία» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκές μέρες δράσης». Από 21/8 έως 1/9 σειρά έχει η Λέσβος και η Διεθνής Συνάντηση Νέων με θέμα «Επι-Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Οι συμμετέχοντες καλούνται να καλύψουν απλώς το 30% των μεταφορικών τους εξόδων, όλα τα υπόλοιπα (διαμονή, διατροφή, τοπικές μετακινήσεις και ασφάλιση κατά τη διάρκεια του προγράμματος) προσφέρονται από την οργάνωση.

INFO

Πληροφορίες: 2108253435, 2108228795, www.medsos.gr

Αρκτούρος - Ο φίλος της αρκούδας

Αν είστε άνω των 18 και κάτω των 25, μπορείτε να ακολουθήσετε τον Αρκτούρο στη συνεργασία του με την οργάνωση European Voluntary Service και να πεταχτείτε, για παράδειγμα, μέχρι την Αυστρία. Αν μείνετε εντός συνόρων τραβήξτε για Φλώρινα, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Το πρόγραμμα που προσφέρουν είναι εξαιρετικά ευέλικτο, καθώς μπορείτε να το ακολουθήσετε για δύο ημέρες μέχρι ένα μήνα, ενώ έχουν προβλέψει ειδικά και για οικογένειες ή εφήβους. Βασική ασχολία των εθελοντών είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του λύκου και της καφέ αρκούδας, καθώς και η φροντίδα των ζώων στα αντίστοιχα καταφύγια. Η διαμονή σε εξοπλισμένα σπίτια προσφέρεται από την οργάνωση, ενώ η διατροφή και τα μεταφορικά καλύπτονται από τους συμμετέχοντες.

INFO

Πληροφορίες: 23860/41500 και www.arcturos.gr.

Mom - Κοντά στη φώκια

Ταξίδια εθελοντισμού - εικόνα 2

Αν τρέφετε ιδιαίτερα αισθήματα για τις γλυκύτατες φώκιες της Μεσογείου, η Mom σας δίνει την ευκαιρία να βρεθείτε κοντά τους και να τους προσφέρετε την πολύτιμη βοήθειά σας. Από 15/6 έως και 30/9 θα ταξιδέψετε στην Κίμωλο ή στη Σκόπελο, ενώ από 1/6 έως και 30/9 στο Πατητήρι της Αλοννήσου. Η απασχόληση είναι 7ωρη και καθορίζεται ανάλογα με την περιοχή. Οι εθελοντές αναλαμβάνουν παράλληλα την ενημέρωση των επισκεπτών, ενώ προωθούν και υλικό για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα από δύο εβδομάδες έως και ένα μήνα, ενώ θα πρέπει να είστε άνω των 18 ετών, να έχετε κάποια δημόσια ή ιδιωτική ασφάλεια και να είστε υποστηρικτές της Mom (αυτό θα σας κοστίσει € 30). Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να συμπληρώσετε την ανάλογη αίτηση, να βγάλετε ένα εισιτήριο και… φύγατε. Η διαμονή σε πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια ή σπίτια παρέχεται από τη Mom. Εάν όμως θέλετε να είστε πιο κοντά στη φύση, επιλέξτε το κάμπινγκ που οργανώνεται στη Στενή Βάλα της Αλοννήσου.

INFO

Πληροφορίες: 2105222888, www.mom.gr.

Αρχέλων - Προστατέψτε τη χελώνα

Ταξίδια εθελοντισμού - εικόνα 3

Ο σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» δραστηριοποιείται σε τρεις περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σας προσκαλεί στην Κυπαρισσία από τις 15/5 έως και τις 15/10, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνετε στο πρόγραμμα τουλάχιστον 10 μέρες για να συμμετέχετε στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και την ενημέρωση των επισκεπτών. Στη Ζάκυνθο το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει -από τις 5 Μαΐου- και ολοκληρώνεται στις 20/10, με ελάχιστο χρόνο παραμονής τον ένα μήνα. Το εθελοντικό πρόγραμμα της Κρήτης ολοκληρώνεται στις 25/10 και στο διάστημα αυτό οι εθελοντές αναλαμβάνουν την επιστημονική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των θαλάσσιων χελωνών και της επιτυχίας εκκόλαψης, ενώ ασχολούνται και με την προστασία των φωλιών και των νεοσών. Για να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα του Αρχέλωνα θα πρέπει να έχετε κλεισεί τα 18 και να καταβάλετε € 75. Τα έξοδα διαμονής, ταξιδιού και διατροφής τα αναλαμβάνετε εξ ολοκλήρου εσείς.

INFO

Πληροφορίες: 2105231342, www.archelon.gr.

Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον - Από το Άγιο Όρος ως το Μεξικό

Ταξίδια εθελοντισμού - εικόνα 4

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε εκτός συνόρων συλλέγοντας νέες εμπειρίες, το ΠΕΕΠ σας δίνει την ευκαιρία. Αποκατάσταση παραδοσιακού παρεκκλησιού στη Γαλλία, μαθήματα παραδοσιακής κεραμικής στο μαγευτικό Μαρόκο, προστασία θαλάσσιων χελωνών στο Μεξικό και υποστήριξη αστέγων που πάσχουν από AIDS είναι λίγα μόνο από τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.

Εντός Ελλάδας τώρα οργανώνονται προγράμματα προστασίας των δασικών και θαλάσσιων περιοχών της Νέας Μάκρης, δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Αγία Βαρβάρα Αττικής αλλά και πολλές δραστηριότητες στην περιφέρεια. Εάν προτιμάτε τις πιο εξτρίμ καταστάσεις ανεβείτε προς Ήπειρο. Στα Τζουμέρκα εκτός από τη συντήρηση του Δασικού Χωριού Κέδρος και την αποκατάσταση του πέτρινου τοίχου του ναού Αγίου Νικολάου θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τρέκινγκ, ράφτινγκ, τοξοβολία και ραπέλ. Στο Άγιον Όρος τα αγόρια θα μάθουν πώς να κατασκευάζουν λιβάνι και κερί και θα βοηθήσουν στη συντήρηση του χώρου του Ιερού Κελιού.

Όλα τα προγράμματα του ΠΕΕΠ διαρκούν από 15 έως 17 ημέρες, ενώ οι εθελοντές εργάζονται χειρωνακτικά 5 με 6 ώρες την ημέρα. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι ασφαλισμένοι από την οργάνωση, ενώ πολύ συχνά τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές διοργανώσεις της περιοχής. Για να λάβετε μέρος είναι απαραίτητο να είστε πάνω από 18 ετών και να μιλάτε αγγλικά.

Το κόστος της συμμετοχής κυμαίνεται από € 120 έως € 400 ανάλογα με το πρόγραμμα. Τα έξοδα διαμονής και διατροφής καλύπτονται από το φορέα όχι όμως και τα έξοδα ταξιδιού.

INFO

Πληροφορίες: 2103825506, www.cvgpeep.gr.

Service Civil International - Δίπλα στον άνθρωπο

Ταξίδια εθελοντισμού - εικόνα 5

Η SCI δραστηριοποιείται στη χώρα μας από το 1983 και έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν σε διεθνή εθελοντικά workcamps μικρής διάρκειας (συνήθως δύο εβδομάδων). Οι εθελοντές εργάζονται 5 με 6 ώρες ημερησίως σε πενθήμερη βάση. Για το φετινό καλοκαίρι προτείνουν προγράμματα εργασιών συντήρησης στον ιστορικό χώρο του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου (29/7-8/8) ή επιδιόρθωσης παλιών εργαλείων στο Νταουνπάτρικ της Β. Ιρλανδίας (26/6-7/7) για να αποσταλούν στην Αφρική. Αν προτιμάτε να δουλεύετε βοηθώντας απευθείας ανθρώπους υπάρχουν τα προγράμματα στη Ρεν της Γαλλίας για δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές ανάγκες (10/7-28/8), στο Παλέρμο της Ιταλίας για ένα εργαστήρι απασχόλησης παιδιών (1-11/8) ή το συσσίτιο στους αστέγους της Ουάσιγκτον (1/6-25/9). Η συμμετοχή ανέρχεται σε € 80, ενώ η οργάνωση παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση.

Τα έξοδα ταξιδιού καλύπτονται από τους εθελοντές οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κλείσει τα 18.

INFO

Πληροφορίες: 2103823635, www.sci.gr.

Αρχιπέλαγος Αγαίου Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας - Προσφορά εν πλω

Ταξίδια εθελοντισμού - εικόνα 6

Ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι, καθώς μπορείτε να βοηθήσετε ως μέλος του πληρώματος στο ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας. Εάν πάλι δεν τα πάτε καλά με τα πλεούμενα, μπορείτε να ασχοληθείτε με τη θαλάσσια έρευνα, τη μελέτη των παράκτιων οικότοπων και της παράκτιας αλιείας. Υπάρχει ακόμα τμήμα χερσαίων οικοτόπων και εφαρμοσμένης αγρονομικής έρευνας. Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Ικαρία, στους Φούρνους, στην Πάτμο αλλά και σε άλλα νησιά της Βόρειας Δωδεκανήσου. Απαραίτητη προϋπόθεση, να είστε φοιτητές ή επιστήμονες περιβαλλοντικών και θαλασσίων επιστημών.

INFO

Πληροφορίες: 22750/41673, 6974744949, www.archipelago.gr.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - Κοίτα το πουλάκι!

Μέσα από τα προγράμματα αυτά δίνεται η ευκαιρία στους εθελοντές να γνωρίσουν σπάνια είδη πτηνών, τους κινδύνους που τα απειλούν αλλά και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν. Από τις 20/8-30/10 πραγματοποιείται το πρόγραμμα Παρακολούθησης και Μετανάστευσης των Αρπακτικών στα Αντικύθηρα. Ο ελάχιστος χρόνος παραμονής είναι 15 μέρες, ενώ η απασχόληση διαρκεί 8 με 10 ώρες ημερησίως. Εάν σας ενδιαφέρει περισσότερο η εκμάθηση δακτυλίωσης των πτηνών τότε δηλώστε συμμετοχή στο αντίστοιχο πρόγραμμα. Ξεκινά στις 15/8 και λήγει στις 15/10.

Στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα στην Πύλο θα αναλάβετε ενημερωτική εργασία για την προστασία του βιότοπου του χαμαιλέοντα (20/6-20/10). Στη Νάξο θα βοηθήσετε στην Προστασία του Μαυροπετρίτη (20/6-15/9). Η διαμονή προσφέρεται

δωρεάν, ενώ αν δεν είστε μέλη του ΕΟΕ θα πρέπει να καταβάλετε € 30 για να λάβετε μέρος.

INFO

Πληροφορίες: 2108227937, 2108228704, www.ornithologiki.gr.

Παρασκευή Ακριβάκη
pakrivaki@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.