Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας

Όποιο είδος διασκέδασης κι αν τραβάει η όρεξή σας, τα καρναβάλια ανά την Ελλάδα έχουν κάτι για τον καθένα.

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας

Παραδοσιακό, ξέφρενο, διονυσιακό, μεθυστικό, όπως και να επιλέξεις να το ζήσεις το Καρναβάλι, αυτό ξέρει να προσφέρει συγκινήσεις με χορό, τραγούδι, παιχνίδι και μάσκες. Πολλές μάσκες. Όχι αυτές που είχαμε συνηθίσει μέχρι πρότινος, αλλά εκείνες τις πολύχρωμες, τις ευφάνταστες.

Στο αποκριάτικο ανθολόγιο της Ελλάδας με τα άφθονα παραδοσιακά τελετουργικά, τα διασκεδαστικά happenings και τις παρελάσεις υπάρχουν ορισμένοι σελιδοδείκτες που δεν γίνεται να τους προσπεράσεις, όπως και κάποιοι προορισμοί που δείχνουν να γνωρίζουν το καρναβαλικό modus operandi. Ακολουθώντας όλα τα σημεία που υπόσχονται αποκριάτικες δονήσεις -και την προβλεπόμενη απελευθέρωση- μεταφερόμαστε στα κέντρα της δράσης, εκεί που ξέρουν να γλεντούν ελεύθερα και…no filter.

Πάτρα, η Αυτού Μεγαλειότης

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 1
© Shutterstock.com

Είναι ενδεικτικό ότι οι Πατρινοί έχουν περάσει το καρναβάλι σε άλλο επίπεδο, δεδομένου ότι την επομένη της λήξης του ξεκινούν τις ετοιμασίες για τον επόμενο χρόνο. Θέαμα με πολλή μουσική, χορό, πυροτεχνήματα και πολλές εκπλήξεις περιλαμβάνει η φετινή συνταγή του ξεχωριστού καρναβαλιού, του πρώτου χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Για 37 μέρες και νύχτες η Πάτρα ζούσε και ζει την άκρως ξεσηκωτική μαγεία του Καρναβαλιού καλώντας τον κόσμο στον σοκολατοπόλεμο στο κέντρο της πόλης, στην Καρναβαλούπολη στην Πλατεία Εργατικών Κατοικιών Παραλίας με διαδραστικά παιχνίδια, στις παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, σε πάρτι με DJs και σε αμέτρητες δράσεις. Το γκραν φινάλε κρατάνε οι φαντασμαγορικές παρελάσεις με συνοδεία show πυροτεχνημάτων που θα γίνουν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου ενώ στις 24 Φεβρουαρίου ο Goran Bregovic & The Wedding and Funeral Band,θα δώσουν συναυλία στην πλατεία Γεωργίου.
> Δείτε τις προτάσεις του Alpha Guide για φαγητό στην Πάτρα εδώ.

Σύρος, ταξίδι στο παρελθόν

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 2

Ένα homage στις παραδόσεις συνδυαστικά με flash back σε άγνωστα έθιμα μεταφράζει διαδραστικά το Συριανό Καρναβάλι "Γεώργιος Σουρής" 2023. Αναβιώνοντας την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά το νησί "κεντάει" ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα: Κυνήγι του κρυμμένου λουκουμιού, παρουσίαση χορών της Αποκριάς στο Θέατρο "Απόλλων", εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με θέμα τις Απόκριες και την αρχαία Ελλάδα από το Φεστιβάλ Anima Syros και πολλά ακόμη. Η κορύφωση αναμένεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου καρναβαλικές ομάδες με τα άρματα τους, θα παρελάσουν στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης ενώ θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και πάρτι. Στο ρυθμό ζωντανής μουσικής θα γιορταστούν τα Κούλουμα που θα δώσουν σκυτάλη την Τρίτη 28/2 στην αναβίωση του εθίμου του σπασίματος των Πήλινων, ενός από τα πιο παλιά έθιμα της Άνω Σύρου που είχε σκοπό το σπάσιμο του κεφαλιού του Μάρτη (Τσαμπουκά), ώστε να μην κάνει κρύο.
> Δείτε τις προτάσεις του Alpha Guide για φαγητό στην Σύρος εδώ.

Ξάνθη, πολυσυλλεκτικά feelgood vibes

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 3

Στολισμένη, πολύχρωμη και με μια παλιά πόλη χάρμα, η Ξάνθη με τα 57 χρόνια εμπειρίας μπορεί να καυχιέται ότι ξέρει να διοργανώνει ένα πολυσυλλεκτικό καρναβάλι. Συναυλίες σε γνωστούς τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Λιβάνης, παραδοσιακά γλέντια, βραδιές λαογραφίας, θεατρικές παραστάσεις και εκρηκτικά πάρτι περνούν την έννοια των αποκριών σε ένα άλλο, άκρως ξεσηκωτικό επίπεδο. Η μεγάλη παρέλαση στις 26/2 θα φωτίσει τον Θρακιώτικο ουρανό από τα πυροτεχνήματα και την καύση του "Τζάρου" ενώ ταυτόχρονα θα μεταδώσει το μήνυμα της αναγέννησης μέσα από τις στάχτες. Την αναβίωση του εθίμου της "Καμήλας", όπου μια μικρή παρέλαση χρωμάτων και χαράς στήνεται με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα, θα παρακολουθήσουν όσοι βρεθούν στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης την Καθαρά Δευτέρα.
> Δείτε τις προτάσεις του Alpha Guide για φαγητό στην Ξάνθη εδώ.

Ρέθυμνο, νοσταλγία αλά κρητικά

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 4

Δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν πιο επιτυχημένο τίτλο για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι από το " Ο Τόπος που Επιστρέφεις". Με νοσταλγικό άρωμα και μια ρομαντική διάθεση, επίκεντρο παραμένουν οι Κρητικές Παραδοσιακές Καντάδες, που τα παραδοσιακά σύνολα με μαθητές και καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου αναβιώνουν το έθιμο της καντάδας. Το δικό του παλμό δίνει και το carnival run μια διασκεδαστική καρναβαλική κούρσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης! Μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει δίνει η Νυχτερινή παρέλαση του Σαββάτου όσο όλοι περιμένουν την εντυπωσιακή παρέλαση χιλιάδων καρναβαλιστών και αρμάτων από τις 32 Καρναβαλικές Ομάδες. Ζωηρή διατηρείται η διάθεση και την Καθαρά Δευτέρα με την μάχη των χαρταετών που λαμβάνει χώρα δίπλα στη θάλασσα στην παραλία "Καμάρι".
> Δείτε τις προτάσεις του Alpha Guide για φαγητό στο Ρέθυμνο εδώ.

Νάουσα, μπουλούκια και πυρσοπατινάδες

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 5
© Shutterstock.com

Την μοναδικότητα του εθίμου "Γενίτσαροι και Μπούλες" κρατούν ζωντανή στη Νάουσα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν την περίοδο των Απόκριων. Φέτος το δρώμενο -που από το 2020 είναι ενταγμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας- θα αναβιώσει στις 26/2, ξεκινώντας με το Ντύσιμο του Γενίτσαρου και το μάζεμα του μπουλουκιού για να ακολουθήσει το προσκύνημα με τα μπουλούκια να παίρνουν την άδεια από τον Δήμαρχο για την καθορισμένη διαδρομή τους στην πόλη. Στην πλατεία Αλωνίων δίνεται το κρεσέντο όπου τα παιδιά και οι συνοδοί των μπουλουκιών τραγουδούν τις παραδοσιακές πατινάδες, ενώ μετά το τελετουργικό ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.
> Δείτε τις προτάσεις του Alpha Guide για φαγητό στην Νάουσα εδώ.

Αιδηψός, ο ζογκλέρ του ξεφαντώματος

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 6
© Shutterstock.com

Έχοντας ως βασικό άξονα τη διασκέδαση των μικρών, αλλά και των μεγάλων, το "Καρναβάλι Αιδηψού 2023" προετοιμάζει μια μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση με άρματα, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, γαϊτανάκια, κάψιμο του καρνάβαλου και φυσικά μεγάλο γλέντι. Η διοργάνωση ανήκει στους "Ρομαντικούς Εθελοντές" και τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και με ζωηρή διάθεση μας ταξιδεύει σε αγαπημένα έθιμα της αποκριάς. Δημιουργώντας μια fun συνθήκη γεμάτη κεφάτες στιγμές η Καθαρά Δευτέρα θα μας βρει με παραδοσιακά εδέσματα και μαθήματα για την κατασκευή του τέλειου χαρταετού.
> Δείτε τις προτάσεις του Alpha Guide για φαγητό στην Αιδηψό εδώ.

Βαμβακού, η παιδική χαρά

Τα 7 καρναβαλικά θαύματα της Ελλάδας - εικόνα 7

Πρωτότυπες καρναβαλικές δραστηριότητες, εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα μας περιμένουν στις πλαγιές του Πάρνωνα από την Vamvakou Revival, που έχει για καλωσόρισμα τη ξέγνοιαστη ατμόσφαιρα της παιδικότητας. Με επίκεντρο τους μικρούς μας φίλους θα ζήσουμε μαζί τις "Απόκριες στο Δάσος" (25/2), θα διασκεδάσουμε σε ένα "Σχολείο… μεταμφιεσμένων" (26/2), θα παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση "Ο ραφτάκος των λέξεων!" (26/2) αλλά και να περάσουμε τα Κούλουμα (27/2) μαζί με χαρταετούς, παιχνίδια, κατασκευές, μουτζουρώματα, σαρακοστιανά εδέσματα και μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.