Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται

H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να διεκδικήσει το μητροπολιτικό της πεπρωμένο, με νέα τοπόσημα και σημαντικά projects να συνοδεύουν την ξενοδοχειακή άνθηση που ανανεώνει συνεχώς το πρόσωπό της, δημιουργώντας ιδανικό υπόβαθρο για τη συνεχή επέκταση της γαστρονομικής της σκηνής.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται

H Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να διεκδικήσει το μητροπολιτικό της πεπρωμένο, με νέα τοπόσημα και σημαντικά projects να συνοδεύουν την ξενοδοχειακή άνθηση που ανανεώνει συνεχώς το πρόσωπό της, δημιουργώντας ιδανικό υπόβαθρο για τη συνεχή επέκταση της γαστρονομικής της σκηνής.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 1
Μητροπολιτικής πνοής το νέο αρχηγείο του Beetroot Design Group.

Nέα τοπόσημα, φιλόδοξα projects, αλλά και καθυστερημένες ανάσες ανάπλασης, που σέρνονται σε ανεκδοτολογικό βαθμό, εναλλάσσονται στις κουβέντες των Θεσσαλονικιών στο καθιερωμένο μας φθινοπωρινό ραντεβού, όταν η συζήτηση έρχεται στο τι καινούργιο υπάρχει στην πόλη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όμως, την ώρα που διαβάζετε αυτές τις σελίδες, η αγορά Μοδιάνο θα έχει μόλις ανοίξει τις πόρτες της αναπλασμένη, φρεσκαρισμένη και φωτισμένη σαν ντίβα, ως η πιο πρόσφατη μιας σειράς επενδύσεων που αλλάζουν σιγά σιγά τη ραχοκοκαλιά της πόλης. Κι αυτό το άνοιγμα, χωρίς αμφιβολία, θα αποτελέσει μία απ’ τις λαμπρότερες στιγμές της χρονιάς για τη Θεσσαλονίκη, με απόηχο που θα διαμορφώσει τη φυσιογνωμία του κέντρου για τα χρόνια που έρχονται.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 2
Δημιουργικά κοκτέιλ στο "The Blue Cup".

Για τις μελλοντικές γενιές της πόλης είναι φτιαγμένο, εξάλλου, και το νέο αρχηγείο του Beetroot Design Group: η πολυβραβευμένη ομάδα οπτικής επικοινωνίας και δημιουργικού σχεδιασμού, που τα τελευταία 20 χρόνια έχει κατακτήσει μετ’ επαίνων μια θέση στη διεθνή αφρόκρεμα της βιομηχανίας της, έχει επίσης διατηρήσει την έδρα της στη γενέτειρά της καθ’ όλη τη μετεωρική της άνοδο, χαρίζοντας έτσι λίγη από τη χρυσόσκονή της και στο brand της Θεσσαλονίκης. Φέτος, αφήνει και μια παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης, μεταμορφώνοντας ένα από τα παλιότερα κτίρια της οδού Βαλαωρίτου σ’ έναν ζηλευτό, μητροπολιτικής αισθητικής και άποψης πολυχώρο: το Ισμαήλ Πασά Χάνι που, με χρονολογία ανέγερσης στις αρχές του 1900, φέτος γίνεται πυρήνας ανανέωσης για όλη τη γειτονιά.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 3
Ένα απ' τα πιο posh σημεία για dinner το "Grada Nuevo".

Αυτά, όμως, την ίδια ώρα που πλάι στα Λαδάδικα η πλατεία Ελευθερίας κοιτά θλιμμένη το πεπρωμένο που της αρνήθηκαν για να τη μετατρέψουν από πάρκινγκ σε αλάνα κι ύστερα πάλι σε πάρκινγκ, και λίγα τετράγωνα πιο πέρα, πίσω από τη Μοδιάνο, η αγορά Καπάνι βλέπει συνεργεία να τη σκάβουν, να τη χώνουν και να τη σκάβουν ξανά. Κι όσο οι κεντρικές οδοί στενάζουν από αυτοκίνητα μποτιλιαρισμένα πλάι στις λαμαρίνες του μετρό που όλο τελειώνει (και βάσει προγράμματος το 2023 θα τελειώσει οριστικά), η πλατεία Αριστοτέλους, μία από τις εμβληματικότερες των Βαλκανίων, μοιάζει να ριγεί αμφίθυμα στον παφλασμό του Θερμαϊκού, περιμένοντας την ολική ανάπλαση που θα της χαρίσει νέα ταυτότητα – ή θα της τη στερήσει εντελώς, ανάλογα με το ποιον ρωτάς.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 4
Σουίτες υψηλής αισθητικής στο "ON Residence".

Παρά το αμφιλεγόμενο των μεγάλων έργων, όμως, το τρένο του τουρισμού δεν σταματά, με την ατμομηχανή που λέγεται φιλοξενία να έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνει την πόλη συνολικά. Δύο μεγάλα ξενοδοχειακά openings μετρά η φετινή χρονιά, με το "Monasty" της Marriott να ξεχωρίζει ως το πρώτο διεθνές ξενοδοχειακό σήμα που πατάει στην πόλη και το "ON Residence" να ξαναφέρνει την οικογένεια Τορνιβούκα (η παλαιότερη οικογένεια ξενοδόχων της χώρας) στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ενώ το "Electra Palace", ενδυναμωμένο από μια γερή ανακαίνιση, παραμένει το must stay ξενοδοχείο του κέντρου. Παράλληλα, στα… άνω Άνω Λαδάδικα, στο απόκεντρο που ξεκινά βόρεια της κοσμαγάπητης Βαλαωρίτου δηλαδή, οι είσοδοι των παλιών πολυκατοικιών έχουν υποδεχτεί ομαδόν τις χαρακτηριστικές κλειδοθήκες που προδίδουν την επέλαση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 5
Φινέτσα σε σάλα και σε πιάτο προσφέρει το εστιατόριο "Salonica".

Κι αν σε γειτονιές μέχρι πρότινος γνωστές μόνο για τα συνεργεία και τα παλιατζίδικά τους, το ενδιαφέρον των επισκεπτών εκτονώνεται στην ολοένα πιο πλούσια φαρέτρα των εναλλακτικών νεο-μπιστρό της πόλης, ο εξευγενισμός είναι εμφανέστερος σε κεντρικότερα σημεία, όπως δείχνει η… εκκένωση για αλλαγή χρήσης του ιστορικού Βοσπόρειου Μεγάρου, που μέχρι πρότινος στέγαζε (μεταξύ άλλων) αγαπημένα "μυστικά" της πόλης όπως το ουζερί "Λεπέν" και το "Café Palermo" – το δεύτερο θα το θυμάστε οι γνώστες για τη συνωμοτική του θέα προς την Αριστοτέλους, που έκανε τον επισκέπτη να αισθάνεται ήρωας κατασκοπικού μυθιστορήματος. Διόλου τυχαία, το οικιστικό ενδιαφέρον της πόλης μετατοπίζεται προς Ανατολάς, δημιουργώντας νέους πόλους: τη Θέρμη που μεταμορφώνεται σε posh προάστιο με όμορφες μεζονέτες και εντυπωσιακές βίλες γύρω από προχωρημένα all-day, και την Πυλαία που χάρη στο The Hub, το ψηφιακό κέντρο καινοτομίας της Pfizer, αποκτά διαφορετική αύρα.

Ωστόσο, εξέλιξη χωρίς αλλαγή δεν υπάρχει φυσικά, κι η αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της πόλης, που πηγαίνει χέρι χέρι με την αλλαγή του μείγματος των επισκεπτών της, είναι το ιδανικό λίπασμα για την ανάπτυξη της όλο και πιο ενδιαφέρουσας γαστρονομικής σκηνής της, με σπουδαίες αφίξεις να πλουτίζουν ένα εστιατορικό πλέγμα που μπορεί πια να διαφοροποιηθεί, να ρισκάρει και να εντυπωσιάσει με ανανεωμένη φόρα, αλλά και τόλμη στις προτάσεις του. Ελπίζουμε απλώς, του χρόνου τέτοια εποχή, να κάνουμε επιτέλους το resto-hopping μας με το μετρό…

Γαστρονομία: Ενα συναρπαστικό μωσαϊκό γεύσεων

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 6
Κλασικά σουξέ σε μοντέρνα εκδοχή στο αναβιωμένο "Όλυμπος Νάουσα".

Αγαπημένα κλασικά στέκια και νέα δυναμικά φαβορί συνθέτουν ένα παλίμψηστο νοστιμιάς που φέτος ξεδιπλώνεται πιο τολμηρό από ποτέ, εμπλουτίζοντας τη γεύση της πόλης με προσπάθειες που δεν φοβούνται το ρίσκο.

Με την ένταξή της στο Δίκτυο Γαστρονομικών Πόλεων της UNESCO να επιβεβαιώνει τη μακρά ικανότητα της Θεσσαλονίκης να μετασχηματίζει τη βαθιά γευστική της μνήμη σε μια σύγχρονη γαστρονομική κουλτούρα που συνεχώς εξελίσσεται, η εστιατορική σκηνή της πόλης ετοιμάζεται φέτος να περάσει στο επόμενο επίπεδο, υποδεχόμενη μεγάλους σεφ και φιλόδοξα concepts υψηλών μαγειρικών επιδόσεων. Την ίδια ώρα, τα κλασικά της στέκια βλέπουν την αχλή του νέου διεθνούς ενδιαφέροντος να φωτίζει τις σάλες τους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για μια γευστική άνθηση που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την εξέλιξη της πόλης σε γαστρονομικό προορισμό μητροπολιτικού μεγέθους.

Δυνατές αφίξεις

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 7
Άφιξη της χρονιάς το "Moldee" των Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη.

Άφιξη της χρονιάς είναι, απ’ όλες τις απόψεις, αυτή του "Moldee" (Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, 2310286000), του νέου high end εστιατορίου που έστησε ο Βασίλης Μουρατίδης, επί σειρά ετών βραβευόμενος σεφ του χαλκιδικιώτικου "The Squirrel", στο ισόγειο του νέου ξενοδοχείου "Teight". Εκεί, με τον έμπιστο Σοφοκλή Μαραγκουδάκη στο πλάι του, φέρνει στη Θεσσαλονίκη τη μαγειρική φινέτσα και τη δημιουργική τόλμη που τον έχει οδηγήσει στην πρώτη γραμμή της ελληνικής γαστρονομίας, μέσα από πιάτα όπως το λαβράκι με dukkah, miso και κρέμα μπανάνας σε ζωμό πατάτας, ή το χοιρινό tandoori με καρότο, εσπεριδοειδή, καλαμάνσι και πιπερόριζα, αλλά και πιάτα ημέρας σε σπάνιο ευρηματικό οίστρο. Το μπαρ το εστιατορίου είναι μια αυτόνομη πρόταση εξόδου, με κοκτέιλ που φέρουν την υπογραφή των Αθηναίων "The Clumsies".

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 8
Επιστροφή στη γαστρονομία πρώτης γραμμής σχεδιάζει φέτος ο σεφ Απόστολος Αλτάνης.

Ένας φάρος της αστικής κουλτούρας της πόλης, το εμβληματικό εστιατόριο "Όλυμπος Νάουσα" (Λεωφ. Νίκης 5, 2310275715), που συνέδεσε το όνομά του με μερικές από τις πιο κοσμικές στιγμές της πόλης, έχει επιστρέψει στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, αγκαλιασμένο από το ξενοδοχείο "ON Residence". Εκεί, ο δοκιμασμένος σε τεχνικές αιχμής σεφ Δημήτρης Τασιούλας αναδομεί κλασικά πιάτα για τη μοντέρνα εποχή, κι έτσι η Αθηναϊκή έρχεται με σφυρίδα σοτέ σε αφρό hollandaise, με εικονικό ριζότο αρακά, πίκλες baby καρότου και πατάτα κονφί, ενώ η μανιταρόπιτα Γρεβενών αναδιατυπώνεται, με το χειροποίητο τραγανό της φύλλο να αγκαλιάζει μαρμελάδα μανιταριών, αφρό καπνιστού τυριού και μανιτάρια σε beurre noisette προτείνοντας μια σύγχρονη εκδοχή Μακεδονικής Κουζίνας.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 9
Σπουδαία προσθήκη στη γαστρονομική φαρέτρα της πόλης ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου.

Ο επαναπατρισμός του σεφ Γιάννη Κιόρογλου από τα κοσμοπολίτικα "La Guerite" και "La Petit Maison" των Καννών είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη γαστρονομία της χώρας, και το ότι επέλεξε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη βάση του είναι από μόνο του μια δήλωση εμπιστοσύνης στην εστιατορική σκηνή της πόλης. Έτσι, το "Onora" στο Πανόραμα είναι ένας ακόμη λόγος να κοιτάξουμε προς τα ανατολικά της πόλης, με το concept ενός σοφιστικέ μεζεδοπωλείου που εστιάζει στην ανοιχτή φωτιά και την εντυπωσιακή ψησταριά, στην οποία θα καπνίζονται, θα ψήνονται και θα μαγειρεύονται προσεκτικά επιλεγμένα ελληνικά κρέατα, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, για family style ελληνόστροφα πιάτα της μοιρασιάς.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 10
Δημιουργικά bao σχεδιάζει ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης στο "Thess Bao".

Την υπογραφή του Γιώργου Στυλιανουδάκη έχουν οι γεύσεις του "Botargo" (Βασ. Ηρακλείου 45, 2310274545) στο ξενοδοχείο "Monasty" της Marriott, όπου με chef de cuisine τον Κώστα Μποβιάτση θα δοκιμάσουμε φέτος μια φίνα εκδοχή του comfort, βασισμένη στην αγιορείτικη παράδοση.

Σεφ με εκτόπισμα

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 11
Grand chef ο Σωτήρης Ευαγγέλου στο "Salonica".

Σταθερό ραντεβού με τη φινετσάτη πλευρά της ελληνικής γεύσης παραμένει η ντιζαϊνάτη σάλα του πολυβραβευμένου "Salonica Restaurant & Bar" (1 Χρυσός Σκούφος & BEK 2022 / Μ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197) στο εμβληματικό "Macedonia Palace", με τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου να ηγείται της κουζίνας και να υπογράφει πιάτα προικισμένα με βαθιά νοστιμιά, όπου η σύγχρονη μαγειρική αντίληψη βρίσκεται σε ευθεία συνομιλία με τις γευστικές μνήμες της Μακεδονικής και ελληνικής κουζίνας.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 12
Με υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Δημήτρη Παμπόρη οι γεύσεις στο "Manitari".

Στο επίσης βραβευμένο "Μανιτάρι" (ΒΕΚ 2022 / Θ. Σοφούλη 57, 2310415289), ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης συνεχίζει τη διαδρομή του στην comfort πλευρά της ελληνικής δημιουργικότητας, με βάση τις εκλεκτές πρώτες ύλες που συγκεντρώνει ο ανήσυχος ιδιοκτήτης Γιάννης Ζιάγκας. Παιχνιδιάρικα πιάτα όπως οι κροκέτες από παλαιωµένη γραβιέρα µε παντζάρια και κρέµα πορτοκάλι, ή τα τραγανά dumplings με κοκκινιστή ουρά μόσχου, καπνιστή μους τζατζίκι και πίκλες κρεμμυδιού, δίνουν το δημιουργικό στίγμα της κουζίνας που εκτελεί με ακρίβεια ο head chef Λεωνίδας Πατσιούκας.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 13
Τα αβγά με στάκα σε δημιουργική αναδιατύπωση από το "Χαρούπι".

Παμπόρης και Ζιάγκας είναι άλλωστε δύο από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το έτερο σουξέ της πόλης, το "Thess Bao" (Καλαποθάκη 3, 2310235225 & Λώρη Μαργαρίτη 11, 2310235226), που σερβίρει γαστρονομία χειρός σε δύο σημεία της Θεσσαλονίκης, με την… παμπόρεια οπτική του comfort να μπαίνει σε αφράτα baos, όπως η best seller σιγομαγειρεμένη πανσέτα barbeque με σουσάμι, kimchi, αγγούρι και καπνιστή μαγιονέζα με μαύρο σκόρδο ή η πάπια κονφί με τραγανά λαχανικά και αράπικο φιστίκι, αλλά και τα πάμπολλα bao ημέρας.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 14
Δύο εστιατόρια αξιώσεων επιβλέπει ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης.

Όχι ένα, αλλά δύο εστιατόρια αναφοράς στη γαστρονομική σκηνή της πόλης έχει υπό την επίβλεψή του ο Μανώλης Παπουτσάκης. Στο βραβευμένο "Χαρούπι" (ΒΕΚ & Top Notch 2022 / Δόξης 4, 2310526262) αντλεί από τη βαθιά γευστική παράδοση της κρητικής κουζίνας για να αποδώσει φαβορί όπως το γαμοπίλαφο και το τσιγαριαστό αρνάκι με τρόπους ολότελα αναπάντεχους και δημιουργικούς, ενώ στα κοσμαγάπητα "10 Τραπέζια" (ΒΕΚ 2022 / Στρατηγού Καλάρη 4, 2310251010) επιχειρεί μια ελεύθερη αναδόμηση της έννοιας του ελληνικού μεζέ, μέσα από ντελικάτες δημιουργίες σαν το deep fried ορτύκι με κρέμα καπνιστού δαμάσκηνου ή την οφτή μελιτζάνα με κάρι και καρύδι.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 15
Την πισίνα του ξενοδοχείου "Nikopolis" χαζεύει η σάλα του βραβευμένου εστιατορίου "Dome".

Σταθερά στη δημιουργική πλευρά της ελληνικής γεύσης, αλλά με real food προσέγγιση συνεχίζει να κινείται ο σεφ Στέφανος Σταμίδης, που στην κουζίνα του "Dome Real Cuisine" (BEK & Top Notch 2022 / Ασκληπιού 16-18, Πυλαία, 2310401092) μιξάρει μοντέρνες τεχνικές και φίνα πρώτη ύλη, ενώ επιστροφή στη γαστρονομία πρώτης γραμμής σχεδιάζει φέτος ο Απόστολος Αλτάνης για τα "Ambrosia" (ΒΕΚ 2020) και "Alfredo’s Grand Dining" (1 Χρυσός Σκούφος 2019), στο "Hyatt Regency Thessaloniki" και το "Regency Casino Thessaloniki", αντίστοιχα. Ύστερα από μια δύσκολη πανδημική περίοδο, το πρώτο θα εστιάσει εκ νέου στη φινετσάτη πλευρά των ελληνικών γεύσεων και το δεύτερο θα παρουσιάσει την οπτική του βραβευμένου σεφ στη σύγχρονη δημιουργική κουζίνα.

Αστική φινέτσα

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 16
Έμπνευση και παράδοση συνεργαζόνται αγαστά στο "Grada Nuevo".

Πόλη με στιβαρό αστικό υπόβαθρο και ιδιαίτερη αγάπη για την κοσμική πλευρά της καθημερινότητας, η Θεσσαλονίκη έχει τους δικούς της καλοφαγικούς κάβους, όπου η κομψότητα της σάλας συναγωνίζεται αυτήν του πιάτου. Ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα παραμένει το "Grada Nuevo" (Top Notch 2022 / Καλαποθάκη 14, 2310271074), με τη ζεστή και minimal πολυτέλειά του να το αναδεικνύει σε ένα από τα πιο σταθερά posh σημεία της πόλης για ιωδιούχο dinner, χάρη σε μια κουζίνα που αναδεικνύει με έμπνευση και ευρηματικότητα την εξαιρετική πρώτη ύλη. Με τον μετρ και ιδιοκτήτη Απόστολο Ρήγα ως ιδανικό οικοδεσπότη, πιάτα σαν το φρικασέ σφυρίδας, η τούνα με πουρέ σπαράγγι και τα λινγκουίνι με ροφό, πράσο, κουκουνάρι και φρέσκο εστραγκόν λειτουργούν ως οδηγοί μας στην κομψή πλευρά της ελληνικής ψαροφαγίας αξιώσεων (δεν βρίσκεται τυχαία το "Grada Nuevo" σταθερά ανάμεσα στα βραβεία Top Notch των Χρυσών Σκούφων), ενώ οι περισσότερες από 250 ετικέτες που συγκεντρώνονται στην κάβα ολοκληρώνουν την εμπειρία.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 17
Αστική αρχοντιά εκπέμπει η σάλα του "Clochard".

Το "Marea Sea Spirit" (Top Notch 2022 / Μαργαρίτη Λώρη 13, 2310257696) με τη λαμπερή σάλα και το κλασάτο καθιστικό στον πεζόδρομο είναι ένας ακόμη εκλεκτός εκπρόσωπος του μοντέρνου γευστικού προσώπου της πόλης, με θαλασσοφαγία που ακολουθεί τις εξελίξεις της εποχής, ενώ το ιστορικό "Clochard" (Κομνηνών 10, 2310239805), που αποτελεί σταθμό στην καλοφαγική διαδρομή της Θεσσαλονίκης, λάμπει ακόμη περισσότερο, τόσο σε στιλ όσο και σε ουσία, στον νέο του χώρο.

Στην πιάτσα της Καλαμαριάς

Πιο ανεβασμένη από ποτέ έχει επανέλθει στο ραντάρ μας η κάποτε κλασική πιάτσα της Καλαμαριάς, που τώρα ανακτά την αίγλη της χάρη σε μοντέρνα, νεανικά στέκια που ανεβάζουν τον γαστρονομικό πήχη, εμπλουτίζοντας την παραδοσιακή γευστική αβρότητα της γειτονιάς με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 18
Πρώτη εστιατορική σέντρα των Παντελή Καφέ και Σπύρου Βάλλα το "Marrone". © Ισαάκ Βάβουρας

Στην κοσμοπολίτικη πλευρά του comfort κινείται, λόγου χάρη, το "Marrone" (Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, 2310419179), η πρώτη σέντρα των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Παντελή Καφέ και Σπύρου Βάλλα στα εστιατορικά γήπεδα της Θεσσαλονίκης. Με τον Κωνσταντίνο Σλαμπάκη επικεφαλής της κουζίνας, η απλόχωρη, φωτεινή σάλα με τη ρομαντική αύρα υποδέχεται ψάρια και θαλασσινά που γίνονται βάση για ορεκτικά σεβίτσε και ταρτάρ, αλλά και μαστόρικα ψησίματα. Από το μενού δεν λείπουν οι premium κοπές, με αμερικανικά και αυστραλέζικα Black Angus να ηγούνται των επιλογών, ενώ κομψά μαγειρέματα όπως η ταλιάτα καλαμαριού με ταραμά και πατατοσαλάτα ή οι γαρίδες σοτέ με σάλτσα από τα κελύφη τους και πούδρα δεντρολίβανου, πλασάρονται δίπλα σε χειμερινά φαβορί, όπως η γουβετσάδα από μοσχαρίσιο διάφραγμα ή ο τραχανάς με μάγουλα μόσχου.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 19
Απολαυστικό χάζι στον Θερμαϊκό από τη σάλα της "Νέας Διαγωνίου".

Σε κρεατοφαγικό τερέν κινείται η "Νέα Διαγώνιος" (Θεμιστοκλή Σοφούλη 64Α, 2310029085), με τον σεφ Ιωάννη Χαντάκη να εφαρμόζει στην ψησταριά του όλα όσα του κληροδότησε η εμπειρία της μαγειρικής του οικογένειας, αλλά και όσα έμαθε ο ίδιος στις σπουδές του, για να συνθέσει ένα ιδιότυπο γαστρονομικό στιλ που ξεχωρίζει για την αφοσίωσή του στην εξαιρετική πρώτη ύλη και τη σωστή διαχείρισή της. Έτσι, με τη σάλα να χαζεύει το γαλάζιο του Θερμαϊκού, η σταβλίσια μπριζόλα έρχεται στο τραπέζι αφού έχει μαριναριστεί σε κρητικό πετιμέζι για 24 ώρες, ενώ το μοσχαρίσιο φιλέτο με τρούφα, κρέμα πορτσίνι και μπλε άνθη καλαμποκιού κοντράρει στα ίσια κλασικά φαβορί, όπως τα αφράτα σουτζουκάκια σχάρας ή ο φρέσκος χειροποίητος γύρος.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 20
Μεσογειακό comfort στο "Classico Bistro Μοderne".

Μεσογειακές γεύσεις προσαρμοσμένες στην ελληνική παλέτα ετοιμάζουν οι Θοδωρής Μήτογλου και Κωνσταντίνος Τσαβδαρίδης στο "Classico Bistro Moderne" (Θεμιστοκλή Σοφούλη 15, 2310421699), όπου τα arancini έχουν γεύση σπανακόρυσζο και τα gyoza κρύβουν μέσα τους σαγανάκι με κατσικίσιο τυρί, ενώ τα μπιφτέκια αλά ρους, ένα κλασικό μπιστρό πιάτο με μπιφτέκια και τηγανητά αβγά, εδώ γίνονται με κιμά από Black Angus για πρωταγωνιστή και τα αβγά σε μορφή ποσέ, ξαπλωμένα πάνω σε πουρέ από σπαράγγια και με φρέσκια τρούφα για support. Η κάβα αριθμεί περισσότερες από 120 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, ενώ δυνατό ατού είναι το brunch, που ξεκινά από τις 10 το πρωί.

Ως σταθερό ραντεβού ντόπιων και περαστικών έχει καθιερωθεί και το brunch του "TheYa" (Θεμιστοκλή Σοφούλη 65, 2310407500), ενός new age φούρνου που προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ τα εξαιρετικά προζυμένια του καρβελάκια, αφού τα ψωμάκια του γίνονται βάση για μπόλικη πληθωρική δημιουργικότητα. Θαλασσινός κάβος της περιοχής παραμένει φυσικά η "Μαύρη Θάλασσα" (Νικ. Πλαστήρα 3, 2310932542), με όλον τον καλό κόσμο της Θεσσαλονίκης να δίνει εκεί τα κυριακάτικα ραντεβού του για σπουδαία ψαροφαγία σε κλασικές εκτελέσεις.

Καρνιβορικές απολαύσεις

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 21
Εκλεκτές κοπές φέρνει στη σέντρα το "L'Albero".

Με τις πλάκες και τα μαντέμια της να γίνονται ολοένα και πιο καυτά, η κρεατοφαγία στη Θεσσαλονίκη καλπάζει συνεχώς, συγκεντρώνοντας εκλεκτές κοπές και μερακλίδικα κομμάτια από σπάνιες διεθνείς ράτσες και αστεράτες τοπικές φυλές σε στέκια που πάνε την καρνιβορική απόλαυση όλο και πιο μπροστά. Ενδυναμωμένο από την απλόχωρη σάλα που απέκτησε μετά την πρόσφατη μετακίνησή του, το "Οψοποιών Μαγγανείαι" (Κομοτηνής 6, 2310889699) παραμένει το hot table της πόλης για σπουδαία κρέατα μαστόρικα ψημένα, την ώρα που πιάτα όπως το χοντροκομμένο ταρτάρ μόσχου με κρόκο αβγού αλά γαλλικά ή τα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στρατιές φανατικών στα τραπεζάκια της σεφ κι ιδιοκτήτριας Ντίνας Βογιατζόγλου.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 22
Κινηματογραφική αισθητική και σπουδαία κάβα στο "Iberico".

Το "Iberico" (Νικ. Μαντζάρου 18, 2310532800), που έβγαλε την ομάδα των "Γλυκάνισος" και "Marea Sea Spirit" από τη θάλασσα για να τη φέρει σε επαφή με τον κόσμο του μοσχαριού, έχει εδραιωθεί ως ένα απ’ τα must γευστικά ραντεβού της πόλης, για κρεατοφαγία που δεν περιορίζεται σε αστεράτες κοπές με σπάνιο marbling, αλλά επεκτείνεται σε comfort επιλογές, όπως οι αφράτες κρεατόπιτες από τον ξυλόφουρνο, οι χυλοπίτες με το χοιρινό iberico του τίτλου και το οσομπούκο που λιώνει με το βλέμμα, πριν καν το προσεγγίσει το πιρούνι. Σε πιο ρουστίκ μονοπάτια κινούνται οι "Βέργες Λάγιες" (Βενιζέλου 63, 2310252584), το παραδοσιακό ψητοπωλείο που επεκτάθηκε σε διπλανό χώρο, αποκτώντας επιτέλους εσωτερική σάλα για να σερβίρει πρόβεια παϊδάκια, χειροποίητα λουκάνικα και κοψίδια σε μερίδες ή σάντουιτς, παρέα με μπόλικη ατμόσφαιρα από πλατεία ορεινού χωριού.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 23
Ανοιχτές φωτιές και fusion πειραματισμούς μιξάρει η "Μαεστράντζα".

Στο ισόγειο μιας παλιάς βιομηχανίας, οι τζαμαρίες της "Μαεστράντζας" (Πτολεμαίων 29Β, 2310555150) αντανακλούν της ανοιχτές φλόγες της μεγάλης ψησταριάς κι η σκανδιναβικής αισθητικής σάλα μυρίζει τζάκι από τα ξύλα που χρησιμοποιεί ο Κώστας Παπαδόπουλος για να καψαλίσει βουβαλίσια T-bone Κερκίνης ή καρδιές rib-eye από Angus Ουρουγουάης, την ώρα που το μενού συμπληρώνουν fusion πειραματισμοί, όπως τα αρνίσια yakitori με chilι sauce με αχλάδι, αλλά και χειροποίητες σφολιάτες με ξινολάχανο και καπνιστό μοσχαρίσιο στήθος. Τέλος, το "L’Albero" (Φιλίππου 17, 2316018040) συμπληρώνει τις premium κοπές που ολοκληρώνουν το ψήσιμό τους στα μαντέμια του τραπεζιού, με comfort πιάτα όπως τα κανελόνια με κιμά από Black Angus Bavette και μπεσαμέλ πορτσίνι, αλλά και νιόκι πατάτας στο τηγάνι, με κρέμα φασκόμηλο και μοσχαρίσια μάγουλα.

Οι γαστροταβέρνες στην πρώτη γραμμή

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 24
Χειμωνιάτικη νοστιμάδα σιγοψήνει στον ξυλόφουρνο το γαστροκαφενείο "Στου Μήτσου".

Καθοριστικό στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης και θυροφύλακες της εστιατορικής εξόδου της, οι αναβαθμισμένες γαστροταβέρνες της Θεσσαλονίκης είναι μια μαρμίτα συνεχούς δημιουργικότητας, όπου η underground ατμόσφαιρα κάνει συναρπαστικό κοντράστ με τη fine cooking αναπροσαρμογή παραδοσιακών γεύσεων και αστεράτων υλικών από ψαγμένους παραγωγούς.

Πρώτος διδάξας της bistronomy νοοτροπίας στην οποία κινείται πια μεγάλο κομμάτι της πόλης, ο Γιάννης Λουκάκης με τη "Μούργα" του (Χριστοπούλου 12, 2310268826), που παραμένει αρχηγείο των δημιουργικών του αυτοσχεδιασμών. Στην επιβλητική σάλα όπου μοναστηριακά vibes μπλέκονται με αστικό μινιμαλισμό, καταφθάνουν καθημερινά οι θησαυροί που συγκεντρώνουν για λογαριασμό του Λουκάκη επιλεγμένοι ψαράδες κι η κουζίνα αναδεικνύει τη φρεσκάδα τους με μετρημένη παρεμβατικότητα και αγάπη για τις εντάσεις που προσφέρουν τα βιολογικά του κηπευτικά. Αντίστοιχη λογική ακολουθεί και η "+τροφή" (Δόξης 4, 2310540260), το πιο πρόσφατο πνευματικό τέκνο του σεφ, στο οποίο τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατούν η στόφα και το μαντέμι, ενώ τα θαλασσινά καλούδια συντροφεύονται από ρουστίκ κρεατομαγειρέματα, όπως η γίδα που σερβίρεται σε ταλιάτα ή η προβατίνα που σιγομαγειρεύεται με τραχανά.

Νέοι πρεσβευτές της μπιστρονομίας έχουν αναδειχθεί ο Γιώργος Ζαννάκης και ο Στέλιος Εμμανουηλίδης, που παρουσιάζουν τη δική τους οπτική στην "Ηλιόπετρα" (Αισχύλου 5, 2314055553). Εκεί, με μετρημένα τραπέζια γύρω από την ανοιχτή κουζίνα και ιδιοσυγκρασιακό soundtrack στα ηχεία, το γευστικό mix ’n’ match εκφράζεται μέσα από πιάτα όπως το φιλέτο μπαρμπουνιού με χούμους και τηγανητούς ασκολύμπρους ή η κρέπα τσουκνίδας με μανιτάρια shiitake, χούμους και κορμό από κατσικίσιο τυρί. Σε ρυθμούς γαστροκαφενείου, όμως, κινείται και ο "Ακροβάτης" (Παπάφη 113, 2316014284), που φέρνει τη γεύση της Κρήτης από τα καφενεία της Λεβεντογέννας στην καρδιά της Τούμπας. Το μενού, με την επιμέλεια του Κρητικού σεφ Μιχάλη Χάσικου σε εκτέλεση του Βαγγέλη Μπούρα, περιλαμβάνει αυθεντικές γεύσεις της κρητικής γαστρονομίας με πρώτες ύλες από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως οι μπουμπουριστοί χοχλιοί με παλαιωμένο κρητικό ξίδι αρωματισμένο με δεντρολίβανο.

Σπουδαία εξέλιξη στο χάρτη της εναλλακτικής γεύσης η επέκταση του γαστροκαφενείου "Στου Μήτσου" (Βλάλη 11, 2315515504). Ένα από τα underground αγαπημένα της πόλης, που το πρωί σερβίρει ελληνικό καφέ με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού με γιαγιαδίστικη χάρη, το γαστροκαφενείο που τα βράδια άπλωνε τα τραπεζάκια του στην αγορά Καπάνι έχει απ’ τις αρχές του χρόνου μεγαλώσει, αποκτώντας όμορφα στημένη νεοπαραδοσιακή σάλα στο χώρο παρακείμενου παλιού φούρνου του 19ου αιώνα. Αντίκες φερμένες εδώ απ’ όλη την Ελλάδα και φρεσκαρισμένα παλιά έπιπλα φορτίζουν το χώρο με ιστορία αρκετή, ώστε να μοιάζουν σαν να ήταν από πάντα εκεί, κι οι μαγείρισσες της ανοιχτής κουζίνας γεμίζουν το χώρο μοσχοβολιές από ζυμωτό ψωμί και καλούδια που ετοιμάζονται αποκλειστικά στη μασίνα (ξυλόσομπα με φούρνο) και τον χτιστό ξυλόφουρνο. Έτσι, τα συκωτάκια πουλερικών που έρχονται στο μαντέμι με αβγά είναι μια έκρηξη βουνίσιας νοστιμιάς, ενώ το αρνάκι απ’ τον ξυλόφουρνο συγκινεί με τη γευστική του καθαρότητα. Σερβίρονται και σε μισές μερίδες για να δοκιμάσετε απ’ όλα, όπως θα θέλετε σίγουρα να κάνετε.

Στέκια με ιστορία

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 25
Σε χώρο με ιστορία ξεδιπλώνει την ψαροφαγική του μαεστρία πλέον το "Trizoni".

Ένα sui generis κεφάλαιο της πόλης παραμένει η "Παλιά Αθήνα" (Ίμβρου 24, Τούμπα, 2310912292), όπου άριστα ψημένες σπαλομπριζόλες κι αργεντίνικα rib-eye σερβίρονται πλάι σε μελωμένα οσομπούκο και κοκορέτσι φούρνου, ταιριασμένα με εκλεκτά κρασιά που συλλέγει ακατάπαυστα ο ιδιοκτήτης Μανώλης Γεωργακάκης απ’ όλη την Ευρώπη. Εδώ, αντί γλυκού, για το τέλος κρατήστε τα ψητά σουτζουκάκια που διεκδικούν τον τίτλο των καλύτερων της πόλης, από ένα άλλο στέκι με ιστορία. Τη θρυλική "Διαγώνιο" (Πλ. Φαναριωτών 2, 2310260958), που φέτος άλλαξε ιδιοκτησία, αλλά όχι ταυτότητα: τα δικά της σουτζουκάκια, από 100% ελληνικό μοσχαρίσιο κιμά, παραμένουν προσκύνημα της πόλης μαζί με τον χειροποίητο χοιρινό γύρο με τη μυστική μαρινάδα, αλλά και την πολίτικη σαλάτα που δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Όσο για το "Τριζόνι" (Δόξης 1 & Σαλαμίνος, 2310542533), μπορεί να είναι σχετικά καινούργια άφιξη στην πόλη, έχει όμως κοντά 40 χρόνια διαδρομής στην πλάτη του ως ψαροφαγικό σημείο αναφοράς της Χαλκιδικής, και πλέον στεγάζεται στον πολύ όμορφο, ανακαινισμένο χώρο του πρώην μεζεδοξενυχτάδικου "Πανελλήνιο", επίσης φορτισμένο με τη δική του ιστορία.

Γλυκιά Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 26
O pastry chef Γιώργου Αυγέρου εγκαινιίασε φέτος το "Magoa"

Σπουδαίο νέο για τους γλυκατζήδες της πόλης αποτελεί φέτος η άφιξη του "Magoa" (Π.Π. Γερμανού 29, 2311301157), του κορυφαίου pastry chef Γιώργου Αυγέρου, ο οποίος εγκαινιάζει την πρώτη φυσική του έδρα στη γειτονιά της Αγίας Σοφίας. Συνεχίζοντας την εξαιρετική δουλειά του στο "Sani Resort", ο ταλαντούχος pâtissier θα προσφέρει εδώ τα signature τρουφάκια και τα best seller κέικ καρότου που σερβίρει και στο πολυτελές resort της Χαλκιδικής, ενώ φρέσκα γαλλικά κρουασάν και θεαματικά γλυπτά σοκολάτας θα πλαισιώνουν κλασικές και μοντέρνες δημιουργίες σε ένα spot που ανανεώνει το ενδιαφέρον για τη γειτονιά. Απροσπέραστες γλυκές στάσεις παραμένουν τόσο το "Choureal" (Π.Π. Γερμανού 9, 2310252766) για ανατρεπτικές εκδοχές του εκλέρ και η "Sugarella" (Νικ. Φωκά 12, 2310308979) για εμπνευσμένες δημιουργίες με ζαχαρόπαστα, όσο και το "Αρμενοβίλ" (Μητροπόλεως 102, 2310525112) που έχει επαναφέρει τα τελευταία χρόνια το κλασικό γλυκό των αστικών σαλονιών της πόλης στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από ευφάνταστες παραλλαγές.

Aγορά Μοδιάνο: Ένας φάρος εξωστρέφειας φωτίζει το κέντρο

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 27
Επιβλητική η φρεσκαρισμένη όψη της Αγοράς Μοδιάνο.

Με ιστορία που κρατά από την προπολεμική εποχή της αρχιτεκτονικής άνθησης της πόλης, αλλά με το βλέμμα της στραμμένο στο πολυσυλλεκτικό κοσμοπολίτικο μέλλον της, η Αγορά Μοδιάνο ανάβει ξανά τα φώτα της για να αποτελέσει τον γαστρονομικό ομφαλό της Θεσσαλονίκης.

Εναν αιώνα ιστορίας μετρά η Αγορά Μοδιάνο. Έναν αιώνα απ’ όταν ο Έλι Μοδιάνο, γόνος προνομιούχας οικογένειας σεφαραδιτών, αποφάσισε να αφήσει το αρχιτεκτονικό του στίγμα στο κέντρο της πόλης, σχεδιάζοντας στη θέση της (κατεστραμμένης από την πυρκαγιά του 1917) συναγωγής Ταλμούδ Τορά το εμβληματικό κτίριο που θα εδραιωνόταν ως η Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτόν τον έναν αιώνα, η αγορά είδε πολλά: την άνθηση της αστικής τάξης της πόλης, την εξαθλίωση που ακολούθησε την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική μπότα, τον αφανισμό της εβραϊκής της κοινότητας, την τσιμεντοποίηση που έφερε στην πόλη το αστικό κύμα του ’70 και του ’80, αλλά και τον δικό της σταδιακό μαρασμό, από μια ζωντανή κυψέλη με 144 μαγαζιά, σε ένα απαξιωμένο κουφάρι που το 2016 έκλεισε οριστικά.

Το κλείσιμο, όμως, δεν σήμανε και το τέλος της: Το 2017, ο όμιλος Φάις ανέλαβε ένα project που σήμερα, 5 χρόνια και 10 εκατομμύρια ευρώ μετά, επαναφέρει την Αγορά Μοδιάνο στη ζωή της πόλης, ως ένα φάρο εξωστρέφειας που θα καθορίσει την εξέλιξη της περιοχής για τα χρόνια που έρχονται. Κι αυτό γιατί, στη νέα της εποχή, η Αγορά Μοδιάνο έχει μεγάλα σχέδια.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 28
Τοπόσημο για την πόλη θέλει να δει την Αγορά ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του ομίλου Φάις.

Με αποστολή της να προσφέρει εκλεκτά ελληνικά και διεθνή προϊόντα και γεύσεις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, όπου πωλητές κι εστιατόρια θα συνυπάρχουν με pop up events και εκδηλώσεις στα πρότυπα της La Boqueria και του Mercado San Miguel, φέτος η Αγορά Μοδιάνο σκοπεύει να γιορτάσει τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της ακριβώς όπως την είχε οραματιστεί ο ιδρυτής της, Έλι Μοδιάνο: ως ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, όπου η γαστρονομία θα πραγματώνει την πλήρη πολιτισμική της διάσταση.

"Η Μοδιάνο θα γίνει και πάλι ένα τοπόσημο για την πόλη, ξεχωρίζοντας για τη μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων διατροφής και για τα έξυπνα concepts εστίασης και διασκέδασης που θα προσφέρει, μέσα σε έναν σύγχρονο χώρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με άριστες υποδομές", σημειώνει μιλώντας στο "Τ&Τ" ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του ομίλου Φάις.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 29
Επιδραστικά γευστικά brands θα υποδεχτεί ο επάνω όροφος της Αγοράς.

Περίπου 75 μαγαζιά αναμένεται να γεμίσουν τους ανανεωμένους χώρους της Αγοράς, φέρνοντας στο ισόγειό της παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, κρέας, ψάρι, είδη μελιού, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, γλυκά και πολλά, πολλά άλλα, ενώ στον εξώστη θα φιλοξενηθούν μερικά από τα πιο επιδραστικά brands της μοντέρνας θεσσαλονικιώτικης εστίασης: το γνωστό ανατρεπτικό brand της Estrella θα εγκαινιάσει εδώ το 11ο κατάστημά του, ενώ ο Αχιλλέας Πλακίδας και η ομάδα του βραβευμένου "Γορίλα" θα στήσουν το "Hive", ένα cocktail bar που θα αντλεί έμπνευση από τα καταστήματα της αγοράς για τις μείξεις αλλά και το bar food του.

Παράλληλα, "την γκάμα της Αγοράς Μοδιάνο θα εμπλουτίσουν καινούργιες παρουσίες στο χώρο της υγιεινής διατροφής, όπως το "Wild Souls” με βούτυρα ξηρών καρπών, η "Cevicheria” με τις εξαιρετικές ωμές κοπές ψαριών και τη Nikkei κουζίνα της και η Φάρμα Ελασσόνας με το πρώτο της κατάστημα", προσθέτει ο κ. Καπόν, ενώ το επιτυχημένο μπεργκεράδικο "Tarantino", έπειτα από τα τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τα δύο στην Αθήνα, ετοιμάζει μια διαφορετική πρόταση για την Αγορά, ο δημιουργός του "Mare e Monti" παραδίδει έναν νέο χώρο με φρέσκια pasta, η ομάδα του "Ergon" ένα new age πρατήριο ψωμιού αργής ωρίμανσης, ενώ το βραβευμένο τυροκομείο Αρβανίτη θα τοποθετήσει το κυανό, το μοναδικό μπλε τυρί της Ελλάδας, πλάι στα κλασικά ελληνικά τυριά που παράγει.

Hoteling: Σημαντικές αφίξεις και μεγάλες επιστροφές

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 30
Απολαυστικό σημείο συνάντησης το πάντα ζωηρό "Navona".

Πιο ζωηρό από ποτέ, το ξενοδοχειακό μείγμα της Θεσσαλονίκης ανανεώνεται με μικρά στολίδια και μεγάλα brands να δείχνουν το δρόμο για μια μητροπολιτικής δυναμικής εμπειρία city hoteling, που θα καθορίσει το πρόσωπο της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 31
Ανανεωμένη αριστοκρατική αύρα στο "Electra Palace".

Με την αίγλη του κλασικού, αλλά και με αέρα ανανέωσης που ανέδειξε τη διαχρονική του κομψότητα, μας υποδέχεται το "Electra Palace" (Αριστοτέλους 9, 2310294040), που ολοκλήρωσε πρόσφατα τη ριζική του ανακαίνιση, ενδυναμώνοντας την αριστοκρατική του αύρα με δεκάδες έργα τέχνης σε συνεργασία με τη MOMus. Αναπόσπαστο τμήμα του επιβλητικού σκηνικού της πλατείας Αριστοτέλους και αξιοθέατο από μόνο του, το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης –που μετρά ιστορία μισού αιώνα– έχει για στολίδι του το "Orizontes Roof Garden" με θεαματικές βίστες προς τον Θερμαϊκό και δωμάτια που αποπνέουν θερμή οικειότητα και φινέτσα, ορίζοντας την έννοια του grand hotel στο κέντρο της πόλης.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 32
Σημείο αιχμής η μινιμαλιστική διακόσμηση στο "ON Residence".

Λίγο πιο κάτω, το "ON Residence" είναι ένα ολοκαίνουργιο boutique διαμάντι, που επαναφέρει την παλιότερη οικογένεια ξενοδόχων της Ελλάδας στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της: στη γειτονιά του θρυλικού ξενοδοχείου "Μεντιτερανέ", που αποτέλεσε το θεμέλιο της Tor Group. Την κοσμική ατμόσφαιρα της παλιάς Θεσσαλονίκης, ραφιναρισμένη για τη νέα εποχή, φέρνουν στην ξενοδοχειακή φαρέτρα της πόλης τα δωμάτια και οι σουίτες του νέου ξενοδοχείου, συμπληρώνοντας τις κορυφαίες παροχές με ένα υπερθέαμα του Θερμαϊκού και της προμενάδας του. Πρόκειται για την τρίτη προσθήκη στο μπουκέτο φιλοξενίας του Tor Gροup, μετά το ντιζαϊνάτο "Excelsior Hotel" και το μινιμαλιστικό "City Hotel".

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 33
Το επιβλητικό ντιζάιν εμπλουτίζει τη φαρέτρα του "Makedonia Palace".

Ζεστή οικειότητα, αφαιρετικές γραμμές και branded παροχές κυριαρχούν στα δωμάτια του "Makedonia Palace" (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197, makedoniapalace.com), που ζει μια δεύτερη νιότη απ’ όταν ολοκληρώθηκε η τελευταία εντυπωσιακή του ανακαίνιση. Ξενοδοχείο-εμπειρία, με τη φαρέτρα των παροχών του να εμπλουτίζεται από το εντυπωσιακό χαμάμ (ανοιχτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες), αποπνέει διακριτική πολυτέλεια με τον σικάτο, πάντα ζωηρό all-day χώρο του bar-resto "Navona", ως απολαυστικό σημείο συνάντησης. Η δε τοποθεσία του, δίπλα ακριβώς στους κήπους της Νέας Παραλίας, και μια βολτίτσα απόσταση από τις πολυφωτογραφημένες "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου, κάνει την εμπειρία διαμονής ιδανική για επισκέπτες με ανάγκες στιγμιαίας αποσυμπίεσης.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 34
Arty ατμοσφαικότητα με την υπογραφή της Marriott στο "Monasty".

Πρώτο διεθνές ξενοδοχειακό σήμα που προσγειώνεται στην πόλη, το ξενοδοχείο "Monasty" (Βασ. Ηρακλείου 45, 2310274545), μέλος της Autograph Collection, έχει την υπογραφή της Marriott στις υψηλού επιπέδου παροχές φιλοξενίας που παρέχει στον ατμοσφαιρικό του χώρο, δυο βήματα από την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ φωλιασμένο σε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της δεκαετίας του 1930, το "72AD Hotel" (Αγ. Δημητρίου 72, 2310227770) ξεχωρίζει για τον μινιμαλιστικό urban σχεδιασμό που φέρνει στην ανερχόμενη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, στο απόκεντρο της πόλης. Εναλλακτικό new entry στον ξενοδοχειακό χάρτη, σε παλιό κτίριο γραφείων του ’70, το "Teight Hotel" (Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, 2312315900) προσφέρει compact εμπειρία διαμονής στην καρδιά μιας απ’ τις πιο ζωηρές γωνιές του κέντρου, με πρόσθετο ατού το πρωινό με την υπογραφή του Βασίλη Μουρατίδη στο χώρο του εστιατορίου "Moldee".

Bars: Η Θεσσαλονίκη στο shaker

Οι νύχτες στη νύμφη του Θερμαϊκού χαρακτηρίζονται από ενδιαφέρουσες έως ξελογιάστρες. Κι αν η παραπάνω άποψη μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με κάποιες πολύ συγκεκριμένες προτάσεις διασκέδασης, πλέον βρίσκει πάτημα και στο κομμάτι του fine drinking, με καλοφτιαγμένα –από κάθε άποψη– μπαρ.

Από τον Μπάμπη Δούκα

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 35
Εξαιρετικά χαρμάνια και βραβευμένα κοκτέιλ συνθέτουν το προφίλ του "The Blue Cup".

Specialty coffee και δημιουργικά κοκτέιλ είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους στήθηκε και έκανε τη διαφορά το "The Blue Cup" (Σαλαμίνος 8, 2310900666), από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, περίπου 10 χρόνια πριν. Σε ένα όμορφα αναπαλαιωμένο διατηρητέο κτίριο στα Λαδάδικα, η δράση συνεχίζεται και στον επάνω όροφο, όπου συναντά κανείς το "Speakeasy Floor", με concept ποτοαπαγόρευσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα ποτών, που βασίζεται στον κόσμο του fine dining. Ένας άλλος πρωτεργάτης του "ευ πίνειν" είναι το "Casablanca Social Club" (Λεωφ. Βασ. Όλγας 18, 2311243609), που έδωσε πνοή σε ένα επιβλητικό αρχοντικό, με ενημερωμένη μπάρα και ευρηματικά κοκτέιλ. Στα Άνω Λαδάδικα, ο "Γορίλας" (Βέροιας 3, 2313086274) αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του σημείο αναφοράς για την μπαρ σκηνή της πόλης, με την pop αισθητική του και τους διαρκείς αλκοολικούς πειραματισμούς του.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 36
Εμπνευσμένος από τον κινεζικο ζωδιακό κύκλο ο κατάλογος του "Tiger Loop".

Στο rooftop του ξενοδοχείου "Zeus is Loose", το "Nectar Distillery" (Κλεισούρας 13, 2311118713), έχοντας ως εντυπωσιακό background την Αρχαία Αγορά, είναι ένα από τα πιο feelgood μέρη της πόλης, με zero waste ευαισθησίες και προσεγμένα ποτά. Στο ισόγειο του "ON Residence", το "Tiger Loop" (Λεωφ. Νίκης 5, 2310021000) είναι από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην μπαρογεωγραφία της συμπρωτεύουσας, έχοντας την υπογραφή του πολυβραβευμένου Αχιλλέα Πλακίδα. Διακρίνεται για το κινηματογραφικό του σύμπαν και τους θαρραλέους συγκερασμούς υλικών στα ποτά του. Σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό μέτωπο, το "Vogatsikou 3" (Βογατσικού 3, 2310222899) συνεχίζει από το 2014 σε πολύ υψηλές στροφές, παρουσιάζοντας αυτή την εποχή ένα ιδιαίτερο cocktail menu, βασισμένο στην ενσυναίσθηση.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 37
Γεμάτο ενέργεια το αίθριο του "Nectar".

Για κάτι πιο εναλλακτικό, το "Στέρεο" (Βαμβακά 3-5, 2311295310) φέρνει βερολινέζικα vibes, συνοδεία ηλεκτρονικών και τζαζ μουσικών σε δυνατά sets, ενώ καμία μπαρότσαρκα δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη δίχως μια στάση στο "La Doze" (Βηλαρά 1, 2310532986). Με υψηλή αισθητική και vintage έπιπλα, ύφος που παραπέμπει σε κλειστή λέσχη –αλλά ανοιχτό σε όλους– και premium ποτά, το "Le Cercle de Salonique" (Βασ. Ηρακλείου 7, 6986501244) εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μπαρ-κρυμμένο διαμάντι.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 38
Καλοδουλεμένες μείξεις δίνουν γεύση στα βράδια του "Deseo".

Παρότι το "Deseo" στην περιοχή του Χαριλάου, (Νικ. Πλαστήρα 43, 2310326304) απλώνει το φιλόξενο δίχτυ του από νωρίς το πρωί, μεταμορφώνεται όταν τα φώτα χαμηλώνουν και δίνει πάσα στη δουλεμένη κάρτα των κοκτέιλ, αλλά και στην εκλεκτική λίστα κρασιών. Ασφαλώς, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε παρά με ένα πέρασμα από τον θρυλικό "Θερμαϊκό" (Λ. Νίκης 21, 2310239842), που εξακολουθεί να γοητεύει επί της "δύσκολης" για το θέμα μπαρ λεωφόρου Νίκης, με το ξεκάθαρα δικό του ύφος και τις πολύ καλές μουσικές επιλογές.

Θεσσαλονίκη: Η Βασίλισσα του Βορρά μεταμορφώνεται - εικόνα 39
Κινηματογραφική ατμόσφαιρα ποτοαπαγόρευσης στην μπάρα του "Speakeasy Floor"

Στην οινική πλευρά της μπάρας, υπάρχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα μέρη που ξεχωρίζουν για όλους τους σωστούς λόγους. Το "BléVin" (Γεωργίου Σταύρου 14, 2310231201) συγκαταλέγεται σίγουρα σε αυτά, με ένα μεγάλο κελάρι που φιλοξενεί πάνω από 300 ετικέτες από όλη την Ελλάδα και τουλάχιστον 100 εκλεκτές επιλογές από τους αμπελώνες του κόσμου. Εξίσου μεγάλη αγάπη για το κρασί δείχνει και το "Souel" (Παύλου Μελά 16, 2310262827), με προτάσεις που εκτείνονται από την Ευρώπη και τη Νότια Αφρική μέχρι την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή, πλαισιωμένες με φροντισμένα πιάτα. Προσοχή αξίζει και η ευέλικτη λίστα του "Alea Winebar" (Ισαύρων 12, 2310281614), όπως και εκείνες στα wine bistro "Μέθη" (Εθν. Αντιστάσεως 65, 2310482401) και "Μονμάρτη" (Θεμ. Σοφούλη 92, 2310414814). Τέλος, η κάβα κρασιών "Moby Dick or The Whale" (Μορκεντάου 5, 2310253781) θα σε κερδίσει με το ζεστό εσωτερικό της, προτού το κάνει με τις ετικέτες της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.