Φάγαμε την Ήπειρο!

Με γεμάτες τις γευστικές μας αποσκευές, επιστρέψαμε από ένα άκρως χορταστικό και απολαυστικό οδοιπορικό στη χειμωνιάτικη Ήπειρο και καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας.

Φάγαμε την Ήπειρο!

Με γεμάτες τις γευστικές μας αποσκευές, επιστρέψαμε από ένα άκρως χορταστικό και απολαυστικό οδοιπορικό στη χειμωνιάτικη Ήπειρο. Τα Γιάννενα βρίσκονται στην αυγή της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου γευστικού προφίλ με πολλές υποσχέσεις για το κοντινό μέλλον, ενώ τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο ποντάρουν στη ζεστασιά της παράδοσης με δυναμικές ταβέρνες και ορισμένα καλά ξενοδοχεία που επενδύουν στην εξέλιξή της.

Ιωάννινα: Είναι η στιγμή τους

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 1
Μύρισαν Χριστούγεννα στο εμβληματικό «Du Lac» των Ιωαννίνων.

Η μεγάλη δυναμική των Ιωαννίνων είχε ήδη διαφανεί, και την είχαμε ασφαλώς αναδείξει πολλές φορές μέσα από τις σελίδες μας, στα όχι και τόσο μακρινά χρόνια της προ κορονοϊού εποχής, τότε δηλαδή που η Ιόνια Οδός έκανε εύκολη υπόθεση την πρόσβαση τόσο εκεί όσο και στη μαγική φύση των Ζαγοροχωρίων και του Μετσόβου ακόμα και για ένα σαββατοκύριακο. Σε εκείνες τις αλλεπάλληλες επισκέψεις μας δεν προλαβαίναμε να καταγράφουμε τα νέα ξενοδοχεία που άνοιγαν το ένα μετά το άλλο, τα γουστόζικα all-day μαγαζιά που ξεφύτρωναν στους καινούργιους πεζοδρόμους και στις μαγικές στοές της πόλης, τα πολύ καλά μπαρ που διεκδίκησαν στη συνέχεια με αξιώσεις τη θέση τους ανάμεσα στα καλύτερα της Ελλάδας. Η γεύση είχε πάντα έναν μάλλον συμπληρωματικό ρόλο στην εμπειρία, όμως ένα ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο ρεύμα από καινούργια εστιατόρια φαίνεται να ηλεκτρίζει για πρώτη φορά την πανέμορφη και ολοζώντανη πρωτεύουσα της Ηπείρου.

Οι νέες αφίξεις

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 2
Ο σεφ και δημιουργός του «Θamõn» Θανάσης Τάσσος. © Γιώργος Βουρσούκης

Κάπως έτσι, ο 33χρονος Ηπειρώτης σεφ Θανάσης Τάσσος άνοιξε το περασμένο Πάσχα το «Θamõn» (Αβέρωφ 63, 2651083500), επιστρέφοντας στη γενέτειρά του ύστερα από μια γόνιμη περιπλάνηση σε εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες γεύσεις του κινούνται στο φάσμα της μοντέρνας ελληνικής μπιστρονομίας, ενσωματώνουν πολλά ηπειρώτικα προϊόντα και αλλάζουν συχνά ακολουθώντας τις εποχές: απολαυστικά κεφτεδάκια αγριογούρουνου με αφρό αβγολέμονου και εστραγκόν, fine comfort κροκέτες κοτόπουλου με χυλοπιτάκι Μετσόβου αλλά και έντεχνα αποδομημένο γαλακτομπούρεκο με εξαιρετική κρέμα από πρόβειο γάλα και καραμελωμένα φύλλα.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 3
Οι μοντέρνες ελληνικές γεύσεις δεν λείπουν στο ολοκαίνουργιο «Avertá» των Ιωαννίνων. © Γιώργος Μποζούρης

Του κουτιού είναι επίσης το «Avertá» (Ανδρονίκου Παλαιολόγου 6, 2651022577), ένα όμορφο και ηλιόλουστο μικρό εστιατόριο μέσα στο Κάστρο, διακοσμημένο σε σύγχρονο ύφος με κλασικές πινελιές. Επικεφαλής στην ανοιχτή κουζίνα είναι ο νεαρός Γιαννιώτης σεφ και συνιδιοκτήτης Θεόδωρος Κοντός, ο οποίος προτείνει πίτσα, ζυμαρικά, αλλά και μια ενδιαφέρουσα σειρά από μοντέρνες ελληνικές γεύσεις τόσο στα ορεκτικά όσο και στα κύρια πιάτα. Μας άρεσαν πολύ τα «τραχαντσίνι» του, που εμπνέονται από τους ιταλιάνικους ρυζοκεφτέδες arancini, αλλά εδώ κλείνουν μέσα τους υπέροχα χυλωμένο τραχανότο, όπως και η πανσέτα-σκέτο λουκούμι που σερβίρεται με αρωματική κρέμα πρασοσέλινο.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 4
Μύρισαν Χριστούγεννα στο εμβληματικό «Du Lac» των Ιωαννίνων. 03 Το κομψό εστιατόριο «The Log» άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στους κρεατόφιλους της πόλης. © Γιώργος Μποζούρης

Το «The Log» (Παπάγου 1, 2651065111) άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι στο μόλο, πλάι στην πλατεία Μαβίλη. Ένα όμορφο και ηλιόλουστο υαλόφρακτο αίθριο με θέα στη λίμνη αποτελεί τον πυρήνα του εστιατορίου που συμπληρώνεται από ακόμα ένα χώρο, ο οποίος λειτουργεί ως cocktail bar. Τα ηνία της γεύσης κρατά ο ταλαντούχος σεφ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέλεξε τα Γιάννενα για δεύτερη πατρίδα του και παρουσιάζει μια σειρά από σύγχρονης αντίληψης πιάτα που έχουν ως βάση το κρέας, καθώς και επιλεγμένες κοπές που προσφέρονται στο ψήσιμο της αρεσκείας σας. Τιμήστε οπωσδήποτε το εξαιρετικό μοσχαρίσιο ταρτάρ που σερβίρει ανατρεπτικά σε στιλ λαχανοντολμά, όπως και κάποιο από τα signature cocktails που υπογράφει ο βραβευμένος Βασίλης Κυρίτσης («The Clumsies»).

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 5
Μια ωραία τερίνα μαύρης σοκολάτας με ελαιόλαδο και σος μάνγκο κλείνει το γεύμα στο «Μαγαζάκι που λέγαμε». © Γιώργος Μποζούρης

Το ρεύμα πάντως των μικρών «προσωπικών» εστιατορίων φαίνεται να πυροδότησε η Μαρία Κλήμη με «Το μαγαζάκι που λέγαμε» (Εθνικής Αντιστάσεως 44, 2651033106), το οποίο άνοιξε λίγο πριν από την πανδημία. Ο χώρος της ταλαντούχας Καλύμνιας μαγείρισσας που, τραβώντας ένα από τα χαρτιά της ζωής βρέθηκε στην Ήπειρο, αρχικά στα Ζαγοροχώρια και ύστερα στην πόλη, είναι αυτός που πάντα έλεγε να φτιάξει: κομψός, περιποιημένος, με ανοιχτή κουζίνα και λίγα τραπέζια απλωμένα μπροστά της σε δύο επίπεδα. Οι γεύσεις έχουν σύγχρονο ελληνικό ύφος και αξιοποιούν επιλεγμένες πρώτες ύλες, αλλά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από διάφορες μεριές της Ελλάδας, ενώ ο ολοκαίνουργιος φετινός κατάλογος περιλαμβάνει και μια μικρή ενότητα με πιάτα που υπογράφει ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 6
Το δικό του εστιατόριο που θα λέγεται «Σίλφιον» ετοιμάζει πυρετωδώς ο ταλαντούχος σεφ Κίμων Λίγδας. © Γιώργος Μποζούρης

Λίγο πριν από τις γιορτές ανοίγει επίσης το ολοκαίνουργιο εστιατόριο «Σίλφιον» (Κουντουριώτου 50) που ετοιμάζει ο Γιαννιώτης σεφ Κίμων Λίγδας σε ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό παλαιό οίκημα στην εβραϊκή συνοικία, το οποίο ανακατασκευάζεται εκ βάθρων. Τα τραπέζια θα απλωθούν στην εσωτερική αυλή που επενδύεται με ειδική κατασκευή και θα έχει θέα στην ανοιχτή κουζίνα, όπου θα ετοιμάζονται μοντέρνου ύφους ελληνικά πιάτα με πολλές πρώτες ύλες από το μποστάνι του εστιατορίου. Τα μαχαιροπίρουνά του ακονίζει ενόψει Χριστουγέννων και το εμβληματικό ξενοδοχείο της πόλης «Du Lac» (2651059100) που εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον ταλαντούχο σεφ Σωτήρη Οικονόμου, ο οποίος παρουσιάζει οσονούπω καινούργιο μενού στο κεντρικό εστιατόριο Du Sel.

Δύο ταβέρνες που τιμούν την παράδοση

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 7
Ασυναγώνιστη η τηγανητή συκωταριά στην καλή ταβέρνα «Χρύσανθος». © Γιώργος Μποζούρης

Ο «Χρύσανθος» (2651081892) είναι η ονομαστή και ιδιαίτερα ζεστή ταβέρνα της οικογένειας Μηλιώτη που γράφει εδώ και είκοσι χρόνια τη δική της ιστορία στην περιοχή της Αμφιθέας, πολύ κοντά στη λίμνη και με υπέροχη θέα στην πόλη. Στην κουζίνα προΐσταται η κυρία Αριστέα, που ετοιμάζει εξαιρετικές πίτες, δικά της τυριά, αλλά ανοίγεται και σε πολύ ιδιαίτερες κρεατοσπεσιαλιτέ, όπως η μοσχαροκεφαλή που σιγομαγειρεύει για ώρες στη γάστρα, η τηγανητή συκωταριά και τα παϊδάκια – όχι μόνο αρνίσια αλλά και πολύ μερακλίδικα πρόβεια.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 8
Ζεστή μπιστρό ατμόσφαιρα στο «Μαγαζάκι που λέγαμε». © Γιώργος Μποζούρης

Αν αγαπάτε τις εμπειρίες εκτός πεπατημένης, αξίζει να αναζητήσετε αποκλειστικά και μόνο με τη βοήθεια του GPS την οικογενειακή ταβέρνα «Το Πέτρινο της Μαριάνθης» (6949193983) στο ημιορεινό χωριό Γουλάς, που απέχει είκοσι λεπτά από τα Γιάννενα. Η κυρία Μαριάνθη μαγειρεύει με σίγουρο χέρι μια μεγάλη σειρά από κλασικά μαγειρευτά, με πρώτα και καλύτερα το ζυγούρι στη γάστρα, τη γίδα βραστή και την ασυναγώνιστη ρεβιθάδα με χωριάτικο λουκάνικο. Έχουν δικά τους ζώα, τυροκομούν και μαζεύουν πολλά κηπευτικά από το μποστάνι τους.

Ψηλά τα σέικερ!

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 9
Το ουράνιο τόξο εμπνέει τον Βαγγέλη Πάκιο για την καινούργια λίστα κοκτέιλ που παρουσιάζει στο βραβευμένο «Blue Gin» των Ιωαννίνων. © Γιώργος Μποζούρης

Η bar σκηνή των Ιωαννίνων παραμένει ακμαία και οι πιο ενδιαφέροντες εκπρόσωποί της κρατούν τον πήχη ψηλά, με εργαστήρια όπου επιδίδονται στις «αλχημείες» τους αλλά και παίζοντας στα δάχτυλα σύγχρονες τεχνικές όπως οι ζυμώσεις, οι ανθρακώσεις και οι διαυγάσεις. Στο «Blue Gin» (Εθνικής Αντιστάσεως 40, 6932020361) που πρωτοσήκωσε τη σημαία του fine drinking στην πόλη, ο Βαγγέλης Πάκιος εμπνέεται για την καινούργια του λίστα από το ουράνιο τόξο, παρουσιάζοντας κοκτέιλ σοφιστικέ και αινιγματικά, που επιλέγεις ως επί το πλείστον με βάση το χρώμα της αρεσκείας σου και τα συναισθήματα που σου προκαλεί. Στην πληρέστατη spirit list, που αριθμεί επιπλέον περί τις 270 ετικέτες τζιν, πρόκειται να προστεθεί στο άμεσο μέλλον και το δικό τους, που θα μοσχοβολά αρώματα της ηπειρώτικης φύσης.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 10
Ο πολυβραβευμένος bartender Κωνσταντίνος Ριστάνης (κέντρο) και η ομάδα του βρίσκονται πίσω από πολλά ωραία μαγαζιά των Ιωαννίνων. © Γιώργος Μποζούρης

Στο «Spitaki» (Εθνικής Αντιστάσεως 42, FB Spitaki Cocktail Bar), πάλι, που γράφει τη δική του ιστορία από το 2014, η καινούργια λίστα θα έχει τη μορφή διαβατηρίου, το οποίο θα προσφέρει έναν απολαυστικό γύρο του κόσμου μέσα από δέκα κοκτέιλ. Φαίνεται πάντως ότι το μαγαζί έγινε κι αυτό ένα διαβατήριο για τον πολυβραβευμένο bartender και συνιδιοκτήτη Κωνσταντίνο Ριστάνη, ο οποίος έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια δυνατή στρατιά από διαφορετικού ύφους μαγαζιά που απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη. Μας άρεσε ιδιαίτερα το «Heads or Tails» (Πυρσινέλα 2, 6948260188) με την ανατρεπτική διακόσμηση, τις καλοφτιαγμένες American style γεύσεις και τα πολύ σοβαρά κοκτέιλ, ενώ οσονούπω κάνει πρεμιέρα και το «Gaijin», η νέα πρόταση της ομάδας που θα σερβίρει sushi, yakitori και τα ανάλογα jap style κοκτέιλ σε μια στοά του κέντρου.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 11
Το ατμοσφαιρικό μπαρ «Circus» φιλοξενεί συχνά επώνυμους DJs. © Γιώργος Μποζούρης

Νέα άφιξη είναι επίσης το «Λη Τσέρι» (Τσιριγώτη 30, 6976979244) που άνοιξε μόλις, ακριβώς απέναντι από το αδερφό μπαρ «Τρυποκάρυδος» – και τα δύο έχουν πάρει το όνομά τους από το διάσημο μυθιστόρημα του Τομ Ρόμπινς. Η καινούργια cocktail list που θα λανσαριστεί σύντομα θα αφηγείται με τον δικό της τρόπο της περιπέτειες της ερωτοχτυπημένης ηρωίδας που επινόησε ο συγγραφέας και θα περιλαμβάνει και ορισμένες φρέσκες παραλλαγές των κλασικών κοκτέιλ του πρώτου μαγαζιού. Στο ατμοσφαιρικό Circus (Εθνικής Αντιστάσεως 1, 6975108859), πάλι, κάθε βραδιά είναι διαφορετική, καθώς τα προσεγμένα κοκτέιλ συναντούν τις συχνές πυκνές μετακλήσεις επώνυμων DJs από την ελληνική και τη διεθνή dance σκηνή.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 12
Το cocktail bar «Spitaki» προσφέρει φέτος ένα γύρο του κόσμου να τον πιεις στο ποτήρι © Γιώργος Μποζούρης

Ζαγοροχώρια: Στην αγκαλιά της φύσης

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 13
Το rafting στον Βοϊδομάτη είναι εμπειρία που αξίζει να ζήσεις.

Όσες φορές κι αν βρεθείς στο πραγματικό αυτό μνημείο της φύσης, πολύ δύσκολα μπορείς να ισχυριστείς ότι το έχεις εξαντλήσει. Πάντα κάποια πινακίδα θα βρεθεί στο δρόμο σου που θα σε οδηγήσει σε κάποιο χωριό που σου έχει ξεφύγει, όλο και κάποιο πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι θα σε βάλει σε πειρασμό να κάνεις μια στάση, ίσως έρθει επιτέλους και η ώρα να κάνεις εκείνο το rafting στον Βοϊδομάτη που πάντα αναβάλλεις. Όλα είναι εκεί και σε περιμένουν, όπως και τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του Ζαγορίου που χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές έχουν αποδείξει την αξία τους στο πέρασμα του χρόνου.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 14
Μοντέρνες ελληνικές γεύσεις και φαντασμαγορική θέα θα απολαύσετε στο εστιατόριο «Salvia» στην Αρίστη.

Τη γευστική κούρσα της ανανέωσης οδηγεί το «Salvia», το κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Aristi Mountain Resort & Villas» (2653041330) που δεν ποντάρει μονάχα στην εξαιρετική θέα που απλώνεται μπροστά του από την κορυφή του χωριού Αρίστη. Η συνεργασία του τα τελευταία χρόνια με τον πολύ ταλαντούχο σεφ Γιάννη Λιόκα, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την περιοχή, συνεχίζεται σταθερά με πιάτα που ναι μεν έχουν σύγχρονο ελληνικό πρόσημο, αλλά την ίδια στιγμή κρατούν γοητευτικούς δεσμούς με τις παραδόσεις και τα υλικά του τόπου. Η ψητή πατάτα με πράσο, κάστανα και τρούφα αλλά και η πέστροφα σε «νεκρή» ζύμη με κρέμα αβγολέμονου και πουρέ αγκινάρας ξεχωρίζουν στο ολοκαίνουργιο φετινό μενού, που εκτελεί με ακρίβεια ο ικανός σεφ Όμηρος Κουτσογιάννης.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 15
Η mountain chic πολυτέλεια χαρακτηρίζει το ξενοδοχείο «Aristi Mountain Resort & Villas».

Στο αντικρινό Πάπιγκο τώρα, η οικογένεια Τσουμάνη καλλιεργεί τα δικά της προϊόντα και προμηθεύεται τα υπόλοιπα από παραγωγούς της περιοχής, προτείνοντας στο όμορφο εστιατόριο «Astra» (2653042108) μια ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη παραδοσιακή κουζίνα που κάνει χώρο και για δυσεύρετες τοπικές συνταγές: γίγαντες με χόρτα που εκπέμπουν μια σχεδόν συγκινητική γήινη νοστιμιά, συκωτομπρίαμο τουτέστιν πεντανόστιμο ρύζι μαγειρεμένο με συκωτάκια, αλλά και κατσικάκι στη γάστρα με αρωματικούς ζωχούς. Φτιάχνουν ακόμα δικό τους αφρώδες ροζέ κρασί από την τοπική ποικιλία ντεμπίνα αλλά και τη δική τους pale ale μπίρα «Ποιμενικός» με αρώματα από τσάι του βουνού και φασκόμηλο από το Ζαγόρι.

Στην πιο κομβική από γεωγραφικής άποψης Βίτσα μετέφεραν πριν από λίγα χρόνια ο Σάκης και η Βάσω Στεφάνου το γνωστό και καλό τους εστιατόριο «Στα Ριζά» (2653071550) που πρωτογνωρίσαμε στην Ελάτη. Η τωρινή τους έδρα –ένα όμορφο πετρόχτιστο οίκημα με μεγάλη λουλουδιασμένη αυλή στις παρυφές του χωριού– είναι ιδιαίτερα άνετη και οι καλοφτιαγμένες γεύσεις τους κινούνται σταθερά σε παραδοσιακό μοτίβο, με μια καλή ποικιλία σε τοπικά μαγειρευτά που δεν συναντάς αλλού. Ζυγούρι γιουβέτσι, μοσχαράκι κοκκινιστό με μανιτάρια, αλλά και εξαιρετική προβατίνα στη λαδόκολλα.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 16
Σύγχρονη κουζίνα με βάση τα άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια σερβίρει το «Κανέλα & Γαρύφαλλο» στη Βίτσα.

Στον κεντρικό δρόμο της Βίτσας εδρεύει εδώ και χρόνια το ξεχωριστό εστιατόριο του Βασίλη Κατσούπα «Κανέλα & Γαρύφαλλο» (2653071671). Δεινός γνώστης και λάτρης των μανιταριών, ο Βασίλης στρέφει τη γευστική του πυξίδα σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά: άγρια αλλά και καλλιεργημένα από τον ίδιο, γνωστά αλλά και σπάνια, έχουν την τιμητική τους στα πιάτα του που έχουν σύγχρονο ύφος και αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Πλέον δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο κρασί, με περίπου 150 ετικέτες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα που ξεκουράζονται υπομονετικά στο κελάρι του εστιατορίου.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 17
Η εξαιρετική ντόπια φέτα νοστιμίζει συχνά τη γεύση της Ηπείρου. © Shutterstock.gr

Άλλο αγαπημένο στέκι των επισκεπτών του Ζαγορίου είναι ο «Λίθος - Στου Τάκη» (2653022600) με τις signature σπεσιαλιτέ του χαρισματικού σεφ και ιδιοκτήτη Τάκη Κουνάβου. Μισός Ηπειρώτης και μισός Μικρασιάτης, ο Τάκης φτιάχνει καθημερινά το δικό του ψωμί και προτείνει πιάτα που απηχούν τις δυο του πατρίδες, όπως το μοσχαράκι στιφάδο πραγματικό λουκούμι, τα ρεβίθια με μελιτζάνες και μια υπέροχα μελωμένη τηγανιά με πολύχρωμες πιπεριές, κόκκινο κρασί και λεμόνι. Ο ζεστός εσωτερικός χώρος απλώνεται σε δύο επίπεδα, όμως ακόμα καλύτερη είναι η βεράντα του μαγαζιού, που εποπτεύει το γαλήνιο χωριό Δίλοφο.

Αν, τέλος, σας βγάλει ο δρόμος προς Τσεπέλοβο, αξίζει να ξαποστάσετε στη ζεστή ταβέρνα «Μικρή Άρκτος» (2653081128) που στέκει αγέρωχα εδώ και τριάντα χρόνια στην κεντρική πλατεία του χωριού. Η οικογένεια Κήττα, με τη συμβολή πλέον και της νεότερης γενιάς, μαγειρεύει κλασικές γεύσεις της περιοχής, αλλά και κάποιες πιο ιδιαίτερες όπως το «πιάτο της αρκούδας» με τρυφερό χοιρινό, δαμάσκηνα και ξηρούς καρπούς που, καιρού επιτρέποντος, θα απολαύσετε κάτω από τον θεόρατο πλάτανο με θέα στις βουνοκορφές.

Μέτσοβο: Το διαχρονικό

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 18
Ολόκληρο το Μέτσοβο στο... κάδρο των κομψών δωματίων του ξενοδοχείου «Grand Forest».

Με αετοφωλιά μοιάζει το αμφιθεατρικά χτισμένο Μέτσοβο, έτοιμο θαρρείς να βουτήξει στον ποταμό Μετσοβίτικο. Η σιλουέτα του, απαράλλακτη στο πέρασμα του χρόνου, ξεδιπλώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία με τις αμέτρητες κρεατοταβέρνες, έχοντας ωστόσο δεχτεί πρόσφατες πινελιές ανανέωσης στα πέριξ. Αναφερόμαστε στο χιονοδρομικό του Ανηλίου, το νεότερο της χώρας, που άνοιξε πριν από λίγα χρόνια με πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας κι ένα πολύ κομψό σαλέ, αλλά και στο εντυπωσιακό resort της οικογένειας Μπαρμπαγιάννη «Grand Forest Metsovo» (2656029001) που δημιούργησε νέα δεδομένα όχι μόνο στη φιλοξενία, αλλά και στο γευστικό σκηνικό της περιοχής. Επιστέγασμα η για άλλη μια χρονιά βράβευσή του ως World’s Leading Landmark Hotel of the World, από τον διεθνή οργανισμό World Travel Awards πριν από μόλις μερικές εβδομάδες.

Φάγαμε την Ήπειρο! - εικόνα 19
Ο βραβευμένος σεφ Γκίκας Ξενάκης επιμελείται την κουζίνα στο εστιατόριο «Μέτσοβο 1350 μ.».

Το κύριο εστιατόριό του «Μέτσοβο 1350 μ.» είναι χάρμα οφθαλμών, συνδυάζοντας την ατμόσφαιρα κομψής πολυτέλειας με την πανοραμική θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Μετσόβου. Τις γεύσεις υπογράφει ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης στο χαρακτηριστικό μοντέρνο ελληνικό του ύφος, ενισχυμένο ωστόσο με πινελιές από την τοπική παράδοση, και εκτελεί με επάρκεια και καλή τεχνική ο νεαρός Μετσοβίτης σεφ Βασίλης Γιαννούλης. Χαρήκαμε ιδιαίτερα το βιολογικό τραγανό αβγό με κρέμα από σπανάκι και χωριάτικο λουκάνικο, τα –δύσκολα να τους αντισταθείς– χειροποίητα νιόκι πατάτας με ραγού άγριων μανιταριών αλλά και την ευφάνταστη εκδοχή της τοπικής χορτόπιτας πισπιλίτα που έρχεται τυλιγμένη σε ταιριαστή κρούστα καλαμποκίσιου ψωμιού κι έχει για συνοδεία ζελέ σπανάκι και γαλοτύρι.

Την ίδια πίτα αλλά στην κλασική της εκδοχή δοκιμάσαμε στον «Γαλαξία» (2656041202), την ιστορική ταβέρνα της οικογένειας Μπαρμπαγιάννη στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου. Πλάι της βάλαμε ακόμα μια καλή γκάμα σε παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, όπως οι κεφτέδες με πράσα και το μοσχαράκι στη στάμνα, ενώ γλυκαθήκαμε με ξηροκαρπάτη «φλογέρα» κανταϊφιού, τυλιγμένη σε φύλλο μπακλαβά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.