Νάουσα, πόλη του Οίνου

Οίνος και εστίαση συνδέονται μοναδικά στην περιοχή του Ξινόμαυρου.

Νάουσα, πόλη του Οίνου

"Nάουσα, πόλη του Οίνου” από Παρασκευή 11 ως Κυριακή 13 -και τυχεροί όσοι θα μπορέσουν να βρεθούν στην πανέμορφη πρωτεύουσα του ξινόμαυρου, να γευτούν μοναδικά κρασιά από τα 19 οινοποιεία που συμμετέχουν, να τα γνωρίσουν από κοντά και να συνομιλήσουν με εμβληματικούς οινοποιούς, που έχουν αναδείξει με τα χρόνια και με τον τρόπο τους αυτό τον κορυφαίο και πολύ αγαπημένο ελληνικό αμπελώνα.

Νάουσα, πόλη του Οίνου - εικόνα 1
Στηθοπλευρές με τραχανά και pairing με Ξινόμαυρο στο “Βεργιώτικο”, του Νίκου Μαλλιάρα

Υπάρχει, όμως κάτι εξίσου σημαντικό εδώ: η οινική ζώνη της Νάουσας είναι ίσως η μοναδική -και σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα- που μαζί με την ευρύτερη κοντινή περιοχή, προσφέρει μια ολοκληρωμένη οινο-γευστική εμπειρία, ακολουθώντας το πρότυπο των παραδοσιακών οινικών περιοχών του κόσμου, με εστιατόρια που διαθέτουν ιστορικές κάβες, εξαιρετικές συλλογές κρασιών και τους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Εδώ, λοιπόν, άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στο κρασί έχουν δημιουργήσει εστιατόρια όπου η γευστική απόλαυση ενώνεται με την οινική για να ανέβει σε άλλο επίπεδο. Μιλάμε για κελάρια με σπάνια κρασιά, παλαιωμένες φιάλες, ιστορικές Νάουσες, αλλά και θαυμάσια δείγματα του παγκόσμιου αμπελώνα και για ανθρώπους που γνωρίζουν το κρασί χωρίς φανφάρες. Μιλάμε, ακόμα, για γνήσιες γεύσεις του τόπου, με πρωταγωνιστή τα κορυφαία κρεατικά της χώρας. Οι οινόφιλοι γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και χρόνια τις απαραίτητες στάσεις…

Νάουσα, πόλη του Οίνου - εικόνα 2
Ο Στέφανος Λαφάρας στο κελάρι του στο Χάραμα, Αρκοχώρι Νάουσας

Στου “Θωμά", στο Σκλήθρο, ο Θωμάς Πασπάλης θα σε ξεναγήσει σ΄ένα μοναδικό για την περιοχή κελάρι, που ξεκίνησε χρόνια τώρα από τον πατέρα του αποκλειστικά με ελληνικό αμπελώνα και εξελίσσεται συνέχεια... Εξίσου ιστορική, πολύτιμη και αγαπημένη στους γνώστες η κάβα του “Κοντοσώρου" στο Ξινό Νερό, που εκτείνεται και στον παγκόσμιο αμπελώνα και αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον τελευταία, με τον Κωνσταντίνο Κοντοσώρο να έχει φέρει διαμαντάκια από τη Βουργουνδία, επιστρέφοντας στα πάτρια μετά από 7 χρόνια στα θρυλικά γαλλικά αμπελοτόπια… Στο “Χάραμα”, στο γραφικό Αρκοχώρι, δίπλα στη Νάουσα, ο Στέφανος Λαφάρας θα σου ανοίξει παλαιωμένα ξινόμαυρα και συνεχόμενες χρονιές, που συγκεντρώνει χρόνια τώρα με πολύ μεράκι, για να συνοδεύσεις τις νόστιμες γάστρες του, το αγριοκάτσικο ή το ελάφι… Στην αρχοντική Βέροια, στο “Βεργιώτικο”, απαραίτητη επίσκεψη για όσους λατρεύουν το κρέας, ο Νίκος Μαλλιάρας έχει δημιουργήσει μια πολύ αξιόλογη κάβα εστιάζοντας στη Νάουσα και τον Μακεδονικό αμπελώνα με φιάλες, επιλεγμένες μία μία…

Κι αν η Κοζάνη είναι λίγο μακρύτερα, αξίζει μια αναφορά στο ολοκαίνουργιο “Terroir” του Θωμά Δούρβα, ένα wine restaurant με αξιοθαύμαστη κάβα και πάνω από 500 ετικέτες του ελληνικού και του παγκόσμιου αμπελώνα, επιλεγμένες με άποψη.

Να γιατί η Νάουσα αποτελεί οινοτουριστικό πρότυπο, που μάλιστα έχει δημιουργηθεί αυθόρμητα σε βάθος χρόνου, και ο λόγος που μαζί με την ευρύτερη περιοχή είναι ο πιο ολοκληρωμένος προορισμός της χώρας για έναν οινόφιλο, βάζοντας φυσικά τα κρασιά και τα οινοποιεία της σε πρώτο πλάνο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

19/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.