Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε!

Mια σύντομη απόδραση στη βρετανική πρωτεύουσα με μουσικά ξεφαντώματα διεθνούς επιπέδου.

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε!

Από τη Δανάη Μολόχα

Τα πιο φιλόδοξα φεστιβαλικά σχέδια περιλαμβάνουν αεροπλάνα, αμάξια και βαπόρια – συνήθως συνδυαστικά. Στο Λονδίνο, όμως, όλο και περισσότερα καλοκαιρινά φεστιβάλ με πρώτης τάξεως headliners στήνουν πάρτι σε απόσταση μιας βόλτας με το μετρό ή το λεωφορείο, συνδυάζοντας μια σύντομη απόδραση στη βρετανική πρωτεύουσα με μουσικά ξεφαντώματα διεθνούς επιπέδου.

Grace Jones’ Meltdown

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε! - εικόνα 1
H Grace Jones ήταν καλεσμένη των Massive Attack το 2008 και φέτος επιμελείται το Meltdown 2022. © Mark Mawston

Πότε: 10-19 Ιουνίου
Πού: Southbank Centre
Ποιους θα δείτε: Grace Jones, Peaches, Skunk Anansie, Baaba Maal, Angélique Kidjo κ.ά.

Επιδραστική μορφή της μουσικής και της ευρύτερης ποπ κουλτούρας, η τραγουδίστρια, ηθοποιός και μοντέλο Grace Jones παίρνει τη σκυτάλη από μια μακρά σειρά καλλιτεχνών (βλέπε David Bowie, Patti Smith, Massive Attack κ.ά.) που από το 1993 αναλαμβάνουν την επιμέλεια του φημισμένου φεστιβάλ στην καρδιά του Λονδίνου. Ξεπερνώντας με πείσμα τις τρικυμίες της πανδημίας, η Jones φέρνει για την 27η έκδοση του Meltdown, στις αίθουσες του Sοuthbank Centre –που ξεχωρίζουν τόσο για την προνομιακή θέση τους πάνω στον Tάμεση όσο και για την εξαιρετική ακουστική τους– ένα πληθωρικό πρόγραμμα που παντρεύει τις φεμινιστικές ηλεκτρονικές προκλήσεις της Peaches με τα σενεγαλέζικα φωνητικά και κιθαριστικά ταξίδια του Baaba Maal. Η ίδια, πάλι, εκπλήσσει ξανά, παίζοντας γνωστά και σπάνια τραγούδια συνοδεία ορχήστρας.

Wireless

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε! - εικόνα 2
Tοπ διεθνείς ράπερ δίνουν ραντεβού στη σκηνή του Wireless. © Luke Dyson

Πότε: 1-3 Ioυλίου & 8-10 Ioυλίου
Πού: Crystal Palace Park & Finsbury Park
Ποιους θα δείτε: A$AP Rocky, Nicki Minaj, Cardi B, J. Cοle, Tyler, the Creator, SZA κ.ά.

H urban Mέκκα των καλοκαιρινών φεστιβάλ, το Wireless, συγκεντρώνει τιτάνες της διεθνούς χιπ-χοπ και R&B σκηνής σε δύο αγαπημένα λονδρέζικα πάρκα φέτος, δύο διαδοχικά τριήμερα. O ράπερ A$AP Rocky κυριαρχεί την Παρασκευή 1η Iουλίου, με σαρωτικούς περφόρμερ όπως ο Tyler, the Creator και γυναίκες-δυναμίτες του χιπ-χοπ, όπως oι Nicki Minaj, Cardi B, Megan Thee Stallion, Doja Cat και Little Simz, να διχάζουν επιπλέον τους φαν για το ποια ημέρα, ή τριήμερο, θα αγοράσουν εισιτήριο. Το Wireless, πάντως, διευκολύνει την κατάσταση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα ν’ αγοράσετε τα μαγικά εισιτήρια με δόσεις.

Kaleidoscope Festival

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε! - εικόνα 3
To Kaleidoscope Festival επιστρέφει στο ατμοσφαιρικό Alexandra Palace. © Shutterstock

Πότε: 23 Ioυλίου 2022
Πού: Alexandra Park & Palace
Ποιους θα δείτε: Οrbital, Happy Mondays κ.ά.

Οποιοδήποτε φεστιβάλ μάς ανεβάσει στο αγαπημένο μας «Ally Pally» για ν’ ακούσουμε live μουσικές με το Λονδίνο στο πιάτο αξίζει το λαχάνιασμα, αλλά και το χρόνο μας. Περικυκλωμένο από ένα καταπράσινο πάρκο, το ατμοσφαιρικό Alexandra Palace του 19ου αιώνα στέκει σινεματικά πάνω στο λόφο, με τις σκηνές και τα fοοd trucks του καλειδοσκοπικού αυτού φεστιβάλ να απλώνονται στη σκιά του για μια ιδιαίτερα ανεβαστική ημέρα του Ιουλίου. Oι headliners Orbital και Happy Mondays αναζωπυρώνουν φέτος ηλεκτρονικές μνήμες απ’ τα 90s και τις μεθυστικές, ψυχεδελικές δόξες του Madchester. Tο κλίμα στο Κaleidoscope, όμως, είναι κατά βάση οικογενειακό, με μαγικά, κωμωδία, διαδραστικές τέχνες, αλλά και ένα δυσεύρετο φεστιβαλικό ατού: το βικτωριανό υπόγειο του μνημειώδους κτιρίου, που έρχεται να δώσει μια νότα μυστηρίου στη φεστιβαλική διασκέδαση, με απρόσμενες εκπλήξεις υπό τους νοσταλγικούς ήχους του swing.

All Points East

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε! - εικόνα 4
O Tame Impala πρωταγωνιστεί στις 25/8 στο All Points East.

Πότε: 19-28 Αυγούστου 2022
Πού: Victoria Park
Ποιους θα δείτε: Gorillaz, Tame Impala, The National, Disclosure, Nick Cave and the Bad Seeds κ.ά.

Πολυσυζητημένο φεστιβαλικό ραντεβού φέτος στην πρωτεύουσα, το APE συγκεντρώνει μεγάλους παίκτες της ηλεκτρονικής και εναλλακτικής σκηνής στην καλοκαιρινή καρδιά του Ανατολικού Λονδίνου, το Victoria Park. Oι «ατακτοι» Gorillaz, το house δίδυμο Disclosure, ο μελωδός της ηλεκτρονικής James Blake και αισθαντικοί τραγουδοποιοί, όπως ο Nick Cave και ο Michael Kiwanuka, είναι μόνο μερικοί απ’ τους πρωταγωνιστές του καλοκαιριού. Δωρεάν events συμπληρώνουν το πρόγραμμα, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων «In the Neighbourhood». Tο APE, πάντως, παίζει δυνατά σε όλα τα ύψη και τα βάθη του line-up, με πανκ ροκ αναβρασμό απ’ τους IDLES, slacker ριφάκια απ’ τον Kurt Vile και ιδιόρρυθμη indie folk τραγουδοποιία απ’ την Aldous Harding. H ευκαιρία ν’ ανακαλύψεις εδώ το γκρουπ που πάντα έψαχνες είναι απ’ τα πιο δυνατά χαρτιά του φεστιβάλ.

Field Day

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε! - εικόνα 5
Το 3D show των Kraftwerk καταλαμβάνει το Victoria Park στο πλαίσιο του Field Day.

Πότε: 20 Αυγούστου 2022
Πού: Victoria Park
Ποιους θα δείτε: The Chemical Brothers, Kraftwerk κ.ά.

Επισήμως κάτω απ’ την ομπρέλα του All Points East, το Field Day αποτελεί εδώ και χρόνια ένα φεστιβαλικό κεφάλαιο από μόνο του – βλέπε μία ημέρα στον «αγρό» του πάρκου Βικτώρια με ασυναγώνιστα hip σάουντρακ. Oι big beat αλχημιστές της βρετανικής σκηνής Chems φέρνουν στη λονδρέζικη… ύπαιθρο τα ξακουστά τους πρωτοποριακά visuals, διά χειρός Smith & Lyall. Παράλληλα, οι Kraftwerk ανεβάζουν ένα ρομποτικό, και συνάμα απίστευτα υποβλητικό, 3D σόου, αντίστοιχο του ηλεκτρονικού μύθου τους. Kαι εδώ ανυπομονούμε να δούμε τι εκπλήξεις μάς επιφυλάσσουν φημισμένοι και underground μαέστροι της παγκόσμιας ηλεκτρονικής και χορευτικής σκηνής: Αναμένετε Detroit techno απ’ την εμβληματική μορφή της σκηνής Carl Craig, ανεβαστικά σίνθια απ’ τη Nοτιοκορεάτισσα Peggy Gοu και εγκεφαλικά μπιτάκια απ’ τον Squarepusher.

5 ακόμα φεστιβάλ που φτιάχνουν ατμόσφαιρα

Τέτοιο φεστιβαλικό καλοκαίρι στο Λονδίνο δεν ξανάγινε! - εικόνα 6

Hampton Court Palace Festival Mια σκηνή σαν από παραμύθι στήνεται με φόντο το μεγαλειώδες παλάτι του Eρρίκου του 8ου. Πάνω της, θα παίξουν φέτος αξέχαστα synth-pop και country ρεφρέν, απ’ τους The Human League μέχρι την Kacey Musgraves (9-11/6, 15-18/6 & 22-25/6).

BST Hyde Park 2022 Για τρία σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, το πιο διάσημο πάρκο του Λονδίνου καταλαμβάνουν τεράστιου βεληνεκούς σταρ – απ’ τους The Rolling Stones στην Adele μέσω Pearl Jam. Χωρίς εισιτήριο (ή θέα στη σκηνή), εμείς αράζουμε με φίλους στα γρασίδια έξω απ’ τις πύλες και τα λέμε, καθώς οι ποπ και ροκ μουσικές ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ και τη διάθεση (24-26/6, 1-3/7 & 8-10/7).

Somerset House Summer Series Oι Carly Rae Jepsen, Ghetts, Bomba Estéreo, Jοhn Legend κ.ά. εναλλάσσουν pop, grime, electro-cumbia, R&B και βάλε, στη μεγάλη σκηνή που στήνεται στην αυλή του εντυπωσιακού νεοκλασικού συμπλέγματος στο κέντρο του Λονδίνου (7-17/7).

Kew the Music Oι Λονδρέζοι αραδιάζουν καλάθια πικνίκ και πτυσσόμενες καρέκλες στα γρασίδια των υπέροχων Kew Gardens και λικνίζονται οικογενειακώς στις νοσταλγικές μουσικές – φέτος, με την ευγενική χορηγία των Van Morrison, Bananarama και James Blunt, ανάμεσα σε άλλους (5-10/8).

We Are FSTVL Πάρτε τη District Line μέχρι το Upminster για house, techno και άλλες μπιτάτες μουσικές απ’ τους The Blessed Madonna, Carl Cοx, Andy C, Tyga κ.ά., που πρωταγωνιστούν σε μια ανεξάντλητη λίστα, η οποία θα σας κρατήσει όρθιους περίπου 11 ώρες ανά ημέρα (6-7/8).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/04/2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Φαντασμαγορική η τελική πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα "γεννηθεί" στα χέρια της Πρωθιέρειας Μαίρης Μηνά ενώ τη Χορογραφία έχει εμπνευστεί και σκηνοθετήσει η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και θα την εκτελέσουν 35 Ιέρειες και 15 Κούροι.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο 9ο Φόρουμ των Δελφών

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο τουρισμός της, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πολιτισμό.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία για Πάσχα στην Κρήτη

Κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικά φαράγγια, αξέχαστες παραλίες μας περιμένουν να απολαύσουμε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της Ελλάδας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και με τον γλυκό καιρό της άνοιξης για σύμμαχό μας.

H LOT Polish Airlines επιστρέφει με απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τη Βαρσοβία

Η πτήση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προς το Warsaw Chopin Airport θα πραγματοποιείται με αεροσκάφη Embraer 195, Boeing 737-800, και 737 MAX 8.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το "Rodos Week"

Ξεκίνησε η φάση αιτήσεων και έκδοσης voucher οικονομικής ενίσχυσης των πολιτών για τη διαμονή τους σε Ξενοδοχεία Φιλοξενίας της Ρόδου.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Σποράδες

Με τις μεγάλες μέρες του Μάϊου να μας προσφέρουν μοναδικά ηλιοβασιλέματα βάφοντας ροζ τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της Γκαμήλας και ιστορικές εκκλησίες σε πετρόχτιστα χωριά στα Ζαγοροχώρια, το Πάσχα του 2024 στην Ήπειρο έχει χρώμα φυσιολατρικό.