Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου

Το ανήσυχο, φιλότεχνο, βιομηχανικό αδερφάκι του Εδιμβούργου φέρει όλο και πιο έντονα το ελληνικό στοιχείο στη μετα-Brexit και μεταπανδημική εποχή.

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου

Από τη Δανάη Μολόχα

Το ανήσυχο, φιλότεχνο, βιομηχανικό αδερφάκι του Εδιμβούργου φέρει όλο και πιο έντονα το ελληνικό στοιχείο στη μετα-Brexit και μεταπανδημική εποχή, καθώς τόσο φοιτητές όσο και οικογένειες αναζητούν μια νέα αρχή σε μια φιλόξενη και πολύπλευρη ευρωπαϊκή μητρόπολη.

Νέο ξεκίνημα στη Σκωτία

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου - εικόνα 1
Πανοραμική άποψη της πόλης με το πάρκο Kelvingrove και τον γοτθικό πύργο του Πανεπιστημίου © Shutterstock

H αλλαγή τα τελευταία χρόνια είναι αισθητή. Ο παροιμιωδώς σκυθρωπός ουρανός της Γλασκώβης απέτρεψε λίγους, και δεν είναι σπάνιο να βγαίνεις απ’ το μετρό και να ακούς ελληνικά. Μόνο που δεν πρόκειται, πλέον, για φοιτητές στο φημισμένο πανεπιστήμιο της πόλης, ή μουσικόφιλους που ήρθαν να τσεκάρουν τη σκηνή που γέννησε φιγούρες-σημείο αναφοράς του ανεξάρτητου ποπ-ροκ (βλέπε Primal Scream, Franz Ferdinand, Βelle and Sebastian). Σύμφωνα με ντόπιους κατοίκους, μια γωνιά μόνο του γραφικού West End είδε τους μήνες πριν από το λοκντάουν να μετακομίζουν μια χούφτα ελληνικές οικογένειες.

Η Σκωτία δηλώνει εμφατικά ότι κρατά τις πόρτες της ανοιχτές στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την Αγγλία που, πλην του κοσμοπολίτικου Λονδίνου, δεν εκφράζει πάντα τα ίδια θερμά συναισθήματα. Προσθέστε στα παραπάνω το χαμηλότερο κόστος ζωής, την πηγαία φιλοξενία (και το χιούμορ) των ντόπιων και μια ολοζώντανη καλλιτεχνική σκηνή, και οι ψηφίδες του πολιτισμικού μωσαϊκού αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Αν και οι απανωτές προκλήσεις τα χρόνια της πανδημίας ανάγκασαν αρκετούς φοιτητές να αποχωρήσουν, όλο και περισσότερες οικογένειες κάνουν, πλέον, τη Γλασκώβη σπίτι τους.

Ελληνικά στέκια και πρόσφατες αφίξεις

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου - εικόνα 2
Το ελληνοκυπριακό εστιατόριο «Halloumi»

Αν η πτέρυγα του Lidl που γέμισε με ελληνικά προϊόντα δεν φιγουράρει στο ταξιδιωτικό σας δρομολόγιο, μια σειρά από εστιατόρια με ποιοτικές, πολυπρόσωπες εναλλακτικές καλούν τους Έλληνες της πόλης αλλά και τους ντόπιους να γευτούν την ελληνική κουζίνα α λα γλασκωβέζικα. Mε θέα στην ιστορική George Square, η Elia βγάζει πολυδοκιμασμένες ελληνικές συνταγές, όπως γαρίδες σαγανάκι, σουτζουκάκια και κλέφτικο, ασπροπρόσωπες. Το φωτεινό Halloumi (161 Ηοpe Street), ένα ελληνοκυπριακό εστιατόριο δυο βήματα απ’ τον πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Buchanan, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για μεζέδες όπως φασόλια καραβίσια και μπρουσκέτα με χαλούμι στη σχάρα. Λίγα λεπτά βορειοανατολικά, στο 16-20 Bath Street, πάλι, η oικογενειακή ταβέρνα Yiamas σερβίρει την τελευταία δεκαετία classics όπως τυροπιτάκια με σουσάμι και μέλι, καλομαγειρεμένα κυρίως πιάτα όπως αρνίσιο σουβλάκι, αλλά και βίγκαν εκπλήξεις όπως γεμιστά και μπακλαβάς με σοκολάτα.

Το νέο East End

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου - εικόνα 3
Η μουσική σκηνή της πόλης είναι ολοένα και πιο δυναμική © Μαριλένα Βλαχοπούλου

Το ελληνικό στοιχείο έρχεται να εμπλουτίσει την αστική ταυτότητα μιας πόλης που ανανεώνεται και μεταλλάσσεται συνεχώς. Στην ιστορική καρδιά της πόλης, το άλλοτε κακόφημο East End ήταν για χρόνια εκτός τουριστικού δρομολογίου. Θρυλικά λαϊβάδικα της περιοχής, όπως το Barrowland Ballroom (με ιστορία που ξεκινά το 1934) ήρθαν να συμπληρώσουν αφίξεις της τελευταίας δεκαετίας, όπως το Saint Luke's & The Winged Ox, μια εκκλησία του 1836 που μεταμορφώθηκε σε ιδιοσυγκρασιακό μπαρ-καλλιτεχνικό στέκι. Παράλληλα, πολυσχιδείς χώροι, όπως το MANY Studios, έχουν καταλυτική παρουσία στην καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Πριν από το λοκντάουν, εξέθεσε εδώ η Αθηναία φωτογράφος, νυν κάτοικος Γλασκώβης Μαριλένα Βλαχοπούλου, που επίσης προτάθηκε για το Σκωτσέζικο Βραβείο Πορτρέτου 2020 χάρη στα εκπληκτικά μαυρόασπρα ενσταντανέ απ’ το φωτογραφικό της ημερολόγιο τις μέρες της πανδημίας. Εκπροσώπους των Studios θα συναντήσετε, παράλληλα, ανάμεσα σε αμέτρητους άλλους πάγκους και παμπ, στην ιστορική αγορά The Barras, που αποτελεί παράδοση στο ημερολόγιο του Σαββατοκύριακου τον τελευταίο αιώνα.

Στο East End θα βρείτε τη Glasgow Women’s Library, το μοναδικό διαπιστευμένο μουσείο στη Μεγάλη Βρετανία αφιερωμένο στα επιτεύγματα, την ιστορία και την καθημερινότητα των γυναικών. Τσεκάρετε το χάρτη Stride with Pride: LGBTQ Heritage Trail, μια διαδρομή 4,5 χλμ. που συνδέει σημεία-σταθμούς της LGBTQ+ κληρονομιάς της Γλασκώβης.

Art & coffee

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου - εικόνα 4
Το auditorium Armadillo, δείγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της πόλης © Shutterstock

Στα άλλοτε απάτητα και νυν τουριστικά σημεία περιλαμβάνεται επίσης το Southside, νότια του ποταμού Κλάιντ. Ένα αμαξοστάσιο τραμ του 1893 προσέφερε στέγη στον πολυχώρο Tramway, που σήμερα φιλοξενεί πρωτοποριακές εκθέσεις, μουσικές και περφόρμανς από ανερχόμενες καλλιτεχνικές φωνές της πόλης και όχι μόνο. Στις 28 Μαΐου 2022, σας περιμένει εδώ ο Τζάρβις Κόκερ για μια συζήτηση γύρω απ’ το νέο του βιβλίο «Good Pop, Bad Pop» (κυκλοφορεί 26/5/22).

Απ’ τις βόλτες μας δεν μπορούσε να λείπει, τέλος, το ανεξίτηλα φωτογενές West End, που συγκεντρώνει μερικά από τα ωραιότερα στέκια της Γλασκώβης. Βρεθήκαμε ένα Σάββατο πρωί να πηγαινοερχόμαστε διχασμένοι ανάμεσα στα ευωδιαστά μαγαζάκια και καφέ του Queen Margaret Drive. Ανάμεσά τους το The Yarn Cake, το μόνο καφέ στη Σκωτία αφιερωμένο στο πλέξιμο, συνοδεία τσαγιών και γερμανικής έμπνευσης κέικ (ίσως σας κάνει όρεξη ένα σοκολατένιο κομμάτι με νότες από μπίρα Guiness). Καταλήξαμε τελικά στο λιλιπούτειο William Café, δυο βήματα απ’ τους πανέμορφους Βοτανικούς Κήπους (υπέροχη βόλτα με ελεύθερη είσοδο για γεμάτα κι ευτυχισμένα στομάχια, www.glasgowbotanicgardens.com). Οι χορτοφάγοι ενδώσαμε στις λαχταριστές τηγανίτες με μαύρα μούρα, σπόρους τσία και γιαούρτι, ενώ η παρέα μας εκθείασε το William’s breakfast bowl με χτυπητά αβγά, καπνιστό σολομό, ρόκα και αβοκάντο.

Πράσινη και pet-friendly

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου - εικόνα 5
Γλασκωβέζικο street fashion! © Μαριλένα Βλαχοπούλου

Χορτοφάγοι και βίγκαν θα απολαύσουν πιάτα επιπέδου παντού στη Γλασκώβη. Απ’ το 2017 στην κεντρική αρτηρία του Great Western Road, το εξολοκλήρου βίγκαν Serenity Now εμπνέεται απ’ την cult κωμική σειρά των 90s «Seinfeld», και σερβίρει πρωτότυπες συνταγές για πρωινό και smoothies όπως το The Soul Mate (μάνγκο, μέντα, λάιμ, μπανάνα, κομπούτσα και γάλα καρύδας), ένα ελαφρύ γεύμα από μόνο του.

Δεν είναι ν’ απορεί κανείς που η χορτοφαγική φιλοσοφία της πόλης πάει χέρι χέρι με μια έκδηλη αγάπη για τα ζώα – ιδίως οι σκύλοι χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης. Σύμφωνα με το Serenity Now, «τα σκυλιά δεν είναι απλώς ευπρόσδεκτα, η παρουσία τους ενθαρρύνεται ενεργά». Μαλλιαρά τετράποδα βολτάρουν ανάμεσα στους θαμώνες, ακόμα και σε βραδινά στέκια όπως το γειτονικό Inn Deep, «ένα τέλειο μέρος για να βγάλετε βόλτα τον άνθρωπό σας», όπως δηλώνει το μπαρ στην ειδικά αφιερωμένη ιστοσελίδα του. Πράγματι, με το ξύλινο θολωτό ταβάνι του, ένα μπαλκόνι με δροσιστική θέα στον ποταμό Κέλβιν και μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή από μπίρες, το Inn Deep είναι σταθερή αξία στο nightlife, για δίποδα και τετράποδα.

Απ’ το Inn Deep, κάτω απ’ τη γέφυρα του Great Western Road, θα ξεκινήσετε μια απ’ τις ωραιότερες διαδρομές της πόλης, κάτω από ταξιδιάρικες γέφυρες και καταπράσινες γωνιές. Το Kelvin Walkway (14 χλμ.), ένας «πράσινος κρίκος» που ενώνει ιστορικά αξιοθέατα, πάρκα και μουσεία, θα σας βγάλει προς το πάρκο Kelvingrove όπου, πέρα απ’ το ομώνυμο μουσείο με τις ισπανικές μπαρόκ επιρροές, αναδύεται μεγαλοπρεπές το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

Πώς θα πάτε στη Γλασκώβη

Σύμφωνα με την αναζήτησή μας για τον Μάιο του 2022, θα βρείτε πτήσεις με ανταπόκριση σε πόλεις όπως το Δουβλίνο, η Φραγκφούρτη και το Λονδίνο από € 118, με εταιρείες όπως οι Ryanair, Lufthansa και British Airways. Εναλλακτικά, προτιμήστε μια συντομότερη, αλλά συνήθως και ακριβότερη απευθείας πτήση προς Εδιμβούργο (4 ώρες, από € 150 τον Μάιο) και συνεχίστε με τρένο προς Γλασκώβη (50 λεπτά-1 ώρα).

Πού να μείνετε

Γλασκώβη: Μια πόλη στο στοιχείο σου - εικόνα 6
Το ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο «citizenM Glasgow»

The Belhaven Hotel
Koμψό και άνετο ξενοδοχείο σε πρώην βικτοριανό αστικό σπίτι, λίγα λεπτά απ’ τους Βοτανικούς Κήπους και τα μπαράκια του West End (από € 88 το δίκλινο τον Μάιο).

citizenM Glasgow

Μπουτίκ ξενοδοχείο νέας γενιάς στην καρδιά της πόλης. Μέσω του iPad στο δωμάτιο, ή της δωρεάν εφαρμογής του, μπορείτε να κάνετε check-in πριν φτάσατε, αλλά και να ελέγξετε απ’ το φωτισμό μέχρι και τη smart TV, ενώ το ντιζαϊνάτο λόμπι προσφέρει καλλιτεχνικές πινελιές και σύγχρονες ανέσεις για ψηφιακούς νομάδες (από € 89 το δίκλινο).

Apex City of Glasgow Hotel

Όλα τα Scandi-chic δωμάτια αυτού του τετράστερου ξενοδοχείου είναι ευρύχωρα, προτιμήστε όμως το City View για την επική θέα στις σκεπές της Γλασκώβης απ’ τη ζεστασιά του king-size κρεβατιού σας (δίκλινα από € 114, City View από € 123).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.