Πάσχα στη Ναυπακτία

Συνδυάζοντας ξεχωριστές θαλασσινές και ορεινές εμπειρίες, η Ναυπακτία μπαίνει δυνατά τέτοια εποχή στην ατζέντα μας για τα ανοιξιάτικα weekends, αλλά ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή με γιορτινό χρώμα.

Πάσχα στη Ναυπακτία

Το Πάσχα, ως ιδανική αφορμή για ανοιξιάτικη απόδραση, φλερτάρει με την καλοκαιρινή προσμονή αλλά και την τελευταία ευκαιρία απόλαυσης μιας πιο χειμερινής εμπειρίας. Η αφορμή δε είναι τέτοια που δεν αφήνει απ’ έξω γούστα ή πορτοφόλια. Τα διλήμματα και τους δισταγμούς της last minute πασχαλινής απόδρασης έρχεται εύκολα να λύσει η περιοχή της Ναυπακτίας με την ποικιλία δραστηριοτήτων και τις γρήγορες εναλλαγές τοπίου που προσφέρει. Φωλιασμένη ανάμεσα σε Ήπειρο και Πελοπόννησο, σπανίως αποσπά την τουριστική προσοχή που της αξίζει, παρά την εγγύτητά της στην πρωτεύουσα. Έτσι, όμως, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτο το φυσικό και ανθρωπογενές της περιβάλλον και να διαφυλάξει καλά κρυμμένους θησαυρούς πάσης φύσεως, με εύρος επιλογών που ικανοποιεί τόσο όσους αναζητούν την πολυτέλεια στα ταξίδια τους όσο και πιο low budget ταξιδιώτες που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν άλλου είδους εκπτώσεις. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως αν είστε έτοιμοι να θυσιάσετε τη γρήγορη αλλά ακριβή διάβαση πάνω απ’ τη γέφυρα, έχεις την επιλογή της οικονομικότερης αλλά και πιο αργής διάβασης με το πατροπαράδοτο ferry.

Η πόλη της Ναυπάκτου αποτελεί το κατάλληλο ορμητήριο για τις απαραίτητες ορεινές και παραθαλάσσιες εξορμήσεις, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των επιλογών διαμονής που προσφέρει, προσαρμοσμένες σε κάθε οικονομικό προϋπολογισμό. Το αρχοντικό της Πέπως (www.arxontiko-pepos.gr) ξεχωρίζει στην πόλη για τις πέντε καλόγουστες σουίτες του με ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι. Μάλιστα, η πόλη έχει την τιμητική της το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής λόγω του παραδοσιακού εθίμου που λαμβάνει χώρα στο γραφικό ενετικό της λιμάνι. Όλοι οι επιτάφιοι συναντιούνται εκεί, τα φώτα σβήνουν και ανάβουν οι φωτιές των ναυτών από τις πολεμίστρες και τα επιπλέοντα στη θάλασσα πολλά μικρά φωτάκια, σε μια στιγμή έντονης κατάνυξης. Εάν πάλι είσαι λάτρης της ορεινής πολυτέλειας, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω οδήγηση για να φτάσεις στην Άνω Χώρα, τουριστικό πυρήνα της ορεινής Ναυπακτίας, όπου ξεχωρίζει το "Xenios Chalet" (www.anohora.com), ένα σύμπλεγμα από μικρές, καλόγουστες ξύλινες κατοικίες, από τους πρώτους διδάξαντες του τουρισμού στην περιοχή, που παρέχει διακριτικά κομψές υπηρεσίες.

Δίπλα στη φύση

Πάσχα στη Ναυπακτία - εικόνα 1

Η ορεινή Ναυπακτία, ωστόσο, αξίζει την επίσκεψη ανεξάρτητα από την τοποθεσία της βάσης σας. Η ομορφιά της διαδρομής με τα πυκνά ελατοδάση σίγουρα θα αντιρροπήσει την οδηγητική δυσκολία. Ο Πλάτανος και η Άνω Χώρα, τα κεφαλοχώρια της περιοχής, συγκεντρώνουν τις περισσότερες παροχές, συμπεριλαμβανομένων και των πηγών απ’ όπου μπορείς να προμηθευτείς τοπικά προϊόντα. Ωστόσο θα πρότεινα να κινηθείτε πιο αντισυμβατικά, ειδικά αν είστε φυσιολάτρες ή αναζητάτε την περιπέτεια. Η περιοχή προσφέρει πληθώρα πεζοποριών μέσα σε παρθένα φύση, με διαδρομές που ποικίλλουν σε δυσκολία. Ξεχωρίζουν τα πολλά μονοπάτια που ξεκινούν από το μικροσκοπικό χωριό του Πόδου, χαραγμένα και σηματοδοτημένα μάλιστα από τον γνωστό αλπινιστή Σπύρο Σούλη, συχνό θαμώνα της περιοχής. Από τον Πόδο αξίζει να διασχίσεις το ειδυλλιακό ρέμα του Κότσαλου, για να επισκεφθείς το μοναστήρι της Παναγιάς Αμπελακιώτισσας στο ομώνυμο χωριό, που κρύβει σημαντικούς θρησκευτικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Δυτικότερα, μια διασημότερη, ελάχιστα απαιτητική, αλλά εξίσου εντυπωσιακή πεζοπορική διαδρομή είναι και αυτή που ενώνει κυκλικά το μεσαιωνικό, τοξωτό γεφύρι της Αρτοτίβας με το συρμάτινο Καρέλι της γέφυρας του Στρανώματος, εκεί που ο Κότσαλος σμίγει με τον Εύηνο ποταμό. Παρότι τα γεφύρια είναι προσβάσιμα και με το αυτοκίνητο, η πεζοπορία, διατρέχοντας τον απότομο γκρεμό από την απροσπέλαστη όχθη του ποταμού, χαρίζει μοναδικές βίστες προς την παραμυθένια κοιλάδα.

Άνοιξη στη λιμνοθάλασσα

Πάσχα στη Ναυπακτία - εικόνα 2
© Χρήστος Αδαμόπουλος

Το παραθαλάσσιο μέτωπο της Ναυπακτίας παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να του αφιερώσετε μία από τις μέρες παραμονής σας. Στο δρόμο προς το Μεσολόγγι, μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση στον επιβλητικό βράχο της Βαράσοβας. Ο γλυπτικός ασβεστολιθικός όγκος που ορθώνεται στην άκρη της θάλασσας, αποτελώντας φυσικό όριο μεταξύ των δύο περιοχών, φιλοξενεί στις παρυφές του ψυχρές πηγές, όπως αυτή της Γλύφας στο Κρυονέρι, που δημιουργούν έναν σχεδόν ονειρικό υδάτινο κόσμο από καλαμιές, κρυστάλλινα νερά και περίτεχνους γεωλογικούς σχηματισμούς. Την απόκοσμη μορφολογία του μέρους μοιραία συνοδεύουν διάφοροι μύθοι, καθώς και το ψευδώνυμο "το Άγιον Όρος της Αιτωλίας" λόγω του έντονου ασκητισμού που ανθούσε εκεί. Απόδειξη της άλλοτε ακμάζουσας θρησκευτικότητας είναι τα ερείπια της μονής του Αγίου Νικολάου, φωλιασμένα σε μια κοιλότητα του βράχου, τα οποία μάλιστα μπορείς να επισκεφθείς διά θαλάσσης με καϊκάκι από το Κρυονέρι. Και φυσικά, κινούμενοι δυτικότερα, θα συναντήσετε τις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου, μία από τις πιο ιδιαίτερες γωνιές της χώρας μας, με τα πάντα ήρεμα νερά που αντικατοπτρίζουν τον ουρανό με κάθε λεπτομέρεια και διαμορφώνουν μία σπάνια χλωρίδα και πανίδα αλλά και έναν ιδιότυπο μικροπολιτισμό.

Surf & turf

Πάσχα στη Ναυπακτία - εικόνα 3

Σε επίπεδο γαστρονομίας η περιοχή τιμά τη ρουμελιώτικη δεξιοτεχνία στη μαγειρική διαχείριση των αμνοεριφίων, ενώ παραμένει πιστή στην ανάδειξη των σπάνιων πρώτων υλών που γεννούν οι λιμνοθάλασσες. Έτσι, ο ορθόδοξος προγραμματισμός επιβάλλει ένα γεύμα στην ταβέρνα "Τουρλίδα" (Τουρλίδα Μεσολογγίου, 2631025360), στην ομώνυμη συνοικία με τις πελάδες στην καρδιά της λιμνοθάλασσας, για αβγοτάραχο, ελληνικό sashimi και άλλους τέτοιους μεζέδες έμπειρης ψαροφαγίας. Εάν σου ακούγεται fine dining, θα εκπλαγείς από τις προσιτές τιμές. Κατά την κρεατοφαγική περίοδο, οι επιλογές πληθαίνουν. Ξεχωρίζει η ταβέρνα του "Θωμόπουλου" (2634021000) στο Λυγιά στα περίχωρα της Ναυπάκτου, για τον αυθεντικό της χαρακτήρα και τη φιλόξενη αυλή, που επισφραγίζεται διαχρονικά από την προτίμηση των ντόπιων. Α, και φυσικά για τις ματιές, την τοπική σπεσιαλιτέ από χοιρινό έντερο γεμισμένο με αρνίσια εντόσθια, ρύζι και άφθονα μυρωδικά. Εάν πάλι βρίσκεστε στις ορεινές περιοχές και ορέγεσαι μια δόση γευστικής έντασης και ενέργειας, μην παραλείψεις να κάνεις μια στάση στο καφενείο "Αποδοτιά", στην Άνω Χώρα. Ό,τι δοκιμάσαμε από το ελληνικής εκδοχής comfort food ήταν όνειρο.

Εάν προβληματίζεστε για την επιλογή της πασχαλινής σου απόδρασης, σίγουρα η Ναυπακτία θα σε ανταμείψει, καθώς ενδείκνυται για κάθε διάθεση και βαλάντιο. Εάν πάλι έχεις την περιοχή στη λίστα με τους μελλοντικούς σου προορισμούς, σκέψου πως η άνοιξη είναι η ιδανικότερη συνθήκη για να την επισκεφθείς και να βιώσεις στο έπακρο όλες τις πτυχές της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

15/05/2024

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.

Ανακαλύπτοντας την κοσμοπολίτικη και αρχοντική Άνδρο με την "Ατραπό"

Περιηγήσεις σε μονοπάτια ανάμεσα στα χωριά του νοτίου μέρους του νησιού με βάση το γραφικό λιμανάκι Κόρθι.

Fitch Solutions: Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος

Οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 40 εκατ. έως το 2028, πρόκληση ο υπερτουρισμός.